Prima pagină Ediția din: 27.2.2003
Știri
Audienţe senatoriale
     Sâmbătă, 1 martie 2003, cu începere de la ora 10.00, senatorul PSD de Alba, Cornel Filipescu, va acorda audienţe la cabinetul său din Alba Iulia, Piaţa Iuliu Maniu, nr. 20-22, situat în incinta sediului PSD Alba. (N.T.)
La UPSOM
Patronatul şi sindicatul au bătut palma
     Aseară, după lungi negocieri, patronii BEGA UPS Ocna Mureş - fraţii Cristescu - au ajuns la o înţelegere cu sindicatele, astfel încât a fost stins conflictul de muncă. Negocierile care au avut loc au dovedit încă o dată că privatizarea uzinelor de produse clorosodice din Ocna Mureş a fost benefică, fiind singura cale de redresare a producţiei şi de creere a unor posibilităţi pentru ca acestea să nu-şi înceteze activitatea, aşa cum s-a întâmplat cu marea majoritate a întreprinderilor de stat. În ciuda unor măsuri drastice de restructurare, patronii BEGA UPSOM au dovedit o mare aplecare spre problemele sociale ale angajaţilor şi ale oraşului, menţinând cu mari eforturi combinatul pe linia de plutire. Vom reveni. (A.C.)
Scutiri de TVA
     "Beneficiarii proiectelor Sapard vor plăti taxa pe valoara adăugată numai pentru cheltuielile neeligibile", a precizat şeful BRIPS 7 Centru, ing.Ana Goia Mocan. Pentru a obţine aceste facilităţi, beneficiarii acestor proiecte trebuie să se adreseze direcţiilor generale ale finanţelor publice de unde vor primi certificatele de scutire de TVA. Cererile trebuie însoţite de alte documente doveditoare, spre exemplu de cele care atestă modalitatea de finanţare a proiectelor, copii ale contractelor încheiate între beneficiari şi contractori sau, după caz, între contractori şi subcontractori. (A.D.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Pentru a scăpa de o condamnare pentru delapidare
Un funcţionar din Aiud a încercat să mituiască un poliţist cu 300 euro
     Gavrilă Oţel, 47 de ani, funcţionar în cadrul biroului Administraţia pieţelor Aiud, a fost arestat preventiv 30 de zile de procurorii PNA Alba pentru că a încercat să mituiască un poliţist. Gavrilă Oţel făcea obiectul unui dosar penal de delapidare, aflat în ancheta Formaţiunii Cercetări Penale din cadrul Poliţiei municipiului Aiud. În decembrie 2002, Oţel fusese prins în flagrant în timp ce revindea pieţarilor biletele care le dădea dreptul să comercializeze produse în piaţa aiudeană. În urmă cu doi ani, Oţel fusese destituit din funcţia de administrator al pieţei deoarece fusese prins cu nereguli şi a rămas funcţionar în cadrul Administraţiei Pieţei. Deoarece o condamnare pentru delapidare îi oferea un viitor destul de întunecat, Oţel a încercat să muşamalizeze dosarul penal de delapidare asaltându-l, de acum două săptămâni, pe poliţistul care se ocupa de caz, cu suma de 300 Euro. Poliţistul i-a raportat şefului său despre promisiunile de dare de mită, conturându-se astfel ideea unui flagrant. A fost constituită o echipă operativă, formată din poliţişti aiudeni, poliţişti de la Serviciul Economico-Financiar din IPJ Alba şi un procuror delegat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba. Gavrilă Oţel a fost înregistrat cu o cameră video în timp ce-i înmâna poliţistului suma de 300 euro. Pentru fapta comisă, cel în cauză riscă o pedeapsă cu închisoarea între 6 luni şi 5 ani.
Nicoleta TOMUŢA

Explozie de proporţii la Albalact
Suflul detonaţiei a proiectat geamurile la peste 30 de metri
     Pompierii militari din Alba Iulia au intervenit ieri dimineaţă, la ora 6.00, la stingerea unui incendiu urmat de explozie, sinistru care a cuprins o hală dezafectată aparţinând SC Albalact SA.
