Ultima oră
Știri
Dispeceratul de urgenţă "112"
     În curând va deveni operaţional şi în judeţul Alba dispeceratul unic pentru apeluri de urgenţă, apelabil 112 în care sunt incluse Poliţia, Salvarea, Pompierii, Jandarmeria şi Protecţia Civilă. Sediul acestuia va fi în incinta Serviciului judeţean de Telecomunicaţii Speciale, în prezent derulându-se ultimele preparative de montare a instalaţiilor. De asemenea în cadrul şedinţei Comitetului Operativ Consultativ, prefectul Ioan Rus a dat undă verde încheierii unui contract de colaborare a Spitalului judeţean Alba cu Serviciul SMURD - Tg. Mureş în vederea închirierii unui elicopter pentru intervenţii rapide. (R.J.)
SC Electrica SA mai bifează o investiţie
     Fără doar şi poate, SC Electrica SA, SDFEE Alba conduce detaşat la capitolul investiţii din acest an. În cursul acestei zile, va avea loc inagurarea lucrării "Îmbunăţire a nivelului de tensiune" la Bucium Saşa. Directorul SDFEE Alba, ing. Ioan Perju, ne-a declarat că valoarea totală a investiţiei este de circa 1 miliard de lei. (F.R.)
"Laptele şi cornul" revine în actualitate
     Apropierea primăverii şi implicit a temperaturilor mai ridicate, repune din nou în actualitate problema găsirii unor spaţii adecvate de depozitare a produselor destinate elevilor, în speţă laptele şi cornul. Situaţia a fost discutată ieri în şedinţa Comitetului Operativ Consultativ, ajungându-se la concluzia că ar fi necesară achiziţionarea a 200 de frigidere pentru ca totul să decurgă normal. Până una alta, prefectul Ioan Rus a decis ca în zonele unde aprovizionarea nu se face zilnic, spaţiile de depozitare să fie asigurate de distribuitor, conform ordonanţei care reglementează acest aspect. (R.J.)
Manifestare culturală la Cricău
     Continuând seria manifestărilor culturale având ca scop valorificarea creaţiei populare şi a tradiţiilor zonelor etnofolclorice din judeţul Alba, Centrul judeţean al creaţiei populare Alba organizează o asemenea manifestare la Cricău. Ea va avea loc duminică, 2 martie, ora 14.00, la Căminul cultural. La organizarea ei au mai contribuit Consiliul judeţean Alba, Consiliul local Cricău şi Asociaţia Cricău 2000. Având genericul "La izvoarele tradiţiei şi creaţiei populare", manifestarea va debuta cu vernisajul unei expoziţii de artă populară şi va avea ca punct culminant un spectacol folcloric susţinut de formaţiile artistice din Cricău, Ighiu, Almaşu Mare, Meteş şi Zlatna. (A.D.)
Planul judeţean antisărăcie
     Joi, 27 februarie, la sediul CJ Alba se va întruni Comisia Judeţeană a Programului Antisărăcie şi Incluziunii Sociale în cadrul căreia se va supune spre aprobare planul judeţean antisărăcie şi promovare a incluziunii sociale. Directorul executiv al Comisiei, consilierul Mihaela Mih Deheleanu, a precizat că planul va fi trimis la Bucureşti urmând ca după aprobare să fie discutat în cadrul şedinţei în plen a CJ Alba. (T.I.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Irak - situaţie încordată
Week-end fierbinte în Golful Persic
     Două nave de război americane au trecut duminică prin Canalul Suez în drum spre zona Golfului, după cum au anunţat autorităţile portuare egiptene. Tot în week-end s-a înregistrat şi o confruntare directă între forţele armate prezente în regiune, Pentagonul precizând că sâmbătă avioanele americane şi britanice au bombardat şase relee de comunicaţii militare din sudul Irakului, ca ripostă la tirurile apărării antiaeriene irakiene. (T.I.)
Apel pentru pace în Orientul Mijlociu
     Papa Ioan Paul al II-lea a cerut sutelor de milioane de catolici din întreaga lume ca luna viitoare să dedice o zi de post şi rugăciune pentru pace, în special în Orientul Mijlociu. În alocuţiunea rostită duminică, 23 februarie, în faţa mulţimilor adunate în Piaţa Sf. Petru din Roma, Papa a spus că viitorul umanităţii nu va putea fi niciodată garantat de terorism sau logica războiului şi a cerut ca ziua de post şi rugăciune să aibă loc pe data de 5 martie când începe una din perioadele premergătoare sărbătorilor de Paşti. (T.I.)
România nu cere garanţii de securitate
     Unităţile militare din Constanţa sunt în alertă de gradul 0 şi nici un militar nu are voie să părăsească garnizoana după ce aeroportul Mihail Kogălniceanu a devenit bază aeriană americană şi alte patru avioane cu militari sunt aşteptate la Constanţa. Referitor la garanţiile de securitate ale României din partea NATO în cazul declanşării războiului, premierul Nătase a precizat că România nu se simte ameninţată pentru a cere garanţii şi, dacă vor apărea riscuri, se vor face demersurile necesare, după ce se va discuta în CSAT. (T.I.)
