Ultima oră
Știri
De ce nu au bani spitalele din judeţ?
Marii agenţi economici da­to­rează Casei de Sănătate Alba peste 637 miliarde de lei
     Criza din sănătate are mai multe cauze, un motiv de îngrijorare fiind şi datoriile de peste 637 miliarde de lei pe care le are de recuperat Casa judeţeană de asigurări de sănătate Alba, de la marii datornici. Nu mai puţin de 29 de agenţi economici au datorii de peste 1 miliard de lei la Fondul de Asigurări Sociale de Sănătate, la sfârşitul anului trecut. Datoriile sunt vechi de 6 ani, la care s-au acumulat penalităţi de întârziere şi restanţele mai recente. Pentru recuperarea creanţelor, CAS Alba a apelat la instanţele judecătoreşti, care în cele mai multe cazuri au dispus sechestru pe bunuri, ipoteci pe bunuri imobiliare, somaţii etc. Lista persoanelor juridice cu datorii de peste 1 miliard de lei se prezintă astfel: SC Cugir, EM Baia de Arieş, EM Roşia Poieni Abrud, EM Roşia Montană, SC Metalurgica Aiud, SC Ampelum, SC Saturn SA, SC INCOV SA, SC Resial SA, SC UTEPS SA, EM Zlatna, , SC Perla Tîrnavei SA Jidvei, SC Mobis SA Sebeş, SEPPL Sebeş, SC Ardeleana SA, SC UP SOM SA., SC Pehart SA Petreşti, SC PVV Blaj, Tehnometal Socom Teiuş, Uzina Ardealul SA, SC Mova SRL, SC Cugireana SA, SC Transcom SA Alba Iulia, SC Metalul SA Cugir, SC Construcţii Civile şi Ind. SA, SC Ediltrans SA, SC Oxa Prod SRL Aiud, SC Transalba SA, SC Metalemn Socom SA.
Florin ROMAN

Bilanţ pozitiv la IPC Alba
     Şeful Inspectoratului Judeţean de Protecţie Civilă Alba, colonel Dumitru Gheţe a prezentat ieri în cadrul şedinţei Comisiei Consultative judeţene, bilanţul de activitate al instituţiei pe anul trecut precum şi principalele obiective ce se au în vedere pentru 2003. La sfârşit, prefectul Ioan Rus a lăudat activitatea IPC Alba, spre satisfacţia celor cca. 30 de inspectori prezenţi în sală dar, în acelaşi timp, şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la slaba implicare a autorităţilor locale în ceea ce priveşte protecţia civilă. (R.J.)
Din cauza frigului
Patru pacienţi au suferit degerături
     Deşi vremea a intrat într-un uşor proces de încălzire, pe timpul nopţii este încă frig. Din acest motiv, patru persoane diagnosticate cu degerături au fost internate la Spitalul judeţean Alba. Surse medicale au declarat că pacienţii au fost supuşi unui tratament de recuperare şi vor rămâne sub observaţie mai multe zile. Doi dintre bolnavi, cu forme mai grave, vor fi supuşi unor intervenţii chirurgicale în urma cărora le vor fi amputate degetele de la picioare. Medicii sunt nevoiţi să apeleze la astfel de acţiuni pentru a evita alte complicaţii. (F.R.)
O femeie şi-a abandonat copilul în spital
     O tânără mamă de 35 de ani din Scărişoara, care a născut la Spitalul Cîmpeni şi-a abandonat copilaşul la doar o zi după ce l-a adus pe lume. Micuţul a fost adus la Centrul de servicii comunitare din Alba Iulia şi se simte bine. Femeia mai are acasă alţi 5 copii pe care trebuie să-i crească. Cazul a intrat în atenţia autorităţilor care vor analiza situaţia de la spitalul din Cîmpeni. (F.R.)
Comisii locale de recrutare
     Comandantul Centrului Militar Judeţean Alba lt - col Vasile Bocuţ a prezentat ieri în cadrul şedinţei Comisiei Consultative judeţene, o informare privind activitatea de recrutare şi încorporare a tinerilor, atrăgând totodată atenţia cu privire la cazurile de sustragere de la obligaţiile militare prin prezentarea de documente false.
