Curier județean
Rugăciunea de azi
    Preaslăvită Maica lui Dumnezeu, care eşti mai sfântă decât Sfinţii Îngeri, neîncetat te cântăm cu inima şi cu gura, mărturisindu-te că tu eşti de Dumnezeu Născătoare, căci cu adevărat ne-ai născut nouă pe Dumnezeu întrupat şi te rogi neîncetat pentru sufletele noastre. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Leon, Episcopul Cataniei; Cuv. Visarion
Catolic: Sf. Elefterie
Greco-catolic: Cel între sf pr Leon, ep Cataniei (s VIII)
Meteo
     * ASTĂZI: O vreme încadrată în aceleaşi coordonate meteorologice ca şi cele care au caracterizat ultimele zile. Cerul va fi parţial noros, cu temperaturi diurne pozitive dar care nu vor depăşi 2 grade C. Noaptea, mercurul în termometre va scădea până la -7 grade C.
     * MÂINE: Cerul se va degaja treptat. Temperatura va fi cuprinsă în intervalul -11 grade C, +1 grad C.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Bani pentru elaborarea şi actualizarea PUG-urilor
     Consilierii judeţeni din DP au decis repartizarea pe unităţi administrative a sumei de 800 milioane de lei pentru elaborarea sau actualizarea planurilor ur­ban­ist­ice generale şi a regulamentelor locale de ur­ban­ism, pentru acest an. Fondurile vor fi distribuite pe 20 de localităţi. (F.R.)
Florin Piersic, Aurel Tămaş şi Gigi Nistor la Alba Iulia
     La Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia se va desfăşura, astăzi, 20 februarie, cu începere de la ora 19.00, un spectacol susţinut de Florin Piersic, Aurel Tămaş şi Gigi Nistor. Spectacolul este organizat de Agenţia de Impresariat artistic "Orizont" din Sibiu şi este destinat tuturor acelora care apreciază umorul şi muzica populară de calitate. (N.T.)
Dragobete la Ciugud
     Cu ocazia Sărbătorii În­dră­gos­ti­ţilor pe stil românesc - Dra­go­be­tele - sâmbătă, 22 februarie, la Căminul cultural din Teleac va fi distracţie mare. Ea este organizată de Primăria comunei Ciugud în colaborare cu Crucea Roşie şi Direcţia de Sănătate Publică Alba. Pe lângă un program educativ participanţii vor avea parte de concursuri şi multe alte surprize. (A.D.)
Radio Pro FM Alba Iulia - 88.1 şi, mai nou, 99.1 FM!
     La un radio FM, esenţa este...frecvenţa! la Pro FM, pentru că erau prea multe de spus, de cântat şi de ascultat şi pentru că audienţa la care a ajuns Pro FM-ul nu mai încăpea pe o singură frecvenţă, aceasta s-a dublat. Aşa că Pro FM poate fi ascultat acum în Alba Iulia pe două frecvenţe, ambele în banda vest: 88.1 FM şi 99.1 FM ! Oriunde ai căuta, o să dai tot peste Pro FM: super-ştiri, mega-muzică, vorbe puţine... dar pline... de înţeles! Radio înseamnă Pro FM: pe 88.1 FM şi 99.1 FM. (N.T.)

La Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia
Restaurarea patrimoniului arheologic este prioritară
     Un raport asupra activităţii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia în cursul anului trecut arată, fără drept de tăgadă, că în domeniul restaurării au avut prioritate obiectele din ceramică şi metal provenite din campaniile de săpături arheologice desfăşurate în anii 2001-2002.
     Numărul total al acestor piese este de 522, iar şantierele arheologice unde au fost descoperite sunt: Ampoiţa - "La Pietre" - 23 de vase ceramice şi 125 unelte din os; Necropola romană de incineraţie Roşia Montană - "Tăul Corna" - 130 de obiecte ceramice, 21 de piese din fier şi bronz precum şi 5 recipienţi din sticlă; şantierul de salvare de la Alba Iulia - staţia de carburanţi OMV - 126 obiecte din metal, 29 vase ceramice, 25 recipienţi din sticlă şi 2 obiecte de os; şantierul pre-feudal timpuriu de la Pâclişa - "La Izvoare" - 25 de obiecte din argint, bronz şi fier (pandantive, brăţări, inele, monede) şi şantierul de salvare de la Alba Iulia-Partoş - 11 piese de fier. Dar s-au bucurat de atenţia restauratorilor şi 35 de piese etnografice din colecţia muzeului precum şi piese textile provenite din colecţia muzeală Sabin Olea.
     De asemenea, s-au executat operaţiuni de conservare preventivă pentru 305 piese din colecţiile de istorie şi etnografie ale muzeului.
Anca DINICĂ

