Curier județean
Rugăciunea de azi
    Sporeşte-mi Doamne dragostea ca să simt în adâncul inimii dulceaţa iubirii, să mă topesc şi să mă cufund în dragoste. Să fiu ţinut de iubire, să mă ridice mai presus de mine printr-o mare înflăcărare şi răpire. Să cânt cântec de iubire, să Te urmez întru cele de sus pe Tine, Preaiubitul meu; inima mea să se topească în lauda Ta, tresărind de dragostea Ta. Să Te iubesc pe Tine mai mult decât pe mine, iar pe mine, numai pentru Tine şi astfel întru Tine să-i iubesc pe toţi cei ce Te iubesc pe Tine, precum porunceşte legea dragostei, care străluceşte dintru Tine. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Benedict; Sf. Mc. Alexandru
Catolic: Sf. Matilda
Greco-catolic: Pc. pr. Benedict
Meteo
     *Azi: Cerul se va degaja treptat. Temperaturile se vor menţine la valori scăzute pentru această perioadă a anului, respectiv +4gC peste zi şi -5gC, noaptea.
     *Mâine: Aceleaşi tendinţe meteorologice ca şi în ziua precedentă.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Mii de saci pentru colectarea sticlelor de plastic
     Începând cu data de 10 martie a.c., SC Salprest SA Alba Iulia a început distribuirea câtorva mii de saci de plastic în vederea colectării de la populaţie şi de la agenţii economici (abonaţi ai societăţii) a PET-urilor (sticle din plastic), în conformitate cu ultimele dispoziţii legale. De remarcat faptul că SC Salprest este prima societate de gospodărire locală din judeţ, care colectează selectiv aceste tipuri de deşeuri. (R.J.)
Fetiţele ocrotite în Casa de tip familial de la Aiud au primit... cercei de aur!
     După cum vă anunţam cu puţin timp în urmă, la Aiud a avut loc inaugurarea Casei de tip familial "Sf. Ilie Tesviteanul". Cu surprindere (la modul pozitiv) am aflat zilele acestea că soţia preotului din parohia pe lângă care funcţionează această casă de tip familial a cumpărat tuturor fetiţelor ocrotite în acest aşezământ... cercei de aur! Deşi dânsa nu a dorit ca în jurul gestului său să se facă publicitate, am aflat de la purtătoarea de cuvânt a DGPDC Alba, d-ra Gianina Potra, că aceşti cercei au fost cumpăraţi cu câteva luni în urmă din banii proprii ai familiei Sasu şi ai angajaţilor casei de tip familial. No comment! (I.H.)
Epilepticii se strâng într-o asociaţie de profil
     Asociaţia Naţională a Bolnavilor de Epilepsie din România anunţă deschiderea filialei din Alba Iulia. Cu această ocazie, asociaţia invită toţi bolnavii de epilepsie din judeţ la întâlnirea ce va avea loc în data de 14 martie, ora 15.00, pe strada Vasile Goldiş nr. 7.
     Asociaţia Naţională a Bolnavilor de Epilepsie din România este prima organizaţie din ţară care are drept scop ajutorarea bolnavilor de epilepsie. Asociaţia s-a înfiinţat în anul 2000, în urma efortului comun al unui grup de persoane cu această boală.
     Până acum asociaţia a reuşit să realizeze numeroase activităţi în scopul pentru care a fost creată, printre care amintim strângerea şi oferirea de date despre epilepsie şi despre persoanele cu epilepsie, precum şi atragerea unui număr cât mai mare de bolnavi de epilepsie spre asociaţie, prin realizarea de cluburi pentru ei, ajutorarea materială a bolnavilor de epilepsie, lupta pentru apărarea drepturilor bolnavilor de epilepsie. (F.R.)
Oameni de afaceri din Rusia sunt interesaţi de mobilă, covoare, produse din piele şi carne
     În cursul zilei de ieri, delegaţia oamenilor de afaceri din oraşul Cerepoveţ - Rusia a avut programate vizite în Alba Iulia şi Sebeş. În municipiul reşedinţă de judeţ, d-na Natalia Şalaciova şi d-nul Mark Şeidman însoţiţi de primarul Aiudului (localitate înfrăţită cu Cerepoveţ), Liviu Octavian Rusu, au poposit atât la sediul Prefecturii, cât şi la Camera de Comerţ Alba, unde au fost primiţi de către prefectul Ioan Rus şi respectiv preşedintele Corneliu Orzea. Din discuţiile purtate a reieşit faptul că ruşii sunt interesaţi în domeniul mobilei din lemn, al covoarelor şi al produselor din piele şi carne. În acest sens au şi fost vizitate mai multe societăţi de profil între care SC Incov şi SC Transavia. După amiază oaspeţii din Rusia s-au deplasat la Sebeş, aici având loc întâlniri la sediul Primăriei precum şi la societăţile Rapel, Capris şi Confexpeli. Delegaţia va mai rămâne în judeţul Alba până duminică, 16 martie a.c., timp în care oamenii de afaceri din Rusia se vor mai deplasa la Blaj, Câmpeni, Jidvei şi Ciumbrud. De asemenea, s-a mai stabilit ca în cursul lunii mai a.c. o delegaţie a oamenilor de afaceri din judeţul Alba să se deplaseze în Rusia.(R.J.)

