Curier județean
Rugăciunea de azi
    Învredniceşte-mă să mor faţă de tot ce e lumesc şi să mă bucur că sunt dispreţuit şi necunoscut de lume, pentru numele Tău. Dăruieşte-mi ca, mai presus de tot ceea ce se poate dori, să mă odihnesc întru Tine şi inima mea să găsească pacea întru Tine. Amin.
Gânduri la începutul Postului Mare
     Postul Paştelui sau Postul Mare este aşezat de Biserică în cinstea patimilor Domnului nostru Iisus Hristos şi ne aminteşte de Postul de 40 de zile din pustie al Mân­tu­i­to­ru­lui, înainte de a ieşi la propovăduirea Evangheliei. Este totodată vreme de pregătire prin post, rugăciune şi pocăinţă, pentru împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului. Este cel mai vechi, mai lung şi mai sever post al Bisericii şi ţine 6 săptămâni şi săptămâna Mare sau săptămâna Patimilor.
     Respectarea posturilor este o datorie a bunului credincios cuprinsă în porunca a 2-a a Bisericii, precum şi în Canonul 69 Apostolic. Omul sănătos trebuie să postească tot Postul Mare şi toate posturile. Biserica îi înţelege pe cei bolnavi şi neputincioşi şi face pogorământ sau dezlegare.
     Postul adevărat, deplin nu este numai trupesc ci şi sufletesc şi nu constă numai în abţinerea de la unele mâncăruri "de dulce", ci şi abţinerea de la orice faptă rea. Acest post ne ajută să-l percepem pe Dumnezeu cu mai multă uşurinţă. Sfântul Proroc Ilie, stând pe munte, a postit, prin post şi-a subţiat trupul şi şi-a ascuţit simţurile, iar prin ascuţirea simţurilor el a fost în stare să-l perceapă pe Dumnezeu. Postul deplin sau integral trebuie însoţit şi de alte virtuţi pentru că postul nu este un scop în sine ci drum spre desăvârşire.
     a. Postul trebuie unit cu iertarea. Postul de bucate trebuie însoţit cu postul de bunătate, pentru că dacă postim şi rămânem răi, postul nu are prea mare valoare. Iată ce spune în acest sens Prorocul Isaia în cap. 58 v. 6 - "rupeţi lan­ţu­rile nedreptăţii..."
     b. Să postim şi cu limba. Tăcerea este una din condiţiile esenţiale pe calea desăvârşirii. Sfinţii Părinţii ai Bisericii aveau postul tăcerii. Sfântul Apostol Iacob, cap. 3 v. 2 spune "dacă nu greşeşte cineva în cuvânt acela este bărbat desăvârşit în stare să înfrâneze şi trupul". La un părinte duhovnicesc a venit o femeie şi l-a întrebat ce să facă, ce faptă bună să împlinească în locul postului fiind bolnavă şi nu poate ţine rânduiala de post - "posteşte cu limba dacă nu poţi posti cu stomacul" - a fost răspunsul duhovnicului. Prin tăcere omul se încarcă cu multă putere du­hov­ni­ceas­că şi se diminuează prin prea multă vorbire.
     c. Postul trebuie unit cu privegherea şi rugăciunea. Sunt foarte multe îndemnuri în Sfintele Evanghelii în care Mântuitorul îndeamnă "privegheaţi şi vă rugaţi". Prin priveghere stăm de vorbă cu noi înşine. Într-o lume grăbită nu prea avem timp de interiorizare şi aceasta este o mare pagubă. În post rugăciunea este mai puternică şi dorul după cele Sfinte creşte. Ştim cuvântul Mântuitorului, spus u­ce­ni­ci­lor - Matei cap. 17 v. 21 - "acest neam de diavoli nu iese decât cu rugăciune şi cu post". Postul sprijină rugăciunea noastră.
     Iată de ce Biserica ne-a rânduit această vreme a Postului Mare, pentru ca fiecare credincios după râvna şi puterile lui să se pregătească duhovniceşte pentru Sfânta Înviere. În perioada Postului Mare, Biserica are o cântare care spune - "cămara Ta, Mântuitorule, o văd împodobită şi îmbrăcăminte nu am ca să intru într-ânsa, luminează haina sufletului şi mă miluieşte".
preot N. PASCU

Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Codrat; Sf. Mc. Ciprian şi Dionisie
Catolic: Sf. Condrat
Greco-catolic: Sf. Mc. Codrat din Corint şi cei împreună cu el. Începutul Postului Mare
Meteo
     *Azi: Peste zi cerul va fi acoperit cu nori iar temperatura va oscila în jurul valorii de +5gC. În cursul nopţii, când norii se vor risipi parţial, temperatura nu va mai scădea sub 0gC, păstrându-se în jurul acestei valori (+gC, +1gC).
