Prima pagină Ediția din: 11.3.2003
Știri
Din ordinul FMI
România va disponibiliza 24.000 de angajaţi
     Autorităţile române vor disponibiliza în acest an 24.000 de angajaţi din întreprinderile de stat cu pierderi, din sectorul u­ti­li­tă­ţi­lor şi din alte domenii, după cum a declarat reprezentantul rezident al FMI în România, Graeme Justice. Oficialul a mai precizat că masivele dis­po­ni­bi­li­zări fac parte din cadrul re­for­me­lor menite să atragă investitorii străini în România. (T.I.)
Acord cu Banca Mondială
     Banca Mondială negociază cu Guvernul României un nou program destinat reformei în administraţia publică (PAL) în valoare de 600 de milioane USD, compus din trei împrumuturi, fiecare cu durata de un an şi a căror valoare individuală variază între 100 şi 200 milioane USD. PAL vizează accelerarea creşterii economice şi sprijinirea României în derularea reformelor pentru aderarea la UE, oficialul BM declarând că în toamna acestui an ar putea avea loc şi eliberarea celei de-a doua tranşe din programul PSAL II. (T.I.)
Programul naţional PHARE
     Negociatorul-şef al CE pentru România, E.G. Pasquarelli, a sosit luni la Bucureşti pentru a se informa asupra modului în care vor fi planificate şi utilizate fondurile PHARE pentru perioada 2004-2006. Astfel, vor fi alocate în continuare fonduri pentru perfecţionarea îndeplinirii criteriilor politice, economice, preluarea acquis-ului comunitar, suma totală a programelor ce vor fi derulate în România ridicându-se la 278 milioane de euro. (T.I.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Jandarmii vor coborî milităria din pod!
La nivelul judeţului Alba se vor înfiinţa 13 formaţiuni de jandarmi pentru ordine publică
     Creşterea infracţiunilor de violenţă, a furturilor din avutul public şi privat, cu consecinţe directe asupra degradării climatului de siguranţă civică, atât în mediul urban cât şi în cel rural, a determinat ca autorităţile administraţiei publice locale să solicite Ministerului de Interne în repetate rânduri folosirea într-o mai mare măsură a forţelor de jandarmi pentru asigurarea ordinii publice în unele oraşe şi comune, cunoscute cu un potenţial criminogen ridicat. Cum Ministerul de Interne are în atenţie, potrivit programului de guvernare reconstrucţia sistemului instituţional de ordine publică, acest aspect este considerat ca unul extrem de important. Concret, Ministerul de Interne doreşte să înfiinţeze formaţiuni (posturi, secţii, detaşamente) teritoriale de jandarmi pentru ordine publică, în toate localităţile unde funcţionează structuri de poliţie conduse de ofiţeri. În funcţie de suprafaţa localităţilor şi numărul comunelor (satelor) arondate acestora, importanţa economico-administrativă, numărul de locuitori, situaţia operativă înregistrată şi altele, aceste formaţiuni vor avea în compunere un număr variabil de jandarmi, respectiv 8-10 pe post, 24-30 pentru secţie şi 40-60 pentru detaşament şi vor fi conduse de ofiţeri de jandarmi.
     Referitor la judeţul Alba, se preconizează ca aceste structuri să funcţioneze în localităţile Alba Iulia, Sebeş, Cugir, Zlatna, Câmpeni, Abrud, Baia de Arieş, Aiud, Ocna Mureş, Teiuş, Blaj, Arieşeni şi Jidvei. În acest sens, ministrul de Interne, Ioan Rus, a adresat rugămintea atât prefectului judeţului Alba, av. Ioan Rus, cât şi comandantului CJJ Alba, col. Ioan Herţa - Onac, să dispună identificarea posibilităţilor de asigurare a spaţiilor corespunzătoare necesare desfăşurării activităţii de către formaţiunile de ordine publică ale Jandarmeriei, altele decât cele ale posturilor de poliţie şi, transmiterea situaţiei centralizatoare către minister.
Răzvan JURCĂ

Medici albaiulieni în schimb de experienţă la Arnsberg
     În cadrul bunelor relaţii de colaborare stabilite de ani şi ani cu municipalitatea oraşului german Arnsberg, în această primăvară se derulează un nou proiect. Este vorba de stagii de specializare de cinci zile pentru 14 medici albaiulieni, în clinici din Arnsberg sau din împrejurimi. Primii patru medici s-au întors deja, cu impresii foarte bune, ca să nu spunem plini de invidie faţă de modul de organizare şi funcţionare a sistemului de sănătate din Germania. Printre obiectivele vizitate cu acest prilej s-au aflat şi o clinică privată din Essen, Centrul de recuperare din Sassendorfen, Centrul de pregătire a medicilor de urgenţă din Arnsberg. De precizat că la acest centru se pregătesc circa 80% dintre medicii de urgenţă din Germania. Să mai spunem că directorul acestui centru şi alţi câţiva medici vor veni la Alba Iulia pentru a susţine un curs medicilor albaiulieni. (A.D.)
24 de miliarde de dolari: costul unui război în Irak
     Potrivit estimărilor Biroului pentru Buget al Congresului american (CBO) o intervenţie militară americană în Irak se va ridica la 24 de miliarde de dolari la sfârşitul primei luni de conflict. Astfel, costurile pentru desfăşurarea de forţe terestre în Golf se ridică la 4 miliarde de dolari, iar cele generate în prima lună de război în Irak se vor ridica la peste 10 miliarde de dolari, repatrierea forţelor desfăşurate în zonă după încheierea conflictului fiind evaluată la încă 9 miliarde de dolari. (T.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.