Curier județean
Rugăciunea de azi
    În mâinile milostivirii Tale celei mari, o Dumnezeul meu, încredinţez sufletul şi trupul meu, simţirile şi graiurile mele, sfaturile şi gândurile mele, lucrurile şi toate cele trebuincioase ale trupului şi ale sufletului meu. Iar Tu, deci, binecuvântează-mă, miluieşte-mă şi mă izbăveşte de tot răul, ca petrecând viaţa fără de păcat, în toate zilele vieţii mele, să ajung la viaţa cea veşnică cu Sfinţii Tăi, în Împărăţia Ta şi cu dânşii să Te slăvesc în veci. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Mărturisitor Pro­co­pie; Cuv. Talaleu
Catolic: Sf. Gabriel
Greco-catolic: Pc. pr. procopie De­ca­po­litul
Meteo
     * ASTĂZI: În sfârşit, după ce ne-a chinuit atâta vreme, iarna începe să-şi piardă puterea! Timpul se va încălzi, în special în zonele de deal şi de munte, temperaturile diurne urcând până la +3, +4 grade C. Doar dimineaţa şi noaptea îşi mai poate arăta colţii, în zonele joase, acolo unde sunt condiţii pentru producerea ceţii.
     * MÂINE: Soarele va străluci pe boltă toată ziua. Procesul de încălzire se va accentua, semnele apropiatei primăveri fiind tot mai frecvente.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
PUR Alba semnalează
     Preşedintele PUR Alba, ec. Nicolae Popa şi vicepreşedintele cu problemele IMM-urilor, ing. ec. Ioan Căldare, atrag atenţia că, în conformitate cu Legea nr. 415/2001, instituţiile publice, societăţile co­mer­ciale şi com­pa­niile naţionale cu capital majoritar de stat, precum şi regiile autonome, au obligaţia să organizeze prima procedură de achiziţie publică doar pentru IMM-uri. Liderii PUR Alba solicită astfel Curţii de Conturi să verifice modul în care instituţiile vizate au respectat prevederile legale în acest sens şi să facă publice rezultatele verificărilor şi măsurile luate. (T.I.)
Tinerii - pe lista de priorităţi a PUR
     Promovarea tinerilor în structurile de conducere ale partidului şi formarea lor ca generaţia ce va înlocui actuala clasă politică este după cum ne-a declarat preşedintele filialei Alba a formaţiunii umaniste, Nicolae Popa, una din priorităţile PUR Alba. Acest deziderat s-a concretizat şi la Vinţu de Jos, unde în urma alegerilor a fost ales în fruntea Biroului Executiv Interimar al PUR ec. Alin Andreiu Paştiu un tânăr de 27 de ani, iar în funcţiile de vicepreşedinţi au fost aleşi ec. Albu Gheorghe Daniel, stud. Cosmina Ionela Popa, Udrea Zoe Ionela, Ioan Schneider Haţegan şi Gheorghe Şerban. (T.I.)
În atenţia primarilor şi consilierilor locali
Criterii obiective de stabilire a impozitelor şi taxelor locale
     Prefectul Ioan Rus şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu modul de stabile a impozitului pe terenurile agricole de către unele consilii locale din judeţ. "Am primit numeroase sesizări şi reclamaţii din partea cetăţenilor şi lucrurile trebuiesc îndreptate, pentru a nu se crea tensiuni de ordin social " le-a spus şeful administraţiei publice judeţene primarilor, ieri, cu prilejul şedinţei Comisiei Consultative. Domnia-sa a criticat modul empiric de stabilire a zonelor de impozitare, mai ales la oraşe, după bunul plac al unora, precum şi pe primarii opoziţiei care dau vina pe guvernanţi de actuala situaţie. Cum în acest an nu se mai poate face nimic, prefectul le-a promis factorilor locali că, începând cu 2004, fiecare decizie de acest gen, care nu va fi stabilită pe criterii ştiinţifice, va fi atacată în contencios administrativ. (R.J.)

