Ultima oră
Știri
Contracte de muncă pe 1.500 euro în Spania
     În perioada 10-14 martie va avea loc la sediul Oficiului pentru Migraţia Forţei de Muncă (OMFM) din Bucureşti o selecţie pentru ocuparea a 237 posturi în Spania, în construcţii, industrie, agricultură, în sectorul hotelier şi în cel al serviciilor. La selecţie pot participa doar persoanele înscrise în baza de date a OMFM, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 45 de ani. Vor fi încheiate contracte pe timp de 1 an, cu posibilitate de prelungire, iar salariul va fi cuprins între 650 şi 1.500 euro. Candidaţii vor trebui să treacă şi un test psihologic. (A.D.T.)
Unităţile miniere somate să-şi plătească energia electrică
     Cele patru unităţi miniere din Munţii Apuseni au fost preavizate pentru marţi, 11 martie a.c., din cauza nerespectării graficului de eşalonare al plăţilor de către SC Electrica SA, au informat ieri într-o conferinţă de presă, liderii de sindicat ai minerilor. Ei au adăugat că banii nu le ajung decât pentru plata salariilor. Datoriile totale ale minerilor din Apuseni către stat (nu numai energie electrică) totalizează aproape 1000 de miliarde de lei. În minele din Apuseni lucrează încă aproximativ 3400 de mineri. (F.R.)
8 Martie sărbătorit de elevii Clubului copiilor Blaj
     A fost o săptămână plină pentru elevii cercurilor de la Clubul copiilor din municipiul Blaj. Încă de du­mi­ni­că, 2 martie când elevii cercurilor de dans, ansamblul folcloric şi muzică vocal-instrumentală au participat alături de alte formaţii artistice la un amplu spectacol dedicat Măr­ţi­şo­ru­lui şi mamei, ei n-au mai prididit cu activitatea. Seria acţiunilor a con­ti­nu­at cu expoziţia de artizanat şi pictură cu lucrări realizate de elevii cercurilor de specialitate, sau cu de­mon­stra­ţi­ile de karturi şi ra­che­to­mo­dele la care Clubul copiilor din Blaj este faimos. Elevii cercului de mu­zi­că vocal-instrumentală au înregistrat câteva mărţişoare muzicale ce vor fi difuzate astăzi la Radio Vest. Ieri, la sediul clubului, a fost prezentat un nou spectacol cu piesa "Ce­nu­şă­rea­sa", cu momente muzicale sau de poezie. (A.D.)
Minoră prinsă dansând pentru bani într-un bar de noapte
     În urma unei descinderi efectuate în noaptea de 5/6 martie într-unul din barurile de noapte ale municipiului Alba Iulia, cadre ale Serviciului Poliţiei Judiciare din IPJ Alba au descoperit o tânără de 15 ani, fugită de acasă, din Beclean - Bistriţa Năsăud, din 23 ianuarie anul acesta. Tânăra... activa ca dansatoare în respectivul bar de noapte, câştigându-şi în mod "respectabil" existenţa. Fata a fost dusă la Centrul de Primire Minori din Alba Iulia de unde a fost "ridicată" de părinţi şi transportată acasă, la Beclean.
     Nici celelalte dansatoare (ma­jo­re) din bar n-au scăpat ne­san­cţi­o­na­te, ele fiind amendate pentru că domiciliau fără forme legale în Alba Iulia. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
ADR "Centru" implementează programe împotriva sărăciei
Bugetul pentru acest an este de peste 167 miliarde de lei
     Sprijinirea includerii sociale şi reducerea sărăciei constituie scopul unui nou program de finanţare lansat de Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării şi Prognozei, în parteneriat cu cele opt agenţii de Dezvoltare Regională. Obiectivele acestei noi linii de finanţare sunt următoarele: dezvoltarea sistemului de asistenţă socială, pentru a răspunde unor nevoi sociale, prin crearea de servicii sociale pentru grupurile vulnerabile: înfiinţarea şi reabilitarea căminelor pentru persoane vârstnice, precum şi dezvoltarea serviciilor de îngrijire la domiciliu pentru astfel de persoane; înfiinţarea, reorganizarea şi reabilitarea centrelor pentru copii şi tineri asistaţi sau aflaţi în dificultate, persoane fără adăpost sau alte grupuri sociale sărace, aflate într-un proces de marginalizare socială.
     Programul a fost adoptat prin HG nr. 93/2003, publicată în Monitorul Oficial 81/7 februarie 2003, iar procedurile de implementare au fost aprobate prin Ordinul MDP nr. 39/18 februarie 2003. Bugetul total al programului, care poartă numele de "Investiţii în servicii sociale", este de 387 miliarde de lei, durata de derulare fiind până la 31 decembrie 2004, iar pentru acest an sunt prevăzuţi 167,722 miliarde de lei. Finanţările nerambursabile solicitate în cadrul acestui program trebuie să fie de minim 300 milioane de lei, până la maxim 3 miliarde de lei, procentul maxim de cofinanţare asigurat solicitanţilor fiind de 90% din valoarea costurilor eligibile. "Programul se adresează consiliilor locale şi judeţene, de preferinţă în cooperare cu organisme nonguvernamentale locale şi alte instituţii publice, pe bază de parteneriate. Aria de implementare a programului nu include localităţile cuprinse în zonele de restructurare industrială prevăzute în HG 399/2001: Pe teritoriul Regiunii "Centru" se găsesc două astfel de zone, respectiv zonele IX şi XI de restructurare industrială. Data limită de depunere a proiectelor este 30 mai 2003 pentru acest an, documentaţia urmând să fie depusă la Ministerul Dezvoltării şi Prognozei.
