Ultima oră
Știri
Recrutare şi încorporare pe bănuţi
     Ansamblul cheltuielilor aferente acţiunii de recrutare-încorporare (materiale, servicii şi de personal) au fost asigurate în anii precedenţi din bugetele locale ale celor patru municipii şi a oraşului Câmpeni. Deşi urma ca acestea să-şi reîntregească fondurile de la consiliile locale arondate, o­pe­ra­ţi­unea nu s-a finalizat, astfel încât bugetele locale ale celor 5 unităţi administrative au fost grevate. Printr-un proiect de hotărâre se propune repartizarea de către CJ Alba a sumei de 220 de milioane de lei, după cum urmează: Alba Iulia - 60 milioane de lei, Aiud, Blaj, Sebeş şi Câmpeni - câte 40 milioane de lei. (F.R.)
Consilierii judeţeni vor stabili lefurile directorilor
     Plenul Consiliului judeţean Alba va lua în discuţie în şedinţa din această săptămână proiectele de hotărâre privind avizarea con­tracte­lor de performanţă pe anul 2003 a directorilor de la cele două societăţi la care CJ Alba este unic acţionar. Este vorba de SC Apa CTTA SA şi SC DPL SA Alba. Salariile celor doi urmează să fie stabilite de consilierii judeţeni. (F.R.)
Minor lovit de o maşină
     Un accident de circulaţie a avut loc vineri, în jurul orei 14,15, în satul Bucerdea Grânoasă, soldat cu rănirea unui băieţel. Micuţul Ioan Sebastian Munteanu, de 4 ani, s-a angajat în traversarea străzii fără să se asigure, fiind surprins şi accidentat de un autoturism Dacia 1300, condus de Toader Bălău, de 46 de ani, din Blaj. Pacientul a fost transportat la Spitalul Blaj, unde a fost diagnosticat cu traumatism cranio- cerebral şi plagă escoriată frontală. El a fost ţinut sub observaţie medicală timp de 24 de ore, însă este în afara oricărui pericol. (F.R.)
În urma unui "protocol politic" de schimb
Colegiul "Titu Maiorescu" a obţinut săli de clasă gen "peşteră"
     "În noile spaţii de învăţământ, obţinute în urma unui protocol de schimb cu Grupul Şcolar "Avram Iancu", elevii din ciclul primar al Colegiului "Titu Maiorescu" învaţă la 7-8 grade Celsius şi în condiţii total insalubre. Mai mult, tavanele din sălile de clasă, foste interioare de internat, se prăbuşesc rând pe rând. Au existat deja asemenea incidente însă, din fericire, elevii nu erau în sălile de clasă. Acum însă încăperile arată efectiv ca nişte peşteri", a declarat dr. Romul Popa, pre­şe­din­tele PNL Aiud. "Aceste spaţii obţinute în urma unui sunt improprii procesului de învăţământ şi sunt veritabile surse de infecţie", a precizat şi Dorin Iacob, consilier local PNL. (N.T.)
Buget de austeritate pentru hoţi de mâna a doua
     Poliţia Cetatea de Baltă a fost sesizată sâmbătă dimineaţa că în timpul nopţii, autori necunoscuţi au intrat prin efracţie în sediul primăriei de unde au fost furate 1,5 milioane de lei. Din cercetări a rezultat că autorul furtului este Călin Nicolae Herman, de 25 de ani, din Cetatea de Baltă. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate. (F.R.)
Femeile pesediste - preocupate de sănătatea populaţiei din judeţ
     "Femeile din mediul rural, dar şi cele din alte zone care au venituri reduse pot obţine anticoncepţionale gratuite de la Centrul de planificare familială situat pe str. Muşeţelului, 2", a declarat dr.Olimpia Candrea din cadrul DSP Alba, cu ocazia lansării proiectului "Sănătatea - o preocupare a femeii zilelor noastre". La întâlnire au participat, de asemenea, d-na Sanda Manea, di­rector adjunct al DSP Alba, psi­ho­log Magnolia Arghiuş, reprezentante ale Organizaţiilor municipale şi judeţene de femei ale PSD care vor sprijini derularea proiectului. Acţi­unea a debutat la Alba Iulia, iar apoi vor mai avea loc astfel de întâlniri la Sebeş, Cugir şi Abrud. La reuşita programului vor mai contribui ISJ Alba şi Centrul de asistenţă psiho-pedagogică. În cadrul recentei reuniuni au fost stabilite principalele direcţii de acţiune, precum şi zonele cele mai vulnerabile din judeţ. Organizatorii vor urmări sen­si­bi­li­zarea, mai ales a tinerilor, în privinţa pericolului la care se expun atunci când apelează la alcool, tutun, droguri, promovarea com­por­ta­men­te­lor alimentare sănătoase, să­nă­ta­tea reproducerii etc. (A.D.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Trei săptămâni până la război
Presa britanică afirmă că rezoluţia privind Irakul va fi votată în martie
     Consiliul de Securitate al ONU va vota la jumătatea lunii martie o nouă rezoluţie, elaborată de Londra şi Washington, care îi va acorda preşedintelui irakian, Saddam Hussein, trei săptămîni pentru a se dezarma, afirmă presa britanică de duminică. Preşedintele american George Bush a declarat că rezoluţia va afirma în termeni foarte simpli şi clari că Saddam Hussein nu se conformează cerinţelor ONU de a se dezarma. Potrivit afirmaţiilor lui Bush, Consiliul de Securitate a avut până acum o poziţie fermă, prin adoptarea rezoluţiei cu numărul 1441 şi are acum o ultimă şansă să dovedească dacă într-adevăr crede în ceea ce spune. (T.I.)