     Cum în lunile martie-aprilie 2003 va avea loc o nouă activitate de recrutare a tinerilor născuţi în 1984, autorităţile judeţene au sărit în sprijinul CMJ Alba, stabilind constituirea a 5 asemenea comisii în localităţile Alba Iulia, Sebeş, Aiud, Blaj şi Câmpeni. Spaţiile în care acestea vor funcţiona urmează să fie asigurate de primăriile locale.(R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Capii bisericilor greco-catolice şi romano-catolice primiţi de Papa Ioan Paul al II-lea
ÎPS Lucian Mureşan, Mitropolitul Blajului a oficiat la Vatican
     LucianVizita "ad limina" a liderilor bisericii greco-catolice şi romano-catolice la Roma are loc în perioada 24 februarie - 1 martie a.c. Astfel de manifestări au loc o dată la cinci ani, cu participarea episcopatelor din toate ţările. Întâlnirile cu Sf. Părinte, Papa Ioan Paul al II-lea şi cu alţi oficiali de la Vatican au loc atât individual cât şi în grup. România este reprezentată de 7 episcopi romano-catolici: ÎPS Ioan Robu, IPS Gyorgy Jakubiniy, PS Petru Gherghel, PS Martin Ross, PS Jozsef Tempfli, PS Aurel Berca, PS Iozsef Tamaş şi de 5 episcopi greco-catolici: IPS Lucian Mureşan, Mitropolitul Blajului, PS Virgil Bercea, PS Alexandru Mesian, PS Ioan Şişestean, PS Florentin Crihălmeanu. Episcopilor români li s-a alăturat şi episcopul Iatui Anton Coşa de la Chişinău. Vizita la Vatican a debutat cu o liturghie la basilica "Sf. Petru" din Roma. La începutul acestei săptămâni, Mitropolitul Blajului, IPS Lucian Mureşan a oficiat o liturghie transmisă în direct de Radio Vatican.
     Episcopii români au discutat cu Sf. Părinte, Papa Ioan Paul al II-lea despre problemele patrimoniale cu care se confruntă în România, primind sprijinul Vaticanului în rezolvarea acestor diferende.
Florin ROMAN

Pentru trei zile
Principele Radu şi principesa Margareta - oaspeţi ai judeţului Alba
Cei doi înalţi oaspeţi sunt însoţiţi de consilierul personal al principelui, un albaiulian, fost elev al Colegiului "Horia, Cloşca şi Crişan"
     principesaDupă cum vă anunţam la momentul potrivit, principele Radu de Hohenzollern-Veringen, însoţit de alteţa sa principesa Margareta a României efectuează în perioada 27 februarie-1 martie a.c. o vizită în câteva localităţi din judeţul nostru: Sebeş, Alba Iulia, Blaj şi Jidvei. Privind din perspectiva eforturilor României de a se integra în structurile europene, vizita principelui dobândeşte conotaţii de mare interes pentru judeţul nostru, dacă ţinem cont de faptul că alteţa sa este reprezentant special al Guvernului pentru Integrare, Cooperare şi Dezvoltare Durabilă. Pentru edificarea dumneavoastră, redăm încă o dată, în linii mari, programul vizitei înalţilor oaspeţi: Sebeş- 27 februarie; Alba Iulia-28 februarie (întâlniri cu prefectul Ioan Rus, preşedintele CJ Alba, Eugen Popa, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, IPS arhiepiscopul Andrei, reprezentanţii Camerei de Comerţ, vizite la Colegiul "HCC", diferite societăţi comerciale etc.); 29 februarie- Blaj (întâlniri cu primarul Ioan Şolea şi IPS Lucian), urmând ca în zilele următoare să continue vizita la Jidvei şi din nou la Alba Iulia (în data de 1 martie).