     Informaţii suplimentare se pot obţine de la Agenţia de Dezvoltare Regională "Centru" din Alba Iulia, str. Decebal nr. 12, telefon 0258/818616, fax 0258/818613, e-mail adcentruâabx. logicnet.ro sau de pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltării şi Prognozei, www.mdp.ro", ne-a informat directorul ADR Centru, Simion Creţu.
Florin ROMAN

Opoziţia are "gigatupeu"
Declaraţia politică rostită în plenul Camerei Deputaţilor de către secretarul executiv PSD, deputatul de Alba, Codrin Ştefănescu
     Moţiunea "Gigaîntreţinerea"... înaintată de PNL şi PD şi iniţiată de Radu Berceanu, această ultimă sforţare a unei alianţe care şi-a dovedit deja eşecul, reprezintă impertinenţa supremă, aş spune "gigatupeul" care caracterizează din ce în ce mai mult acţiunile opoziţiei.
     Ţinând seama de modul în care a fost conceput textul acestei moţiuni, realizez acum cauzele care au provocat haosul din Ministerul Industriei în perioada în care domnul Berceanu s-a aflat la conducerea acestuia. Ca dovadă a "gigapoliticii" Partidului Democrat, constatăm că, rând pe rând, tot mai mulţi membri ai acestei formaţiuni părăsesc corabia d-lui Băsescu. Las la latitudinea conducerii, care în curând va realiza că nu mai are pe cine să conducă, să analizeze motivele care au stat la baza plecării propriilor adepţi. Nu putem să nu constatăm însă, că ei sunt "gigamulţumiţi" de conducerea lor, fiind "gigahotărâţi" ca atare, să se transfere într-un adevărat"gigagrup" la PNL.
     Oricum, românii nu au fost acum atât de disperaţi, cât au fost la alegerile din 2000, când au înregistrat o "gigadebusolare" în ceea ce priveşte rezultatele măreţe ale Partidului Democrat la prezidenţiale: "gigaprocentul" de 2%.
     Este limpede că domnul Berceanu nu este la curent cu programele sociale ale Guvernului Adrian Năstase, singurul de altfel care doreşte şi acţionează în sensul rezolvării problemelor cu care se confruntă populaţia. Îl rog respectuos pe fostul ministru să consulte Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 5/2003, publicată pe 20 februarie 2003 şi ale cărei norme metodologice au fost aprobate pe 27 februarie, care printre altele prevede trei tipuri de ajutor către populaţie, cu privire la problema întreţinerii: subvenţii în preţul de referinţă şi preţul de producţie al fiecărui producător, ajutoare pentru încălzire în sistem centralizat majorate, precum şi ajutoare de urgenţă pentru acoperirea datoriilor celor care beneficiază de venitul minim garantat. Ca de exemplu, familiile cu persoanele ce au un venit de 750.000 lei beneficiază de ajutoare până la 1.650.000 lei. Această ordonanţă a intrat în vigoare şi se va aplica cu începere de la data facturării pe luna februarie.
     În loc de concluzie, recomand acelora care sunt "gigaîncântaţi" de termenul "moţiune", să studieze actele normative pe care le emite Guvernul, lăsându-ne să folosim acest timp pentru restul problemelor care trebuie soluţionate.
Codrin ŞTEFĂNESCU, deputat PSD de Alba

PD critică închiderea Arieşmin
     Situaţia grea din punct de vedere social cu care se confruntă locuitorii din Baia de Arieş nu este de ieri de azi, dar în loc să se îmbunătăţească se înrăutăţeşte pe măsură ce trece timpul şi se schimbă guvernările. Principala problemă rămâne EM Arieşmin, o unitate pe punctul de a fi desfiinţată. Starea de aici şi efectele desfiinţării societăţii au fost prezentate la conferinţa de presă a PD Alba de dl. Gheorghe Bora - preşedintele PD Baia de Arieş. Deşi s-a aflat în urmă cu doi ani printre primele unităţi din componenţa Minvest Deva dacă judecăm în raport de costul de producţie, acum Arieşmin este trecută pe lista unităţilor în curs de desfiinţare. Gheorghe Bora spune că rezervele de minereu din zona Baia de Arieş sunt bogate în conţinut util şi ar putea fi exploatate în condiţii bune încă cel puţin 20 de ani pentru cele aurifere şi 7 ani cele complexe. Este vorba doar de cele descoperite deja pentru că banii de cercetare şi prospecţiune geologică au lipsit în ultimii ani, aşa cum au lipsit şi cei de investiţii, ultima investiţie fiind făcută aici în anul 1996. Dar bani de investiţii au fost, numai că Minvest Deva i-a orientat spre minele din judeţul Hunedoara, chiar dacă acolo zăcământul este mai sărac, iar costurile de producţie mai mari decât la Baia de Arieş. Dacă unitatea se va închide, vor rămâne şomeri circa 970 de oameni, iar impactul asupra nivelului de trai al familiilor acestora este evident. Nici comunitatea nu o va duce mai bine. Şi astfel Baia de Arieş îşi va pierde toate caracteristicile care au făcut din ea oraş.Întrebarea pe care PD şi-o pune şi mai ales o pune guvernanţilor este: Ce alternative vor avea aceşti oameni? Este moral ca locurile de muncă să fie cumpărate prin salariile compensatorii?
