Curier județean
Rugăciunea de azi
    Împărăteasa mea preabună şi nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor şi ajutătoarea străinilor, acoperitoare necăjiţilor, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrăneşte-mă ca pe un străin. Necazul meu îl ştii: dezleagă-l precum vrei, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă folositoare grabnică, nici altă mângâietoare bună; ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzeşti şi să mă acoperi în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Porfirie, Arhi­e­pis­co­pul Gazei
Catolic: Sf. Alexandru
Greco-catolic: Cel între sf. pr. Por­fi­rie, ep. Gazei
Meteo
     Ne aşteaptă două zile însorite dar foarte friguroase.
     AZI: Cer senin, peste zi soarele va străluci dar temperatura nu va depăşi + 2 gC. În cursul nopţii va fi foarte frig cu temperaturi ce pot atinge -10 g C.
     MÂINE: O zi trasă parcă la indigo cu precedenta.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
La Aiud
Întâlnirea ONG-urilor active în domeniul Protecţiei copilului
     Astăzi, 26 februarie 2003, începând cu orele 10.00, la Centrul de servicii Comunitare "Sf. Ilie Tesviteanul" Aiud, va avea loc întâlnirea ONG-urilor care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei drepturilor copilului şi instituţiile publice judeţene şi locale cu atribuţii în acelaşi domeniu, în cadrul "Parteneriatului public - privat pentru acţiuni comune în domeniul protecţiei copilului în judeţul Alba". "În cadrul întâlnirii sunt propuse pentru discuţie temele: implicarea Bisericii Ortodoxe Române în acţiuni de Asistenţă Socială, proiecte în derulare desfăşurate de către organizaţiile prezente la întâlnire, potenţiale surse de finanţare în anul 2003 pentru ONG-uri, noutăţi în legislaţia română în domeniul asistenţei sociale, pregătirea Forumului ONG în judeţul Alba, precum şi găsirea unor soluţii de implicare a comunităţilor în rezolvarea propriilor probleme sociale", ne-a informat Adrian Duşa responsabilul cu mass-media al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
Florin ROMAN

Subprefectul Ioan Maier nu îşi pierde speranţa privind accesarea fondurilor SAPARD de către judeţul Alba
     În cursul zilei de ieri, ministrul Integrării Europene, d-na Hildegard Puwak împreună cu ministrul Administraţiei Publice, Octav Coz­mân­că, au organizat cu autorităţile judeţene o mini­videoconferinţă specială având ca subiect de­ru­la­rea Programului SAPARD. Cu acest prilej a ieşit încă o dată în evidenţă faptul că în teritoriu încă nu se prea cunoaşte cu exactitate conţinutul Programului şi modul de accesare a fondurilor, anumite întrebări puse reprezentanţilor gu­ver­nu­lui, fiind de-a dreptul ilare, dar şi încercarea unor şefi locali de a-şi favoriza judeţele în detrimentul altora, în ciuda reglementărilor fără echivoc existente în acest sens. Apoi au fost trecute în revistă realizările acestui program cu precădere în alte regiuni decât 7 Centru care au beneficiat de şansa ca proiectele să fie depuse în lunile august şi septembrie 2002, Alba fiind de­fa­vo­ri­za­tă din acest punct de vedere din cauza întârzierii apariţiei hotărârii privind atestarea domeniului public. Cu alte cuvinte cele 22 de proiecte depuse în lunile octombrie şi noiembrie 2002 la măsura 2.1 în valoare de circa 17 milioane euro, privind dezvoltarea infrastructurii rurale, au şanse mici de concretizare întrucât licitaţiile din lunile anterioare vor consuma aproape toate fondurile. Prezent la întâlnirea cu ministrul Hildegard Puwak, subprefectul Ioan Maier alături de d-na Ana Maria Goia, directoarea Biroului Regional Alba, are în schimb, altă opinie: "Nu se poate spune că toate oportunităţile sunt pierdute. Să aşteptăm licitaţia pentru luna septembrie şi apoi mai vedem. Oricum d-na Puwak a avansat două soluţii alternative şi anume suplimentarea fondurilor de la UE sau accesarea altor programe com­ple­men­tare. Nu trebuie să ne pierdem speranţele, mai sunt şi alte măsuri ale programului SAPARD prin care pot fi atrase fonduri către judeţul nostru". Mai trebuie adăugat totuşi că judeţul nostru ar putea fi inclus în categoria celor care vor lucra cu aceste fonduri, având în vedere că în luna august a anului trecut s-a izbutit depunerea unui proiect la măsura 1.1 ce vizează procesarea produselor agricole.
Răzvan JURCĂ

În acest an
Muzeul Unirii se înnoieşte
     După primul an în care Muzeul Unirii din Alba Iulia şi-a desfăşurat activitatea sub girul Consiliului judeţean Alba, dr. Horea Ciugudean, directorul instituţiei, a precizat în cadrul unei conferinţe de presă că în 2002 a fost atins un nou nivel de înţelegere a priorităţilor pentru cultura judeţului. Pentru anul în curs, Muzeul Unirii îşi propune continuarea cercetărilor arheologice în dublu sistem la şantierele importante de la Poarta Castrului Alba Iulia, Ampoiţa şi programul naţional de salvare "Alburnus Maior", precum şi ritmicitatea simpozioanelor şi publicaţiilor.
     Astfel, dacă în 2002 au fost realizate importante colaborări cu institute de cercetare din Cluj Napoca şi muzee din Germania şi Scoţia, 2003 este un an deosebit de important pentru Muzeul Unirii prin aniversarea a 85 de ani de la Marea Unire de la 1918. În acest an, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba şi al Prefecturii Alba se va realiza restaurarea Sălii Unirii şi a Muzeului Unirii, acţiune ce nu a mai fost realizată din 1975, cifra estimată pentru reparaţii fiind de 10-12 miliarde de lei. În cadrul manifestărilor prefigurate va fi organizată o sesiune sub egida Academiei Române, va fi lansat volumul Apulum cu numărul 40, dedicat Unirii şi, în premieră la Alba Iulia, va fi vernisată o expoziţie în colaborare cu institute din Moldova şi Bucureşti. (T.I.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.