Prima pagină Ediția din: 21.2.2003
Știri
CJ Alba în Spania
     Delegaţia Permanentă a CJ Alba a aprobat invitaţia adresată de doamna Helen Wyles, ma­na­gerul Conferinţei Euro­money, adresată conducerii CJ Alba, de a participa la cea de-a X-a Conferinţă locală şi regională de finanţare guvernamentală Euro­money cu titlul "Competiţia pentru finanţare locală într-o economie globală". Această manifestare va avea loc în perioada 11-12 martie 2003 la Hilton Barcelona, în Spania. Judeţul Alba va fi reprezentat de preşedintele CJ, Eugen Popa şi de consilierul judeţean Cornel Suciu. (F.R.)
Proiecte de dezvoltare rurală
     146 de beneficiari de fonduri nerambursabile SAPARD au semnat miercuri, 19 februarie la Bucureşti, contractele de finanţare România ajungând aşadar printre primele 3-4 ţări candidate din punctul de vedere al angajării fondurilor de preaderare aferente anului 2000. Contractele semnate au ca beneficiari comunităţi locale, fiind vorba de dezvoltarea infrastructurii rurale: asfaltări şi modernizări de drumuri comunale, aducţiuni de apă şi canalizări de care vor beneficia peste 700.000 de cetăţeni din localităţile rurale ale ţării. (T.I.)
Istorie separată la Chişinău
     Experţii Consiliului Europei sunt de părere că autorităţile de la Chişinău pot să renunţe la manualul "Istoria românilor" şi să introducă pentru studiul o­bli­ga­to­riu "Istoria Moldovei" ca o mă­su­ră menită să consolideze statul basarabean. Astfel, într-o întâlnire cu ministrul moldovean al e­du­ca­ţiei, Gheorghe Sima, experţii e­u­ro­peni au cerut un curs de istorie integrat şi care ar asigura multi­cul­tu­ra­li­ta­tea Basarabiei. (T.I.)
Zăpada căzută în ultimele ore a provocat două accidente rutiere
     * Ieri dimineaţă, în jurul orei 8.30, pe DN 1, în zona Sebeş s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea unei persoane şi avarierea a două autoturisme. Conducând un Fiat Brava, Nicoleta B. (30 de ani, director de vânzări la o societate comercială din Sibiu) pierde controlul volanului din cauza vitezei şi a timpului nefavorabil, intrând pe contrasens. Aici se tamponează violent de Opelul Frontera condus de Sabin L. (52 de ani, din Deva, angajat al unei firme de construcţii). În urma accidentului, ambele autoturisme au fost grav avariate iar Nicoleta B. a ajuns la Spitalul Judeţean Alba cu fractură la cot şi politraumatism prin accident.
     *Tot ieri dimineaţă, în jurul orei 9.00, la Alba Iulia, un pensionar a fost lovit de o Dacie în timp ce îşi curăţa de zăpadă maşina personală. Ioan B. (63 de ani) se afla pe carosabil în cartierul Tolstoi, curăţind zăpada depusă pe maşină, timp în care a fost izbit de o altă Dacie, scăpată de sub control de Eugen B. (57 de ani, din Alba Iulia). În cauză, poliţia rutieră Alba continuă cercetările. Ioan B. a suferit multiple traumatisme prin accident rutier, starea sănătăţii sale fiind stabilă. (N.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Prefectul Ioan Rus îşi declină răspunderea faţă de "eşecul" CJ Alba în cazul Roman Costan
     Cu toate că hotărârea de eliberare din funcţia de şef al Corpului Gardienilor Publici Alba a d-lui Roman Costan a fost emisă pe timpul guvernării anterioare (7 septembrie 2000) consilierul judeţean Teodor Atanasiu îl găseşte vinovat pe actualul prefect, de faptul că nu s-a sesizat în legătură cu temeiul legal al acesteia. Cu alte cuvinte, din cauza lui Ioan Rus, trebuie acum Consiliul judeţean să-i achite lui Roman Costan sutele de milioane lei drept despăgubire, şi nu "specialiştii" instituţiei care au conceput o asemenea decizie, al cărei deznodământ îl cunoaştem acum cu toţii.
     Chestionat în legătură cu acest aspect prefectul Ioan Rus a spus despre Teodor Atanasiu că, prin cele afirmate, a făcut dovada unui politicianism ieftin şi dezonorant şi mai ales că nu conoaşte prevederile legale. "În primul rând, la acea dată prefect era dl. Ananie Gârbovean, eu neavând implicit nici o tangenţă cu acest caz. Totuşi, mai târziu, juriştii Prefecturii au analizat valabilitatea acelei hotărâri şi s-a constatat că nu exista nici un motiv de atacare în contencios administrativ, deorece CJ respectase prevederile legale privind eliberarea din funcţie. Mai mult, îl informez pe dl. Atansiu că prefectul nu are dreptul să conteste în justiţie oportunitatea unui act administrativ, acest drept aparţinându-i persoanei vătămate în cazul de faţă, dl. Roman Costan", a precizat şeful administraţiei publice judeţene.(R.J.)
Tot mai aproape de standardele europene
Vom avea oraşe şi comune noi pe harta judeţului
     Conform unei adrese a Ministerului Administraţiei Publice, autorităţile judeţului Alba urmează să propună, până la data de 31 martie 2003, o listă cu satele care vor trece în categoria comunelor şi, respectiv, a unor comune în categoria oraşelor. Acest aspect reprezintă unul dintre obiectivele fundamentale ale programului de guvernare, care va apropia România de standardele europene în materie. Documentaţia ce va fi înmânată ministerului de resort va cuprinde printre altele scurte referinţe privind istoricul localităţilor, profilul economic, social, cultural, amplasarea în cadrul reţelei judeţene de localităţi şi posibilităţi viitoare de dezvoltare.(R.J.)
Moartea unui avocat
     Ieri dimineaţă, un bărbat de 73 de ani a decedat în faţa sediului Direcţiei de Venituri Alba Iulia. Victima se numeşte Vasile Sibişan şi în acest an, pe 4 martie ar fi împlinit 73 de ani. Avocat de profesie, originar din Hunedoara, bărbatul a venit la Alba Iulia pentru a reprezenta interesele unor clienţi. Ajuns dis de dimineaţă în Alba Iulia, victima a aşteptat în faţa sediului să plătească nişte taxe şi impozite. Deşi a fost invitat înăuntrul instituţiei de către gardianul de serviciu, bărbatul a refuzat. La un moment dat însă i s-a făcut rău şi ambulanţa a fost chemată de urgenţă la faţa locului. Echipajul de salvare a încercat din păcate fără succes să-l resusciteze pe bărbat. Acesta a decedat cel mai probabil din cauza unui stop cardio-respirator, posibil cauzat şi de expunerea îndelungată la frig. Cadavrul a fost transportat la Laboratorul de Medicină Legală Alba. Cauza morţii va fi stabilită precis doar după efectuarea autopsiei medico-legale. (N.T., F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.