Prima pagină Ediția din: 26.2.2003
Știri
O veste bună pentru asiguraţi
Datoriile la medicamente pe 2002 vor fi plătite integral
     Directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Alba, ec. Gheorghe Ştef, ne-a informat că datoriile acumulate la nivelul anului 2002 vor fi achitate integral, eşalonat, în lunile martie şi aprilie. Această decizie vine ca urmare a încheierii unui protocol la nivel naţional între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii şi Familiei, Ministerul Finanţelor Publice, Asociaţiile Importatorilor de Medicamente şi a Dis­tri­bu­i­torilor de Medicamente.
     Gheorghe Ştef a mai declarat că de săptămâna viitoare vor fi încheiate contractele dintre CAS Alba şi farmacişti. În paralel se desfăşoară o acţiune de control, pentru a se vedea dacă există concordanţă între stocurile declarate şi realitatea din teren. (F.R.)
Guvernul a desfiinţat coplata în unităţile sanitare
     Nici nu a început încă să fie aplicată taxa de internare în spital şi aceasta a şi fost desfiinţată. Guvernul a decis ca, începând cu 1 martie 2003, să elimine taxa de spitalizare percepută pacientului în spital. Aceasta este una dintre măsurile pentru accelerarea reformei sanitare, prezentate de ministrul Sănătăţii, dr. Daniela Bartoş. Aşadar, nici un bolnav nu va fi obligat să se caute la buzunar când va avea nevoie să se interneze într-o unitate sanitară. (F.R.)
La Roşia Montană
RMGC a încheiat 426 de contracte
     Potrivit informaţiilor noastre, 426 de contracte sunt deja parafate la Roşia Montană, ca urmare a înţelegerilor dintre SC Roşia Montană Gold Cor­po­ration SA şi localnici. Contracte finale au fost plătite pentru 105 gospodării. Totalul proprietăţilor acoperite de contracte finale şi precontracte se ridică la 383. La acestea se adaugă alte 43 de precontracte, aflate pe lista de aşteptare. De la reluarea plăţilor din 31 ianuarie a.c., compania a făcut plăţi totale de 1,8 milioane USD. La aceştia se adaugă alte 1,2 milioane USD plătiţi în cursul anului trecut. (S.R.)
La Vinţu de Jos
Unui gospodar i s-au aprins paiele din grădină
     Luni, 24 februarie, în jurul orei 23.30, poliţiştii din Vinţu de Jos au fost sesizaţi că la o gospodărie din localitate a izbucnit un incendiu. Mai precis, în grădina lui Dănilă M. s-au aprins şi au ars 500 kg de paie. Vecinii au sărit cu mic cu mare şi au stins incendiul, eliminând astfel pe­ri­co­lul extinderii focului şi la restul gospodăriilor. În continuare, po­li­ţiş­tii fac cercetări pentru a afla cauza incendiului. (N.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Programul de cercetare "Alburnus Maior" - un succes al arheologiei româneşti de început de mileniu
Programul de cercetare de la Roşia Montană ar trebui aplicat pe toate şantierele de salvare şi conservare a monumentelor strămoşeşti
     arheologieAula Magna a Universităţii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia a găzduit ieri lansarea alba­iu­li­ană a volumului "Al­bur­nus Maior". Cu­prin­zând rezultatele cer­ce­tărilor ar­he­o­lo­gice din ultimii ani de la Roşia Montană, volumul a mai avut în urmă cu o lună o lansare la Bucureşti în prezenţa ministrului Culturii - Răzvan Theodorescu. Să spunem că MCC, prin Serviciul de Arheologie condus de dr. Mircea Angelescu, are o mare contribuţie la derularea normală a acestui program pe care dr. Vasile Moga - arheolog la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia - l-a caracterizat ca "un succes al arheologiei de început de mileniu. Volumul de faţă este o lucrare care sunt sigur că va stârni interes şi aştept cu nerăbdare volumele II, III, IV... pentru că sunt sigur că Roşia Montană nu şi-a spus încă ultimul cuvânt. "Programul de cercetare "Alburnus Maior" este important pentru că el a demonstrat că mai multe echipe de arheologi, de la muzee şi institute de cercetare diferite, pot conlucra împreună. Acesta este unul dintre câştigurile pe termen lung, în plan uman, pe care programul le-a adus. Pentru că - spune prof. univ. Iuliu Paul, trebuie să-i învăţăm pe tineri ce înseamnă lucrul în echipă, iar modelul de la Roşia Montană trebuie aplicat pe toate şantierele de salvare. În opinia sa, acest fapt poate fi pus în practică tot în judeţul Alba, la Alba Iulia, în cadrul programului de revitalizare a Cetăţii Vauban şi de promovare a turismului cultural.
