Curier județean
Rugăciunea de azi
    Dumnezeule, întru tot îndurate, cel ce pe Manase prin rugăciune L-ai slobozit din legături şi din amare închisori, pe robii Tăi care prin noi acum se roagă, din închisoare slobozeşte-i din tot răul şi primejdia izbăveşte-i, ca un iubitor de oameni. Ca un izvor al îndurării şi noian al bunătăţii, Hristoase Dumnezeule, nu trece cu vederea pe cei ce sunt în supărări şi în nevoi şi care cu credinţă Te cheamă pe Tine, ci ca un îndurat, miluieşte-i şi din închisoare degrabă slobozeşte-i, ca să cânte Ţie: Aliluia. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Eutropie, Cleonic şi Vasilisc
Catolic: Sf. Cunegunda
Greco-catolic: Ss. Mc. Eutropie, Cleonic şi Vasilisc
Meteo
     *ASTĂZI: Procesul de încălzire va continua, în cursul zilei temperatura maximă va oscila în jurul valorii de +5 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar norii vor fi risipiţi. Vântul va sufla slab. În cursul nopţii mercurul termometrelor nu va coborî mai jos de -1 grade Celsius.
     *MÂINE: Nebulozitatea at­mos­fe­rei se va accentua, fiind posibile ploi slabe, neînsemnate cantitativ. Temperatura maximă poate atinge la amiază +5, +6 grade Celsius.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Campania împotriva violenţei asupra femeilor
     Vineri, 7 martie a.c., Liga Studenţilor din Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia va organiza o campanie împotriva violenţei femeilor, ocazie cu care vor avea loc mai multe manifestări. Între orele 18.00 - 19.00 va avea loc un marş în piaţa din faţa Catedralei Reîntregirii Neamului la care sunt aşteptate circa 150 de persoane. (F.R.)
Program prelungit la Biblioteca judeţeană
     Consilierul judeţean al PNŢ CD, Liviu Stoica a cerut CJ Alba să modifice programul de funcţionare al Bibliotecii judeţene "Lucian Blaga", în sensul continuării activităţii şi în week-end. El a adăugat că alte biblioteci judeţene din ţară au program prelungit. Propunerea consilierului Stoica prevede sâmbăta un program de la orele 8,00 la 15.00, iar duminica de la 8.00 la 12.00. Conducerea CJ Alba urmează să răspundă acestei solicitări. (F.R.)
Distracţia se plăteşte scump
Un aiudean a spart geamurile de la locuinţa fostei neveste
     În cursul săptămânii trecute, Poliţia municipiului Aiud a fost sesizată de Doina Zapatchi că fostul ei soţ, Ovidiu, de 53 de ani i-a creat mari probleme pe fondul consumului de alcool. Bărbatul a venit la uşa apartamentului din care a fost evacuat, pe care şi-a vărsat pentru prima oară năduful. Apoi, Ovidiu a continuat să profereze injurii şi să perturbe liniştea locatarilor de pe stradă. Pentru ca tacâmul să fie complet, la ieşirea din bloc, bărbatul a spart geamurile de la sufrageria şi bucătăria apartamentului în care a locuit. Ca urmare a isprăvilor sale, Ovidiu s-a ales cu o sancţiune consistentă, constând în "premierea" cu 300 de ore de lucru în folosul comunităţii. În plus el este cercetat şi pentru distrugere. (F.R.)

Mărţişorul care... doare!
