Ultima oră
Știri
Sindicaliştii de la SC Bega UPSOM vor protesta la Primăria Ocna Mureş
     Litigiul dintre sindicate şi administraţia de la SC Bega UPS Ocna Mureş pare să nu se sfârşească prea curând. În cursul zilei de mâine, începând cu orele 15.30, sindicaliştii vor pleca în coloană de la poarta fabricii şi se vor opri în faţa sediului Primăriei Ocna Mureş unde vor protesta şi îşi vor prezenta doleanţele. Pro­tes­ta­tarii de la Bega UPSOM in­ten­ţi­o­nează să picheteze de vineri şi sediul Prefecturii Alba, dacă vor primi aprobare în acest sens de la Primăria Alba Iulia. (F.R.)
Instruire pentru funcţionarii Consiliului judeţean
     Centrul Regional de Formare Continuă pentru Administraţia Publică Locală Bucureşti, în parteneriat cu Uniunea Consiliilor Judeţene din România a câştigat un proiect finanţat prin PHARE 2000 în valoare de 63.000 de euro şi care îşi propune realizarea pachetului de instruire "Leadership pentru pre­şe­din­ţi şi vicepreşedinţi de Consilii judeţene". Proiectul a fost prezentat la şedinţa UNCJR din 22 februarie de la Târgovişte la care a fost prezent şi preşedintele CJ Alba Eugen Popa şi presupune i­den­ti­fi­carea nevoilor de instruire şi validarea celor opt pachete de instruire, precum şi în organizarea şi participarea efectivă la cele 3 module de formare pilot. (T.I.)
Protecţia persoanelor cu handicap
     Uniunea Consiliilor Judeţene din România şi ADECJR (Asociaţia Directorilor Economici din CJ din România) au hotărât implementarea OG nr. 14/30 ianuarie 2003 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale a Persoanelor cu Handicap şi HG nr. 90/2003 pentru aprobarea Re­gu­la­men­tului - cadru de organizare şi funcţionare a serviciului public de asistenţă socială. Astfel se înfiinţează la nivel judeţean Comisia de expertiză medicală a persoanelor cu handicap pentru adulţi, precum şi un serviciu public de asistenţă socială la nivel judeţean şi local. (T.I.)
Sindicaliştii din Cugir şi problemele de sănătate
     Preşedintele Comisiei judeţene de Dialog Social, subprefectul Ioan Maier, ne-a declarat că şedinţa din luna curentă a acestui organism se va desfăşura mâine în oraşul Cugir. Cu această ocazie, sindicaliştii prezenţi la întâlnire vor fi informaţi cu precădere despre cele discutate recent la Snagov cu privire la reformarea sistemului de sănătate publică. (R.J.)
Ofertă italiană pentru deşeurile din judeţ
     Marţi, 25 februarie, la sediul Prefecturii Alba, preşedintele CJ Alba, Eugen Popa şi subprefectul Ioan Maier au primit un grup de italieni de la firma Ferrari Biagio cu care au discutat probleme de colectare şi prelucrare pentru deşeuri, plasticuri, uleiuri arse şi anvelope. În urma reuniunii s-a ajuns la concluzia ca partea italiană să prezinte o ofertă până la 20 martie, dată la care va avea loc şi o întâlnire cu primarii din judeţ referitoare la găsirea unei soluţii pentru ca judeţul nostru să devină cât mai curat. (T.I.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Irak - situaţie încordată
Discuţie telefonică Bush-Iliescu
     Potrivit unui comunicat al administraţiei prezidenţiale de la Bucureşti, George Bush şi-a exprimat aprecierea în ceea ce priveşte poziţia României în privinţa crizei din Irak, pe care a considerat-o "fermă şi principială". Într-o discuţie telefonică, Bush a subliniat că sprijinul pe care România îl acordă SUA este foarte important în actualul context internaţional, iar preşedintele Iliescu l-a asigurat pe şeful american că România îşi va respecta toate angajamentele internaţionale pe care şi le-a asumat. (T.I.)
Recompensa americană
     Premierul Adrian Năstase a avut recent o întâlnire cu ambasadorul american la Bucureşti, Michael Guest, prilej cu care s-au discutat şi ultimele evoluţii din criza irakiană. În acest context, ambasadorul american l-a informat pe şeful Executivului că în zilele acestea va sosi la Bucureşti secretarul de stat al SUA pentru comerţ, care urmează să stabilească cu oficialităţile române câteva modalităţi de relansare a schimburilor comerciale dintre cele două state.(T.I.)
