Curier județean
Rugăciunea de azi
    Fii alături de mine, Doamne Iisuse, în tot locul şi în toată vremea. Mângâierea mea să fie voinţa de a fi lipsit cu drag de orice mângâiere omenească. Iar dacă-mi lipseşte mângâierea Ta, atunci voinţa Ta şi dreapta încercare să-mi fie mie cea mai înaltă mângâiere. "Căci nu până la sfârşit ne vei certa şi nici de-a-pururea te vei mânia" (Psalmul 103,9). Amin.
Duminica Ortodoxiei (Cinstirea Sfintelor Icoane)
     În întâia duminică din marele Post al sfintelor Patimi ale Domnului, avem Duminica zisă a Ortodoxiei. De ce i se zice aşa acestei duminici, a Ortodoxiei? Iată pe scurt, istoricul ei: în veacurile 8 şi 9 ale erei creştine, în imperiul bizantin, câţiva împăraţi (primul Leon Isaurul), au declanşat atacuri înverşunate împotriva Sfintei Biserici şi a fiilor ei pe tema închinării la Sfintele Icoane. Au avut loc prigoane sângeroase, numeroase morţi, dărâmări de icoane. Până la urmă, însă, adevărul a triumfat: Ortodoxia a biruit. În anul 787, cel de-al VII-lea sinod ecumenic, convocat, sub împărăteasa bizantină Irina, la Niceea, restabileşte cultul, adică cinstirea Sfintelor Icoane, şi, pentru că în veacul următor, s-a mai încercat încă o luptă împotriva icoanelor, dreapta credinţă, luând cuvenita atitudine, a biruit iarăşi la 842, Împărăteasa Teodora adunând un sobor de arhierei la Constantinopol, a restabilit încă o dată, acum, pentru totdeauna, cinstirea sfintelor icoane.
     Fraţi creştini, faptul acesta de seamă din trecutul sfintei noastre Biserici Ortodoxe, îl pomenim astăzi, în această primă duminică din Postul Mare, care se şi cheamă Duminica Ortodoxiei, cu alte cuvinte, Duminica biruinţei credinţei celei drepte. Fraţi dragi, ca nişte fii ai Ortodoxiei ce suntem, să ţinem, cu tot dinadinsul, la sfintele ei învăţături, rânduieli şi să ne conformăm cu toată sârguinţa întru altele, să avem la inimă cinstirea sfintelor icoane şi să facem precum glăsuieşte cântarea bisericească: "Cinste să dăm sfintelor icoane ale lui Hristos şi celor ale Preacuratei şi ale tuturor sfinţilor, care sunt însemnate pe pereţi şi pe scânduri şi pe sfintele vase, lepădând păgâneasca credinţă a celor necredincioşi, pentru că cinstea se dă icoanei, cum zice sfântul marele Vasile, trece la chipul pe care ea îl înfăţişează". Aşa este fraţilor, cinstind sfintele icoane, noi cinstim pe cei pe care ele îi reprezintă, îi înfăţişează, pe Domnul Hristos, pe Maica Precistă, pe sfinţii lui Dumnezeu. Pe aceştia îi cinstim, lor ne închinăm, lor ne rugăm, nu materiei din care-s făcute icoanele (lemnului, sticlei, culorilor). Un mare, de tot mare serviciu ne fac icoanele. De exemplu: având sub ochi icoana care reprezintă Învierea Domnului, ne gândim că Fiul lui Dumnezeu a pătimit, a murit, s-a sculat din morţi, ca să ne facă părtaşi învierii noastre la fericirea de veci. Aflându-ne în faţa icoanei cu Maica Domnului, gândul ne duce la cea care s-a învrednicit să nască lumii pe Mântuitorul Iisus Hristos şi care merită întru totul cinstirea noastră. În faţa unui sfânt ne amintim că respectivul sfânt a iubit mai presus de orice pe Hristos Domnul şi ne îndeamnă să-i urmăm strălucitul fel de-a fi şi de a vieţui: cum dară, să nu cinstim icoanele, să nu le preţuim, să nu ne închinăm, să nu ne rugăm înaintea lor? Nu-s idoli, nu-s chipuri cioplite, în sensul celor pomenite în Decalog. Nu-s idoli, cum susţin unii din zilele noastre (ştiţi cine). Idolii, ca ceva ce nu reprezintă realitatea, sunt neputincioşi. Icoanele, dimpotrivă, reprezintă ceva real, ceva adevărat şi, cu sfinţire fiind, după cuvântul Cărţii sfinte "toată făptura Sa sfinţeşte prin cuvântul lui Dumnezeu şi prin rugăciune" (1 Tim. 4, 4-5), ele, icoanele, au o binecuvântare, cum am văzut. Cinstim, preţuim, fotografiile ce reprezintă pe tatăl, pe mama, pe copilul nostru, le punem la loc de frunte pe perete, ne bucurăm când le vedem, le sărutăm cu drag şi ne rugăm: Doamne, trăiască-ne sau, de vor fi morţi: Doamne, iartă-i, odihnească în pace. Cu mai multă cinstire, cu mai multă preţuire să ne arătăm faţă de sfintele icoane, având în vedere prea binecuvântatul lor efect asupra noastră. Şi în cinstirea Sfintelor icoane, să ne dovedim ortodocşi, drept credincioşi, unii care ne menţinem tari, neclintiţi, pe poziţia adevărului.
     Slavă ţie, Ortodoxia noastră dragă!
Pr. Ioan SUCIU

Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Agapie, Plisie, Timolau
Catolic: Sf. Longin; Sf. Luiza de Mavillac
Greco-catolic: Minunea colivei sf. înslăvitului mare mc. Teodor Tiron. Ss. mc. Agapie şi cei 7 împreună cu el
Meteo
     * După cum ne avertizează meteorologii, iarna va mai zăbovi ceva vreme pe meleagurile noastre. În acest week-end vremea se menţine deosebit de rece pentru luna martie, temperaturile diurne nu vor depăşi -2, +1 grad C. Noaptea va fi geroasă, la primele ore ale dimineţii mercurul termometrelor putând coborî chiar până la -10 grade C. Sunt posibile ninsori, mai însemnate cantitativ în zona montană. Vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări la munte.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Firmele din Alba au scăpat de securea FMI
     Aşa cum v-am mai anunţat, ca urmare a înţelegerii dintre FMI şi Guvernul României, până la mijlocul acestui an circa 18000 de salariaţi urmează să fie disponibilizaţi de la 23 de societăţi aflate în portofoliul APAPS. Salariaţii care vor fi daţi afară provin în marea lor majoritate din metalurgie şi industria construcţiilor de maşini. Disponibilizaţii vor primi o plată compensatorie de 10 milioane de lei şi 4,7milioane de lei timp de maxim 15 luni. Din fericire pe lista neagră întocmită de guvern nu apare nici o societate comercială din judeţul Alba. (F.R.)
Când nesimţirea se răsfaţă la volan
     Se pare că intrarea în vigoare a noului cod rutier nu are nici pe departe darul de a schimba ceva în conduita unor şoferi. Cel mai elocvent exemplu în acest sens poate fi considerat modul în care aceştia "înţeleg" să acorde prioritate pietonilor în locurile semnalizate special.
     Concret, în cursul zilei de ieri, cu totul întâmplător, am remarcat pe parcusul a circa 30 minute, faptul că la trecerea de pietoni din faţa sediului Poliţiei şi a Primăriei din municipiul Alba Iulia, doar aproximativ unul din cinci şoferi catadicsea să oprească, iar restul, din contră, accelerau şi arătau tot felul de semne obscene trecătorilor. Mai mult, unul dintre cei care a oprit, foarte supărat, a luat în colimator o domnişoară "nesimţito, nu vezi că trec eu!".
     Vă daţi seama că, dacă în această zonă poziţionată în "buricul" târgului şi mai ales în apropierea IPJ Alba, conducătorii auto manifestă o asemenea atitudine, ce se întâmplă oare în celelalte colţuri ale oraşului. (R.J.)

Deputatul Simedru a găsit "incompatibilii" din Alba
     În conferinţa de presă desfăşurată ieri la sediul PNL Alba, deputatul PNL Dan Simedru a prezentat presei trei "incompatibili" din judeţul Alba, care prin funcţiile deţinute încalcă flagrant, în opinia sa, celebra lege pentru care guvernul PSD este pregătit să-şi asume răspunderea. Prin stufărişul celebrei legi privind prevenirea şi combaterea corupţiei se regăseşte un capitol în care este modificat statutul funcţionarului public şi care prevede incompatibilitatea dintre consilierul judeţean sau local şi funcţia de director, director adjunct , membru în CA, cenzor în instituţiile publice. Deputatul Simedru a exemplificat cazul directorului adjunct de la DGFP, Cornel Suciu care este şi cenzor pentru societăţile comerciale la care este acţionar majoritar Consiliul Judeţean Alba.
     De asemenea, deputatul Simedru a prezentat şi o adresă a preşedintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Romeo Paul Postelnicu, care adevereşte faptul că orice lege, anterioară apariţiei (la 23 mai 2001) a Statutului Funcţionarului Public, se abrogă. Acesta a fost contraargumentul la două adrese ministeriale, răspunsuri la interpelările din Parlament ale deputatului Simedru, venite din partea MEC şi MSF, prin care şeful DSP Alba, Adrian Teodoru este numit medic-director şi nu funcţionar public iar şeful ISJ Alba, Dorin Sandea este numit profesor-director şi nu funcţionar public. Deputatul Simedru a arătat că în aceste documente se face referire clară la legi pe care Statutul Funcţionarului Public le abrogă. "Se vede că atunci când situaţia le convine, respectivii directori sunt declaraţi compatibili cu funcţiile de consilieri, însă sper că noua lege le va dovedi clar incompatibilitatea" a subliniat Simedru. "Eu aştept de pe acum demisia lui Cornel Suciu dintr-una din funcţii" a solicitat deputatul PNL de Alba. Oricum, Simedru a făcut cunoscut faptul că celebra lege "anti-corupţie" se va aplica abia din ...2005, timp suficient pentru cei vizaţi să intre în legalitate. Sau nu...
Nicoleta TOMUŢA

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.