Ultima oră
Știri
Atentat la Belgrad
Premierul sârb Zoran Djingici ucis de un lunetist
     Premierul sârb Zoran Djingici a murit ieri într-un spital din Belgrad. El a fost victima unui atentat chiar în faţa clădirii guvernului, unde un lunetist l-a împuşcat de două ori: în stomac şi în piept. Deşi transportat de urgenţă la spital medicii nu au reuşit să-i salveze viaţa. În atentat a mai murit şi vicepreşedintele Partidului Democrat sârb, iar alte două persoane au fost rănite. Poliţia sârbă a arestat la puţin timp doi suspecţi. Zoran Djingici este cel care l-a predat pe Slobodan Miloşevici Tribunalului Penal Internaţional pentru a fi judecat pentru crime de război. Anchetatorii mai au ca ipoteză de lucru în căutarea atentatorilor atitudinea hotărâtă a premierului în lupta împotriva corupţiei şi a grupărilor mafiote. (A.D.)
Travestit în femeie la Şibot
     Încet, încet dar cu paşi siguri ne apropiem de viciile la modă în ţările Uniunii Europene. De acest lucru parcă încearcă să ne convingă şi un tânăr de 16 ani, originar din Hunedoara, care a fost găsit de poliţişti travestit în straie de femeie într-un local public din zona Şibot. El a recunoscut atunci când a fost luat la întrebări că se travesteşte încă de la vârsta de 11 ani. Tânărul a fost amprentat şi luat în evidenţele Poliţiei pentru că se bănuieşte, că mişuna prin zonă pentru a oferi "plăceri" doritorilor de... femei tari sau de bărbaţi.(F.R.)
Cec în alb pentru atacarea Irakului
     În urma discuţiilor purtate la Londra cu premierul britanic Tony Blair, primul-ministru Adrian Năstase a declarat că România este în favoarea unei poziţii clare a Consiliului de Securitate în cazul crizei irakiene, care ar putea uşura evoluţiile post-conflict de genul reconstrucţiei Irakului. Într-un interviu acordat televiziunii BBC World, Năstase a declarat că România nu a cerut SUA compensaţii pentru sprijinul acordat în chestiunea irakiană, motivând că "noi nu ne şantajăm aliaţii", dar că ţara noastră este interesată de recuperarea din Irak a unei datorii de 1,7 miliarde de dolari. Deşi tensiunile apărute în criza europeană au însemnat pentru România şi un avertisment direct din partea Franţei- anume că poziţia americană ar putea compromite integrarea europeană, premierul Blair a ţinut să dea un mesaj de încurajare. "Sprijinim cu putere aderarea României la NATO şi UE şi credem că 2007, ca dată pentru integrarea europeană este foarte importantă şi dorim respectarea ei", a menţionat, în acest sens, premierul Tony Blair.
Teodora ILINCA

Simularea examenului de bacalaureat
     Mâine se încheie simularea examenului de bacalaureat, la care au participat în mod obligatoriu toţi absolvenţii claselor a XII-a şi a XIII-a din judeţul Alba. Este vorba de peste 3000 de elevi. Simularea s-a făcut în conformitate cu metodologia aprobată de MEC şi pentru toate disciplinele de examen. Dincolo de testarea cunoştinţelor elevilor, simularea a testat în primul rând capacitatea logistică a unităţilor de învăţământ în care se organizează examenul; numărul de copiatoare, viteza acestora, timpii necesari pentru corectarea grilelor, alte disfuncţionalităţi. Toate acestea, dar şi notele elevilor vor fi centralizate la ISJ Alba până în data de 21 martie. Vă vom ţine la curent. (A.D.)
Minor dat dispărut, găsit de poliţişti
     Poliţiştii l-au identificat marţi, 11 martie a.c., pe Valentin T. de 15 ani, elev la centrul de plasament din Obreja, care a părăsit instituţia de ocrotire fără să anunţe. El a fost dat în urmărire generală în 3 februarie 2003. Minorul a fost predat la instituţia de la care a plecat.(F.R.)