Pentru PSD
Cotizaţia la partid, singurul criteriu de evaluare a competenţei
     Săptămâna trecută, psd-iştii se lăudau pe postul local de televiziune că rezolvau, la sediul PSD Cugir, problema restructurărilor de personal la întreprinderea din localitate, sub atenta supraveghere a unui vicepreşedinte judeţean al partidului. Imaginile filmate au fost sugestive.
     Atenţionaţi de ilegalitatea comisă, au încercat să denatureze adevărul, venind cu o nouă explicaţie. Ei susţin că directorul Dîrjan discuta săptămâna trecută contestaţiile angajaţilor, în timpul audienţelor. Au omis că minciunile nu trebuie cusute cu aţă albă şi au uitat că Dîrjan era în acea perioadă în delegaţie în străinătate. Probabil după practica încetăţenită în PSD, a cărui preşedinte al Consiliului judeţean încasa bani de la societatea de drumuri fiindcă ar fi participat la şedinţă şi în acelaşi timp îşi încasa diurna pentru deplasarea în străinătate şi Dîrjan se teleporta dintr-un loc în altul. Vrând să se scuze, se acuzau şi mai tare, demonstrând că nu cunosc prevederile legii sau nu-i interesează.
     Stimaţi tovarăşi psd-işti, conform legii aceste contestaţii se soluţionează în Comisie paritară, formată din reprezentanţi ai administraţiei şi ai sindicatelor, nu către director în timpul deplasării în străinătate şi nici la sediul de partid. La sediu să discutaţi situaţia plăţii cotizaţiilor la partid, criteriu foarte drag vouă şi care a devenit, în opinia voastră, un indicator de competenţă şi profesionalism, nu soarta oamenilor care s-au văzut aruncaţi pe drumuri. Aşa se întâmplă când eşti condus de oameni a căror instruire profesională s-a făcut la şcoala de comunişti Ştefan Gheorghiu. Ei nu pot înţelege că în democraţie primează legea şi nu partidul.
     Ne-am săturat şi noi ca timp de doi ani să fim hrăniţi cu minciuni şi încălziţi cu vorbe. Sărăcia, frigul şi birurile s-au instalat în România, iar Guşă şi premierul minune ne explică pe toate canalele media că nivelul de trai creşte. Probabil vorbesc de nivelul de trai al baronilor psd, care se întrec în construirea palatelor personale şi în achiziţionarea limuzinelor de lux. Dar nici acestea nu le sunt de ajuns. Au inventat un nou joc de partid: "Cotizezi şi câştigi!" Cu cât cotizaţia la partid este mai mare, cu atât preţul de achiziţie al fabricilor de stat este mai mic, iar bonusurile mai atractive: eşalonarea datoriilor, ştergerea penalităţilor, promovarea în funcţii publice, blocarea dosarelor penale. Pentru cei mai pasionaţi jucători, a căror dosare penale sunt groase, se acordă şi imunitate parlamentară pentru a servi la nevoie.
     Degeaba încercaţi să aruncaţi mizeria în curtea altora, pentru că nu veţi putea să ascundeţi la nesfârşit incompetenţa, corupţia şi opulenţa baronilor psd care au sfidat acest popor în cei nouă ani de guvernare. (Biroul de presă al PNL Alba)
O mare onoare pentru municipiul Sebeş
Vizita Principelui Radu şi a principesei Margareta
     Primarul municipiului Sebeş are deosebita plăcere de a anunţa vizita reprezentantului special al Guvernului - alteţa sa, principele Radu de Hohenzollern - Veringen însoţit de alteţa sa principesa Margareta a României, în municipiul nostru, pe data de 27 februarie 2003.
     De asemenea, principele Radu de Hohenzollern - Veringen, ca reprezentant special al Guvernului pentru Integrare, Cooperare şi Dezvoltare Durabilă, a constituit o iniţiativă necesară privind eforturile de integrare a României în structurile Europene şi Euro-Atlantice, precum şi în vederea sprijinirii şi continuării activităţii desfăşurate de fostul suveran Mihai I, cu privire la participarea şi racordarea ţării noastre la valorile occidentale.
     Nu se poate afirma decât că această vizită aduce o mare onoare localităţii noastre, precum şi cetăţenilor ei, mai ales că în ultima perioadă s-au perindat pe aici mai multe personalităţi, oameni de seamă ai ţării noastre, fapt ce ne dă speranţa că Sebeşul este demn de luat în seamă, atât pentru ceea ce este cât şi din punct de vedere al perspectivelor de dezvoltare.
