Curier județean
Rugăciunea de azi
    Doamne Iisuse Hristoase, Cel ce eşti împlinirea tuturor bunătăţilor, Ţie îţi mulţumesc pentru ajutorul şi sporul ce mi-ai dat la lucrul meu acesta, pe care cu harul Tău l-am făcut astăzi. Şi acum mă rog Ţie, Doamne, fă ca lucrarea mea să-mi fie de folos. Umple de bucurie şi de veselie sufletul meu şi mă mântuieşte, ca un mult Milostiv şi de oameni iubitor. Amin.
Duminica Lăsatului de carne
     Precum în zilele dinaintea potopului, aşa şi astăzi, oamenii mănâncă, beau, se însoară şi se mărită, adună comori, cumpără şi vând, se veselesc şi joacă, fără să mai cugete că, într-o bună zi, asemenea unui fulger ar putea să apară Fiul Omului pe norii cerului, ca să cheme lumea la înfricoşatul scaun de judecată. În goana ei nebună după tot ce e lumesc, omenirea nu vede că trăim vremuri care cer o purtare hotarâtă. Trăim vremuri care ne cer să slujim la un singur domn. Viaţa a devenit o luptă, iar lupta se dă între fierbinţi şi reci, între credincioşi şi ne­cre­din­cio­şi, între fiii luminii şi fiii întunericului, între fiii lui Dumnezeu şi fiii satanei. Căldicel nu mai poţi fi: ori eşti fierbinte, ori rece. Ori eşti cu Dum­ne­zeu, ori împotriva Lui. Vremurile de azi ne poruncesc să ne dăm cărţile pe faţă, ne poruncesc să spunem sus şi tare cărei lumi dorim să ne închinăm viaţa. Sunt numai două tabere: a lui Dum­ne­zeu şi a satanei. Ori în una ori în cealaltă, la mijloc sau pe margine nu mai poţi fi. Vrei să fii frate cu diavolul? E uşor. Nu-ţi cere nimic. Doar să te lepezi de Dumnezeu. Pe urmă, fulgerător ajungi şi tu un diavol, uneori mai periculos decât cel veritabil. Dim­po­tri­vă, pentru a fi părtaş în tabăra lui Dumnezeu, e nevoie să te lepezi de ai tăi şi de tine însuţi. E nevoie să primeşti şi să porţi cu credinţă şi cu dragoste crucea rânduită ţie de Dumnezeu. E nevoie să-ţi pui în serviciul cauzei sfinte, în serviciul îndumnezeirii lumii, fiinţa ta întreagă oriunde şi oricând.
     Comunitatea creştină e alcătuită din oameni întregi, jumătăţi nu se primesc. În creştinism nu se poate intra decât dăruindu-te lui Dum­ne­zeu cu toată puterea ta, cu toată virtutea şi cu tot sufletul tău. În creştinism nu-ţi dă dreptul să intri nici numai certificatul de botez, nici numai achitarea la timp a dării de cult, nici numai cercetarea regulată a bisericii, nici numai ţinerea pustnicească a posturilor, nici numai repetarea zilnică a rugăciunilor. Ci, în creştinism îţi dă dreptul să intri trăirea frăţească, continuă şi fierbinte în Hristos şi cu Hristos.
     Creştinismul este viaţă. Este trăire lucrătoare. Creştinismul este con­lu­cra­rea voinţei noastre întregi cu voinţa lui Dumnezeu. Creş­ti­nis­mul este dra­gos­te clo­co­ti­toa­re şi totală jertfelnicie. Este ascultare desăvârşită de Dumnezeu şi înfrăţire cu oamenii. Este sărăcie de păcate şi bogăţie de fapte bune. Creş­ti­nis­mul e moarte pentru satana şi viaţă pentru Dumnezeu. Creş­ti­nis­mul este "precum în cer aşa şi pe pământ". Creş­ti­nism este a trăi nu spre mărirea ta, ci pentru mărirea lui Dumnezeu.
     Nu este creştinism numai a sătura pe cel flămând, a-i da să bea celui însetat, a cerceta pe cel bolnav, ci creştinism este a flămânzi cu cel flămând, a înseta cu cel însetat, şi a suferi cu cel bolnav.      Numai acela este cu adevărat creştin care îşi trăieşte legea. Şi numai acelea sunt fapte cu adevărat creştineşti care izvorăsc din această dumnezeiască trăire. Creştinismul nu este slova moartă, ci este viaţa veşnică în Hristos şi cu Hristos. În această credinţă ne-au adormit şi strămoşii şi părinţii. Ea ne-a dat apostolii, evangheliştii, proorocii, predicatorii, mărturisitorii, patriarhii, pustnicii şi pe toţi sfinţii lui Dumnezeu. Creştinism este ceea ce ni se cere să credem şi să facem aici pe pământ, pentru ca la judecata de apoi să fim trecuţi în ceata celor de-a dreapta.
pr. Adrian DOBRIN

Calendar religios
Ortodox: Cuv. Mc. Evdochia; Cuv. Domnina
Catolic: Sf. Albin
Greco-catolic: Pomenirea tuturor mor­ţi­lor; Pc. mc. Evdochia Sa­ma­ri­nean­ca; Ap. şi Ev. zilei şi ale morţilor
Meteo
     * În acest week-end vremea se menţine destul de rece pentru această perioadă. Cerul va fi degajat de nori, soarele va fi prezent mult timp pe boltă, dar temperatura nu va depăşi +3, +4 grade C. Totuşi noaptea mercurul ter­mo­me­tre­lor va coborî frecvent până la -6, -7 grade C. Ceaţa va fi prezentă în zonele joase, care va putea depune chiciură. Spre sfârşitul intervalului sunt posibile ninsori locale, neînsemnate cantitativ. Vântul va sufla slab din sector vestic.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri

