Prima pagină Ediția din: 13.3.2003
Știri
Audienţe senatoriale
     Sâmbătă, 15 martie a.c. senatorul PSD de Alba, Cornel Filipescu va acorda audienţe în oraşul Cugir. Acestea se vor ţine de la ora 10.00, la sediul PSD din localitate.(R.J.)
Curs de management de proiecte
     Devenită celebră printre montagniarzi dar nu numai Pensiunea "Mama Uţa" din Gârda de Sus va găzdui începând de astăzi, timp de trei zile un curs intensiv de PDM (Project Design Management). El îi va avea ca traineri pe Charlot Lee - voluntar Peace Corps şi Dragoş Zaharia - manager de proiecte. De învăţăminte vor beneficia membri ai organizaţiilor neguvernamentale Liga Studenţilor din Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, Caritas Alba Iulia şi CETM Albamont, care şi-au obţinut acest drept în urma câştigării unui concurs de proiecte. Cursul (de fapt proiectul care-l are ca obiect) este finanţat de Asociaţia Friends prin Corpul Păcii România. (A.D.)
Militari români au început să plece spre zona Golfului
     Marţi noaptea au plecat spre zona Golfului primii militari români care vor participa la campania internaţională împotriva Irakului. În conformitate cu Hotărârea Par­la­men­tu­lui Ro­mâ­ni­ei din data de 12 februarie a.c., Armata Română a selecţionat pe bază de voluntariat şi a pregătit 278 de militari profesionişti, care vor participa la războiul împotriva lui Saddam Hussein. România s-a oferit să trimită în Golf doar trupe necombatante: patru ofiţeri de comandament, un detaşament de geniu (149 de oameni), o companie de protecţie NBC (70 de oameni), un pluton de poliţie militară (25 de oameni) şi un detaşament medical (30 de oameni). Cei 15 militari care au plecat marţi-noapte, proveniţi din unităţi subordonate Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa, vor face recunoaşterea zonei în care ar urma să fie dislocată compania românească. (T.I.)
Invito per tutti gli imprenditori italieni (Invitaţie pentru întreprinzătorii italieni)
     Sâmbătă, 15 martie, orele 11.00, la Alba Iulia, în Cetate, B-dul Transilvaniei nr. 29 (Piaţa Pascu) are loc întâlnirea oamenilor de afaceri italieni din judeţul Alba. Cu acest prilej se va inaugura Uniunea În­tre­prin­ză­to­rilor Italieni din România (U.I.I.R.). Sunt invitaţi toţi întreprinzătorii italieni care au investit în judeţul Alba, judeţ reprezentativ pentru parteneriatul economic româno-italian. Vor fi prezenţi prefectul judeţului Alba, preşedintele Consiliului judeţean, primarul municipiului, directori de bănci şi instituţii guvernamentale descentralizate din judeţ. (Conducerea U.I.I.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Marşul "halatelor albe"
O adevărată demonstraţie de forţă a sindicatelor împotriva disponibilizărilor
     grevăÎn cursul zilei de ieri, peste 500 de sindicalişti din cadrul SANITAS Alba, susţinuţi de colegii lor de la alte sindicate, cum ar fi CNSLR-Frăţia, BNS şi Cartel Alfa, conduşi de liderul lor Marius Sepi, au mărşăluit pe străzile municipiului Alba Iulia, pe traseul DSP-Casa de Asigurări de Sănătate-Prefectura Alba, protestând în legătură cu măsurile de reorganizare a sistemului sanitar preconizate de guvern. Marşul de ieri, extrem de bine organizat, a scos la iveală solidaritatea sindicatelor şi marea lor putere de reacţie atunci când vor să-şi susţină revendicările. În principiu, Sanitas doreşte pentru asistenţii medicali condiţii mai bune de muncă, salarii decente, acordarea tichetelor de masă, dar în principal păstrarea locurilor de muncă. Reprezentanţii acestui sector de activitate se tem că preconizata reducere a numărului de paturi din spitale va duce şi la disponibilizări printre asistenţii medicali. Pentru a convinge că nu glumesc, sindicaliştii s-au dotat cu un întreg arsenal de obiecte zgomotoase cu care au creat pe tot traseul un vacarm greu de neauzit chiar şi pentru cei cu urechile "înfundate". Protestatarii au scandat lozinci prin care cereau restituirea sumelor colectate de sănătate, "naţionalizate" de Ministerul de Finanţe, deblocarea crizei din sistemul sanitar etc. Pe pancarte se puteau citi mesaje de genul "Vrem banii noştri", "Nu distrugeţi sănătatea", "Medicina de familie în faliment". Spre lauda lor, sindicaliştii s-au abţinut de la injurii sau alte lucruri mai neortodoxe, protestând paşnic. Pe parcursul marşului nu s-au înregistrat incidente, protestatarii fiind însoţiţi de echipaje ale forţelor de ordine. Directorul Casei de Asigurări de Sănătate Alba, Gheorghe Ştef, a declarat că nu se pune problema ca asistenţii medicali să-şi piardă locurile de muncă, însă a precizat că este imperios necesară o redimensionare a sistemului medical românesc. Aşa cum deja se ştie şi farmaciile se confruntă cu mari greutăţi, după ce plafoanele acordate de CAS Alba s-au epuizat pentru primul trimestru şidoar câteva unităţi de profil mai eliberează reţete compensate.