Alba Iulia integrată în programul "Beautiful Romania"
     Municipiul Alba Iulia a primit miercuri, 12 martie, vizita unor înalţi responsabili în România ai Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP): Peter Newton şi Florin Bănăţeanu, însoţiţi de directoarea Direcţiei Patrimoniu a Ministerului Culturii şi Cultelor - Irina Arabagiu. Cu acest prilej ei au vizitat Cetatea Vauban şi au avut o întâlnire cu primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava şi arh. Gheorghe Lăncrăjan Franchini, subiectul discuţiilor fiind includerea Alba Iuliei, respectiv a Cetăţii Vauban, în programul "Beautiful Romania". Pentru aceasta va trebui ales un obiectiv din Cetatea Vauban a cărui restaurare să fie finanţată din fonduri ale Naţiunilor Unite; care va fi acest obiectiv şi durata proiectului urmează să fie stabilite ulterior. Oricum este de reţinut faptul că după ani în care restaurările în Cetatea Vauban s-au desfăşurat numai cu finanţarea Ministerului Culturii, acum se pun bazele unei colaborări între MCC şi administraţia locală. Să mai precizăm că în afară de Alba Iulia, de atenţia UNDP se mai bucură doar alte patru oraşe din ţară.
     Pe acelaşi subiect, al Cetăţii Vauban, pentru care primarul Mircea Hava şi Consiliul local au gânduri mari, a avut loc astăzi o întâlnire cu conducerea Garnizoanei Alba Iulia. Concret este vorba despre predarea "cu acte" a şanţurilor Cetăţii şi a unor imobile din Cetate deţinute până acum de Armată. O parte dintre acestea, cele care nu se înscriu în arhitectura originală a Cetăţii Vauban, spune Mircea Hava, urmează să fie dezafectate, iar materialele valorificate. În plus se doreşte reactivarea Comisiei Proiectului Millenium, scopul fiind acela că nimic în Cetatea Vauban nu va mai fi construit sau desfiinţat fără ştirea şi avizul acestui for, care se doreşte să devină un fel de instituţie în domeniu.
     Din comisia care va fi coordonată de primarul Mircea Hava fac parte reprezentanţi ai Consiliului judeţean Alba, ai MCC, Muzeului Naţional al Unirii şi Uniunii Arhitecţilor din Romania Filiala Alba, uniune a cărei implicare în problemele de patrimoniu cultural imobil trebuie şi se doreşte să fie mai mare.
Anca DINICĂ

Astăzi
Se inaugurează Centrul maternal "Speranţa"
     Astăzi (14 martie 2003), la ora 12.00, se inaugurează Centrul maternal "Speranţa", pentru 6 cupluri mamă-copil, situat în Alba Iulia, str. Partizanilor nr. 1. Acest obiectiv de interes judeţean a fost realizat datorită finanţării din partea CE cu suma de 181.000 euro.
     Înfiinţarea unui centru maternal în judeţul Alba constituie o necesitate din pricina numeroaselor cazuri, sesizate de primăriile şi instituţiile medicale din judeţ, în care mama adolescentă cu probleme materiale sau cu nevoi specifice, relaţionale (respingerea venită din partea familiei, abuz emoţional, neglijare, traume psihice suferite în copilărie, frustrarea generată de apariţia în viaţa ei a unui copil şi posibila respingere a acestuia etc.), doreşte totuşi menţinerea copilului alături de ea şi acceptă ajutorul venit din partea unor specialişti.
     În Centrul maternal, mamele vor putea beneficia de servicii psihosociale oferite de o echipă pluridisciplinară, formată din specialişti care, pe o perioadă de timp, vor stimula relaţia mamă-copil şi, de asemenea, vor asigura copiilor un cadru normal de creştere şi educare într-un climat socio-afectiv favorabil evoluţiei ulterioare a acestora. (V.F.)
Începând din acest an
Angajaţii din comerţ nu vor mai putea lucra fără o calificare adecvată!
