Ultima oră
Știri
Prezenţe româneşti în guvernul lui Ariel Sharon
     Ehud Olmert, fost primar al Ierusalimului, a cărui familie este originară din România, a fost desemnat în funcţia de ministru al comerţului şi industriei al cabinetului israelian condus de Ariel Sharon. Un alt ministru originar din România, într-o poziţie-cheie a executivului din Israel este Avram Poraz, în funcţia de ministru de interne. (T.I.)
La Sâncel
Un bărbat a murit ars de viu
     Postul de poliţie Sâncel a fost sesizat joi, 27 februarie, de un cetăţean din satul Pănade despre faptul că şi-a găsit vecinul, care locuia singur, mort în casă. Potrivit investigaţiilor poliţiei, Nicolae Cipariu (55 de ani), a fost găsit de vecini, lungit pe jos în faţa aragazului, cu hainele şi mâinile arzând. Vecinii au stins corpul în flăcări însă pentru Cipariu a fost prea târziu, acesta decedând în urma arsurilor grave suferite. (N.T.)
Principele Radu de Hohenzollern se implică în susţinerea Congresului Spiritualităţii Româneşti de la Alba Iulia
     După sosirea în municipiul Sebeş, joi seara, Alteţa Sa principele Radu de Hohenzollern a fost prezent ieri la Alba Iulia, a doua etapă a vizitei în judeţul Alba. Reprezentantul special al Guvernului României în relaţiile externe a avut programate o serie de întâlniri cu autorităţile judeţene şi locale în speţă cu prefectul Ioan Rus, subprefectul Ioan Maier, pre­şe­din­tele CJ Alba Eugen Popa şi primarul Mircea Hava, în afara obişnuitelor schimburi de amabilităţi, Radu de Hohenzollern promiţând sprijinul în desfăşurarea congresului spi­ri­tu­a­li­tă­ţii româneşti de la Alba Iulia dar şi transmiterea mesajelor de coo­pe­ra­re românilor din diaspora. Ulterior, principele a mai vizitat Camera de Comerţ Alba, firmele Transavia, Apulum şi Incov, iar seara a fost primit de către IPS Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia. Astăzi principele Radu de Ho­hen­zol­lern împreună cu principesa Margareta vor fi oaspeţii mu­ni­ci­piu­lui Blaj, ultimul obiectiv din scurta deplasare efectuată în judeţul nostru.(R.J.)
Primăria Cîmpeni preia Muzeul Avram Iancu
     De câteva luni Muzeul "Avram Iancu" din Cîmpeni este închis pentru renovare şi reamenajarea expoziţiei permanente. Amplasat în clădirea unde şi-a avut sediul Legiunea "Auraria Gemina" condusă de prefectul Avram Iancu, muzeul avea mare nevoie de lucrări de revitalizare. Primarul oraşului Cîm­peni - Ioan Sicoe ne-a informat că muzeul, acum secţie a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, va fi preluat în luna aprilie în patrimoniul primăriei. Iar lucrările de reparaţii de aici se fac din bugetul oraşului şi sunt evaluate la circa 200 milioane de lei. (A.D.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Rromii vor mai multă atenţie
     Comunitatea rromilor din municipiul Alba Iulia şi-a trimis ieri reprezentanţii la şedinţa Consiliului local. După ce au ascultat cu răbdare toate dezbaterile din cadrul şedinţei, ei au reuşit să-şi spună păsurile. Ele se referă la terminarea lucrărilor de canalizare pe străzile din cartierul Lumea Nouă, iluminarea acestor străzi, amplasarea unei cişmele şi intervenţii pentru "civilizarea" drumurilor. Şi pentru că ascultând toate dezbaterile şi-au putut da seama de greutăţile administraţiei, pretenţiile lor sunt modeste: balast, pentru că mână de lucru au ei. Problemele lor au fost notate, dar una şi-a găsit şi rezolvarea. Consilierul local al PNL, Ioan Lazăr, le-a promis 150 metri cubi de balast, sponsorizare din partea SC SATEX SRL Alba Iulia. De asemenea, consilierul PNŢCD, Vasile Bora, i-a invitat la sediul Fundaţiei PAEM Alba Iulia în vederea întocmirii documentaţiilor necesare pentru accesarea de fonduri comunitare pentru rezolvarea problemelor rromilor. Şi se pare că UE este generoasă.
Anca DINICĂ

"Crăişorul Munţilor" e viu la el acasă!
