Prima pagină Ediția din: 4.3.2003
Știri
Patru ani închisoare pentru gestiune frauduloasă
     Silvia Daniela S. (38 de ani, din Petreşti-Sebeş) a fost identificată şi reţinută duminică, 2 martie, de lucrătorii Biroului Poliţiei Judiciare Sebeş. Pe numele acesteia exista un mandat de executare a 4 ani de în­chi­soa­re pentru comiterea infracţiunii de gestiune frauduloasă. Silvia Daniela S. fusese dată în urmărire generală încă din iulie 2001, când a fugit din România pentru a se sustrage de la urmărirea penală. Femeia a fost depusă în arestul IPJ Alba urmând să fie escortată la penitenciar pentru executarea pedepsei. (N.T.)
Marş de protest la Alba Iulia
Asistenţii medicali din judeţul Alba se revoltă
     Liderul SANITAS Alba, Marius Sepi, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă că cei pe care îi reprezintă la nivel judeţean nu sunt de acord cu disponibilizările asistenţilor me­di­cali, măsură ce se preconizează să fie luată în cadrul reformei din acest domeniu. El a adăugat că SANITAS nu a fost consultat în elaborarea strategiei de reformă şi prin urmare nu se vor accepta nici un fel de disponibilizări. Mai mult, asistenţii medicali îşi doresc plata integrală şi la timp a salariilor, tichete de masă şi plata celui de-al 13-lea salariu până la sfârşitul lunii martie a.c. "Nu în ultimul rând, vom cere Mi­nis­te­ru­lui de Finanţe să deblocheze fondurile pentru Sănătate iar acestea să nu mai fie folosite pentru acoperirea găurilor din economia românească", a mai spus Marius Sepi.
     Miercuri, 12 martie a.c., sindicaliştii SANITAS Alba vor organiza un marş de protest pe ruta Direcţia de Sănătate Publică Alba - Casa judeţeană de asigurări de sănătate - Prefectura Alba.
Florin ROMAN

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Propuneri ale Casei judeţene de asigurări de sănătate Alba pentru
Reforma reală a sistemului sanitar
Circa 500 de paturi din spitale se vor reduce *În urma reorganizării, gradul de acoperire cu paturi la 1000 de locuitori scade cu peste 1 la sută *S-ar putea înfiinţa cinci noi spitale şi se va marşa pe întărirea ambulatoriilor de specialitate *În urma reorganizărilor, cheltuielile se vor reduce cu aproximativ 60 miliarde de lei anual
     Casa judeţeană de asigurări de sănătate Alba a transmis la Bucureşti o listă cu propunerile privind reducerea numărului de paturi în spitalele din judeţul nostru, urmare a "Programului de măsuri a Guvernului României pentru accelerarea reformei în sănătate". La stabilirea acestei strategii s-a ţinut cont de: gradul de încadrare cu personal medical superior, de dotarea materială a spitalelor, locaţiei şi gradului de adresabilitate a populaţiei; structura, tipul internărilor şi morbiditatea spitalicească, constatate cu prilejul acţiunilor de control ale CAS Alba la furnizorii de servicii spitaliceşti şi analiza oportunităţii internărilor; menţinerea spitalelor municipale ca centre de greutate ale asistenţei medicale spitaliceşti în judeţ; transformarea spitalului judeţean într-unul de urgenţă finanţat prin DRG; propuneri de transformare a spaţiilor disponibilizate în alte tipuri de unităţi sanitare şi medico-sociale. CAS Alba a întocmit o listă cu propuneri privind reducerea numărului de paturi pentru judeţul nostru.
