Ultima oră
Știri
Accident rutier la Bistra
     La sfârşitul săptămânii trecute, în 28 februarie a.c., în jurul orei 18.00, pe DC 197 între Valea Mare şi Poiana a avut loc un accident de circulaţie. Petru Dura, de 36 de ani, din comuna Bistra, conducea un autocamion Roman când, la un moment dat, acesta a părăsit carosabilul. Camionul s-a rostogolit apoi în albia râului Valea Mare. În urma impactului, Simion Dura, de 24 de ani şi Cristian Dura, de 24 de ani au suferit leziuni fiind transportaţi la spital pentru a primi îngrijiri medicale. (F.R.)
Cardiacii - clienţii spitalelor
     La sfârşitul săptămânii trecute, medicii de la Serviciul de Urgenţe al Spitalului judeţean Alba s-au confruntat cu numeroase cazuri de traumatisme şi afecţiuni cardiace. Un bărbat de 50 de ani din Mihalţ, Simion D., a fost adus decedat la spital, iar Simion M. de 42 de ani din Daia Română s-a ales cu o contuzie la umărul drept, după ce groapa pe care o săpa s-a surpat. (F.R.)
De 1 martie
Artişti din şase judeţe au expus la Alba Iulia
     Vineri, 28 februarie a.c., la Cercul militar din Alba Iulia a avut loc vernisajul unei expoziţii de pictură dedicată zilei de 1 martie, manifestare cuprinsă în calendarul de activităţi al Centrului de creaţie populară Alba, în forma în care a fost acesta aprobat de Consiliul judeţean. Lucrările expuse cu acest prilej aparţin unor artişti din judeţele Brăila, Constanţa, Hunedoara, Ar­geş, Sibiu şi, bineînţeles, Alba. Cu­vân­tul de deschidere al manifestării i-a aparţinut poetului Ion Măr­gi­nean, care a făcut referire la reuşita artiştilor în redarea, prin limbaj plastic, a paletei de fapte, gânduri şi sentimente legate de tema centrală: femeia (primăvara, renaşterea, fer­ti­li­ta­tea), subliniind dimensiunea pro­fun­dă a demersului artistic, relevat de seria de întâlniri ale artiştilor din toate colţurile ţării aici, la Alba Iulia, de 3-4 ori pe an, ca într-o ritualizare a "drumului vieţii". Costurile trans­por­tu­lui, cazării şi mesei (în condiţii excepţionale, la "Hanul cu berze") au fost acoperite din fondurile puse la dispoziţia Centrului de creaţie populară, toate detaliile legate de organizare fiind rezolvate de dl. Petru Comşa, şeful acestei instituţii culturale. (I.H.)
Amazoanele în căutare de iatagane turceşti
     Cu ocazia unei acţiuni desfăşurate în 28 februarie a.c., în zona motelului de la Şibot, poliţiştii au depistat cinci prostituate care-şi duc veacul prin parcările de TIR-uri. Prestatoarele de plăceri, care aveau o "super ofertă" de mărţişor, au declarat că întreţin relaţii sexuale în vederea obţinerii de foloase materiale, în special de la cetăţenii turci. Cele cinci "amazoane" sunt: Natalia Cristina Pîrvu, de 23 de ani, din Alba Iulia, Silvia Notar, de 18 ani, din Ighiu, Diana Marian, de 22 de ani din Călan, Elisabeta şi Iliana Gyapis, de 39 de ani şi respectiv 36 de ani, din Orăştie. Fetele au fost amendate cu 1,5 milioane de lei fiecare. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Irak - războiul bate la uşă
Rusia se opune unei rezoluţii care ar susţine războiul în Irak
     Rusia consideră inacceptabilă o rezoluţie care ar permite automat recurgerea la forţă împotriva Irakului, a declarat, miercuri seară, la Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin, după întâlnirea de la Kremlin cu cancelarul german Gerhard Schroeder. Ministerul de Externe de la Moscova a criticat îndeosebi faptul că proiectul de rezoluţie prezentat de Statele Unite şi Marea Britanie porneşte de la ipoteza eşecului inspecţiilor de armament din partea ONU, considerând că această ipoteză e lipsită de orice temei. Franţa, Germania şi Rusia pledează pentru prelungirea în timp şi extinderea controlului de armament efectuat în Irak, însă au solicitat Irakului să îşi distrugă rachetele al-Samud 2, a căror rază de acţiune depăşeşte limitele impuse de ONU. (T.I.)