Ultimatum pentru Saddam
Irakul trebuie să-şi distrugă rachetele până la 1 martie
     Şeful misiunii ONU de inspecţie în Irak, Hans Blix, a cerut Bagdadului ca până la data de 1 martie să înceapă distrugerea rachetelor Al-Samoud 2, a căror rază de acţiune o depăşeşte pe cea maximă permisă de sancţiunile ONU. Ministrul de Externe al Irakului, Naji Sabri, a declarat că toate disputele existente între autorităţile irakiene şi inspectorii ONU pot fi soluţionate numai în cazul în care nu apar nici un fel de presiuni din partea anumitor puteri, în special SUA, apreciată drept "o putere colonială care bate tolba războiului". (T.I.)
Variaţiile bruşte de presiune şi temperatură fac ravagii
Doi bărbaţi au murit din cauza afecţiunilor cardiace
     Variaţiile bruşte ale presiunii atmosferice şi temperaturii au dus la sfârşitul săptămânii trecute la decesul a doi bărbaţi, unul de 52 de ani, din Alba Iulia, şi altul de 72 de ani, din Miceşti. Din aceleaşi motive alte 10 persoane, în special bătrâni, au fost internate la Spitalul judeţean Alba. Acestora li se adaugă şi alţi numeroşi cardiaci care după ce au primit îngrjiri medicale, au fost lăsaţi să plece acasă. Aşa cum v-am mai informat, în urmă cu circa două săptămâni, la Alba Iulia s-a înregistrat una dintre cele mai joase presiuni atmosferice din ultimii 20 de ani. (F.R.)
Un pensionar s-a intoxicat cu monoxid de carbon
     Un bărbat în vârstă de 58 de ani din Alba Iulia a fost găsit decedat la sfârşitul săptămânii trecute în garsoniera în care locuia, în cartierul Ampoi II. Victima se numeşte Ioan Popa şi era pensionar. Bărbatul nu a mai fost văzut câteva zile la rând, aşa că vecinii au solicitat intervenţia poliţiştilor, mai ales că din garsonieră răzbătea un miros puternic de gaze. Omul, care locuia singur, era în stare avansată de putrefacţie. Legiştii au stabilit că decesul a intervenit ca urmare a intoxicării cu monoxid de carbon. (F.R.)
La Alba Iulia
Asistenţă medicală şi pe timpul nopţii
     Pentru a mai degreva activitatea Serviciului de Urgenţă a Spitalului Judeţean Alba, unde pe lângă cazurile grave, medicii sunt obligaţi să acţioneze şi în situaţii care nu intră sub incidenţa urgenţelor, s-a decis înfiinţarea unui punct medical, unde se poate acorda asistenţă medicală pe timp de noapte. Mai mulţi medici de familie s-au asociat şi vor acorda îngrijiri medicale albaiulienilor între orele 20.00 - 8.00, la camera 30 din interiorul Policlinicii. Ei vor fi plătiţi de CAS pentru contravaloarea serviciilor prestate. (F.R.)
Întâlnire PUR - PSD la nivel înalt
     Partidul Umanist a solicitat PSD o întâlnire la nivelul delegaţiilor permanente pentru a fi analizată situaţia respectării protocolului de alianţă între cele două formaţiuni. Astfel, secretarul general al PUR, Codruţ Sereş, a declarat că în ţară sunt nemulţumiri legate de tratamentul arogant şi discreţionar afişat de PSD în relaţia cu PUR, dat fiind că două filiale ale PUR au renunţat la colaborarea cu partenerul de alianţă, solicitând şi ruperea protocolului la nivel naţional. În judeţul Alba, după cum ne-a declarat şeful filialei judeţene PUR, Nicolae Popa, nu se pune problema ruperii protocolului, deşi nu s-a respectat nici una din înţelegerile prevăzute în alianţa politică PSD-PUR. Soarta protocolului între PSD - PUR la nivelul judeţului Alba va fi decisă pe 28 februarie, când va avea loc o întâlnire punctuală în cadrul căreia se va face o analiză concretă şi serioasă asupra dezvoltării viitoare a relaţiilor dintre cei doi parteneri politici. (T.I.)
