Ultima oră
Știri
Expulzarea irakienilor
     România va declara persona non grata trei sau patru diplomaţi ai Bagdadului, SRI pregătind deja dosarul de expulzare al acestora cu motivaţia oficială de "activităţi in­com­pa­ti­bi­le cu statutul di­plo­ma­tic". Această acţiune a statului român are loc în urma anunţului SUA privind hotărârea de a expulza doi di­plo­maţi irakieni acreditaţi la sediul ONU din New York sub acuzaţia de spionaj, americanii solicitând unui număr de 60 de ţări expulzarea reprezentanţilor Irakului. (T.I.)
Conferinţe de alegeri umaniste în judeţ
     PUR Alba a desfăşurat recent conferinţe de alegeri ale filialelor locale, din partea filialei judeţene participând preşedintele Nicolae Popa, secretarul general Dan Costea, vicepreşedintele Tiberiu Tirebeşiu şi Alexandru Sideraş, responsabilul pe zona Blaj. În urma conferinţelor au fost stabiliţi noi preşedinţi şi vicepreşedinţi umanişti la Almaşu Mare, Vidra, Avram Iancu şi Jidvei. (T.I.)
Primăria pune pază în Cetatea Alba Iulia
     Primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava ne-a informat că demersurile de preluare de la armată a şanţurilor Cetăţii Vauban din Alba Iulia continuă. Dar au apărut şi probleme: după ce armata eliberează un spaţiu, cetăţeni certaţi cu legea dar şi cu bunul simţ au început să fure pur şi simplu fier sau alte componente. Pentru a stopa aceste furturi, dar mai ales pentru a nu permite acte de vandalism asupra zidurilor cetăţii, Primăria Alba Iulia a instituit, încă de la sfârşitul săptămânii trecute, paza cu gardieni publici. În plus, patrulele formate din poliţişti şi jandarmi vor avea traseu şi în aceste zone. Pentru punerea la punct a aspectelor legate de predarea-primirea obiectivelor, joi, 13 martie, Mircea Hava va avea o întâlnire cu comandantul Garnizoanei Alba Iulia.
Anca DINICĂ

Grav accident rutier pe Calea Moţilor
     Duminică, 9 martie, în jurul orei 21.00, pe Calea Moţilor din Alba Iulia s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea gravă a unui tânăr. Beniamin Constantin S. (21 de ani, din Durăşti-Bistra) care circula pe o bicicletă nesemnalizată, pe Calea Moţilor, a fost surprins şi accidentat grav de un Daewoo Matiz în momentul în care s-a angajat într-un viraj, fără să se asigure. Matiz-ul era condus de Gabriel M. (22 de ani, din Aiud), agent de vânzări la o firmă din Sibiu. Victima a fost transportată la Spitalul judeţean Alba unde a fost diagnosticată cu comă de gradul III, politraumatism prin accident rutier, contuzie pulmonară cu hemoragie. Tânărul a fost internat în secţia ATI, starea sănătăţii lui fiind destul de gravă. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Pianu de Sus a găzduit manifestarea
"La izvoarele tradiţiei şi creaţiei populare"
     Duminică, 9 martie a.c., la Pianu de Sus a avut loc o manifestare înscrisă în calendarul de activităţi al Centrului judeţean de creaţie populară Alba sub genericul "La izvoarele tradiţiei şi creaţiei populare", la care au participat peste 300 de interpreţi, creatori populari şi membri ai unor binecunoscute formaţii folclorice. Aceasta este doar una dintre manifestările de valorificare a tradiţiei şi creaţiei populare reunite sub acest generic, destinate punerii în valoare a patrimoniului cultural din mai multe zone etnofolclorice ale judeţului Alba: Roşia de Secaş, Pianu, Şona, Mihalţ, Cricău, Săsciori, Livezile, Valea Lungă, Ocna Mureş, Câmpeni, Abrud şi Baia de Arieş. Iată, pe scurt, programul manifestării de duminică: obicei de nuntă din Săliştea, dansuri fecioreşti şi căluşereşti din Vinerea, Săliştea şi Cugir, dans de fete din Săliştea, dans mixt din Pianu şi două reprezentaţii ale Tarafului Primăriei din Cugir, condus de Gheorghe Trif. Ar fi multe de spus despre cei ce au evoluat pe scena Căminului cultural din Pianu de Sus şi despre ritmul în care s-au mişcat în cântec şi dans (un ritm, orice ar spune unii, săpat adânc în fiinţa noastră). Din păcate spaţiul nu ne permite. Nu putem să nu evidenţiem însă "sevele" puternice regăsite în obiceiul de nuntă de la Săliştea (instructor Petru Bran) şi măiestria tarafului cugirean (care m-a dus cu gândul la celebrele şi dureroasele piese ale lui Goran Bregovic).