La finele lui februarie
Rata şomajului în judeţ era de 11,6 la sută
     La finele lunii februarie, în evidenţele AJOFM Alba existau 22.374 şomeri; 6.003 beneficiau de ajutor de şomaj, 852 de ajutor de integrare profesională, 2.494 primeau alocaţie de sprijin, iar 13.025 erau şomeri neindemnizaţi. Aproape 60 la sută din totalul şomerilor sunt femei, iar 1,9 la sută sunt persoane cu studii superioare. Rata şomajului la sfârşitul lunii februarie se cifra la 11,6 la sută. În aceeaşi perioadă a anului trecut, la nivelul judeţului erau înregistraţi 21.662, iar rata şomajului era de 11,3 la sută. Potrivit informaţiilor primite din partea purtătorului de cuvânt al AJOFM Alba, Emilia Suciu, în cursul lunii februarie au ieşit din evidenţele agenţiei, prin încadrare în muncă, 612 şomeri, 300 dintre ei sunt angajaţi temporar în lucrări publice de interes comunitar, iar 108 persoane s-au încadrat în muncă înaintea expirării perioadei pentru care primeau ajutor de şomaj. (A.D.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În judeţul Alba
Primul focar de pestă porcină clasică
     Potrivit informaţiilor furnizate de directorul DSV Alba, dr.Ioan Dârzu, a fost identificat primul caz de pestă porcină clasică,în gospodăria unui localnic din Lunca Mureş, în care erau 17 porcine de aproximativ 5 luni,din care 7 au murit. Diagnosticul a fost confirmat de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti. Inspectorii de specialitate din cadrul DSV Alba s-au deplasat la faţa locului pentru efectuarea anchetei epizootologice şi declararea oficială a bolii. În continuare vă prezentăm câteva din măsurile de combatere a pestei porcine: în gospodăria contaminată- cadavrele porcilor vor fi distruse prin ardere şi îngropare; porcii rămaşi în viaţă vor fi sacrificaţi şi distruşi prin ardere şi îngropare; se vor efectua operaţiunile de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare a curţii contaminate; în localitatea Lunca Mureş- instituirea carantinei de gradul doi ; se interzice scoaterea din localitate a porcilor şi produselor provenite de la aceştia, precum şi introducerea de porci din alte localităţi; se interzice funcţionarea târgului, vânzările sau înstrăinarea sub altă formă a porcilor din cadrul localităţii; porcii vor fi ţinuţi închişi în adăposturi; câinii vor fi ţinuţi legaţi; porcii sănătoşi vor fi vaccinaţi de necesitate cu un vaccin special; se vor întocmi dosare de despăgubire pentru proprietarii ai căror porci au murit sau au fost ucişi în urma confirmării pestei porcine clasice; plata despăgubirilor se va face la valoarea de înlocuire la preţul pieţei a animalului mort iar suma pierderilor suferite va fi stabilită de o comisie constituită din medicul veterinar de stat, medicul concesionar, un specialist de la oficiul de reproducţie şi selecţie a animalelor, agentul agricol, primarul comunei sau reprezentantul acestuia.
     "Atragem atenţia proprietarilor să achiziţioneze porci numai din locuri autorizate şi numai dacă aceştia sunt însoţiţi de bilete de proprietate şi certificate sanitar veterinare", se precizează într-un comunicat de presă al DSV Alba.
Florin ROMAN

În prezenţa directorului Romarm, Gheorghe Nemţeanu
La Cugir SA s-a dezbătut ieri planul de sectorizare a societăţii
     Directorul general al companiei Romarm, Gheorghe Nemţeanu, a fost prezent în cursul zilei de ieri la SC Cugir SA pentru discuţii cu patronatul şi sindicatele în vederea punerii în aplicare a strategiei de restructurare a uzinei. Nemţeanu a declarat că, cel mai probabil, de la începutul lunii aprilie sectorizarea Cugir SA urmează să fie definitivă. Cele cinci sucursale (fabrica de produse speciale -uzina de sus, fabrica de produse speciale - uzina de jos, fabrica de maşini unelte, fabrica de elctrocasnice şi fabrica de utilităţi) vor funcţiona, coordonate de filiala Cugir SA. În urma acestei sectorizări, filialele vor funcţiona independent, derulându-şi propriile afaceri şi dovedindu-şi singure cât sunt de profitabile.