În cazul Roman Costan
PD vrea ca adevăraţii vinovaţi să plătească
     Un punct fierbinte pe ordinea de zi a ultimei şedinţe a Consiliului judeţean Alba a fost cel referitor la "trecerea pe cheltuiala bugetului propriu al Consiliului judeţean Alba a sumei de 249.697.125 lei, reprezentând despăgubiri civile brute" în cazul Roman Costan. Vicepreşedintele CJ Alba - Doru Cetean a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că el personal cel puţin, va ataca în instanţă orice act prin care i s-ar putea cere să plătească o cotă oarecare din această sumă. Consilierii judeţeni au votat în baza materialelor prezentate. Pentru că, spune el, este moral să plătească cei care se fac vinovaţi de situaţia grea în care se află CJ Alba acum. Cineva se face vinovat cumva de încheierea defectuoasă a cărţii de muncă a lui Roman Costan. Acolo se precizează că desfacerea contractului de muncă se face pe baza unei hotărâri a Consiliului judeţean Alba. Numai că hotărârea în cauză stipula doar eliberarea lui Costan din funcţia de şef al Corpului Gardienilor Publici Alba, nu şi desfacerea contractului de muncă. Şi atunci vinovatul va trebui să plătească. Nu contribuabilii, nici alţi reprezentanţi ai CJ Alba care nu au avut nimic de-a face cu această gravă greşeală.
Anca DINICĂ

Un litigiu de muncă, nu de contencios administrativ
     Referitor la "cazul" ROMAN COSTAN şi la încercarea unora de a găsi "ţap ispăşitor", în această situaţie, pe fostul prefect al judeţului, Ananie Gârbovean, prezentăm următorul punct de vedere:
     Hotărârea de eliberare din funcţia de şef al Corpului Gardienilor Publici a d-lui Roman Costan a fost verificată sub aspectul legalităţii de către juriştii Prefecturii la momentul respectiv, constatându-se că nu erau motive de atacare în contencios administrativ. Aceasta fusese luată cu votul consilierilor judeţeni în cvorumul cerut de lege, avea la bază raportul Direcţiei de specialitate din Consiliul Judeţean şi avizul comisiei de specialitate.
     Totodată, precizăm faptul că hotărârea reglementa un litigiu de muncă după cum de altfel au apreciat ulterior şi instanţele ju­de­că­to­reşti, iar aprecierea oportunităţii şi necesităţii acesteia nu aparţinea competenţei prefectului.
     Ca atare, considerăm că declaraţiile făcute în această împrejurare, în alt sens decât cel legal (arătat mai sus), sunt răuvoitoare şi în afara realităţii (Ec. Ananie Gârbovean)
Cine nu-l iubeşte pe Copilul Minune?
     În urma investigaţiilor, poliţiştii l-au identificat pe cel care în octombrie 2002 a trimis o scrisoare de ameninţare pe adresa Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Anonimul de atunci preciza că, în cazul în care la Alba Iulia va cânta pe 2 noiembrie Adrian Copilul Minune, va pune o bombă la Casa de Cultură a Sindicatelor, pentru a arunca în aer... manelele şi pe fanii acestora.
     Poliţiştii au aflat că, detestând din suflet manelele, Traian Vlad (37 de ani, din Ighiu), profesor suplinitor în mai multe unităţi şcolare, a scris o scrisoare de ameninţare pe adresa unităţii susmenţionate.
     Potrivit art. 280 Cod Penal, pentru fapta comisă, Traian Vlad riscă o pedeapsă cuprinsă între 3 şi 12 ani de închisoare. (N.T.)
Nicodim Roşca - cetăţean de onoare al Cugirului
     În şedinţa de joi, 27 februarie, consilierii cugireni au aprobat, cu unele obiecţii, proiectul de hotărâre prin care fostului director al Uzinei Mecanice din Cugir i se atribuie titlul de "Cetăţean de onoare a oraşului Cugir". Proiectul de hotârâre, iniţiat de grupul de consilieri PUR, a fost destul de viu discutat în şedinţă, fiind aprobat la limită, cu 12 voturi pentru, 3 împotrivă şi 6 abţineri. În numele comisiei nr. 1, consilierul PNL Mihai Nicuşor a solicitat amânarea acestui proiect deoarece există şi alte propuneri de acest gen care merită discutate. Consilierul PNL a afirmat că nu neagă meritele şi realizările fostului director Roşca Nicodim, însă apreciază că "erau lucruri pe care orice director le putea face pentru comunitate". De asemenea, în numele comisiei nr. 3, consilierul PNL Emil Munteanu a considerat că proiectul nu e oportun, cerând amânarea hotârârii "pentru alte timpuri". Pe lângă iniţiatorii proiectului, în favoarea unei decizii pozitive au pledat şi consilierii PSD Ioan Patachi şi Vasile Pinter, foşti colegi cu Roşca Nicodim. După discuţiile în contradictoriu, care uneori au necesitat măcar o bulinuţă...portocalie, de dragul CNA-ului, proiectul a fost aprobat, urmând ca ulterior să fie stabilită data ceremoniei de decernare a titlului. Din motive de sănătate, la dezbateri nu a fost prezent Nicodim Roşca, care are în prezent peste 80 de ani.
Nicoleta TOMUŢA

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.