"Gigaîntreţinerea" - moţiune comună a PD şi PNL
     Protocolul de colaborare parlamentară semnat la începutul acestei sesiuni de Partidul Democrat şi Partidul Naţional Liberal se dovedeşte a fi unul eficient. După ce prima acţiune comună a fost una categorisită "de imagine" când parlamentarii celor două partide au părăsit sala de şedinţe protestând faţă de termenul scurt de studiu acordat de guvern pentru "Cartea Albă a guvernării", acum a venit rândul unei acţiuni mai concrete. Marţi, PD şi PNL au depus la Camera Deputaţilor moţiunea simplă "Gigacaloria". Este un strigăt de nemulţumire faţă de modul în care guvernul gestionează situaţia extrem de grea din sistemul energetic. PD şi PNL cer guvernului Adrian Năstase să-şi asume răspunderea pentru un program de reformă a acestui sector.
     În opinia lor strategia ar trebui să cuprindă măsuri de restructurare pe termen mediu şi lung, politici concrete pentru reducerea costurilor energetice astfel încât preţurile să scadă până la finele lui 2003 la 40 dolari/megawatt şi 13 dolari/gigacaloria. În acest fel PD şi PNL doresc să se elimine situaţiile în care mii de familii nu-şi pot plăti întreţinerea decât dacă renunţă la orice fel de alte cheltuieli fiind puse să aleagă între mâncare şi căldură. De asemenea, PD şi PNL ar dori să ştie de unde vor fi plătite ajutoarele de întreţinere promise cu largheţe de guvern pentru că se ştie că bugetele locale sunt şi aşa supraaglomerate de tot felul de sarcini şi se transformă uşor-uşor în bugete de ajutor social. Iniţiatorii moţiunii afirmă că explicaţiile oferite de guvern pentru creşterea preţurilor la energie sunt false, deoarece nu exisgenţele FMI le-au determinat. Conform regulamentului Camerei Deputaţior moţiunea trebuie discutată în termen de cinci zile de la depunere.
Anca DINICĂ

Li s-a pus gând rău "gateriştilor"!
     În acest an prefectul Ioan Rus pare mai decis ca niciodată să-i elimine pe acei mici întreprinzători în prelucrarea primară a lemnului care nu vor respecta legea. Domnia-sa a atras atenţia ieri, cu prilejul şedinţei Comisiei Consultative, atât şefului IPM Alba cât şi primarilor, subliniind răspunderea ce le revine în acest sens. "De acum înainte îi vom sancţiona drastic retrăgându-le autorizaţiile de funcţionare. Nu vom mai manifesta nici un fel de înţelegere faţă de acei gaterişti, care vor polua cu nesimţire în continuare mediul cu rumeguş sau alte deşeuri din lemn. Din informaţiile mele, până acum majoritatea celor trimişi în control nu făceau mai nimic în afară de a mânca şi a bea şi de a da vina pe mine. De asemenea, şi factorii de răspundere locali, primii care ar fi trebuit să ia măsuri, stăteau şi vegetau într-o sublimă convieţuire ... poluatoare", a spus cu înverşunare în glas şeful administraţiei publice judeţene.
Răzvan JURCĂ

În subordinea CJ Alba şi a consiliilor locale
Servicii publice speciale pentru persoanele cu handicap
     În cadrul şedinţei Comisiei Consultative a judeţului Alba, la care au participat prefectul Ioan Rus, preşedintele Consiliului judeţean - Eugen Popa, subprefectul Ioan Maier, primari şi şefi ai serviciilor publice, şefa ISTPH Alba, Mărioara Ludoşan, a prezentat principalele direcţii de dezvoltare, în următoarea perioadă, ale sectorului asistenţă socială. A fost subliniată importanţa responsabilizării factorilor judeţeni şi locali în vederea unei bune gestionări în domeniu, ţinând seama de faptul că, în conformitate cu prevederile OG14/2003, inspectoratele pentru persoanele cu handicap vor fi desfiinţate. Potrivit noilor prevederi legale, urmează a se constitui, la nivelul Consiliului judeţean şi al consiliilor locale, servicii publice speciale pentru aceste categorii de persoane. Deci, pe viitor, fondurile ce vor fi repartizate este necesar să fie riguros gestionate. La nivelul primăriilor vor trebui angajaţi asistenţi sociali specialişti, astfel încât anchetele sociale să fie derulate conform legii. În urma reorganizării, se vor înfiinţa 18 inspectorate regionale, Alba fiind arondat la judeţul Mureş. Mărioara Ludoşan a mai precizat că, până la data de 1 martie, 10 din cele 76 de primării ale judeţului, mai tebuie să trimită date exacte cu privire la asistenţii personali ai persoanelor cu handicap. (A.D.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.