Ultima oră
Știri
Electrificarea integrală a judeţului Alba estimată la 346 de miliarde de lei
     În şedinţa de ieri a Comitetului Operativ Consultativ autorităţile judeţene au abordat din nou situaţia electrificărilor, în acest sens fiind studiată planificarea concretă pre­zen­ta­tă de conducerea SC Electrica SA filiala Alba. Aceasta cuprinde lucrări structurate pe patru capitole care, odată finalizate, ar rezolva integral problema electrificărilor, în prezent mai fiind la stadiul lămpilor de petrol 4262 locuinţe de pe cuprinsul judeţului. În ceea ce priveşte anul 2003, programul de investiţii al SC Electrica prevede electrificarea a 418 gospodării, costul lucrărilor fiind estimat la 53, 5 miliarde lei. De precizat faptul că suma totală necesară eliminării definitive a gospodăriilor lipsite de curent electric este de 346 miliarde de lei. (R.J.)
PSD şi PUR - protocol de colaborare la nivel judeţean
     Sâmbătă, 1 martie, delegaţiile permanente ale PSD Alba şi PUR Alba, în frunte cu preşedinţii celor două filiale ale partidelor, av. Ioan Rus şi ec. Nicolae Popa, au analizat stadiul îndeplinirii protocoalelor de colaborare între cele două partide la nivel de judeţ. S-a apreciat că nu există disfuncţionalităţi importante în colaborarea dintre consilierii locali ai PSD şi PUR, aceştia susţinându-se reciproc în promovarea unor iniţiative proprii.
     Până la 31 martie a.c. la nivelul localităţilor unde Partidul Umanist are organizaţii semnificative vor fi încheiate noi protocoale de colaborare astfel încât şi partenerul de guvernare al PSD să aibă un cuvânt corespunzător în rezolvarea problemelor comunităţii. (F.R.)
La Aiud
Sprijin financiar pentru Colegiul Bethlen Gabor
     La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Parlamentului Ungariei, d-na Szili Katalin, a fost oaspetele municipiului Aiud, ocazie cu care a vizitat Colegiul Bethlen Gabor din localitate. D-na Szili a purtat discuţii cu conducerea liceului, parlamentarii de Alba Dan Simedru şi Alexandru Pereş, şeful ISJ Alba - Dorin Sandea, primarul Aiudului - Liviu Octavian Rusu şi cu oficialităţi din partea UDMR. După o scurtă prezentare a Colegiului Bethlen Gabor, preşedintele Parlamentului Ungariei a promis că va discuta împreună cu reprezentanţii Gu­ver­nu­lui Ungariei în privinţa modului în care se poate oferi sprijin financiar în vederea reabilitării clădirilor liceului amintit. (A.D.T.)
Tentativă de suicid
     Un albaiulian în vârstă de 58 de ani a fost dus ieri dimineaţa cu o ambulanţă la Serviciul de urgenţe al Spitalului judeţean Alba, după ce a încercat să se sinucidă. Victima (C.D.) a înghiţit mai multe medicamente, însă a fost salvat de medici. El a mai încercat să se sinucidă şi în urmă cu 10 zile, când, după ce a primit îngrijiri medicale, a fost internat la psihiatrie. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Război cu uşile închise la ONU
     A trecut mai bine de un an de când administraţia Bush a început să bată toba războiului cerând o nouă invazie a Irakului, într-o acţiune pe care analiştii europeni au apreciat-o drept un efect de recul al tragicului moment 11 septembrie 2001. Între discordia din Consiliul de Securitate al ONU şi planurile americane de reconstrucţie în Orientul Mijlociu, acum cuvântul de ordine este discuţia asupra unui război care devine tot mai ascuns de ochii opiniei publice şi este purtat la nivelul declaraţiilor belicoase între capitalele lumii şi etajele superioare ale sediului Naţiunilor Unite care reunesc membrii cu drept de vot din Consiliul de Securitate. Joi, 27 februarie, la ora locală 10.40 (17.40 ora României), acelaşi Consiliu s-a reunit din nou în condiţii extraordinare: dezbatere cu uşile închise, pentru prima dată de când a fost înaintat proiectul noii rezoluţii privind Irakul, pentru a se discuta planurile americane de invazie împotriva regimului Hussein şi alternativele aferente. Este vorba de proiectul de rezoluţie depus luni de Washington, Londra şi Madrid versus memorandumul semnat de Paris, Moscova şi Berlin şi sprijinit de China şi Siria, bonus alternativa Canadei. Delegaţia americană s-a prezentat la dezbatere înarmată cu ultimele declaraţii ale şefului inspectorilor ONU, Hans Blix, din care se înţelege că nu se poate vorbi de o colaborare concretă şi constructivă privind dezafectarea arsenalului irakian de distrugere în masă. SUA au respins tripla propunere franco-germano-rusă privind prelungirea inspecţiilor ONU până la 1 iulie, un termen de neconceput pentru Bush, dar şi pe cea a Canadei care a sugerat un compromis: continuarea investigaţiilor în Irak până la sfârşitul lunii martie.
