Programul de cercetare "Alburnus Maior" - un succes al arheologiei româneşti de început de mileniu
Programul de cercetare de la Roşia Montană ar trebui aplicat pe toate şantierele de salvare şi conservare a monumentelor strămoşeşti

Aula Magna a Universităţii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia a găzduit ieri lansarea albaiuliană a volumului "Alburnus Maior". Cuprinzând rezultatele cercetărilor arheologice din ultimii ani de la Roşia Montană, volumul a mai avut în urmă cu o lună o lansare la Bucureşti în prezenţa ministrului Culturii - Răzvan Theodorescu. Să spunem că MCC, prin Serviciul de Arheologie condus de dr. Mircea Angelescu, are o mare contribuţie la derularea normală a acestui program pe care dr. Vasile Moga - arheolog la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia - l-a caracterizat ca "un succes al arheologiei de început de mileniu. Volumul de faţă este o lucrare care sunt sigur că va stârni interes şi aştept cu nerăbdare volumele II, III, IV... pentru că sunt sigur că Roşia Montană nu şi-a spus încă ultimul cuvânt. "Programul de cercetare "Alburnus Maior" este important pentru că el a demonstrat că mai multe echipe de arheologi, de la muzee şi institute de cercetare diferite, pot conlucra împreună. Acesta este unul dintre câştigurile pe termen lung, în plan uman, pe care programul le-a adus. Pentru că - spune prof. univ. Iuliu Paul, trebuie să-i învăţăm pe tineri ce înseamnă lucrul în echipă, iar modelul de la Roşia Montană trebuie aplicat pe toate şantierele de salvare. În opinia sa, acest fapt poate fi pus în practică tot în judeţul Alba, la Alba Iulia, în cadrul programului de revitalizare a Cetăţii Vauban şi de promovare a turismului cultural.
La lansarea volumului şi la prezentarea expoziţiei cu imagini ilustrative pentru Programul de cercetare "Alburnus Maior" au participat numeroşi studenţi arheologi dar şi managerul general al Roşia Montană Gold Corporation - dl. Andrew Kazmarek, directorul general adjunct - Gabriel Dumitraşcu, Dana Mihai - reprezentanta SC Dalem Consulting firma care reprezintă RMGC în relaţia cu MCC în privinţa programului "Alburnus Maior", reprezentanţi ai Prefecturii judeţului Alba, Consiliului judeţean Alba, Virgil Nariţa - primarul comunei Roşia Montană, dr. Mircea Angelescu - directorul Direcţiei Arheologice din Ministerul Culturii şi Cultelor.
Anca DINICĂ
O importantă descoperire a campaniei anului 2002 a fost incinta funerară romană din zona Găuri-Hop, datată în secolele II-III, în interiorul căreia au fost cercetate două morminte în sarcofage de cărămidă, din păcate jefuite. De asemenea, în aceeaşi zonă a fost continuată cercetarea necropolei de incineraţie.
Echipa franceză de arheologi minieri a asigurat diagnosticarea galeriilor miniere din masivul Cârnic, până la această dată fiind cartate fragmente de galerii cu o lungime totală de peste 100 km.
De asemenea, RMGC a început lucrările pentru redeschiderea galeriei de mină Cătălina - Monuleşti, în prezent surpată şi inundată, în care au fost descoperite, în sec. XIX, celebrele tăbliţe cerate romane.
Relaţiile comerciale dintre România şi SUA pe un drum bun
Firmele americane cumpără en gros armament de la Cugir
În perioada 14 februarie 2003 - 22 februarie 2003 o delegaţie formată din directorul general al SC Uzina Mecanică Cugir SA - ec. Cornel Dîrjan şi din directorul Fabricii de produse tehnice - ing. Francisc Kudler, a efectuat o deplasare în Statele Unite ale Americii, ocazie cu care reprezentanţii societăţii au analizat evoluţia contractelor comerciale pe care Cugirul le are cu societăţi din SUA şi au stabilit graficele de lucru şi de livrări pentru anul în curs. Astfel, derularea contractului de export de tehnică militară adaptată cerinţelor pieţei civile din SUA a fost extinsă şi pentru perioada februarie 2003 - februarie 2004, valoarea totală a acestui contract pentru această perioadă depăşind suma de 6,7 milioane dolari.
Au fost stabilite, cu această ocazie - şi ca urmare a vizitării expoziţiei de profil care a avut loc în această perioadă, strategiile de dezvoltare a relaţiei comerciale existente, prin asimilarea de către UM Cugir a unor noi modele de armament - corespunzătoare cerinţelor pieţei americane, urmând ca partenerul american să deruleze formalităţile de acreditare a acestor produse pe piaţa SUA şi să transmită în permanenţă partenerilor români tendinţele de modificare a solicitărilor pieţei pentru a adapta în permanenţă oferta producătorilor români.
Semnarea anexelor la contractul de export, la valoarea antemenţionată şi la volumul corespunzător de produse, va asigura practic încărcarea cu comenzi a secţiei Mecanica IA din cadrul fabricii de produse tehnice până în luna februarie 2004, urmând ca - în perioada imediat următoare - să fie luate măsurile organizatorice necesare pentru derularea în bune condiţii a acestui contract.
(F.R.)