     Organizatorii au fost la înălţime. Atât Petru Comşa, directorul centrului de creaţie populară (care n-a stat nici o clipă locului), cât şi primarul Marin Petruse care a reuşit să încălzească atmosfera... în lipsa căldurii la propriu din clădirea căminului. Au sosit de la Alba (conducându-şi singuri autoturismele, ca să simtă starea drumurilor) senatorul Cornel Filipescu şi vicepreşedintele Consiliului judeţean Doru Cetean. Într-un târziu, şi-a făcut apariţia şi preşedintele PUR Alba, Nicolae Popa, însoţit de un coleg mai nou de partid, Toader Ulise. Coleg mai nou şi mai necopt, care încă de când a ajuns în sală a început să vocifereze după obişnuinţele sale de fost sindicalist. Probabil n-a înţeles că pe scenă se etala însăşi PURitatea sufletului românesc. Dar, mă rog, manifestarea de la Pianu a avut loc în Duminica Iertării după Calendarul ortodox, aşa că se cuvine înţelegere pentru cei ce n-au simţit profunzimea şi frumuseţea spectacolului... (I.H.)
În procesul ex-directorului ArieşMin
Avocatul lui Oniga a recuzat toate instanţele de judecată din Alba
     Ieri, la Tribunalul Alba s-a judecat un nou termen în dosarul vizând infracţiunile de cerere şi luare de mită comise de fostul director al ArieşMin, Viorel Oniga. Avocatul apărării, Victor Bleahu, a recuzat încă de la început completul de judecată argumentând că acelaşi complet a hotărât la termenul trecut prelungirea mandatului de arestare preventivă pentru clientul său, deci este foarte probabil ca această instanţă să-l considere din start vinovat pe Oniga. După o deliberare destul de lungă, în sală şi-a făcut apariţia vicepreşedinta Tribunalului Alba, Ana Doriani, care a comunicat rezultatul solicitării formulate de avocatul Bleahu: cererea de recuzare a completului de judecată a fost respinsă. În consecinţă, avocatul lui Oniga a recuzat Tribunalul, Curtea de Apel Alba şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba (în acest ultim caz motivând că judecarea cazului ar fi numai de competenţa procurorilor Parchetului Naţional Anticorupţie). În acest context, avocatul apărării a făcut cunoscut instanţei că deja a depus la Curtea Supremă de Justiţie o cerere de strămutare a procesului. Deoarece avocatul Bleahu a făcut apel împotriva notei de încheiere a şedinţei de deliberare şi a recuzat Tribunalul, audierile programate pentru ieri nu au mai avut loc. Martorul acuzării, patronul firmei din Strehaia, a venit ieri la Tribunal, pentru audieri, însoţit de trei bodyguarzi. De asemenea, în sala de şedinţe au fost văzuţi angajaţi de la ArieşMin, din grupuri pro şi contra Oniga. Nu au fost semnalate incidente semnificative în timpul şedinţei prelungite de judecată.