     *Zâmbetul femeii care primeşte un mărţişor este, de fapt, prima rază de soare într-un veac încă troienit de indiferenţă şi îngheţat în uscăciune sufletească. O rază de soare ce ar trebui să se afle pe chipul fiecărei femei (indiferent de vârstă sau poziţie socială), în momentul care marchează începutul primăverii calendaristice. Şi sunt, din nefericire, nenumărate femei pentru care gestul simplu, simbolic, prin care li se oferă un mărţişor (poate ieftin, banal) devine o sărbătoare în toată puterea cuvântului. *Sărbătoare a fost sâmbătă, 1 martie a.c., în jurul orei 11.00, pentru doamnele de vârsta a treia de la Căminul pentru persoane vârstnice din zona Schitului, care au primit mărţişoare şi flori din partea a două persoane a căror identitate am aflat-o absolut întâmplător: Nica Buda şi Lenuţa Tătulescu, din Alba Iulia. Atunci am aflat că, uneori, un mărţişor ...doare. D-na Nica Buda şi-a pierdut mama recent, aşa că gestul ei a avut şi rostul unui dar spre "neuitare". Tocmai pentru că a fost făcut unor femei îndeobşte uitate în astfel de ocazii şi de familii, şi de prieteni... Am văzut atunci la ele o bucurie înlăcrimată.
     *Cristian Briciu este un om sărman (cel ce locuieşte împreună cu soţia sa în fosta terasă de vară "Neptun", într-o cameră ca un "cavou de beton"). E atât de sărac încât, adesea, nu are o bucată de pâine pe masă. Cu toate acestea, a renunţat la patru pâini pentru a-i cumpăra femeii mărţişorul, după datină. Ba a mai cumpărat unul pentru o cunoştinţă al cărei soţ e plecat la muncă în Italia. Tot două gesturi aducătoare de bucurie...cu lacrimi. *Se spune că bogat nu e cel ce are mult, ci acela care dăruieşte mult. Am avut dovada acestui fapt intrând la Galeriile de artă din municipiul nostru, pentru a cumpăra mărţişoare. Ei bine, cu toată sărăcia pe care o suportă artiştii, pot fi consideraţi bogaţi. Pentru că din mărţişoarele expuse unele au fost vândute, altele pur şi simplu dăruite! Şi erau adevărate opere de artă... Dureros de frumos, nu?
     *Şi am mai avut ocazia să văd într-un local învecinat cu Galeriile de artă (nu-l nominalizăm pentru a nu-i crea prejudicii), un gest similar din partea unui necunoscut "bogat": acesta a oferit unei prostituate un mărţişor banal. Fără să-i ceară nimic în schimb acelei femei pentru care viaţa e o uriaşă "afacere", o permanentă vânzare de proprie fiinţă. Femeia n-a lăcrimat, pentru că viaţa a făcut-o prea cinică şi prea dură pentru aşa ceva, dar din zâmbetul ei a dispărut într-o clipă orice nuanţă profesională. Era în acel zâmbet şi bucurie şi covârşitoare tristeţe. *Un alt episod s-a derulat năucitor de simplu, pe stradă. Între doi tineri care nu se cunoşteau. El a oprit-o (fata avea un handicap vizibil) şi i-a oferit mărţişorul, răspunzând la întrebarea ei mută doar atât: "Pentru că eşti femeie...!" * Înainte de a vedea toate astea nu eram sigur că soarele a început să încălzească. Acum însă am certitudinea: a venit primăvara, fraţilor! (I.H.)
Alegeri PNȚCD la Stremţ
     Miercuri, 26 februarie a.c., la Stremţ a fost convocată adunarea generală a membrilor PNŢCD în vederea alegerii conducerii organizaţiei comunale. Iată structura Biroului local PNŢCD, aşa cum arată ea după întrunirea procedurilor de votare: Ioan Sârbu- preşedinte; Vasile Abiaboeru- vicepreşedinte; Florin Darius Sântoma- secretar; Ioan Stan, Ioan Pătrânjan, Ioan Mărcuş şi Gheorghe Repede- membri. Acestora li se adaugă, într-un mandat de doi ani, pentru Delegaţia comunală permanentă, Marius Ancatău, Ioan Stanca, Ionel Pătrânjan, Nicolae Stan, Stelian Cristea, Nicolae Mara, Corneliu Florea, Mircea Puia şi Sabin Dărămuş.
     Alegerile s-au desfăşurat cu supervizare din partea preşedintelui Organizaţiei judeţene PNŢCD, av. Marcel Simion, a secretarului Sorin Bumb, a vicepreşedintelui Alin Popa şi a preşedintelui Organizaţiei PNŢCD Teiuş, Cristian Guriţă. (I.H.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.