     În programul de vizită al alteţei sale în Sebeş este cuprinsă şi Primăria, unde va avea loc o întrevedere cu primarul municipiului Sebeş, ocazie cu care vor putea fi purtate discuţii cu privire la posibilitatea de deschidere a localităţii noastre către Europa, legături ale acesteia cu Occidentul, perspectiva unor schimburi de experienţă prin vizite ale reprezentanţilor administraţiei publice locale în ţările europene.
     Oaspeţii noştri vor vizita şi unul dintre cele mai importante monumente din Sebeş, o certă dovadă a păstrării vechilor tradiţii ale culturii evanghelice - Biserica Evanghelică.
     La acest deosebit eveniment vor fi prezenţi şi reprezentanţii mass-media.
primarul municipiului Sebeş,
ing. ec. Mugurel Liviu SÂRBU

Şedinţă de "terapie intensivă" a sistemului de sănătate din judeţul Alba
     Mâine de la ora 14.00 la sediul Casei de Cultură a sindicatelor din municipiul Alba Iulia, prefectul Ioan Rus va avea o întâlnire cu toţi factorii de răspundere implicaţi în domeniul sănătăţii publice din judeţul Alba. Scopul acestei adunări este de informare a celor dezbătute săptămâna trecută la Snagov împreună cu ministrul Sănătăţii şi Familei, Daniela Bartoş şi avansarea unor propuneri concrete de revitalizare a acestui sector, inclusiv cea referitoare la reducerea numărului de paturi din spitale şi situaţia spaţiilor disponibile. De asemenea, va fi analizată şi situaţia fiecărui Centru de Asistenţă Socială din judeţ. Nu în cele din urmă se vor face referiri şi la aplicarea protocolului încheiat între Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Finanţelor şi Asociaţiile Producătorilor respectiv Distribuitorilor de medicamente privind decontarea eşalonată în acest an a obligaţiilor restante ale caselor de sănătate către furnizorii de servicii farmaceutice, şi a serviciilor medicale acordate şi rămase nedecontate până la sfârşitul anului 2002 către furnizorii de bunuri şi servicii, precum şi contravaloarea medicamentelor acordate în cadrul unor programe de sănătate, în spital şi ambulatoriu.(R.J.)
Paşi mari în eliminarea analfabetismului romilor din Apuseni
     În centrul atenţiei Biroului Partidei Romilor din oraşul Câmpeni a fost şi este în permanenţă preocuparea pentru atragerea copiilor din această etnie spre învăţătură cu scopul de a se evita pe cât posibil analfabetismul şi comiterea de fapte antisociale. Astfel, după cum ne-a declarat liderul romilor din Câmpeni, dl. Ştefan Nuţu, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar şi al d-nului Petru Ilie, şeful Biroului judeţean pentru Romi, în localitate există acum o clasă specială I - IV pentru elevii romi având ca învăţător tot un cetăţean rom Tiberiu Pădurean, iar de curând s-a format şi o grădiniţă de copii preşcolari, ceea ce îi ajută la integrarea lor în procesul instructiv-educativ. De asemenea, în baza bunei colaborări cu organele de poliţie locală au fost ţinute sub control evenimentele negative.(R.J.)
Simpozion internaţional: "Interferenţe spirituale în societatea globalizării - Ortodoxia deschisă spre lume"
     Arhiepiscopia ortodoxă de Alba Iulia, Facultatea de Teologie ortodoxă din Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, Secretariatul de stat pentru culte organizează în zilele de 27-28 februarie a.c., la Alba Iulia, simpozionul internaţional "Interferenţe spirituale în societatea globalizării - Ortodoxia deschisă spre lume". Manifestarea va debuta joi, 27 februarie, ora 9.30, cu o rugăciune la Catedrala Reîntregirii Neamului urmată, la ora 10.00, de deschiderea festivă a lucrărilor simpozionului, care va avea loc în Aula "Dumitru Stăniloaie" a Facultăţii de Teologie Ortodoxă. De la ora 11.15 va începe susţinerea prelegerilor din cadrul simpozionului, care va continua şi după-amiaza de la ora 16.00. Vineri prelegerile vor începe de la ora 10.00 tot în Aula "Dumitru Stăniloaie", la ora 12.00 va avea loc lansarea volumului "Interferenţe spirituale în societatea globalizării" apărut la Editura Reîntregirea, iar de la ora 13.00 participanţilor li se oferă o excursie la Mănăstirea Râmeţ. La această manifestare ştiinţifică de ţinută şi-au anunţat participarea nume cunoscute şi recunoscute ale culturii române: prof. univ. Andrei Marga - rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" Cluj Napoca, pr. acad. prof. dr. Dumitru Popescu - Universitatea Bucureşti, PS Visarion Răşinăreanul - episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, prof. Ilie Moldovan - Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, pr. conf. dr. Emil Jurcan - Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, conf. dr. Ovidiu Pecican - Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj Napoca, prof. Marin Afinică - directorul secţiei Teologie şi Filosofie a Academiei Române, pr. prof. Bruno Cescon - Universitatea din Padova şi alţii. (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.