     Zilele acestea am aflat că reţeaua de magazine a SC "Dacia" SA Alba îşi trimite angajatele fără o calificare adecvată... la şcoală! În acest context, de la serviciul de personal al societăţii respective ni s-a precizat că aceasta este o măsură de preîntâmpinare a disponibilizărilor deoarece, potrivit legii, începând din acest an, în comerţ nu vor mai putea lucra decât angajaţi cu o calificare corespunzătoare. Cursurile de calificare pentru meseriile din comerţ sunt organizate la Grupul şcolar de cooperaţie din Alba Iulia, contra cost pentru persoanele angajate şi gratuit pentru şomeri. După cum ne-a declarat directorul Grupului şcolar de cooperaţie, dl. Vasile Ursu, această instituţie de învăţământ a participat la o licitaţie organizată de AJOFM Alba, pentru a deveni formatoare de personal calificat în domeniul comerţului (deocamdată pentru 30 de vânzătoare). AJOFM va organiza ulterior licitaţii pentru alte 20 de meserii, Grupul şcolar de cooperaţie intenţionând să liciteze pentru a deveni formator în 7 dintre acestea (barman, ospătar, cofetar etc.) (I.H.)
Oameni de afaceri din Rusia sunt interesaţi de mobilă, covoare, produse din piele şi carne
     În cursul zilei de ieri, delegaţia oamenilor de afaceri din oraşul Cerepoveţ - Rusia a avut programate vizite în Alba Iulia şi Sebeş. În municipiul reşedinţă de judeţ, d-na Natalia Şalaciova şi d-nul Mark Şeidman însoţiţi de primarul Aiudului (localitate înfrăţită cu Cerepoveţ), Liviu Octavian Rusu, au poposit atât la sediul Prefecturii, cât şi la Camera de Comerţ Alba, unde au fost primiţi de către prefectul Ioan Rus şi respectiv preşedintele Corneliu Orzea. Din discuţiile purtate a reieşit faptul că ruşii sunt interesaţi în domeniul mobilei din lemn, al covoarelor şi al produselor din piele şi carne. În acest sens au şi fost vizitate mai multe societăţi de profil între care SC Incov şi SC Transavia. După amiază oaspeţii din Rusia s-au deplasat la Sebeş, aici având loc întâlniri la sediul Primăriei precum şi la societăţile Rapel, Capris şi Confexpeli. Delegaţia va mai rămâne în judeţul Alba până duminică, 16 martie a.c., timp în care oamenii de afaceri din Rusia se vor mai deplasa la Blaj, Câmpeni, Jidvei şi Ciumbrud. De asemenea, s-a mai stabilit ca în cursul lunii mai a.c. o delegaţie a oamenilor de afaceri din judeţul Alba să se deplaseze în Rusia.(R.J.)
Poliţiştii români de mâine sunt chemaţi la preselecţii
     Inspectoratul de Poliţie al judeţului Alba a început selecţia candidaţilor pentru instituţiile de învăţământ ale Ministerului de Interne. Cei care intenţionează să-şi facă o carieră în Ministerul de Interne pot opta pentru: Liceul Militar "Constantin Brâncoveanu" Ploieşti (75 locuri, băieţi); Liceul Militar "Neagoe Basarab" Buzău (37 de locuri, băieţi); Şcoala de agenţi de Poliţie "Vasile Lascăr" Câmpina (500 de locuri bărbaţi, 200 locuri femei); Academia de Poliţie "Al. Ioan Cuza" Bucureşti (250 locuri bărbaţi; 50 locuri femei). Conjudeţenii noştri pot obţine informaţii suplimentare de la Serviciul de Management şi Resurse Umane din IPJ Alba, telefon 806161, interior 2112.
     În scopul atragerii viitorilor cursanţi, Direcţia Management şi Resurse Umane din MI a editat un pliant în care îşi prezintă oferta reţelei de învăţământ, condiţiile de admitere şi, evident, avantajele de care se pot bucura viitorii absolvenţi. Avantajele, aşa cu sunt ele redate în pliant, ar fi următoarele: echivalarea stagiului militar după primul an de studiu al instituţiilor pentru formarea profesională a personalului; asigurarea locului de muncă după absolvire; recunoaşterea diplomelor; echipament, cazare şi masă gratuite; obţinerea permisului de conducere categoria B; asistenţă medicală şi medicamente gratuite. În contrapondere, beneficiarii avantajelor de mai sus sunt obligaţi să lucreze o perioadă de minim 10 ani în structurile MI iar dacă în timpul serviciului vor fi daţi afară din motive imputabile lor sau vor renunţa de bunăvoie la serviciu sunt obligaţi să restituie cheltuielile de şcolarizare.
Nicoleta TOMUŢA

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.