Facilităţi vamale pentru bunurile aduse şi scoase din ţară
     Şeful BVCVI, Adrian Besoiu, ne-a declarat recent că informaţiile tarifare care privesc clasificarea mărfurilor pot fi solicitate în scris Biroului Vamal, astfel încât să se evite pericolul unei contravenţii bazate pe confuzii ori neştiinţă. În acest sens, o informaţie de larg interes pentru public este cantitatea bunurilor pe care persoanele fizice le pot introduce în ţară ca bagaje, fără să fie supuse la plata taxelor vamale. Este vorba de efecte personale, bijuterii de uz personal, cărţi, publicaţii, înregistrări de orice fel, bunuri obţinute ca premii sau distincţii, băuturi alcoolice, ţigări în următoarele cantităţi: 2 l băutură alcoolică peste 22 grade, 4 l de vin, 200 de bucăţi de ţigarete, 50 de bucăţi de ţigări de foi şi alte bunuri de orice fel în limita valorică reprezentând în total echivalentul sumei de 100 euro. Ca bagaje însoţite şi neînsoţite fără plata taxelor vamale, pot fi scoase din ţară toate bunurile prevăzute mai sus precum şi bunuri de orice fel în limita valorică în lei reprezentând echivalentul sumei de 1.200 euro şi un bun a cărui valoare individuală depăşeşte suma de 1.200 euro. La fel, pentru coletele poştale se pot scoate din ţară, fără să fie supuse la plata taxelor vamale, bunuri în limita valorică reprezentând echivalentul a 500 euro şi câte un bun a cărui valoare individuală depăşeşte limita de 500 euro. (T.I.)
Scandal pentru marca renumitei firme "Casa blăjeană"
     BlăjeanaDoar întâmplarea a făcut ca în cursul săptămânii trecute să vizitez zona Blajului şi Primăria municipiului de pe Târnava. Ca de fie­care dată când m-am aflat în această urbe, am dorit să iau masa la restaurantul "Casa blăjeană", pe care-l ştiam de multă vreme curat, cu servire i­re­pro­şa­bi­lă (drept do­va­dă însăşi or­ga­ni­zarea acolo a mesei festive cu prilejul vizitei Majestăţii sale Regina Ana, în urmă cu câţiva ani). După discuţiile de la Primărie am avut surpriza să nu mai regăsesc în imediata apropiere (unde era amplasat) restaurantul cu pricina, ci o firmă nouă intitulată "La blăjana", punct de lucru al SC "ADA SALT" SRL . Nefiind nici o specificaţie cu privire la serviciile de care aş fi putut beneficia acolo (restaurant, bar, pensiune, internet-cafe, sală de biliard?), n-am mai intrat. Trecătorii pe care i-am întrebat m-au informat că restaurantul "Casa blăjeană" s-a mutat pe Bd. Republicii. Cum s-a ivit însă această confuzie contraproductivă din punct de vedere comercial? Iată povestea, aşa cum ne-a fost relatată de dl. Mircea Pastuşec, administratorul SC "CASA BLĂJEANĂ", omul care a făcut ca restaurantul său să fie atât de cunoscut, de căutat şi apreciat: acesta funcţiona acolo unde-l ştiam eu, la doi paşi de Primărie, de peste 30 de ani. A fost preluat de dl. Pastuşec după Revoluţie, ca spaţiu închiriat. Graţie unei experienţe de peste 35 de ani în domeniu, dânsul a reuşit să îl aducă la nişte standarde superioare de calitate, făcându-l foarte căutat de localnici şi de străinii aflaţi în trecere prin Blaj. Ulterior, din câte am aflat, spaţiul a fost revendicat şi obţinut de comunitatea greco-catolică, iar dl. Pastuşec a fost nevoit să renunţe la el. O vreme acolo a funcţionat "Clubul monarhic", apoi spaţiul a fost închiriat de o altă firmă: SC "ADA SALT" SRL. Ei,... aici e problema! Pentru că firma respectivă foloseşte (ilegal sau cel puţin incorect din punctul de vedere al "codului de bună practică în comerţ"), pentru punctul de lucru, o denumire care face trimitere evidentă la restaurantul de mare tradiţie "Casa blăjeană": denumirea "La blăjana", exact aşa cum am redat! Adică foloseşte o denumire asemănătoare până la confuzie şi un vad comercial gata creat de "Casa blăjeană", respectiv de dl. Mircea Pastuşec. Şi cine credeţi că este asociat la această firmă aflată în imediata apropiere a Primăriei? Viceprimarul Ilie Pepelea! Păi nu era vorba că funcţionarii publici nu au voie să deţină firme?
     Dar, să revenim la utilizarea denumirii respective, care creează confuzie. Ne-am interesat la Oficiul Registrului Comerţului, unde ni s-a confirmat că viceprimarul este asociat la această societate. Cât priveşte folosirea denumirii, d-na Iulia Arion ne-a declarat: "În general orice societate este obligată să-şi inscripţioneze pe firma oricărui punct de lucru denumirea clară, organele de control financiar putând constata şi, eventual, lua măsuri în cazul nerespectării acestei obligaţii... " Aşadar, "La blăjana", chiar dacă creează confuzie şi foloseşte vadul comercial, nu încalcă legea atâta timp cât are inscripţionat şi numele societăţii "ADA SALT" (vezi foto). Dar încalcă bunul simţ comercial şi are ca asociat un... funcţionar public situat în zona de vârf a administraţiei publice locale! Ce concurenţă mai e asta?
Ioan HĂNŢULESCU

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.