Prima pagină Ediția din: 14.3.2003
Știri
Ne vizitează Consulul SUA de la Cluj
     În cursul zilei de astăzi, Consulul Statelor Unite ale Americii la Cluj Napoca - Excelenţa Sa Michael Mates va fi oaspetele municipiului Alba Iulia. În scurta sa vizită el va avea o întâlnire cu conducerea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agri­cul­tu­ră Alba şi cu primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava. (A.D.)
În judeţul Alba
Peste 7600 de copii vor intra în clasa I
     Începerea învăţământului o­bli­ga­toriu de la 6 ani, odată cu anul şcolar viitor, va dubla aproape numărul copiilor care vor intra în clasa I. Inspectorul şcolar general al ISJ Alba - Dorin Sandea ne-a informat că numărul acestora este de peste 7600. Asta înseamnă că se vor forma aproximativ 200 de clase I peste cele care s-ar fi format în mod normal. Pentru toţi, spune Dorin Sandea, există spaţiile şcolare necesare şi ca­dre­le didactice aşijderea. (A.D.)
Grav accident rutier la Lancrăm
     Serviciul de Descarcerare al Pompierilor Militari din Alba Iulia a intervenit ieri, în jurul orei 15.00, la salvarea unui şofer, prins între fiarele contorsionate ale unei Dacii Papuc, implicată într-un accident rutier, ne-a informat cpt. Silviu Dogaru, pur­tă­to­rul de cuvânt al pompierilor militari. Pompierii au intervenit, la solicitarea Serviciului de Am­bu­lan­ţă Alba, la accidentul produs la intrarea în Lancrăm, dinspre Alba Iulia. Potrivit unor informaţii neoficiale, un Volvo de Bucureşti (B-30-HIF) condus de Nicolae Paraschiv, a intrat pe contrasens unde s-a tamponat frontal cu Dacia Papuc, (AB-04-TAX), condusă de Tiberiu Chira, din Alba Iulia. După ce pompierii au reuşit să taie fiarele contorsionate în 10 minute, victima, care prezenta o fractură deschisă la piciorul stâng, a fost preluată de medicii de la Serviciul de Ambulanţă. În cauză, poliţia efectuează cercetări. (N.T.)
Invito per tutti gli inprenditori italieni (Invitaţie pentru întreprinzătorii italieni)
     Sâmbătă, 15 martie, orele 11.00, la Alba Iulia, în Cetate, B-dul Transilvaniei nr. 29 (Piaţa Pascu) are loc întâlnirea oamenilor de afaceri italieni din judeţul Alba. Cu acest prilej se va inaugura Uniunea În­tre­prin­ză­to­ri­lor Italieni din România (U.I.I.R.). Sunt invitaţi toţi întreprinzătorii italieni care au investit în judeţul Alba, judeţ reprezentativ pentru parteneriatul economic româno-italian. Vor fi prezenţi ambasadorul Italiei, consulul general al Italiei şi alte autorităţi din Italia şi Bucureşti, prefectul judeţului Alba, pre­şe­din­te­le Consiliului judeţean, primarul municipiului, directori de bănci şi instituţii guvernamentale descentralizate din judeţ. (Conducerea U.I.I.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
"Tunul" reformei aruncă primele "ghiulele" în sistemul sanitar judeţean
Reducere drastică a numărului de paturi (cu 539) din spitalele judeţului Alba * Spitalul de Neuropsihiatrie Alba Iulia se va desfiinţa, transformându-se în două secţii externe ale Spitalului judeţean
     Cu toate eforturile şi protestele sindicaliştilor, dar şi nemulţumirile unei largi pături a populaţiei "reforma" va lovi crunt şi nemilos în sistemul de sănătate publică al judeţului Alba. O primă "ghiulea" cu efecte devastatoare va fi drastica reducere a numărului de paturi, care va lăsa pe drumuri deopotrivă pacienţi şi personal sanitar. În acest sens, ieri, la sediul Prefecturii autorităţile judeţene împreună cu factorii de resort au discutat concret, în urma analizelor efectuate de către o comisie abilitată, despre renunţarea la 539 de paturi din cadrul spitalelor judeţene după cum urmează: 150 - Alba Iulia, 56 - Sebeş, 62 - Aiud, 54 - Blaj, 10 - Zlatna, 40 - Cugir, 12 - Baia de Arieş, 45 - Ocna Mureş, 110 - Abrud + Câmpeni. Lucrurile nu se vor opri însă aici. O altă "soluţie" propusă este aceea de... desfiinţare a Spitalului de neuropsihiatrie din Alba Iulia şi transformarea sa în două secţii externe ale spitalului judeţean. De asemenea, şi serviciile de pază şi bucătărie se vor externaliza, iar spaţiile rămase, revendicate în baza Legii 10/2001, vor fi retrocedate fostului proprietar. Aceeaşi măsură se va aplica şi la Baia de Arieş, unde bolnavii neuropsihici vor deveni "secţie" externă a spitalului din Câmpeni.