O întrebare pentru consilierii locali ai municipiului Alba Iulia
Firmele plătesc impozite majorate pe clădiri în anul 2003 sau în 2004?
     Prin prezenta solicităm ziarului "Unirea" sprijinul în rezolvarea unor probleme ce interesează majoritatea persoanelor juridice din Alba Iulia.
     Iată despre ce este vorba: Ordonanţa Guvernului 36/2002 la art. 6 aliniatele 1 şi 2 stabileşte că impozitul pe clădiri la persoanele juridice se calculează prin aplicarea cotei stabilită de Consiliile locale care poate fi cuprinsă între 0,5% şi 1,5%, cotă ce se aplică la valoarea de inventar a clădirilor. Dacă persoanele juridice nu au efectuat nici o evaluare a clădirilor începând cu 1998 până la intrarea în vigoare a ordonanţei, cota impozitului este între 3 % şi 5% aplicată la valoarea de inventar.
     Art. 72 din aceeaşi ordonanţă prevede că "În funcţie de condiţiile locale specifice zonei, consiliile locale sau judeţene, după caz, pot majora anual cu până la 50% impozitele şi taxele locale prevăzute de prezenta ordonanţă".
     Art. 73 - aliniatul 1. prevede: Consiliile Locale şi Judeţene adoptă hotărâri privind stabilirea de impozite şi taxe locale între limitele şi în condiţiile prezentei ordonanţe în cursul lunii mai a fiecărui an pentru anul fiscal următor".
     Deci apare problema - Primăria Alba Iulia a stabilit pentru anul 2003 pentru societăţile ce nu au efectuat reevaluări cota de 7,5% aplicată la valoarea de inventar. Ori când au stabilit consilierii majorarea cu 50% a cotei maxime, în luna mai 2002? La acea dată nu apăruse Ordonanţa 36/2002 şi majorarea cu 50% a cotei se făcea la Legea 27/94 la alte cote. Ordonanţa 36 a apărut în 10 septembrie şi cum ea prevede că majorarea cotelor se face în luna mai pentru anul următor, consilierii puteau stabili eventual pentru 2004 majorarea cotelor nici într-un caz pentru 2003.
     Aşteptăm o clarificare rapidă a situaţiei pentru a putea întocmi bugetele de venituri şi cheltuieli pentru anul 2003.
ec. Cornel DOCEA,
administrator SC ALBAFRUCT SA Alba Iulia

Omagierea lui Timotei Cipariu la Pănade
La manifestare sunt aşteptaţi numeroşi oameni de cultură şi personalităţi publice
     Sâmbătă, 22 februarie a.c., la Pănade este organizată o manifestare cultural artistică, sub genericul "Timotei Cipariu, personalitate enciclopedică a sec. XIX", dedicată zilei de naştere a marelui cărturar. Organizatorii acesteia sunt Asociaţiunea ASTRA, Despărţământul "Timotei Cipariu" Blaj, Cercul ASTRA Pănade şi Fundaţia culturală "Timotei Cipariu" Pănade. Manifestarea va debuta după protocolul obişnuit, prin cuvântări de omagiu şi depuneri de coroane la bustul lui Timotei Cipariu, urmate de un simpozion organizat la Casa de cultură din localitate. Iată câteva dintre personalităţile aşteptate să participe: prof. univ. dr. Ion Buzaşi, conf. univ. dr. Cornel Tatai Baltă, scriitorul Alexandru Brad, Dumitru Mălin, directorul DJCCPCN Alba, scriitorii mureşeni Nicolae Băciuţ, Valentin Marica şi Lazăr Lădariu, Ana Hinescu, directoarea Bibliotecii "Şcoala Ardeleană" Blaj, preşedinta Asociaţiunii ASTRA Blaj, d-na Silvia Pop, precum şi delegaţi ai cercurilor ASTRA din Sâncel, Biia, Şona, Cergăul Mare, Crăciunelul de Jos, Roşia de Secaş, Căpâlna etc.
     Prin grija organizatorilor locali (Ioan Raţiu, preşedintele Cercului ASTRA Pănade şi preotul Mircea Maier, preşedintele Fundaţiei culturale "Timotei Cipariu" Pănade), manifestarea va fi încununată de un moment poetic, cu participarea unora dintre prestigioşii oaspeţi, şi de un spectacol folcloric. (I.H.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.