     În cadrul filialei Cugir SA va funcţiona un compartiment economic ce va urmări activitatea celor cinci sucursale. "Acesta poate fi un prim pas în privatizarea sectorului civil de la Cugir SA", a precizat Gheorghe Nemţeanu. Referindu-se la impactul NATO asupra producţiei de armament din România şi implicit de la Cugir SA, Nemţeanu a declarat că în opinia sa, momentul crucial în creşterea comenzilor l-a constituit summitul de la Praga şi nu apropiata declanşare a conflictului din Irak. Directorul Romarm a apreciat că la Cugir SA există în acest moment un "full" de comenzi şi în consecinţă nu întrevede disponibilizări de personal, cel puţin pentru perioada următoare (circa trei luni). Directorul Nemţeanu a precizat pentru "Unirea" că scopul prezenţei sale la Cugir este acela de a-l sprijini pe directorul Cornel Dârjan în discuţiile purtate cu sindicatele şi directorii viitoarelor sucursale, în vederea punerii rapide în practică a planului de sectorizare a societăţii Cugir SA. Comenzile privind industria de apărare se vor derula, ca şi până acum, prin Romarm, doar sectoarele civile primindu-şi o independenţă economică prin sectorizare.
Nicoleta TOMUŢA

Apel disperat pentru salvarea vieţii unei fetiţe de doi ani!
     Pe adresa de e-mail a redacţiei noastre a fost primit ieri, 12 martie a.c., un apel disperat pentru salvarea vieţii unei fetiţe în vârstă de doi ani, din Ploieşti. Beatrice Dogaru se află într-o stare critică. Ea a fost depistată cu leucemie şi are nevoie de un donator (în apel nu se precizează dacă are nevoie de un donator de sânge sau de măduvă osoasă!). Din nefericire, grupa ei sanguină este foarte rară: AB4 cu RH negativ! Eventualii donatori se pot adresa la tel. 0723 507 297. Sperăm că acest donator va fi găsit şi că va avea suficientă putere de scrificiu pentru a contribui la alungarea morţii de la căpătâiul micuţei ploieştence. Cu atât mai mult cu cât ne aflăm în Postul Sfintelor Paşti, când ne pregătim cu toţii să fim răscumpăraţi prin jertfa de sânge a Mielului! (I.H.)
Inspectoratul şcolar judeţean Alba precizează
Niciodată nu s-a intenţionat desfiinţarea şcolii din Ghirbom
     De câteva săptămâni cetăţenii din satul Ghirbom, comuna Berghin, sunt frământaţi de ideea că nu vor mai avea şcoală. Prost informaţi, sau chiar dezinformaţi, ei au luat măsura ISJ Alba de a concentra elevii de la ciclul gimnazial la Şcoala generală Berghin, drept intenţie de desfiinţare a şcolii din Ghirbom. Inspectorul şcolar general al ISJ Alba - Dorin Sandea a precizat că niciodată nu s-a pus problema desfiinţării acestei unităţi de învăţământ. Aici vor învăţa în continuare preşcolarii şi elevii ciclului primar. Cei care vor fi duşi la Şcoala generală Berghin sunt elevii claselor V-VIII care oricum învăţau în paralel. Este vorba de 21 de elevi (pentru anul şcolar 2003-2004), iar ISJ Alba are acceptul, sub semnătură, al majorităţii părinţilor acestora pentru concentrarea lor la Berghin. Asta pentru că părinţii au înţeles că pentru copiii lor este mai bine aşa. În plus elevii nu vor parcurge pe jos drumul la Berghin şi înapoi, ci ISJ Alba va distribui un microbuz şcolar special, iar primăriei îi va fi alocată cota de carburanţi necesară. În ce-i priveşte pe profesorii titulari la Ghirbom afectaţi de această concentrare, ei nu vor rămâne pe drumuri, ci vor fi încadraţi probabil chiar la Berghin. Deci, mult zgomot pentru nimic rău.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.