Nou proiect de rezoluţie la Consiliul de Securitate
     SUA, Marea Britanie şi Spania au prezentat luni seara, un nou proiect de rezoluţie cu privire la Irak în care se precizează că Bagdadul a pierdut şi ultima şansă de a se dezarma oferită prin precedenta rezoluţie 1441 din noiembrie 2002. Noua rezoluţie, apreciată ca "simplă şi scurtă" va fi supusă la vot în cadrul Consiliului de Securitate al ONU nu mai devreme de 7 martie, preşedintele Bush considerând că hotărârea luată va însemna momentul când ONU poate arăta ce rol va juca în secolul 21. (T.I.)
Franţa lansează o contrapropunere la rezoluţia americană
     Franţa, Germania şi Rusia au trimis o contrapropunere Consiliului de Securitate în vederea intensificării inspecţiilor ONU în Irak. După o întâlnire cu cancelarul german Gerhard Schroeder, preşedintele francez Jaques Chirac a declarat că nimic nu ar justifica la ora actuală adoptarea unei noi rezoluţii, adăugând că este sarcina inspectorilor ONU să dea un termen limită cu privire la dezarmare. Memorandumul francez privind continuarea inspecţiilor în Irak este susţinut şi de China, după cum au declarat surse diplomatice din cadrul ONU, ceea ce adânceşte şi mai mult diferenţa de opinii din cadrul Consiliului de Securitate cu privire la chestiunea irakiană. (T.I.)
Cu sau fără o nouă rezoluţie ONU
SUA recunosc că vor lansa un atac împotriva Irakului
     Richard Pearle, un înalt oficial american în cadrul Ministerului Apărării, a declarat că SUA vor lansa o campanie militară în vederea dezarmării Irakului. Sunt vizate armele de distrugere în masă, chiar dacă Franţa îşi va exercita dreptul de veto în ceea ce priveşte o nouă rezoluţie a Consiliului de Securitate. Hotărârea SUA de a acţiona reprezintă faptul că nici un preşedinte american nu poate fi de acord ca politica americană să fie hotărâtă de preşedintele francez Jacques Chirac.
     Tot Pearle a declarat că SUA nu intenţionează să ocupe Irakul pe termen nelimitat, ci ar dori ca opoziţia irakiană să poată garanta conducerea la Bagdad, întrevăzând în persoana preşedintelui Congresului Naţional Irakian, Ahmet Celebi, un potenţial preşedinte al Irakului. (T.I.)
O nouă asumare a răspunderii Guvernului la 12 martie
     În şedinţa de guvern de mâine, una dintre principalele teme va fi stabilirea textului final al complexei Legi anticorupţie pentru care guvernul condus de Adrian Năstase îşi va asuma răspunderea la 12 martie. Acest fapt a fost decis în ultima şedinţă a Delegaţiei Permanente a PSD. Să mai spunem că de fapt Legea anticorupţie este un pachet de legi printre care se numără legea bancară, legile de combatere a evaziunii fiscale, combaterea criminalităţii electronice, legea privind declararea averilor demnitarilor, legea conflictului de interese. Asumarea răspunderii guvernului pentru legea anticorupţie fusese iniţial programată pentru luna februarie, dar a fost amânată pentru a da posibilitatea tuturor partidelor să se pronunţe asupra textelor în discuţie. Cele mai mari dispute sunt în jurul stabilirii incompatibilităţilor pentru parlamentari. Există voci care cer prevederi dure care să extindă incompatibilitatea şi asupra rudelor de gradul I, dar Delegaţia Permanentă a PSD doreşte o prevedere mai laxă. Ce va fi vom vedea.
Anca DINICĂ

Aflat într-o avansată stare de ebrietate
Un cugirean a căzut sub trenul personal, rămânând fără o mână
Victima a fost transportată la Cluj Napoca, cu mâna tăiată păstrată într-un recipient cu gheaţă
     Un accident mai puţin obişnuit s-a consumat luni seara în Halta CFR Cugir. Un bărbat aflat în avansată stare de ebrietate a căzut de pe un peron din gară, exact în momentul în care trenul personal 247 Teiuş - Cugir trecea prin zonă. În urma acestui incident, victimei i-a fost secţionată mâna stângă. Imediat, bărbatul a fost transportat la Spitalul Cugir unde i s-au acordat primele îngrijiri medicale. Braţul secţionat a fost pus într-un recipient cu gheaţă pentru a fi replantat.
     Pacientul a fost dus apoi la Serviciul de Urgenţe al Spitalului Judeţean Alba, unde a fost trecut în registru ca "necunoscut" întrucât, din cauza beţiei, el nu a putut spune nici măcar cum îl cheamă. Medicii albaiulieni l-au trimis urgent pe bolnav la Cluj Napoca, la secţia de chirurgie reparatorie, unde specialiştii clinicii vor încerca să-i repună braţul la loc.