     HoreaDesfăşurată timp de o săptămână în mai multe localităţi ale judeţului Alba, Retrospectiva istorico-literară "Horea, Cloşca şi Crişan - biografie a curajului şi jertfei româneşti" s-a încheiat ieri la Alba Iulia. În oraşul martiriului lui Horea şi Cloşca, ma­ni­fes­tă­ri­le au debutat cu un simpozion susţinut la Prefectura judeţului Alba de istorici şi scriitori care au avut în preocupările lor Răscoala ţăranilor tansilvăneni de la 1784-1785. Tot ieri la Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan, precum şi la Monumentul din Dealul Furcilor au avut loc ceremonii de depunere de coroane de flori şi momente evocatoare. Au participat numeroşi elevi, profesori, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene: prefectul judeţului Alba - Ioan Rus, preşedintele CJ Alba - Eugen Popa, primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava, comandanţii unităţilor militare din Garnizoana Alba Iulia ş.a.
     Dar o zi la fel de importantă în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 218 ani de la Răscoala condusă de Horea, Cloşca şi Crişan a fost joi, 28 februarie. Un grup de istorici, scriitori, oameni de cultură au participat la un pelerinaj prin locurile unde s-a derulat efectiv răscoala: Abrud, Cărpeniş, Cîmpeni, Albac, Horea. *Abrud: în ciuda frigului pătrunzător, la bustul lui Horea din faţa Grupului Şcolar "Horea, Cloşca şi Crişan" elevii şcolii au participat cu interes la ceremonia de depunere de coroane de flori şi la defilarea gărzii de onoare, un ceremonial militar mai rar întâlnit la Abrud. La fel de gustate au fost versurile recitate de Dumitru Mălin şi cântecele interpretate de Daniel Avram. Dar acestea s-au bucurat de apreciere pe tot parcursul pelerinajului. *Cărpeniş (Roşia Montană): Avem bucuria unui popas neglijat în anii precedenţi - vizitarea Casei lui Cloşca. De fapt o reconstituire a acesteia după planurile şi desenele lăsate de Nicolae Densuşianu. Primarul comunei Roşia Montană - Virgil Nariţa ne asigură că doreşte reintroducerea acestui obiectiv în rândul monumentelor vizitabile din Munţii Apuseni. Casa a fost închisă ani buni, dar acum are un îngrijitor şi se lucrează la semnalarea ei pe şosea. Primul pas a fost făcut în toamna trecută când la polele Dealului Cloceştilor a fost ridicată o troiţă şi amenajat un mic loc de parcare. De asemenea, a fost reamenajat izvorul la care veneau moţii după apă şi să mai stea de vorbă, să hotărască ce-i de făcut. Includerea popasului la Casa lui Cloşca a coincis cu aniversarea a 280 de ani de la naşterea sa. *Cîmpeni: "Lecţia de istorie" s-a desfăşurat la Muzeul Horea - aşa cum se numeşte acum Beciul în care la 24 mai 1782 s-a produs revolta moţilor - care au spart butoaiele de vin ale armenilor - eveniment prevestitor al Răscoalei de la 1784-1785. Prof, Vasile Bud a prezentat participanţilor un scurt rezumat al întâmplărilor răscoalei şi revoltei legate de locul unde este amenajat acum Muzeul Horea. Cu acest prilej primarul Ioan Sicoe ne-a asigurat că deşi Avram Iancu este mai prezent în onomastica oraşului, şi Horea, Cloşca sau Crişan îşi au locul lor în sufletele câmpănarilor. *Albac şi Horea: Soarele strălucitor şi mulţimea localnicilor strânşi în faţa busturilor lui Horea adeveresc că memoria lui Nicola Urs este încă vie. Şi ea se perpetuează prin grija unor primari inimoşi ca Gheorghe Paşca (Albac) sau Cornel Olar (Horea) care nu pregetă chiar să se concureze în organizarea celei mai reuşite manifestări. În ambele localităţi au fost oficiate slujbe de pomenire, au fost depuse coroane de flori, iar elevii şcolilor din localitate au prezentat scurte momente artistice evocatoare. Un sentiment special am trăit la Horea unde pe Dealul Fericetului - marcând locul naşterii lui Horea - flutura în soare cel mai lung steag tricolor.
Anca DINICĂ

Preşedintele Parlamentului Ungariei în judeţul Alba
     În cursul zilei de azi, preşedintele Parlamentului Ungariei, dr. Szili Katalin va efectua o vizită oficială în judeţul nostru. D-na Szili va sosi la Eparhia Romano-Catolică din Alba Iulia în jurul orei 11,30, urmând ca apoi (orele 13,00) să aibă o întâlnire cu prefectul judeţului, av.Ioan Rus. În continuare, delegaţia ungară va pleca spre Aiud. Primarul Aiudului, Liviu Octavian Rusu, ne-a informat că oaspeţii din Ungaria vor vizita Colegiul Bethlen Gabor, Cetatea Aiudului, se vor întâlni cu cadrele didactice ale colegiului amintit, iar apoi vor pleca la Rimetea, unde va fi vizitat muzeul din localitate. Din delegaţia condusă de dr.Szili Katalin fac parte: Kovacs Tibor - preşedintele Consiliului de prietenie româno-maghiară al parlamentului, dr. Csapody Miklos - deputat, vicepreşedinte al Consiliului de prietenie româno-maghiară, Balint-Pataki Jozsef - secretar de stat, preşedinte al HTMH, Lazar Mozes - membru al Consiliului parlamentar de prietenie româno-maghiară, dr. Weber Attila - secretar de stat, şef de cabinet, dr.Sardi Peter - secretar de stat, şef birou în Ministerului de Externe, dr. Somfai Zoltan - şef protocol în cadrul ME, dr.Cseh Aron - consul, Szentpeteri Istvan - translatorul ME, Takacs Csaba - preşedinte executiv al UDMR, Borbely Laszlo -vicepreşedinte executiv al UDMR. (A.D.T.)