     La reuniunea de joi, SUA puteau miza concret doar pe sprijinul Marii Britanii şi al Spaniei, plus cel al Mexicului şi Pakistanului, membri nepermanenţi ai acestui for ONU. Pentru a prezenta opoziţiei franco-ruso-chineze o majoritate solidă în favoarea soluţiei americane, Casa Albă avea nevoie de cel puţin alţi patru susţinători, iar preşedintele Bush a sperat că îi va convinge pe "pacifişti" să renunţe la ideea folosirii dreptului de veto, în special din partea Franţei. Planul american a întâmpinat însă greutăţi până în ultima clipă, membrii indecişi ai Consiliului afirmând că apreciază propunerile canadienilor, deşi acestea au fost deja respinse de SUA care vor să îşi impună propriul proiect de rezoluţie la data de 10 martie, la trei zile după ultimul raport programat al inspectorilor ONU. Înfrângerea pe care a înregistrat-o SUA a fost netă: ambasadorul Franţei la ONU a declarat că este foarte clar că majoritatea membrilor Consiliului nu crede că a venit momentul pentru declanşarea războiului, pentru ca ministrul rus de externe să reafirme la Beijing că Rusia va recurge la dreptul său de veto la Naţiunile Unite. Este momentul când în scenă intră un nou concept din originalele teorii politologice de la Casa Albă în care se poate pur şi simplu recurge la şantaj, avertisment şi ameninţare în virtutea consacratului principiu al dominoului. Astfel SUA au anunţat că Rusia şi China nu se vor folosi de dreptul de veto în Consiliul de Securitate, lăsând strategic Germania în afara discuţiei. Care Germanie de la 1 martie nu va mai fi în fruntea Consiliului de Securitate, iar locul ei pe eşichierul lumii nu este clar stabilit şi nu poate fi încă asimilat poziţiei SUA şi Rusiei, marii învingători în ultima conflagraţie. Mai mult decât abilă, administraţia de la Washington a înţeles că, dacă voturile de la Consiliul de Securitate nu pot fi cumpărate, atunci se poate apela cu mai mult succes la o veche stratagemă care ar putea sparge coaliţia franco-ruso-germană: inseminarea discordiei. America oferă acum garanţii Rusiei pentru interesele sale în Golful Persic în speranţa unui vot pentru rezoluţie şi ignoră voit Germania pentru a produce indirect o fractură în blocul franco-ruso-germano-chinez şi pentru a i se permite, în fine, războiului cu uşile închise din ONU să iasă la câmp deschis în Golful Persic în ceea ce reprezintă încercarea finală a SUA de a se reafirma şi impune drept suprema putere în lume.
Teodora ILINCA

Astăzi la Alba Iulia se discută
Planul regional de dezvoltare din judeţele Alba şi Sibiu
     Expertul în planificare al Landului Brandenburg, Schulte Wilhelm, se află, începând de ieri, în vizită în România. În cadrul acestei vizite, Agenţia de Dezvoltare Regională "Centru", împreună cu partenerii săi germani din cadrul Convenţiei de Twinning, va organiza astăzi, la Alba Iulia, un seminar cu tema "Importanţa planificării în cadrul procesului de dezvoltare". Seminarul, care va avea loc la sediul PAEM, începând cu ora 10.00, se adresează membrilor grupurilor de lucru privind elaborarea planurilor judeţene şi a Planului regional de dezvoltare din judeţele Alba şi Sibiu. Discuţiile vor fi axate pe importanţa şi rolul planificării strategice în procesul de dezvoltare, importanţa obiectivelor regionale şi stabilire a priorităţilor strategice.
     "Convenţia de înfrăţire de la nivelul Regiunii "Centru", dintre Agenţia pentru Dezvoltare Regională "Centru" şi Regiunea Brandenburg din Germania urmăreşte stabilirea şi extinderea unor parteneriate regionale, necesare atât pentru implementarea, derularea şi gestionarea fondurilor şi programelor de pre-aderare cât şi pentru pregătirea procesului de planificare la nivel regional în vederea accesării fondurilor structurale de care va beneficia România după aderare", ne-a informat directorul ADR "Centru", Simion Creţu. (F.R.)