     Referindu-se la acest subiect vicepreşedintele PD Alba - Clement Negruţ a afirmat că în ultimii doi ani, liderii de sindicat (nu numai cei de la Arieşmin, ci marea majoritate) nu mai reprezintă interesele angajaţilor, ci singura lor preocupare este de a negocia cât mai multe salarii compensatorii. Dar ce se va întâmpla mai departe? Disponibilizarea a 24.000 de angajaţi din sectorul de stat va crea după părerea lui o nouă bombă socială. Şi uite aşa modelul lui Ciorbea, aspru criticat la vremea lui de actualii guvernanţi, este acum copiat şi îmbunătăţit!
Anca DINICĂ

"Intervenţiile la drumuri se fac în funcţie de coloratura politică a primarilor"
apreciază consilierul judeţean PNL, Georgel Tudose
     În cadrul conferinţei de presă derulate ieri la sediul PNL Alba, consilierul judeţean PNL, Georgel Tudose, a apreciat că starea drumurilor din judeţul Alba este mai mult decât dezastruoasă. "Prima grijă a consilierilor judeţeni PSD, la venirea la putere, a fost să sisteze privatizarea regiilor de apă şi de drumuri din judeţul Alba motivând că acestea vor fi mai viabile în coordonarea Consiliului judeţean. De fapt, soldaţii credincioşi ai PSD-ului trebuiau recompensaţi cu funcţii politice, lucru ce nu se putea întâmpla în condiţiile privatizării firmelor respective." a precizat Tudose. Acesta a precizat că DN 67C Sebeş-Oaşa a fost catalogat ca fiind cel mai degradat drum din ţară, în condiţiile în care în zonă sunt numeroase obiective de interes strategic şi turistic. "Pentru că anul trecut s-a alocat pentru reparaţii doar 22% din fondul special al drumurilor, din totalul necesar, consiliul judeţean s-a văzut nevoit ca, la începutul lui 2003, să acopere deficitul cu fonduri din bugetul propriu" a spus consilierul PNL. "Este regretabil că problema drumurilor e tratată în mod politic, ca o "vacă de muls" pentru oamenii politici aflaţi la guvernare. Din cifra de afaceri pe 2003, 5% o reprezintă salariul directorului şi al consiliului de administraţie. Din păcate, intervenţiile la drumuri se fac tot în mod pompieristic şi în funcţie de coloratura politică a primarilor" a subliniat Georgel Tudose.
Nicoleta TOMUŢA

Dacă nu v-aţi plictisit încă,
Din nou despre "reforma" sistemului de sănătate
     Videoconferinţa de ieri susţinută de d-na Daniela Bartoş, ministrul Sănătăţii şi Familiei, s-a dorit a fi o analiză (a câta oare?) a stadiului reformei sistemului sanitar la nivel teritorial. Fiecare judeţ în parte a prezentat măsurile dispuse în ceea ce priveşte preluarea spitalelor, reorganizarea acestora, reducerea numărului de paturi la mia de locuitori şi atâtea altele care vor conduce la un "sistem curat, performant şi sănătos" şi mai ales la "creşterea calităţii serviciilor şi actelor medicale", expresii depăşite şi care nu mai au darul de a convinge pe nimeni.
     Nu are cum să nu fie aşa având în vedere că din discuţiile purtate cu ministrul Sănătăţii, a reieşit că aproape nicăieri în ţară nu se cunoaşte cu exactitate ce anume prevede această mult-clamată reformă, cine va prelua şi cum se vor stinge datoriile spitalelor din ţară care sunt de ordinul a mii de miliarde lei, ce se va întâmpla cu bolnavii care nu mai pot beneficia de gratuităţi sau compensări (apropos, de ce mai plătim CAS-ul?) şi câte şi mai câte griji şi îndoieli rămase fără răspunsuri clare.
     Am mai remarcat de asemenea şi dezinteresul conjudeţenilor noştri din sănătate, faţă de cele dezbătute la videoconferinţă. Mulţi părăseau sala "Mihai Viteazul" a Prefecturii vorbind la celulare, mestecau cu ostentaţie "ciungă" şi făceau caterincă unul de altul. O să-i vedem pe unde or să scoată cămaşa când va trebui să prezinte rezultate certe ale "reformei" întrucât, deşi este enorm de mult de lucru, guvernanţii au demonstrat că nu se joacă cu ea.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.