Curier județean
Rugăciunea de azi
    Mântuieşte, Doamne, şi miluieşte pe bătrâni şi pe tineri, pe săraci şi pe sărmani, pe văduve şi pe cei ce se află în neputinţe, în griji, în nevoi, în rele pătimiri, în robii, în temniţe şi în închisori: şi mai ales pe cei prigoniţi pentru Tine şi pentru dreapta credinţă ortodoxă, de limbile cele fără de Dumnezeu şi de cumpliţii eretici, pentru că sunt robi ai Tăi. Miluieşte-i pe dânşii, cercetează-i, întăreşte-i, mângâie-i şi degrabă cu puterea Ta, din toate cele rele îi slobozeşte şi le dă lor izbăvire. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Tarasie, Arhiepiscopul Constantinopolului; Sf. Alexandru şi Ipatie Catolic: Sf. Lazăr Greco-catolic: Cel între sf. pr. Tarasie, arhiep. Const.
Meteo
     * ASTĂZI: Cerul degajat de nori va permite soarelui să strălucească toată ziua pe boltă, dar temperatura se va menţine destul de scăzută, aproape de limita de îngheţ, cu o creştere semnificativă în dealurile vestice. În cursul nopţii mercurul termometrelor va coborî mult sub zero, putând atinge chiar -10 grade C.
     * MÂINE: Starea atmosferică nu va suferi modificări semnificative, fiind posibilă doar apariţia ceţei în zonele joase, care va depune chiciură. Temperatura diurnă nu va depăşi 2 grade C.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
În judeţul Alba
80 de medici de familie au încheiat contracte cu CAS
     Directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Alba, Gheorghe Ştef, ne-a informat că până în prezent s-au încheiat contracte cu 80 de medici de familie. Procesul de contractare se derulează în continuare, urmând ca toţi cei 225 de medici de familie din judeţ să-şi parafeze înţelegerile cu CAS Alba. (F.R.)
Incertitudine la staţia de epurare Teiuş
     Soarta staţiei de epurare a oraşului Teiuş va fi decisă vineri 28 februarie a.c. în cadrul şedinţei Consiliului local. La această oră staţia se află în posesia unui om de afaceri din judeţul Alba, care a achiziţionat-o odată cu fosta fabrică de zahăr din Teiuş. Patronul şi-a manifestat întenţia de a o vinde autorităţilor, discutând în acest sens şi cu prefectul Ioan Rus. Respectivul utilaj, aflat într-o avansată stare de degradare, va fi supus unui studiu de evaluare înainte ca oficialităţile locale să decidă ce se va întâmpla cu el.(R.J.)
La o altitudine de circa 1500 de metri
Face zilnic 7 km pe jos pentru a-i învăţa carte pe copii
     Învăţătoarea Rodica Trifa din Mătişeşti parcurge zilnic 7 km pe jos pentru a profesa la Şc. gen. din Pietreasa, localitate situată la o altitudine de circa 1500 de metri. La această şcoală învaţă 7 elevi, în clasele I-IV. Deşi zăpada la munte mai măsoară pe alocuri aproape un metru, învăţătoarea nu întârzie niciodată la cursuri. (F.R.)
Perfecţionare
     În organizarea Inspectoratului Şcolar al Judeţului Alba şi a Casei Corpului Didactic, la Colegiul Economic Dionisie Pop Marţian din Alba Iulia a avut loc etapa a doua a programului de formare continuă la care au participat educatoare, învăţători şi profesori care au calitatea de metodişti ai ISJ Alba şi inspectori şcolari.
     În cadrul programului susţinut de către formatori naţionali s-au desfăşurat activităţi de tip atelier, asistenţe la lecţii, analize şi evaluări ale acestora, seminarii pe baza metodelor interactive ceea ce a conferit programului un pronunţat caracter practic, formativ şi eficient.
     La finalul programului, în urma evaluării prestaţiei pe baza portofoliului întocmit, cursanţilor li s-au înmânat adeverinţe prin care se certifică faptul că prin par­ti­ci­pa­rea la program au dobândit competenţe în domeniile: in­specţia şcolară, managementul activităţilor didactice şi evaluarea de proces şi de produs.
(N.O.)

Fundaţia Culturală "Lucian Blaga" Sebeş îşi adună colaboratorii
     A devenit deja o tradiţie, pragmatică de altfel, ca în luna februarie, înainte de prinderea Postului Sfintelor Paşti, Fundaţia culturală "Lucian Blaga" din Sebeş să organizeze un bal, la care participă, pe lângă membrii fundaţiei, majoritatea agenţilor economici din Sebeş şi din împrejurimi şi alţi invitaţi care pot sprijini activitatea fundaţiei. O activitate care are în centrul său participarea la organizarea Festivalului Internaţional "Lucian Blaga". Dedicat celui mai mare filosof român, festivalul, sau mai bine zis organizatorii săi întâmpină de la an la an tot mai multe greutăţi materiale. Pentru că Ministerul Culturii şi Cultelor reduce sumele alocate pentru activităţile culturale, lăsându-le la mâna bugetelor locale şi a bunăvoinţei sponsorilor. De exemplu până acum judeţul Alba nu a primit nici măcar pe hârtie sumele alocate pentru anul acesta la activităţi culturale. Iar în aceste condiţii nu se ştie care va fi contribuţia la festival. Oricum, una mică! În faţa acestei situaţii şi profitând de dorinţa normală a cetăţenilor Sebeşului de a nu întrerupe tradiţia acestui festival a cărui faimă a depăşit graniţele României, Fundaţia culturală "Lucian Blaga", cu prilejul acestui bal, începe demersurile pentru organizarea festivalului. De fapt pentru sensibilizarea sponsorilor, care s-au dovedit întotdeauna generoşi cu Blaga şi cu cei care-i ţin vie memoria. Nu-i vom pomeni aici pe toţi cei care au răspuns invitaţiei lansate de membrii fundaţiei şi au participat la balul din 22 februarie dar vă asigurăm că ei sunt "la creme de la creme". Iar numele lor vor fi oricum pomenite cu prilejul festivalului.
Anca DINICĂ

Bucovina sprijinită de fraţii din Blaj
Tot prin eforturile ASTRA, la Chişinău se organizează anul acesta o "Universitate de vară"
     Preşedinta Asociaţiunii ASTRA, Despărţământul "Timotei Cipariu" Blaj, d-na Silvia Pop ne-a anunţat recent, cu nedisimulată mândrie, faptul că trei dintre cercurile ASTRA din Basarabia şi Bucovina (Cahul, Criuleni şi Oniţcan) au primit drept donaţie din partea fraţilor lor blăjeni peste 750 de volume de carte românească, precum şi vreo 100 de discuri cu muzică populară. Donaţia a fost posibilă prin generozitatea unui român de etnie germană, dl. Walter Miess, din fondul de carte al Bibliotecii "STRATUSMOB", din Blaj.
     De asemenea, cu o mândrie de "truditor ce-şi vede construcţia prinzând contur", d-na Pop ne-a dezvăluit ca pe o reuşită iniţiativa d-nei Valentina Butnaru, preşedinta societăţii "Limba noastră cea română", din Chişinău, de a organiza cu sprijinul ASTRA o "Universitate de vară" în capitala Moldovei. (I.H.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.