     Demn de menţionat este faptul că cei doi oaspeţi sunt însoţiţi de consilierul personal al principelui Radu, un... albaiulian, fost elev al Colegiului "HCC": tânărul Cornel George Comşa, fiul lui Petru Comşa, binecunoscut dumneavoastră ca şef al Centrului de creaţie populară Alba. Şi, pentru a vă face o idee cu privire la calitatea oamenilor aflaţi în suita şi în echipa de lucru a principelui, vă dezvăluim câteva date referitoare la concitadinul nostru Cornel Georga Comşa: fostul elev al Colegiuluii "HCC" a absolvit Secţia de Studii Europene a Facultăţii de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, absolvent al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative - Bucureşti (Departamentul Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană), Masterat de 2 ani în domeniu, cu media de absolvire 10 (zece), colaborator la elaborarea a două lucrări de specialitate ("Secolul Americii" şi "Ideea Europeană în spaţiul românesc"), redactor colaborator la revistele "Tribuna" şi "Studia", fost Preşedinte al "Societăţii Studenţilor Europenişti", participant activ la diferite congrese, cursuri, seminarii şi simpozioane europene, asistent universitar la "Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative", fost expert parlamentar în Camera Deputaţilor şi astăzi, iată, consilier al principelui Radu. No comment! (I.H.)
Ipocrizia, mână în mână cu laşitatea
     Răstălmăcirea vorbelor şi lipsa de curaj pentru a-şi asuma anumite fapte sunt caracteristice pentru comportamentul politic al liderilor PSD.
     Profitând de faptul că presa a preluat parţial declaraţiile liberalilor, Ioan Rus încearcă să stropească cu noroi fosta guvernare. Ipocrit, d-l Rus se plasează într-o poziţie de neutralitate faţă de cazul Costan şi aruncă vina în braţele fostului prefect ţărănist Gârbovean. Să uite, oare, aşa repede, preşedintele PSD-ului că postul de şef al gardienilor publici a fost scos la mezat tocmai de către domnia sa, pentru a putea prelua puterea la Consiliul judeţean după alegerile locale din iunie 2002? Să uite aşa repede că acel post a fost oferit PRM-ului prin celebrul protocol politic, în schimbul celor două voturi din consiliu? În iulie 2000, fostul preşedinte PRM Ioan Paştiu, actualmente senator, recunoştea public că postul de şef al gardienilor i se cuvine conform protocolului politic încheiat şi cerea înlocuirea imediată a lui Costan.
     Da, este adevărat, Ioan Rus nu era prefect la acea dată, dar problema nu s-a pus din punct de vedere administrativ, ci politic, de aceea Costan a fost sacrificat. Hotărârea Consiliului judeţean pentru destituirea din funcţia de şef a lui Roman Costan este discutabilă, dar nu ilegală. Consilierii PNL au votat împotriva acelei hotărâri, considerând-o tendenţios motivată. Ilegală este desfacerea contractului de muncă, adică lăsarea pe drumuri a unui om pentru ambiţii politice şi funcţii scoase la mezat. Aici s-a pronunţat instanţa şi aici se putea pronunţa şi prefectul. Nu oportunitatea hotărârii este în discuţie, ci legalitatea deciziei preşedintelui psd-ist al Consiliului judeţean. Acesta, în loc să respecte legea, a respectat un ordin politic. Iată problema pe care dumneavoastră încercaţi să o ocoliţi. Vina aparţine celor care au încălcat legea, ei trebuie să plătească penalităţile stabilite de instanţă şi nu cetăţenii judeţului, victime ale acestui meschin joc politic.
     În loc de epilog, vă spun doar că astăzi Roman Costan, actualul şef al gardienilor publici, este proaspăt membru PRM.
Dan Coriolan SIMEDRU, deputat PNL

Monitorizarea juridică liberală ar putea începe din propria ogradă
     Am citit în ziarul "Unirea" ştirea despre constituirea la nivelul organizaţiei PNL Alba a unei comisii juridice compusă din avocaţi şi jurişti, care îşi propune să monitorizeze activitatea din domeniul juridic a judeţului, să sesizeze BPT în legătură cu neregulile constatate şi a cărei preşedintă a fost aleasă d-ra avocat Meda Potra şi mi-am adus aminte de reţeta pentru NUP - JOIŢA ŞI FIUL.
     Cunoscând activitatea domnului Atanasiu, preşedintele PNL, şi gentileţea lui, am considerat că alegerea d-rei Meda Potra în fruntea acestei comisii la nivel PNL este o recompensă acordată ca urmare a câştigării în instanţa de apel a CA Alba, de către frumoasa domnişoară, a recursului în cazul dosarului 4142/2002 - contestatar Atanasiu Teodor - şi m-a frapat asemănarea între reţeta Joiţa şi Fiul şi altă reţetă după care s-a soluţionat o cauză în justiţia judeţului Alba. Iată despre ce este vorba.