Saddam Hussein - ţintă legitimă pentru americani
     Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Ari Fleischer, a declarat recent că, în momentul începerii războiului din Irak, Saddam Hussein va fi o ţintă legitimă pentru trupele americane. Faptul că SUA speră să îl lichideze pe Saddam în primele zile ale războiului nu mai este un secret pentru nimeni, însă, conform legislaţiei, preşedintele american nu poate ordona asasinarea unui lider străin. Scandalul a izbucnit când un senator american a declarat că Bush intenţionează să ridice temporar această interdicţie, iar Casa Albă a susţinut că acest lucru nici nu ar fi necesar deoarece Saddam face parte din conducerea armatei irakiene. (T.I.)
În România pot veni între 4000 şi 40000 de americani
     Numărul combatanţilor americani dislocaţi în România ar putea ajunge la 40000, în condiţiile în care Turcia nu va permite lansarea de atacuri de pe teritoriul său. Diurna militarilor de peste Ocean variază între 250 USD (soldaţi) şi 500 USD (ofiţeri), iar de la sosirea primilor militari americani la Constanţa, staţiunea Mamaia a început să semene cu o fortăreaţă. Astfel, la hotelurile Perla, Central şi Pelican, unde sunt cazaţi militarii americani, aleile de acces auto au fost blocate cu bariere şi sunt păzite de soldaţi care patrulează cu arme şi cască de război, iar între Constanţa şi Mamaia s-a dispus montarea unui gard metalic. (T.I.)
În loc de Biblioteca Batthyaneum
Prefectul Ioan Rus i-a oferit preşedintelui Parlamentului Ungariei un buchet de flori şi un mărţişor
     O puternică delegaţie a Parlamentului Ungariei condusă de însuşi preşedintele acestui organism, d-na Szili Katalina, a efectuat la finele săptămânii trecute o scurtă vizită în judeţul Alba. Unul dintre cele mai importante momente l-a reprezentat fără doar şi poate, întâlnirea de la sediul Prefecturii cu reprezentanţii administraţiei judeţene, în speţă prefectul Ioan Rus şi preşedintele CJ Alba, Eugen Popa, de faţă mai fiind printre alţii deputatul PSD Constantin Selagea, şeful ISJ Alba - Dorin Sandea şi directorul Direcţiei judeţene pentru Cultură - Dumitru Mălin. Punctul culminant al discuţiilor a fost doleanţa exprimată de către preşedinta legislativului din Ungaria cu privire la retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum către Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia. "I-am explicat d-nei Szili Katalina că aşa ceva nu este posibil şi i-am adus ca argument principal faptul că proprietarul a lăsat-o pe vremuri ca moştenire provinciei Transilvania şi bisericii, cu alte cuvinte României de astăzi. Nu prea le-a convenit răspunsul meu, dar acesta este adevărul", ne-a declarat prefectul Ioan Rus care în schimb i-a oferit doamnei Szili cu prilejul zilei de 1 Martie un buchet de flori, un mărţişor precum şi o plachetă simbolizând Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Alt punct de interes al convorbirilor a fost întărirea raporturilor de colaborare dintre cele două ţări, şeful administraţiei publice judeţene specificând totodată că în judeţul Alba drepturile minorităţii maghiare sunt respectate cu stricteţe.