     *Mâine: Vremea în încălzire uşoară dar cerul va rămâne parţial acoperit cu nori.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
"La izvoarele cântecului de pe Târnava Mică"
     Căminul cultural din Căpâlna de Jos a găzduit ieri manifestarea culturală "La izvoarele cântecului de pe Târnava Mică" organizată de Despărţământul ASTRA "Ti­mo­tei Cipariu" Blaj, Şcoala ge­ne­ra­lă, Căminul cultural Că­pâl­na de Jos şi Comitetul de iniţiativă ASTRA din aceeaşi localitate. Cu acest prilej a avut loc şi adunarea de constituire a Cercului cultural ASTRA. Programul a început cu vernisarea unei expoziţii de artă populară şi a continuat cu ex­pu­ne­rea "ASTRA şi Cultura po­po­ru­lui român", Adunarea de con­sti­tu­i­re a Cercului ASTRA, va­li­da­rea membrilor ASTRA, stabilirea numelui cercului ASTRA şi a programului de activitate pentru anul 2003. În debutul părţii artitstice a manifestării, Dumitru Mălin - directorul DCCPCN Alba, Nicolae Băciuţ - directorul DCCPCN Mureş, Lazăr Lădariu - directorul ziarului "Cuvântul liber" Târgu Mureş, prof. Ion Buzaşi şi folcloristul Ioan Popa au susţinut un moment liric-evocator. Acţiunea s-a încheiat cu un spectacol susţinut de Corul vocal bărbătesc din Sâncel, Formaţia de dansuri a Cercului ASTRA, copii din Bucerdea Grănoasă, Formaţia de dansuri din Biia, Corul vocal de femei din Căpâlna, elevii din Căpâlna au prezentat o şezătoare. Nu au lipsit nici solişti îndrăgiţi: Veta Biriş, Mariana Anghel, Maria Dan şi Ionuţ Fulea. De precizat că la acţiune a participat şi doamna Stana Biriş - fondatoarea "Purtatei Fetelor de la Căpâlna" În vârstă de 90 de ani doamna Stana Biriş a sosit de la Bucureşti pentru a mai fi o dată în mijlocul formaţiei de dansuri pe care a format-o şi a consacrat-o. (A.D.)

Baluri politice de Ziua femeii
     *PSD Alba a dansat cu... berzele. Sâmbătă, 8 Martie, la "Hanul cu berze", PSD Alba a organizat o recepţie de excepţie în cinstea femeilor PSD, la care au luat parte peste 100 de invitaţi. Meniul bogat, muzica excelentă, dansul şi buna dispoziţie au fost principalele atribute ale unei seri de neuitat. În cuvinte simple, puţine dar spuse din inimă, Ioan Rus preşedintele organizaţiei şi Cornel Filipescu, senator de Alba, au omagiat prezenţa femeilor în societatea modernă. De reţinut că întregul cost al recepţiei a fost plătit din buzunarul propriu de către bărbaţi, membri ai Biroului executiv al PSD Alba. *Deosebit de atractivă a fost seara închinată femeilor, organizată în Zlatna, la noul Hotel "Simona", de către organizaţia locală a PSD. Aurel Colda, preşedintele uneia dintre cele mai puternice organizaţii din teritoriu a reuşit, împreună cu organizaţia de femei, să ofere celor peste 50 de invitaţi o amintire mai mult decât agreabilă. Doamnele şi domnişoarele s-au bucurat de o atenţie specială şi ne-au declarat că s-au simţit minunat.
     *Liberalii au dăruit flori femeilor. Liberalii din Organizaţia municipală Alba Iulia, coordonaţi de preşedintele Simion Creţu împreună cu tinerii liberali au ieşit pe străzile oraşului pentru a dărui flori femeilor, sâmbătă, 8 martie, de ziua lor. Evident, pentru o mai bună conturare a expeditorului, garoafele erau galbene cu ornament albastru. Săgeţile liberale s-au regăsit doar în ochii bărbaţilor din organizaţia PNL şi au ţintit, de această dată, doar inimile frumoaselor aniversate.(N.T.)
     *PUR Alba a sărbătorit femeia în întreg judeţul. 8 Martie 2003, a fost întâmpinat de "umaniştii" din Alba cu o serie de manifestări dedicate Zilei Internaţionale a Femeii. Astfel, Organizaţia de tineret a PUR Alba a organizat o seară de neuitat pentru tineri la Casa de cultură a studenţilor din Alba Iulia, oferind flori tinerelor. Nici "seniorii" nu s-au lăsat mai prejos oferind flori şi felicitări femeilor în Alba Iulia, Cugir, Zlatna, Cîmpeni, Blaj, Ocna Mureş şi în zona Munţilor Apuseni. (Biroul de presă PUR social-liberal Alba)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.