Curier județean
Rugăciunea de azi
    Bine eşti cuvântat, Părinte ceresc, Tatăl Domnului meu Iisus Hristos, că ai binevoit să-Ţi aduci aminte de mine, sărmanul. "O Părinte al îndurărilor şi Dumnezeule a toată mângâierea" (II Corinteni, 1, 3) mulţumescu-Ţi că pe mine cel nevrednic de vreo mângâiere mă însufleţeşti iarăşi uneori cu darul Tău. Pururea Te binecuvântez şi Te preamăresc cu unul născut Fiul Tău şi cu Duhul Sfânt, Mângâietorul, în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Întâia şi a doua aflare a Capului Mergătorului Înainte şi Botezătorului Ioan
Catolic: Sf. Sergiu
Greco-catolic: Prima şi a doua găsire a cinstitului cap al sf pf Înaintemergător şi Botezător Ioan.
Meteo
     Ne aşteaptă două zile însorite, dar friguroase.
     Azi: Cer senin, cu temperaturi diurne pozitive, +1 g C, + 2 g C dar cu o noapte foarte friguroasă, -11 g C.
     Mâine: o zi trasă la indigo, cu temperaturi pozitive în cursul zilei şi negative noaptea, -12 g C.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Pasaj CFR la Lunca Mureşului
     Primăria comunei Lunca Mureşului a solicitat 30 de milioane de lei pentru amenajarea pasajului la un punct de oprire a trenurilor aprobat de regionala CFR (250 bucăţi dale şi alte amenajări). Această solicitare va fi pusă în discuţie în plenul CJ Alba, mai ales că o asemenea investiţie este necesară în scopul asigurării condiţiilor de siguranţă a cetăţenilor. (F.R.)

Clopotele Mănăstirii Râmeţ au bătut ieri îndelung pentru martirii neamului - Horea, Cloşca şi Crişan
     RâmețA devenit deja o tradiţie ca în fiecare an, în ultima du­mi­ni­că a lunii fe­bru­a­rie, clo­po­te­le Mă­năs­ti­rii Râmeţ să bată îndelung pentru a a­du­ce aminte tu­tu­ror de jertfa celor trei mari martiri ai nea­mu­lui - Horea, Cloşca şi Cri­şan, de la al căror supliciu (prin frângerea cu roata la 28 februarie 1785) pe Dealul Furcilor din Alba Iulia se împlinesc 218 ani. Este cel de-al şaselea an în care, Societatea "Avram Iancu" - Filiala Aiud, împreună cu filialele Teiuş, Stremţ, Cluj şi Alba Iulia a organizat un pelerinaj la Mănăstirea Râmeţ. Aici, începând cu ora 12.00, au avut loc, în prezenţa a peste 350 de participanţi, un parastas şi o slujbă de pomenire a celor trei eroi ai moţilor. Totodată, alături de aceştia, a fost pomenit şi Avram Iancu - Craiul Munţilor, de la a cărui stingere din viaţă am comemorat în septembrie 130 de ani. Participanţii s-au deplasat apoi la căminul cultural din Stremţ, unde a avut loc un simpozion cu tema: "Horea, Cloşca şi Crişan - eroism şi jertfă". Au luat parte atât la parastasul şi slujba de pomenire, cât şi la simpozion, prefectul Ioan Rus, preşedintele Consiliului judeţean Alba - Eugen Popa, col. (r) Vasile Cristea, secretar general al Societăţii "Avram Iancu" din România, primarul municipiului Aiud - Liviu Octavian Rusu, Traian Popa - primarul comunei Stremţ, alte oficialităţi locale şi judeţene. D-na Jenica Sătmărean, preşedinta Filialei Aiud a Societăţii "Avram Iancu" din România, cea care a fost şi este sufletul acestei acţiuni comemorative, ne-a declarat că pe lângă cei din localităţile amintite, au mai luat parte numeroşi moţi din Horea, Câmpeni, Ponor, Abrud, Turda, Cluj Napoca. "Oameni cu credinţă în Dumnezeu şi cu mare dragoste în suflet pentru eroii martiri ai neamului, vin aici la Mănăstirea Râmeţ în fiecare an se aşează în genunchi, aprind o lumânare, se roagă, îşi aduc aminte de jertfa lor, mănâncă boabe de grâu din colivă şi se închină pentru iertarea lor" - ne-a declarat plină de entuziasm d-na Sătmărean.
     Calendarul acţiunilor comemorative mai cuprinde pentru această săptămână o serie de manifestări (evocări istorico-literare, expoziţii, simpozioane, prezentări de carte) în localităţiile Alba Iulia, Zlatna, Abrud, Câmpeni, Albac şi Horea. Totodată, în perioada 24februarie - 3 martie se vor desfăşura "Zilele Colegiului Naţional "Horea, Cloşca şi Crişan" din Alba Iulia.