Răzvan JURCĂ, Adriana DURIGĂ

Odată cu ieşirea din iarnă
La Rimetea a fost înmormântat fărşangul
     FărșangComuna Rimetea este vestită în întreaga ţară pentru modul în care-şi păs­trea­ză tradiţiile. Unul din cele mai bine păstrate obiceiuri din zonă este cel legat de prinderea Postului Sfin­te­lor Paşti pentru comunitatea ma­ghia­ră. Cunoscut sub denumirea de "Înmormăntarea fărşangului", obiceiul a reunit şi în acest an, circa 1000 de participanţi din ţară şi din Ungaria. La Rimetea au fost prezenţi şi reprezentanţii celor cinci localităţi din ţara vecină cu care comuna este înfrăţită (printre acestea se află şi sectorul cinci al capitalei Budapesta). În limba maghiară, termenul de "fărşang" delimitează perioada dintre Crăciun şi prinderea Postului Sfintelor Paşti, o perioadă în care se organizează baluri, petreceri şi carnavaluri. Ieşirea din iarnă simbolizată de un sicriu
     Potrivit celor spuse de primarul din Rimetea, Francisc Szocs, "Îngroparea fărşangului" este simbolizată de un mic sicriu, ce reprezintă ieşirea din iarna lungă şi grea şi venirea primăverii. Din punct de vedere religios, sărbătoarea simbolizează intrarea în perioada de pregătire sufletească şi trupească pentru întâmpinarea marii sărbători a Învierii Domnului. După ziua de ieri, nimeni nu mai bea alcool şi ţine post atât la mâncare cât şi la... femei, în cazul bărbaţilor. Semnalul de începere al petrecerii l-a dat primarul Francisc Szocs, care în buna tradiţie a gazdelor, a oferit participanţilor câte un pahar de ţuică drept îmbărbătare. Încurajare necesară pentru că după ce "fărşangul" (sicriul simbolic) a fost aşezat pe un fel de căruţă trasă de un măgar un preot a ţinut slujba "îngropând" cele rele din anul 2002 şi în care a pomenit şi lucrurile bune. Apoi bărbaţii s-au costumat în straele tradiţionale şi a început cortegiul măştilor simbolizând principalele personaje ale comunităţii. Tinerii pleacă apoi la colindat din poartă în poartă. Fiecăruia dintre localnici i se fac urări dar i se spun şi defectele şi greşelile făcute în anul trecut. Nimeni nu are voie să se supere şi de altfel a doua zi, critica este dată uitării. De glumele localnicilor nu scapă nici primarul sau celelalte autorităţi locale. Pentru măştile lor, tinerii primesc la schimb de la localnici ouă, slănină şi chiar bani, toate fiind binevenite pentru organizarea unei petreceri pe cinste. După ce periplul pe uliţele comunei se termină, toţi participanţii se adună în centrul comunei, unde "fărşangul" este lovit cu bâtele până la distrugere, deci înmormântat.
     Seara a început marea distracţie, tinerii veniţi din Ungaria dar şi din alte locuri ale ţării petrecând până dimineaţa, cu gândul că vor avea parte de un an bun, plin de bucurii şi satisfacţii. Odată îngropat "fărşangul", maghiarii din Rimetea îşi văd de treburile de zi cu zi ale gospodăriei, mulţumiţi că tradiţiile lor nu vor muri niciodată. Primarul comunei, Francisc Szocs a ţinut să mulţumească Consiliului judeţean Alba pentru modul în care localitatea a fost sprijinită în vederea realizării acestei manifestări culturale de excepţie.
Anca DINICĂ, Florin ROMAN

P.N.L. Alba semnalează
     PNL Alba a luat în discuţie epilogul cazului Costan cu referire la despăgubirile pe care trebuie să le plătească CJ Alba. Astfel, preşedintele filialei judeţene a formaţiunii liberale, Teodor Atanasiu, a atras atenţia asupra celor 276 de milioane de lei înregistrate ca prejudiciu, în condiţiile în care s-a propus trecerea la costuri a doar 249 de milioane de lei, iar restul sumei nu apare nicăieri. De asemenea, Teodor Atanasiu a criticat atitudinea CJ Alba care nu a găsit nici un vinovat pentru situaţia creată, suma urmând să fie acoperită tot din banii contribuabililor. Atanasiu crede că acel "vinovat" trebuie căutat în fruntea CJ Alba, în persoana preşedintelui care ia decizii administrative şi a secretarului care are grijă ca aceste decizii să respecte legile. Consilierii judeţeni din partea PNL nu vor susţine acest proiect de hotărâre şi vor solicita nu un alt control intern, ci un control al Curţii de Conturi care să stabilească clar vinovatul. PNL Alba consideră ilegal şi imoral ca cetăţenii judeţului să plătească aceşti bani şi în acest sens preşedintele organizaţiei de tineret TNL Alba, Dan Motreanu, a apreciat că aceşti bani ar putea fi utilizaţi pentru finanţarea unor proiecte importante în judeţ. (T.I.)
