Ultima oră
Știri
Pentru a beneficia de reducere
Albaiulienii se înghesuie să-şi plătească facturile
     Legea 144 prevede o serie de facilităţi pentru cetăţenii care-şi plătesc la timp facturile pentru energia termică consumată. Aşa cum se ştie, cei care sunt cu plata la zi şi îşi achită facturile în termen de 30 de zile de la data afişării listelor la avizier, beneficiază de o reducere de 10 la sută. Măsurile luate de guvern şi-au arătat roadele, întrucât numărul celor care îşi plătesc la timp facturile la energia termică a crescut simţitor. În Alba Iulia, pensionarii sunt cei mai serioşi plătitori. Ei se bucură în primul rând de reducerea de 10 la sută din contravaloarea facturii le energie. (F.R.)
Balul vânătorilor din Albac
     Filiala judeţeană a Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologie şi Cultural (ANTREC) Alba organizează între 21-22 februarie "Balul vânătorilor" la vila "Perla Arieşului" din Albac. În cadrul ineditului eveniment vor fi vizitate şi pensiunile ANTREC din zonă, iar pensiunii "Casa noastră" din Arieşeni îi vor fi conferite 4 margarete. La eveniment participă preşedinta ANTREC România, Marilena Stoian reprezentanţi ai filialelor ANTREC din ţară, proprietari cu pensiuni, şefi ai Ministerului Turismului, ASE Bucureşti şi ASA Bucureşti, fiind aşteptată şi prezenţa prefectului de Alba, Ioan Rus şi a preşedintelui CJ Alba, Eugen Popa. (T.I.)
Preşedintele CJ Alba îl aşteaptă pe Costan la muncă
     Epopeea care îi are în centrul atenţiei pe şeful CGP Alba, Roman Costan şi CJ Alba pare fără sfârşit. După ce Costan a anunţat că nu mai renunţă la penalităţi, preşedintele CJ Alba, Eugen Popa, a declarat că îl aşteaptă pe Costan la muncă. (F.R.)
Programul SAPARD
     Agenţia SAPARD a demarat semnarea contractelor de finanţare pentru proiectele selectate aferente sesiunii de cereri de proiecte - august 2002. În data de 18 februarie a.c. s-au semnat 8 contracte pentru Măsura 1.1. "Îmbunătăţirea pre­lu­cră­rii şi comercializării produselor agricole şi piscicole" şi 70 de contracte pentru Măsura 2.1. "Dezvoltarea Infrastructurii Rurale", toate pentru regiunile 2 Sud Est şi 3 Sud Muntenia. A doua zi au mai fost semnate alte 76 de contracte pentru alte regiuni, în afară de 7 Centru de care aparţine şi Alba. Tocmai de aceea prefectul Ioan Rus a intervenit la Ministerul Integrării Europene pentru o distribuire mai echilibrată a fondurilor. (R.J.)
Seminar pe teme de zootehnie
     În sala de şedinţe a DGAIA Alba are loc astăzi, de la orele 10,00, un curs de perfecţionare a specialiştilor din agricultură. Tema reuniunii: "Noutăţi tehnice în creşterea animalelor. Subvenţii în zootehnie pentru 2003. Forme asociative". Sunt invitaţi să participe specialişti din cadrul SCZ Tg.Mureş, SEMTEST Tg.Mureş şi USAMV Cluj; prezintă dr. Filaret Ilea - DGAIA Alba. Directorul general al DGAIA, ing.Gheorghe Lazea, ne-a declarat că sunt aşteptaţi să participe la această întâlnire producători agricoli, agenţi e­co­no­mici, furnizori de inputuri pentru agricultură, precum şi toţi cei care doresc să se perfecţioneze în acest domeniu. (A.D.T.)
Zăpada le-a dat din nou de lucru drumarilor
     În cursul zilei de ieri, a nins în majoritatea localităţilor din judeţul Alba, zăpada acoperind arterele de circulaţie. Cel mai mult a nins în zona de şes, în zonele Aiud, Blaj, Sebeş şi Alba Iulia, stratul de zăpadă de pe drumurile judeţene şi naţionale variind între 2 şi 6 cm.