Nicoleta TOMUŢA

Primăria Alba Iulia pregăteşte o nouă emisiune de obligaţiuni municipale
     Recent, primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai firmei de consultanţă VMB Partners. Subiectul: lansarea unei noi emisiuni de obligaţiuni municipale în vederea finanţării unor lucrări la infrastructura municipiului. Mircea Hava a precizat că suma pentru care Primăria Alba Iulia poate emite obligaţiuni este de 50 miliarde de lei, dar că nu doreşte să facă o prea mare îndatorare astfel încât este foarte probabil că suma care va fi astfel împrumutată va fi doar de 25 miliarde lei. Mai sunt de discutat toate celelalte aspecte legate de emisiunea în sine, de alegerea băncii, de termenul de răscumpărare, dar cert este că lansarea noii emisiuni va avea loc în acest an.
Anca DINICĂ

"A sosit ora învăţământului liberal"
     Duminică, 9 martie, membrii comisiei de învăţământ al PNL Alba, au participat la lansarea oficială a documentului-cadru "Fundamentarea politicii educaţionale în viziunea liberală", desfăşurată la Cluj-Napoca. Manifestarea s-a bucurat de prezenţa unor personalităţi marcante cum ar fi: Theodor Stolojan, preşedintele PNL, Andrei Marga, rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai", Cătălin Croitoru, lider naţional al FEN, Anton Ionescu - deputat, preşedintele comisiei de politici educaţionale a PNL, Constantin Corega - ministru secretar de stat în MEC. Theodor Stolojan a arătat în cuvântul său că acest document este elaborat prin contribuţia a numeroşi dascăli din ţară şi se doreşte a fi un document al profesioniştilor în domeniul educaţiei, putând fi în continuare îmbunătăţit prin aportul cadrelor didactice, până în luna iunie când va trebui finalizat. În expozeul său Andrei Marga a arătat, cu argumente, paşii semnificativi făcuţi înapoi de MEC în reforma educaţiei, a evidenţiat viziunea cu adevărat europeană a proiectului liberal şi a afirmat cu tărie că "a sosit ora învăţământului liberal". Documentul va fi prezentat şi în centre universitare din ţară, în perioada imediat următoare. La nivelul judeţului Alba el va fi prezentat în cadrul comisiei de învăţământ, joi 13 martie, ora 17. Sunt aşteptaţi toţi membrii comisiei dar şi cadre didactice interesate de acest proiect şi de reforma în domeniul educaţiei în concepţia PNL. (Comisia de învăţământ PNL Alba)
Simpozion la Albac, sub semnul campaniei "Oameni curaţi, zone curate"
     Miercuri, 12 martie a.c., începând cu ora 10,00, la Albac se va desfăşura un simpozion integrat în campania "Oameni curaţi, zone curate". După cum ne-a declarat primarul comunei, dl. Gheorghe Paşca, simpozionul este prilejuit de câştigarea unui grant de 20.000 de Euro din partea GTZ (Deutsche Gesellschaft Technische Zusammenarbeit GmbH) printr-un proiect coordonat de însuşi primarul Paşca şi intitulat "Cooperare cu 7 comune din Carpaţii de Vest". Acţiunile de ecologizare cuprinse în acest proiect debutează prin amplasarea a 1050 de pubele în şapte comune de pe Valea Arieşului: Vadu Moţilor, Albac, Vidra, Avram Iancu, Gârda, Arieşeni şi Scărişoara. Această acţiune de debut este rodul colaborării între Primăria Albac şi RWE Ecologic Service SA, la simpozionul de miercuri, când va avea loc prezentarea proiectului, fiind aşteptaţi să participe reprezentanţii Guvernului Germaniei, ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean Alba, precum şi ai instituţiilor descentralizate cu atribuţii în problemele de mediu. Drept urmare a bunei colaborări între primăria Albac şi finanţatorul german, reprezentantul GTZ, dl. Hans J. Jakob a primit titlul de cetăţean de onoare al comunei Albac. (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.