Consilierii judeţeni ai P.D. cer demiterea directorului SC DPL Alba
     Cum a devenit deja o obişnuinţă şi ultima şedinţă a Consiliului judeţean Alba a fost una "cu cântec". Chestiunea în dispută a fost aprobarea contractelor de performanţă pe anul 2003 pentru societăţile comerciale DPL Alba, Apa CTTA şi pentru parcurile industriale Cugir şi Sebeş. Vicepreşedintele CJ Alba - Doru Cetean a explicat în cadrul unei conferinţe de presă că deşi comisia 1 a semnalat din timp că materialele pe baza cărora consilierii judeţeni trebuiau să decidă aveau deficienţe, aparatul propriu al CJ Alba nu le-a remediat. Iar în această situaţie ar fi însemnat ca în şedinţă consilierii judeţeni să facă munca angajaţilor CJ Alba. Dar principala cauză pentru care consilierii judeţeni ai PD au părăsit sala de şedinţe la discutarea acestor contracte este dată de faptul că solicitarea lor de a se discuta separat salariile directorilor societăţilor comerciale nu a fost luată în considerare. Consilierii PD cred că majorarea acestor salarii propusă de iniţiatorul proiectelor de hotărâre este nejustificată. Mai ales la SC DPL Alba, unde documentele arată că nu au fost realizate nici măcar criteriile de performanţă pe anul 2002. Doru Cetean a precizat că din rapoartele înaintate de conducerea SC DPL rezultă că până în luna octombrie 2002 criteriile erau îndeplinite, dar se pare că la sfârşitul anului au apărut probleme. El se întreabă dacă nu cumva raportările au fost false şi au fost făcute doar pentru a putea fi încasaţi banii. Dacă se va dovedi că este aşa, PD va cere demiterea lui Ioan Farcaş. O solicitare fără prea multe şanse de succes, crede consilierul judeţean Ion Dumitrel, de vreme ce Consiliul de Administraţie de la SC Drumuri şi Poduri Locale Alba este format numai din oamenii PSD. Culmea este că, în videoconferinţă premierul Adrian Năstase le-a dat oarecum dreptate consilierilor judeţeni PD. El a constatat că salariile din societăţile aflate în subordinea consiliilor judeţene (deci nu numai la Alba) sunt cam mari. De multe ori depăşesc salariul preşedintelui consiliului judeţean. De aceea el a precizat că vor fi elaborate alte criterii de performanţă pentru conducerile acestor societăţi.
Anca DINICĂ

PNL consideră că
PSD Alba a prezentat "Cartea albă cu coperţi negre"
     În conferinţa de presă de joi, 27 februarie, PNL Alba a luat în discuţie recenta "Carte Albă" a PSD Alba prezentată în cadrul şedinţei Comisiei Consultative judeţene. Deputatul PNL de Alba, Dan Coriolan Simedru, consideră că, după cum spune şi titlul "Cartea Albă a PSD Alba" şi nu a judeţului, cum ar fi normal, este vorba de o nouă defilare de paradă a PSD-ului care de teama unei prezentări lucide, a lansat această carte în absenţa opoziţiei. Mai mult, prezentarea Cărţii Albe trebuia făcută nu în şedinţa Comisiei Consultative, ci în faţa Consiliului Judeţean, iar la eveniment ar fi trebuit invitaţi şi parlamentarii pentru că ei sunt cei care reprezintă în forul legislativ interesele judeţului. Faptul că Ioan Rus a prezentat Cartea Albă doar "în familie", în faţa subordonaţilor săi, atât pe linie administrativă cât şi pe linie de partid, arată că nu a dorit o dezbatere pe acest subiect, ci doar un exerciţiu de imagine la fel ca şeful său Adrian Năstase. Deputatul PNL apreciază că modul în care a fost prezentată Cartea Albă seamănă cu "raportările" pline de realizări măreţe pe care le făceau foştii prim-secretari, insistând că dacă este vorba de o lucrare a PSD-ului trebuia să se spună în "Cartea Albă cu coperţi negre" ceea ce a realizat formaţiunea politică, nu care a fost creşterea economică a unei întreprinderi din judeţ.
Teodora ILINCA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.