     Potrivit informaţiilor furnizate de şeful DPL Alba, Ioan Farcaş, toate drumurile judeţene au fost curăţate de zăpadă, nefiind tronsoane blocate. Cu eficienţă au acţionat şi cei de la Drumuri Naţionale, astfel încât circulaţia rutieră nu a avut de suferit. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Irak - un război iminent
America a decis: momentul propice pentru declanşarea războiului este 24 martie
     Generalul american Wesley Clark, comandantul forţelor NATO în Europa consideră că cel mai bun moment pentru declanşarea ofensivei americane în Irak ar fi 24 martie, data exactă a începerii ofensivei militare în Irak urmând a fi un compromis între mai mulţi factori: diplomatici, militari, de mediu şi de risc. Pe plan diplomatic, SUA au nevoie de Marea Britanie, care se va angaja în Irak doar în cazul emiterii unei noi rezoluţii ONU, acţiune care ar dura patru sau cinci săptămâni. Franţa insistă pentru continuarea şi înăsprirea inspecţiilor, în condiţiile în care un nou raport al echipelor ONU va avea loc pe 14 martie. Operaţiunea militară din Irak este una extrem de complicată, dat fiindcă forţele speciale se află deja în Irak, stabilind contractul cu opoziţia locală, încercând să determine poziţiile rachetelor Scud şi pregătind sprijinul necesar atacului principal. Forţele aeriene se pregătesc să acţioneze din regiunea Golfului, din Turcia, şi probabil din Uzbekistan, majoritatea forţelor ocupând deja poziţiile necesare, iar deplasarea escadroanelor suplimentare şi temporare de trupe va fi definitivată în următoarele trei săptămâni. Principala problemă o reprezintă forţele terestre care nu pot fi transportate sau primite cu uşurinţă, fiind însoţite de mari cantităţi de materiale logistice, iar punerea în stare operaţională a unităţilor este dificilă. Condiţiile de mediu optime pentru un atac vor fi întrunite în curând, din luna aprilie temperaturile urmând să depăşească 40 de grade Celsius. (T.I.)
Dezbatere publică asupra Irakului
     Începând de miercuri, 19 februarie, a fost reluată dezbaterea publică pe tema Irakului din Consiliul de Securitate care oferă tuturor membrilor ONU posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere în legătură cu o intervenţie împotriva Bagdadului. Pe lista provizorie a oratorilor sunt înscrişi reprezentanţii a 32 de state, între care şi cel al Vaticanului, iar la deschiderea lucrărilor, ambasadorul Germaniei la ONU, ţară care deţine preşedinţia în exerciţiu a Consiliului de Securitate, i-a avertizat pe oratori că discursul lor nu are dreptul să depăşească şapte minute şi i-a sfătuit să renunţe la tradiţionalele formule de politeţe la adresa sa. (T.I.)
Turcia pune condiţii SUA
     Autorităţile turce au declarat recent că susţin campania militară americană în schimbul unui ajutor evaluat la 32 miliarde de dolari, cu 6 miliarde de dolari mai mult decât precedenta ofertă. Surse din cadrul Pentagonului au afirmat că există două planuri de rezervă pentru invadarea nordului Irakului, în cazul în care Parlamentul de la Ankara ar refuza staţionarea celor 40.000 de militari americani pe teritoriul turc. Statele Unite au propus Turciei, miercuri seara, un ajutor financiar care ar putea ajunge până la 24 de miliarde de dolari pentru a compensa pierderile economice în caz de război în Irak, după cum a declarat, Recep Tayyip Erdogan, liderul Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP). (T.I.)
Avertisment american împotriva prezenţei iraniene în Irak
     Washingtonul a avertizat miercuri, 19 februarie, Iranul asupra oricărei intervenţii în Irak, după ce în presa britanică au apărut informaţii conform cărora în Kurdistanul irakian au ajuns 5.000 de opozanţi irakieni, cu sprijinul Teheranului. "Credem că orice prezenţă sau sprijin iranian în această regiune este destabilizatoare şi negativă", a afirmat Richard Boucher, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA. Richard Boucher nu a confirmat în mod explicit prezenţa soldaţilor iranieni în Irak, însă el a răspuns unei întrebări legate de informaţiile apărute în cotidianul britanic Financial Times, care citează surse oficiale iraniene, potrivit cărora în Kurdistan au intrat forţe armate ale Adunării Supreme a Revoluţiei Islamice din Irak /ASRII, opoziţia şiită irakiană, susţinute de Teheran. (T.I.)
Măşti de gaze pentru Israel
     De teama unui atac irakian cu rachete, armata israeliană a început distribuirea măştilor de gaze unui număr de circa 250.000 de muncitori străini, printre care se află şi zeci de mii de români. Tinerii de până la 14 ani pot primi gratuit măşti de gaze, însă Curtea Supremă de Justiţie a respins cererea medicilor israelieni şi palestinieni de a asigura măşti şi pentru palestinieni. (T.I.)