     Bărbatul s-a trezit din starea bahică abia când a ajuns la Cluj Napoca şi a spus că se numeşte Petru Filimon, născut în 1943, la Cugir. La internarea în clinica clujană, medicii sperau încă să-i salveze braţul secţionat deşi trecuseră ore bune de la accident.
Nicoleta TOMUŢA, Florin ROMAN

În cadrul Regiunii "Centru"
39 de proiecte pentru investiţii în servicii sociale
     Recent s-a încheiat termenul pentru depunerea proiectelor aferente Schemei de investiţii în servicii sociale din cadrul Programului PHARE 2001 coeziune economică şi socială. La sediul din Alba Iulia al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională "Centru" au fost depuse, până la termenul limită, 39 de proiecte provenind din cele şase judeţe care formează Regiunea de Dezvoltare "Centru", pentru care urmează să fie demarată faza de evaluare.
     "Schema de investiţii în servicii sociale din cadrul Programului PHARE 2001 - coeziune economică şi socială finanţează următoarele tipuri de activităţi: centre sociale, centre de reabilitare, reabilitarea instituţiilor selectate, precum şi dotarea centrelor pentru persoane vârstnice şi a centrelor de urgenţă.
     Valoarea totală a granturilor pentru această schemă de investiţii în Regiunea "Centru" este de 2.632.000 Euro" - ne-a declarat directorul ADR "Centru" - ing. Simion Creţu. (D.M.)
Demagogia unui purtător de cuvânt
Declaraţie politică rostită în plenul şedinţei Camerei Deputaţilor, din data de 25 februarie 2003, de către secretarul executiv al PSD, deputatul de Alba Codrin Ştefănescu
     Luni, 24 februarie 2003, Eugen Nicolăescu, purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal, a adresat premierului Adrian Năstase un set de 10 întrebări la adresa politicii pe care Guvernul o practică. Din păcate pentru domnul Nicolăescu, acestea nu pot face referiri decât la presupuse "grave acte de corupţie", care nu au fost dovedite de organele abilitate, dar reprezintă o sursă de acuzaţii şi, se pare, singura preocupare a opoziţiei, în general. Însă, cu o aroganţă greu de imaginat, Eugen Nicolăescu adresează întrebări de genul: "Şi totuşi, chiar nu există corupţi în PSD?!, eu vreau să fie...". Cam la aceasta se rezumă politica domnului Nicolăescu, care dă dovadă de o obrăznicie fără margini, limitată poate doar de lipsa de imaginaţie. De aceea, consider că iniţiativa sa se delimitează de cea a Partidului Naţional Liberal, întrebările sale constituind doar un prilej de a se face cunoscut în rândul opiniei publice şi evidenţiat în cadrul partidului din care face parte. Cu foarte mare uşurinţă, i-aş putea pune şi eu întrebări domnului Nicolăescu în legătură cu aspectele negative ale guvernării Stolojan sau în ceea ce priveşte naţionalizarea valutei românilor, la fel cum i-aş cere lămuriri privitoare la haosul pe care Valeriu Stoica l-a lăsat moştenire în sistemul juridic românesc. Vă scutesc însă, domnule Eugen Nicolăescu, de situaţia jenantă în care v-aş pune, precum şi de imposibilitatea de a răspunde la aceste întrebări, transmiţându-vă doar că noi, spre deosebire de vechea guvernare, care a făcut abstracţie de orice critică pertinentă venită din presă, suntem receptivi la orice sesizări venite pe această cale, aspectele respective fiind discutate la nivel de partid, iar deciziile luate în unanimitate.
     Vă înştiinţez, domnule Nicolăescu, că PSD este singurul partid din România care a declanşat o campanie de combatere a corupţiei şi singurul care îşi asumă răspunderea pe un pachet de legi pentru eradicarea acestui fenomen. Toate celelalte partide care s-au perindat vremelnic la putere au fost acuzate de presă că adăpostesc lideri corupţi, care îşi motivează acţiunile exclusiv prin crearea de avantaje, iar acestea nu numai că nu şi-au asumat problemele reale pe care presa le semnala, dar nu au avut nici o reacţie. Excelaţi în demagogie, domnule Nicolăescu, şi cred că acesta este atributul pentru care aţi fost desemnat purtător de cuvânt. Această poziţie ar trebui să vă oblige la un minim discernământ în declaraţiile pe care le faceţi. Aşadar, având în vedere opiniile pe care le împărtăşiţi, v-aş întreba, destul de politicos, "Care este, domnule Nicolăescu, rolul dumneavoastră în PNL, mai exact, cine sunteţi dumneavoastră sau, mai degrabă, existaţi dumneavoastră ca personaj pe scena politică românească?!"
Codrin ŞTEFĂNESCU, secretar executiv al PSD, deputat de Alba

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.