     În anul 2002 pe rol la Tribunalul Alba au fost trei litigii de muncă ce aveau o legătură comună: obligarea SC UM CUGIR SA de a menţine drepturile salariale pentru funcţiile de director deţinute de către contestatari anterior schimbării din funcţii pe o perioadă de un an (sume ce se ridică la zeci de milioane de lei). Aceste litigii priveau pe contestatarii Mihaela Schneider dosar nr. 16/2002 şi dosar 4015/2002 la CA Alba, Atanasiu Teodor dosar 6/2002 şi dosar 4142/2002 la CA Alba, Roşianu Radu Călin dosar 11/2002 şi dosar 4145/CA Alba. În fond ce doreau contestatarii? Doreau să fie plătiţi şi după ce au fost schimbaţi din funcţie pe timp de un an cu aceleaşi salarii substanţiale de directori chiar dacă ei se ocupau după schimbarea din funcţie de cu totul altceva. Prima instanţă, respectiv Tribunalul Alba, a respins contestaţiile formulate.
     Instanţa de recurs (CA Alba) prin acelaşi complet de judecată !??? cu aceeaşi apărare promovată de SC CUGIR SA în mod surprinzător a pronunţat hotărâri diferite, astfel: Recursul promovat de d-na Schneider Mihaela, fost director economic, a fost respins; Recursul promovat de d-l Atanasiu Teodor fost director şi Roşianu Radu a fost admis.
     Indignarea noastră privind actul de justiţie se bazează pe câteva aspecte esenţiale: practica judiciară a aceleiaşi instanţe (CA Alba), respectiv hotărârea prin care s-a respins recursul d-nei Schneider Mihaela, a fost invocată în apărare în celelalte două dosare; atât la Tribunalul Alba cât şi la Curtea de Apel d-na Schneider Mihaela a fost apărată de un avocat profesionist, specializat în litigii de muncă; contestatarii Atanasiu Teodor şi Roşianu Radu au avut ca apărători la Tribunalul Alba pe domnul avocat Mireştean iar la Curtea de Apel pe d-ra... Potra Meda.
     Având în vedere faptul că această comisie de monitorizare a cărei preşedintă a fost aleasă d-ra Potra Meda îşi începe activitatea din 20 februarie 2003 şi năravurile domnului Atanasiu asemănătoare cu ale lupului care se întoarce la locurile unde a mai mâncat câte o oaie, cred că "monitorizarea" se va face şi asupra dosarelor amintite, dar de data aceasta respectând năravurile de pasăre răpitoare ale domnului Atanasiu. Vreţi să spuneţi că nu ştiaţi nimic despre năravurile păsărilor răpitoare (asemănătoare cu năravurile unor politicieni PNL)? Ei aş! Staţi să vi le spun eu: 1. Unele migrează. Cum viaţa devine mai grea prin locurile pe unde au căutat vreun vierme, o râmă, cum fâl!, îşi flutură aripile şi o şterg către locuri mai călduţe (la judeţ); 2. Croncăne şi ciripesc (în zadar). Te miri cui şi în ce scop dar croncăne în toate cazurile când cineva le ascultă glasul; 3. Scurmă. Găsesc ele un "gunoi" şi una-două sunt cu ghearele în el. Dacă găsesc ceva să mănânce sau nu, că este moale sau tare, nu contează, "gunoiul" trebuie împroşcat în toate direcţiile; 4. Nu roşesc, păi, neavând obraz (să nu-mi spuneţi c-aţi văzut pasăre cu obraz!) nu roşesc indiferent de fapta comisă sau mizeria în care scurmă; 5. Să-mi fie cu iertare, mă scuzaţi, cum să vă spun, cum nu eşti atent, aceste păsări se găinăţează pe ele, pe oameni, pe statui, pe epoleţi, pe caschete şi din păcate chiar pe teritoriul judeţului unde convieţuiesc cu alte ciripitoare! (Biroul de presă al PSD Cugir)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.