Comisie de evaluare a eficienţei spitalelor din judeţ
     În conformitate cu principiile reformei sistemului de sănătate enunţate recent la Snagov, prefectul Ioan Rus a dispus în cursul zilei de ieri constituirea unei comisii care va efectua o evaluare completă a fiecărui spital din judeţ. În componenţa acesteia sunt cuprinşi reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului judeţean, DSP, CJAS, DGMSS, dar şi câte o persoană desemnată de primăriile locale. Activitatea acesteia, care va debuta marţi 4 martie a.c. este aceia de a determina în baza unor criterii de performanţă, rentabilitatea fiecărei unităţi sanitare, iar concluziile vor fi prezentate după cca. 7 zile. Totodată, prefectul a atras atenţia celor de la DSP şi CJAS să colaboreze eficient lăsând la o parte micile antipatii reciproce, precum şi renunţarea la transmiterea unor informaţii fără suport real în teritoriu.(R.J.)
De la om la om, prin telefon
Aurel Voicu, acuzat de consilierii PUR că-şi face campanie prin telefonul primăriei
     La solicitarea consilierului PUR, Toader Ulise, şedinţa consiliului local Cugir a început joi, 27 februarie, cu capitolul "Diverse". Ulise a prezentat asistenţei rezultatele unei anchete întreprinse asupra numărului de apeluri înregistrate de aparatul telefonic din biroul primarului Aurel Voicu. Ancheta a fost impusă de nemulţumirea angajaţilor primăriei care sunt obligaţi să plătească depăşirile la costurile facturilor telefonice, pentru telefoanele din Primăria Cugir. Potrivit listingului primit de la Romtelecom, în perioada 22 decembrie 2002 - 18 ianuarie 2003, din biroul primarului s-au dat 807 telefoane, 241 în timpul programului iar 566 după orele de program. Potrivit consilierului PUR, recordul s-a înregistrat în data de 1 ianuarie 2003, când s-au dat 164 de telefoane, între orele 19.00-23.32, în medie un telefon la 1,30 minute. "Constatăm că este un fenomen demn de cartea recordurilor şi propunem ca în timpul liber să se organizeze, de către cel care a reuşit acest record, cursuri de operator centrală telefonică" a cerut consilierul cugirean. Potrivit anchetei derulată de grupul de consilieri PUR, în perioada sărbătorilor de iarnă, primarul Voicu a luat din cartea de telefoane, în ordine, pe toţi cei care se numeau Ştefan şi respectiv Vasile, felicitându-i de pe telefonul primăriei. Preşedintele de şedinţă, consilierul PSD Vasile Pinter, a recunoscut că şi el a primit în data de 1 ianuarie, în jurul orei 20.00, telefon de felicitare de la primar. "Campania electorală şi-o poate face pe telefonul propriu sau prin TV Cablu dar se pare că este mai eficient, în campania electorală, contactul direct cu... sărbătoritul" a subliniat Pinter.
     Primarul Aurel Voicu, susţinut de directoarea economică din Primărie, a prezentat consilierilor chitanţele care dovedeau că a plătit depăşirile la convorbirile telefonice. El a explicat numărul mare de telefoane date din primărie, după orele de program, prin faptul că în acea perioadă erau probleme cu deszăpezirile. În contrapartidă, primarul a afirmat că şi consilierii au sunat din biroul în cauză, atunci când au avut urgenţe.
     Ajungându-se la o dispută pe tema "campanie electorală pe telefonul primăriei", consilierul PNL Mihai Nicuşor a afirmat că şi Ulise a dat telefoane de la primărie, în perioada când avea aceeaşi coloratură politică cu Aurel Voicu, fapt recunoscut de fostul PD-ist Toader Ulise. Mai mult, încercând să scurteze această dezbatere, destul de jenantă pentru primar, Mihai Nicuşor a întrebat şi a fost informat că Primăria Cugir nu a înregistrat nici un prejudiciu financiar la capitolul "telefoane de felicitare" date de primarul Voicu. Totuşi, grupul de consilieri PUR a considerat ca oportună sesizarea organelor de anchetă pentru controlul activităţii în Primăria Cugir.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.