     La Alba Iulia, situaţia este foarte clară, Spitalul judeţean şi cel de neurologie şi neuropsihiatrie, păstrându-şi cele 783, respectiv 273 de paturi. Pentru spitalul municipal Aiud, se propune restrângerea de spaţii în noua clădire şi reducerea numărului de paturi de la 316 la 225, în timp ce la Blaj reducerea este de 82 de paturi, iar la Abrud de 85 de locuri. Spitalul din Cîmpeni, cel mai bine înzestrat din Munţii Apuseni, poate deveni centrul de greutate al zonei montane, iar reducerea de paturi propusă este de doar 10. La spitalul orăşenesc Cugir, scăderea prognozată este de la 219 la 135 de paturi, în timp ce la Ocna Mureş sunt în discuţie doar 34 de paturi. Şi Spitalul municipal Sebeş are prevăzută o scădere a numărului de paturi de la 337 la 286. În schimb, spitalul din Zlatna şi Centrul de Sănătate Baia de Arieş vor rămâne cu acelaşi număr de paturi dar pot fi transformate în unităţi sanitare cu alte profile. Ţinând cont de patologia specifică, sanatoriile TBC din Aiud şi Cîmpeni nu vor suferi modificări. În total, propunerile CAS Alba vizează reducerea numărului de paturi de circa 500, însă, se pare că după negocieri, această cifră poate fi "îmblânzită", iar scăderea să nu fie chiar aşa de semnificativă. La 1 ianuarie 2003, gradul de acoperire cu paturi la 1000 de locuitori era de 7,48 la sută. În cazul în care aceste propuneri vor fi validate, gradul de asigurare va ajunge la 6,18 la sută iar reducerea cheltuielilor va fi de circa 60 de miliarde de lei, în preţurile anului 2002.
     Partea bună a lucrurilor este că din cele 13 pavilioane propuse a fi reduse s-ar putea înfiinţa trei spitale socio-medicale la Abrud, Baia de Arieş şi Zlatna şi două spitale pentru bolnavi cronici la Blaj şi Cugir. În aceste condiţii ar exista posibilitatea întăririi ambulatoriilor de specialitate care în prezent sunt ineficiente pentru că nu există personal medical încadrat pe policlinici, precum şi închirierea sau concesionarea în vederea înfiinţării unor unităţi sanitare private. (F.R.)
Noi oraşe şi comune pe harta judeţului Alba
Criterii aspre pentru aspiranţii la titlurile de comune şi oraşe *Comuna Jidvei pare decisă să se transforme în oraş *Bucerdea Grânoasă, Cut, Vinerea şi Biia, posibil noile comune ale judeţului Alba *Propunerile trebuie aduse la cunoştinţa Guvernului până la data de 31 martie 2003
     Unul dintre obiectivele prioritare ale actualului guvern este acela de aplicare a unor politici raţionale de dezvoltare şi modernizare a localităţilor rurale şi urbane. În acest sens se preconizează acordarea statutului de comună unui număr de 1000 de sate precum şi organizarea ca oraşe a unui număr important de comune, care, prin dotările tehnico-edilitare, se apropie de statutul de localitate urbană. Referitor la judeţul Alba acest anunţ a trezit deja interesul unor comunităţi din Bucerdea Grânoasă, Cut, Vinerea şi Biia care aspiră la statutul de comună, iar comuna Jidvei doreşte să devină oraş. Până acolo însă este o cale destul de lungă de bătătorit, trebuind să fie îndeplinite anumite condiţii minime obligatorii, iar în final este nevoie şi de acceptul populaţiei prin organizarea unui referendum local. Până atunci însă iată care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinească Jidveiul pentru a deveni oraş: minim 5000 locuitori; 75% din populaţie ocupată în activităţi neagricole; 70% dintre locuinţe dotate cu alimentare cu apă; 55% dintre locuinţe dotate cu baie şi WC; existenţa a 7 paturi în spital la 1000 de locuitori, 1,8 medici la 1000 locuitori; existenţa unităţilor de învăţământ liceal şi unor dotări culturale şi sportive (cămine culturale, săli de sport, etc); minim 50 de locuri de cazare în hotel; minim 50% dintre străzi să fie modernizate. Acordarea statutului de comună pentru cele 4 localităţi enumerate mai sus presupune următoarele: minim 1500 locuitori; existenţa potenţialului economic care să asigure echilibrul bugetar al comunei; legături rutiere sau feroviare între satul reşedinţă de comună şi celelalte sate aparţinătoare; existenţa dispensarului uman, a unei farmacii sau punct farmaceutic; post de poliţie; staţie/haltă CFR sau staţie transport auto.
     În şedinţa Comitetului Operativ Consultativ al judeţului Alba a fost atins şi acest subiect, prefectul Ioan Rus urmând să transmită, dacă este cazul, până la data de 31 martie a.c. la Bucureşti propuneri concrete privind trecerea unor sate în categoria comunelor şi respectiv a unor comune în categoria oraşelor. Până la acea dată, cei care doresc acest lucru trebuie să evalueze cu exactitate potenţialul localităţilor cu privire la capacitatea reală de a face acest pas deosebit de important al existenţei lor.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.