La nivelul judeţului Alba
Emiterea acordurilor de mediu se va face de către un colectiv de specialişti
     Prin ordin al prefectului Ioan Rus la nivelul judeţului Alba s-a constituit Colectivul de analiză tehnică pentru emiterea acordului de mediu în cazul oricărui proiect supus acestei proceduri indiferent că este public sau privat. Ordinul a fost emis în baza prevederilor HG 918/2002, a procedurii de evaluare aprobată prin ordinul 860/2002 al Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului şi în temeiul legii administraţiei publice locale. Preşedintele Colectivului este dl. Dimitrie Clepan - inspector şef ITM Alba, iar ca membri au fost desemnate 11 persoane din cadrul Inspectoratului pentru Protecţia Mediului, Prefecturii, Consiliului judeţean, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Pompierilor, Protecţiei Civile, Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Oficiului judeţean de Cadastru. Acest Colectiv de analiză tehnică se va completa cu reprezentanţii primăriilor din unităţile administrativ teritoriale unde se află locaţia proiectului analizat şi cu reprezentanţii structurilor responsabile de furnizarea de utilităţi şi servicii publice. (R.J.)
Solicitări de fonduri la CJ Alba
     Mai multe consilii locale s-au adresat CJ Alba cu solicitări de fonduri pentru finanţarea a diferite lucrări ce urmează să fie derulate în acest an. Printre cei care au înaintat cereri de acest tip sunt: CL Baia de Arieş, cu scopul finalizării lucrărilor la piaţă, inclusiv dotarea cu tarabe pentru vânzare (50 milioane de lei); CL Ighiu pentru lucrările de la sediul primăriei; CL Galda de Jos, solicită 25 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor la monumentul din centrul de comună; CL Cergău, solicită 25 milioane de lei pentru bustul lui Aron Cotruş, cu menţiunea că şi comunitatea locală şi-a adus aportul financiar. Preşedintele CJ Alba, Eugen Popa, a declarat că va susţine aceste solicitări în faţa consilierilor judeţeni. (F.R.)
PNL... mai curat, mai uscat
     Zilele trecute, conducători ai organizaţiei liberalilor din Cugir cădeau în ridicol oferindu-se să plătească sucurile şi cafelele liceenilor dintr-un bar, în schimbul completării unei adeziuni cu "săgeată". Această acţiune de racolare de membri vine din partea unui partid care ţine morală tuturor şi care speră că "vreodată" îşi va face şi o organizaţie de tineret. Nu numai că liceenii i-au luat în râs, dar au fost puşi în ipostaza de-a fi daţi afară din local, ca dovadă că memoria şi integritatea acestora sunt intacte.
     La numai o săptămână, liderul judeţean al PNL, d-l Teodor Atanasiu, vorbea despre libertatea de expresie, ca un drept prevăzut în Constituţie (bine, domnia sa exprimându-se cu cuvintele dumnealui), tocmai de aceea dorim să-l informăm că acum nu se mai procedează ca pe vremea când PNL era la guvernare. Contestaţiile angajaţilor disponibilizaţi de la UM Cugir au fost discutate direct de către d-l Cornel Dîrjan, directorul general al instituţiei, în cadrul audienţelor, în incinta instituţiei şi nu la sediul PSD, numărul lor fiind de 30, lucru ce se poate verifica.
     Cu siguranţă a trecut vremea când PNL-iştii înnoptau în sediul de pe Ion Creangă pentru a scotoci ce oameni să mai promoveze, numai să fie membri de-ai lor. Referitor la afirmaţiile că PSD ar fi un partid unic, vrem să îi spunem domnului cu iz de eutanasie, că nu este vina noastră că adunătura dumnealui de inşi s-a compromis atât de tare încât nici partid nu mai poate fi numit. Aşa credem şi noi că PSD este unicul partid preocupat de soarta românilor.
     Amintim cititorilor scârbiţi de aceste dispute sterile că domnul acesta este din partidul acela în care fusese şi Remeş - "ăla" cu taxele, Valeriu Stoica - individul acela care ameninţa că bagă ziarişti în puşcărie. Apropo de libertatea de expresie, vă mai aduceţi aminte când, chiar acolo la ei în partid, îşi interziceau înscrierile la cuvânt, de s-a mirat o ţară întreagă?
     Săptămâna viitoare se va lua în discuţie alt număr de contestaţii, domnule Atanasiu, tot în incinta UM Cugir, de către directorul general şi alţi oameni capabili, care nu-şi pot permite să-şi bată joc de soarta nimănui. Referitor la faptul că PSD-iştii vor să fie şi bogaţi, din nou ne stârniţi râsul, amintindu-ne ce siluete aveaţi dvs. liberalii, în 1996, şi cum aţi predat cheile unei uzine adusă aproape în faliment, obezi şi în maşini luxoase. (L.S.C.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.