Tinu MATEŞ

Colegiul "Horea, Cloşca şi Crişan" Alba Iulia la a 84-a aniversare
     În această săptămână, una dintre cele mai prestigioase unităţi de învăţământ liceal din judeţul Alba - Colegiul Naţional "Horea, Cloşca şi Crişan" din Alba Iulia - aniversează împlinirea a 84 de ani de la înfiinţare. Programul manifestărilor este complex şi atractiv şi el este deschis nu numai elevilor şi cadrelor didactice, ci şi părinţilor sau foştilor elevi. *Luni, 24 februarie: ora, 14.00 - vernisajul expoziţiei de documente "Martirii neamului Horea, Cloşca şi Crişan"; ora 14.30 - lansarea "Anuarului" colegiului pentru anul şcolar 2001-2002; Lansarea revistei "Universul catedrei"; moment artistic "Slăvim eroii prin iubire"; ora 14.00 - Simultan de şah. *Marţi, 25 februarie: ora 14.00 la Centrul de Documentare şi Informare - vernisarea expoziţiei de documente ilustrând istoria colegiului "Ziua şcolii"; ora 14.30 - Sesiunea de comunicări ştiinţifice, secţiunea "Ştiinţe". *Miercuri, 26 februarie: ora 14.00 la Sala 26 - vernisarea expoziţiei de afişe "Ziua colegiului", Sala 27 - Concurs pe teme de istorie "Cine ştie istorie, câştigă", la Centrul de documentare şi Informare - Concurs inter-disciplinar geografie-chimie. *Joi, 27 februarie: ora 14.00, la Galeria "Art" a colegiului - "Zilele Colegiului Naţional «Horea, Cloşca şi Crişan» Alba Iulia" - expoziţie de grafică şi desene ale elevilor claselor VII- XI, ora 12.00, la sala 27 - evocarea istorică "Răscoala condusă de Horea, Cloşca şi Crişan" - dezbatere; ora 13.00, la sala 15 - Masă rotundă - Profesorii de matematică ai colegiului nostru; ora 14.00, la Centrul de documentare şi Informare - Concurs "Cultură şi civilizaţie franceză"; ora 14.00, la Centrul de Informatică - Sesiune de referate şi comunicări: "Prezentarea de softuri educaţionale realizate de elevii colegiului" şi de la aceeaşi oră, la sala 15 - "Creativitatea elevilor liceului în tratarea temelor matematice"; ora 14.00, la sala de sport competiţii sportive: volei, tenis de masă şi şah. *Vineri, 28 februarie, ora 13.00 - participarea elevilor şi cadrelor didactice la depunerea de coroane de flori la Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan şi la Monumentul din Dealul Furcilor. *Luni, 3 martie: ora 14.00, la Centrul de Documentare şi Informare - Concurs "Poezie franceză", ora 14.00, la sala de sport - "Patrulaterul de baschet". (A.D.)
PD se pregăteşte de alegeri
Adio candidaţi impuşi "de la centru"
     Considerând pe bună dreptate că un partid cu adevărat puternic este unul bine "înfipt" în teritoriu PD munceşte din greu la consolidarea organizaţiilor sale locale. Încet, încet pregătirile pentru viitoarea confruntare electorală devin preocuparea centrală a partidului. Astfel, în prezent organizaţiile locale al PD sunt reevaluate şi acolo unde se impune, se organizează noi alegeri. Ultima acţiune de acest fel din judeţul nostru a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la Lunca Mureşului, unde noul preşedinte al organizaţiei a fost ales dl. Aurel Hârceagă. Acesta a fost primarul comunei în perioada 1992 - 2000 şi membru al PNŢCD. Este foarte probabil ca Aurel Hârceagă să fie candidatul PD pentru Primăria Lunca Mureşului.
     În paralel, organizaţiile judeţene ale PD lucrează şi la centralizarea candidaturilor pentru funcţiile de primari, consilieri locali şi judeţeni, senatori şi deputaţi. Va urma o analiză a candidaturilor în funcţie de criteriile de carieră impuse în anul 2001, iar cel care va întruni cel mai bun punctaj va reprezenta PD în confruntarea cu candidaţii celorlalte partide. Asta înseamnă că vor lipsi de pe listele care se întocmesc la nivelul organizaţiilor locale şi judeţene, candidaţii pentru Parlament impuşi de conducerea centrală a PD. În acest fel PD doreşte o cointeresare mai pregnantă a senatorilor şi deputaţilor săi pentru rezolvarea problemelor cetăţenilor circumscripţiei în care au fost aleşi.
Anca DINICĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.