     Toate aceste propuneri vor fi trimise spre a fi "disecate" la Ministerul Sănătăţii şi Familiei, unde, mai mult ca sigur, aprobarea lor reprezintă doar o simplă formalitate.
Răzvan JURCĂ
Alte relatări despre criza din sănătate, în pag. a VIII-a
După topirea zăpezilor, ne paşte pericolul inundaţiilor
Meteorologii prognozează depăşiri ale cotelor de apărare
La Alba Iulia a nins ieri ca în decembrie
     În cursul zilei de ieri, Inspectoratul de Protecţie Civilă al judeţului Alba a transmis tuturor comisiilor locale de apărare împotriva dezastrelor avertizări privind posibilitatea creşterii de debite pe principalele râuri cu depăşiri ale cotelor de apărare. În special în zona de munte, în condiţiile în care stratul de zăpadă măsoară pe alocuri între 15 şi 20 cm, se aşteaptă ca topirea omătului să ducă la creşteri importante de debite, mai ales că temperaturile nocturne şi diurne sunt pozitive. Meteorologii au mai atras atenţia că precipitaţiile căzute (între 5 şi 10 l/mp) vor creşte în intensitate până la 15 l/mp, în următoarele 12 ore. Până în 16 martie va continua să ningă pe arii extinse iar în zona de şes vor predomina precipitaţiile sub formă de ploaie.
     În comunicatul remis comisiilor locale de apărare împotriva dezastrelor se precizează:" Vă rugăm să treceţi la verificarea sistemului de înştiinţare-alarmare şi la pregătirea materialelor, mijloacelor necesare în acţiunile de apărare împotriva inundaţiilor. Luaţi măsurile ce se impun în astfel de situaţii pentru evitarea producerii unor dezastre în zona dumneavoastră de responsabilitate". În cursul zilei de ieri, la Alba Iulia, a nins abundent şi în doar câteva ore s-a depus un strat consistent de zăpadă.
Florin ROMAN

Adio examen de capacitate
     Ministrul Educaţiei şi Cercetării - Ecaterina Andronescu, a prezentat, miercuri, parlamentarilor din comisiile de învăţământ ale Senatului şi Camerei Deputaţilor propunerile ministerului privind reforma învăţământului obligatoriu din România. Cum parlamentarii s-au declarat de acord cu acestea, este aproape sigur că, începând cu anul şcolar 2003-2004, învăţământul obligatoriu va avea 10 ani (clase) şi va începe la vârsta de 6 ani. În plus, absolvenţii din acest an ai clasei a VIII-a sunt ultimii care mai dau examen de capacitate, din anul şcolar viitor introducându-se, în locul acestuia, evaluările la standarde naţionale în clasele VII-VIII. Admiterea în liceu se va face pe baza rezultatelor acestor evaluări. În ce priveşte parcursul claselor IX şi X se propun două variante: liceu (teoretic, tehnologic şi vocaţional) sau şcoala de arte şi meserii care ia locul vechilor şcoli profesionale şi de ucenici. Bacalaureatul nu mai este obligatoriu decât pentru cei care doresc să urmeze cursurile învăţământului superior. Cei care termină cu 10 clase vor primi certificate de absolvire. Pentru ca toate acestea să devină lege, parlamentarii vor adopta cel târziu până la vară modificarea Legii învăţământului.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.