     Factorii responsabili susţin că în judeţul Alba nici un spital nu va fi desfiinţat şi că redimensionările propuse vizează un mai bun management al unităţilor sanitare. Pentru respectarea adevărului, mai trebuie spus că şi unii directori de unităţi sanitare poartă responsabilitatea unui management neperformant, lucru constatat şi de ministrul Daniela Bartoş. Liderul naţional al Sanitas, Marius Petcu, a atras atenţia că nesoluţionarea problemelor cu care se confruntă asistenţii medicali va determina în cele din urmă intrarea în grevă generală.
Florin ROMAN
     Ultimă oră: Reprezentanţii sindicaliştilor, în frunte cu liderul Marius Sepi au fost primiţi şi de către prefectul Ioan Rus căruia i-a fost înmânată oficial lista cu revendicări. În urma discuţiilor s-a stabilit ca la nivelul fiecărui spital să aibă loc întâlniri (fapt ce s-a consumat ieri) cu directorul unităţii medicale, liderul de sindicat şi primarul localităţii respective în vederea stabilirii concrete a reducerii numărului de paturi şi implicit, reorganizarea activităţilor. De asemenea, în cursul zilei de astăzi comisia abilitată aflată sub coordonarea Prefecturii va informa autorităţile judeţene rezultatele anchetei desfăşurate în teren, în baza cărora va fi comunicat la Bucureşti cifra exactă a paturilor "eliminate" din spitalele judeţului Alba.(R.J.)
Noii "grăjdari" mai presus de lege?
Intervenţiile actualilor proprietari asupra fostelor construcţii CAP pot pune în pericol siguranţa acestora în exploatare l ICJ Alba acuză autorităţile locale de neimplicare în exercitarea controalelor de calitate
     De curând, Inspectoratul în Construcţii al judeţului Alba a demarat o amplă acţiune de verificare a imobilelor - foste grajduri CAP, existente pe teritoriul judeţului, care actualmente aparţin unor intreprinzători ce desfăşoară diverse activităţi. "Inspectoratul a considerat importantă verificarea acestor construcţii referitoare la siguranţa în exploatare, având în vedere intervenţiile în timp efectuate de proprietari prin schimbarea destinaţiei sau a modificării spaţiilor impusă de un anumit proces tehnologic, transformări sau modificări care pot înfluenţa negativ aptitudinea pentru exploatare a acestor construcţii" ne-a declarat şeful ICJ Alba, ing. Gheorghe Ignea.
     Printre deficienţele majore constatate până acum de către inspectorii instituţiei, se regăseşte neintervenţia autorităţii publice locale, care ar trebui să exercite controlul de calitate la proiectul de modernizare în faza de acordare a autorizaţiei de construire (pentru cazul când proprietarii solicită autorizaţii de construire) sau să dispună măsuri conform prevederilor legale împotriva proprietarilor care au efectuat intervenţii la aceste construcţii fără autorizaţie şi care ar putea constitui un pericol public, fie datorită unei stări tehnice necorespunzătoare, fie folosirii în aceste spaţii a unor tehnologii ce pot fi periculoase. Un alt neajuns important este şi "lipsa cărţii tehnice a construcţiei", care cuprinde printre altele, date asupra controalelor de calitate, date asupra intervenţiilor în timp efectuate şi a cauzelor ce le-a generat, etc.
     În urma acestor acţiuni de control s-a dispus proprietarilor asigurarea formelor legale pentru executarea lucrărilor de modernizare prin elaborarea de proiecte ce au la bază o expertiză tehnică (în vederea obţinerii autorizaţiei de construire), respectiv a fost atenţionată autoritatea publică locală să adopte o atitudine fermă pentru aplicarea prevederilor legale la cei care se fac vinovaţi de încălcarea acestora. Acţiunea va continua şi în zilele următoare urmând să revenim cu exemple concrete în acest sens.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.