     Pompierii au stabilit că incendiul s-a declanşat pe timpul nopţii, după ce marţi după-amiaza un grup de muncitori au tăiat cu flacără autogenă ţevile care traversau un zid al halei de producere a frigului. Termoizolaţia zidului halei, compusă din polistiren expandat, bitum şi vată minerală s-a aprins, arzând mocnit toată noaptea. Gazele degajate au format un amestec exploziv în tunelul de frig şi în holul de acces spre tunelul de frig, provocând o explozie de proporţii în jurul orei 5.45 a dimineţii de ieri. Explozia a afectat structura de rezistenţă de la pereţii holului de acces spre tunelul de frig şi structura unor utilaje rămase în hală. Aproape 1,5 mp din perete a căzut peste utilaje. Suflul exploziei a proiectat geamurile halei în exterior, la peste 30 de metri, spre şosea. Din fericire, nu s-au înregistrat victime deoarece, la ora producerii exploziei, schimbul I nu venise la serviciu, în unitate fiind doar paznicii de noapte.
Nicoleta TOMUŢA

"Cartea albă" a PSD Alba
"Nu s-au făcut minuni, dar societatea s-a îndreptat într-o direcţie bună", a declarat prefectul, av. Ioan Rus
     Punctul central al şedinţei Comisiei Consultative judeţene de ieri l-a reprezentat fără doar şi poate prezentarea "Cărţii albe" a guvernării PSD în judeţul Alba în ultimii 2 ani. "Nu am spus atunci, la investirea noastră, că vom face minuni peste noapte ci am promis că vom încerca să îndreptăm societatea românească într-o direcţie bună. Principalele obiective vizate au fost printre altele o creştere economică durabilă, combaterea sărăciei şi a corupţiei şi îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei concomitent cu asigurarea unei protecţii sociale reale a categoriilor defavorizate", şi-a început discursul prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus, trecând apoi în revistă, în prezenţa unei audienţe formată din primari, şefi de servicii descentralizate şi alţi invitaţi, realizările perioadei pe care a gestionat-o comparativ cu 2000, ultimul an al guvernării anterioare.
     Astfel, conform datelor furnizate de şeful administraţiei publice judeţene, la finele anului 2002 producţia industrială a judeţului Alba a crescut cu 3,4% faţă de 2000, productivitatea muncii cu 8,5% iar valoarea exporturilor cu 21,1%. De asemenea, creşteri semnificative au fost înregistrate şi în sectorul agricol atât în ceea ce priveşte suprafeţele cultivate, cât şi producţiile obţinute şi numărul titlurilor de proprietate eliberate, actualmenete agricultura judeţului Alba fiind aproape în totalitate privată sub forma gospodăriilor agricole individuale sau a asociaţiilor. Tot pe plus poate fi apreciat şi bilanţul investiţiilor, al realizărilor din turism, al electrificărilor, al lucrărilor de amenajări hidrotehnice, al construcţiilor de locuinţe, al creşterii veniturilor populaţiei şi al pensiilor, mai puţine succese fiind consemnate însă la capitolul infrastructură şi cu precădere la starea drumurilor. A fost subliniat şi rolul Camerei de Comerţ Alba în atragerea investitorilor străini, precum şi mijlocirea unor contacte de afaceri foarte benefice cu parteneri de peste hotare.
     În schimb, prefectul Ioan Rus s-a arătat deranjat de prezumtivele intenţii ale opoziţiei de a "fabrica" o aşa-zisă "carte neagră" a actualilor guvernanţi. " O să comparăm "neagra" noastră guvernare cu şi mai neagra guvernare a lor. Le reamintesc acestora faptul că sub mandatul nostru au fost eliminate vizele, am fost invitaţi să aderăm la NATO, iar imaginea României în lume s-a îmbunătăţit considerabil. Am adoptat măsuri ferme de armonizare a legislaţiei noastre cu cea europeană înclusiv la nivel local şi rezultatele s-au văzut, fiind stabilit ca cert anul 2007 de aderare a României la UE" a fost replica prefectului de Alba.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.