La întâlnirea cu episcopii romano-catolici şi greco-catolici
Papa Ioan Paul al II-lea face lobby pentru integrarea României în UE
     În timpul întâlnirii pe care a avut-o cu episcopii romano-catolici şi greco-catolici din ţara noastră, Papa Ioan Paul al II-lea a subliniat importanţa integrării României în Uniunea Europeană, atenţionând însă că românii ar trebui să facă distincţie între valorile şi nonvalorile occidentale. La întâlnirea cu Papa Ioan Paul al II-lea au fost prezenţi toţi cei 13 arhiepiscopi şi episcopi din România ai eparhiilor de rit bizantin greco-catolice şi ai diecezelor romano-catolice de rit roman sau latin. Din delegaţia prezentă la Vatican a făcut parte şi ÎPS Lucian, Mitropolitul Blajului.
     Arhiepiscopul Ioan Robu a profitat de prilej pentru a aduce în discuţie o eventuală a doua vizită a Suveranului Pontif la Bucureşti, după cea efectuată de acesta în 1999. În final, Papa Ioan Paul al II-lea a invocat ocrotirea Sfintei Fecioare Maria asupra României numită Grădina Maicii Domnului şi le-a cerut episcopilor catolici să ducă salutul său tuturor credincioşilor împreună cu binecuvântarea sa apostolică. (F.R.)
Rezoluţia Delegaţiei Permanente a PNL privind votul uninominal
     În cadrul Delegaţiei Permanente a Partidului Naţional Liberal de la sfârşitul săptămânii trecute a fost adoptată rezoluţia privind necesitatea modificării legislaţiei electorale. "PNL îşi manifestă determinarea pentru a participa la reforma clasei politice româneşti, ca o condiţie fundamentală pentru reducerea corupţiei şi reconstrucţia spaţiului politic în interesul cetăţenilor" spune Dan Motreanu, preşedintele TNL.
     Având în vedere necesitatea unei reforme structurale a clasei politice şi constatând comportamentul inconstant şi incoerent al partidului de guvernământ, Delegaţia Permanentă a PNL a adoptat următoarea rezoluţie:
     1. PNL condamnă modul în care PSD înţelege să trateze modificarea legislaţiei electorale prin formule care creează doar aparenţa unei reforme politice reale; 2. PNL solicită constituirea unei comisii parlamentare, care să dezbată proiectul de modificare a legii electorale, elaborat de PNL şi societatea civilă. Prin acest proiect, PNL propune susţinerea votului uninominal cu reprezentare proporţională în ambele camere ale Parlamentului, care să răspundă cerinţei de responsabilizare a aleşilor faţă de alegători.
     "Pentru identificarea celor mai bune soluţii de consolidare a încrederii în capacitatea clasei politice de a se reforma, PNL a dialogat în permanenţă cu re­pre­zen­tan­ţii societăţii civile (asociaţii, sindicate, organizaţii socio-profesionale), asumându-şi reprezentarea unui proiect coerent de modificare a legislaţiei electorale. La baza acestui proiect se află opţiunea categorică a populaţiei pentru introducerea votului uninominal pentru ambele Camere ale Parlamentului" precizează Motreanu.
Nicoleta TOMUŢA

PUR preocupat de situaţia gravă din agricultură
     PUR va organiza pe 15 martie la Braşov simpozionul "Redresarea agriculturii româneşti", reuniune ce are drept scop analizarea situaţiei grave a agriculturii româneşti şi unde se va hotărî elaborarea unui program pe termen lung privind relansarea acestui sector economic, inclusiv crearea unui cadru legislativ armonizat cu cel european. Judeţul Alba va fi prezent la această manifestare cu trei reprezentanţi conduşi de preşedintele Filialei PUR Alba, Nicolae Popa, care vor prezenta o situaţie succintă a agriculturii judeţului şi problemele cu care se confruntă producătorii agricoli. În acest sens, PUR Alba va organiza o dezbatere de lucru la care pot participa toţi producătorii agricoli interesaţi, pe data de 10 martie, în sala de conferinţe a hotelului Parc din Alba Iulia, unde se vor colecta sugestiile şi propunerile privind îmbunătăţirea relaţiilor dintre stat şi producători şi sprijinul de care trebuie să beneficieze agricultura. (T.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.