     La lansarea volumului şi la prezentarea expoziţiei cu imagini ilustrative pentru Programul de cercetare "Alburnus Maior" au participat numeroşi studenţi arheologi dar şi managerul general al Roşia Montană Gold Corporation - dl. Andrew Kazmarek, directorul general adjunct - Gabriel Dumitraşcu, Dana Mihai - reprezentanta SC Dalem Consulting firma care reprezintă RMGC în relaţia cu MCC în privinţa programului "Alburnus Maior", reprezentanţi ai Prefecturii judeţului Alba, Consiliului judeţean Alba, Virgil Nariţa - primarul comunei Roşia Montană, dr. Mircea Angelescu - directorul Direcţiei Arheologice din Ministerul Culturii şi Cultelor.
Anca DINICĂ

     O importantă descoperire a campaniei anului 2002 a fost incinta funerară romană din zona Găuri-Hop, datată în secolele II-III, în interiorul căreia au fost cercetate două morminte în sarcofage de cărămidă, din păcate jefuite. De asemenea, în aceeaşi zonă a fost continuată cercetarea necropolei de incineraţie.
     Echipa franceză de arheologi minieri a asigurat diagnosticarea galeriilor miniere din masivul Cârnic, până la această dată fiind cartate fragmente de galerii cu o lungime totală de peste 100 km.
     De asemenea, RMGC a început lucrările pentru redeschiderea galeriei de mină Cătălina - Monuleşti, în prezent surpată şi inundată, în care au fost descoperite, în sec. XIX, celebrele tăbliţe cerate romane.
Relaţiile comerciale dintre România şi SUA pe un drum bun
Firmele americane cumpără en gros armament de la Cugir
     În perioada 14 februarie 2003 - 22 februarie 2003 o delegaţie formată din directorul general al SC Uzina Mecanică Cugir SA - ec. Cornel Dîrjan şi din directorul Fabricii de produse tehnice - ing. Francisc Kudler, a efectuat o deplasare în Statele Unite ale Americii, ocazie cu care reprezentanţii societăţii au analizat evoluţia contractelor comerciale pe care Cugirul le are cu societăţi din SUA şi au stabilit graficele de lucru şi de livrări pentru anul în curs. Astfel, derularea contractului de export de tehnică militară adaptată cerinţelor pieţei civile din SUA a fost extinsă şi pentru perioada februarie 2003 - februarie 2004, valoarea totală a acestui contract pentru această perioadă depăşind suma de 6,7 milioane dolari.
     Au fost stabilite, cu această ocazie - şi ca urmare a vizitării expoziţiei de profil care a avut loc în această perioadă, strategiile de dezvoltare a relaţiei comerciale existente, prin asimilarea de către UM Cugir a unor noi modele de armament - corespunzătoare cerinţelor pieţei americane, urmând ca partenerul american să deruleze formalităţile de acreditare a acestor produse pe piaţa SUA şi să transmită în permanenţă partenerilor români tendinţele de modificare a solicitărilor pieţei pentru a adapta în permanenţă oferta producătorilor români.
     Semnarea anexelor la contractul de export, la valoarea antemenţionată şi la volumul corespunzător de produse, va asigura practic încărcarea cu comenzi a secţiei Mecanica IA din cadrul fabricii de produse tehnice până în luna februarie 2004, urmând ca - în perioada imediat următoare - să fie luate măsurile organizatorice necesare pentru derularea în bune condiţii a acestui contract. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.