Ultima oră
Știri
În PD Alba nu există tabere
     Afirmaţia aparţine deputatului PD de Alba - Alexandru Pereş care răspunde astfel unor zvonuri lansate de binevoitori. În cadrul ultimei conferinţe de presă a PD Alba, domnia sa a ţinut să precizeze acest lucru adăugând că aşa cum se ştie în interiorul Partidului Democrat funcţionează o democraţie autentică şi fiecare membru este liber să-şi spună părerea. Chiar dacă acestea sunt contradictorii nu înseamnă că se formează tabere. Totuşi el recunoaşte că o aslfel de imagine pot avea cei din exterior deoarece în ultima vreme liderii locali nu prea s-au pus de acord în privinţa declaraţiilor publice şi fiecare şi-a spus propria părere. Dar lucrurile vor fi puse la punct în Biroul Permanent Judeţean.
     Motivul zvonurilor sunt declaraţiile din ultimele luni pe marginea Protocolului de colaborare administrativă încheiat de PD şi PSD în anul 2000. Preşedintele PD - Mircea Hava declară că el este în vigoare, în timp ce deputatul Pereş şi alţi lideri ai organizaţiei spun că este caduc.
Anca DINICĂ

Referendum pentru comuna...Vinerea
     Consiliul local Cugir a hotărât organizarea unui referendum, în data de 30 martie, pe întreg teritoriul administrativ-teritorial al oraşului, cu privire la declararea localităţii Vinerea comună. Referendumul vine în întâmpinarea solicitării vinerenilor care doresc să aibă propria lor structură administrativ-teritorială şi independenţă economică. (N.T.)
Modificarea proiectului legii anticorupţie
     Guvernul a adus unele modificări importante la prevederile din legea anticorupţie pentru care îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului săptămâna viitoare. Astfel, au fost incluşi în categoria demnitarilor care s-ar putea afla în conflict de interese preşedintele statului şi magistraţii, iar cele mai severe prevederi îi privesc pe judecători şi pe procurori, incompatibilităţile în acest caz mergând până la rudele de gradul IV. Guvernul a mai stabilit că parlamentarii nu pot face parte din Consilii de Administraţie şi nici din AGA firmelor de stat şi au fost eliminate din lege prevederile referitoare la Garda Financiară şi la Codul de Conduită al funcţionarilor publici. (T.I)
Războiul din Irak tot mai aproape
     SUA şi Marea Britanie sunt dezamăgite de statu-quo-ul din Consiliul de Securitate şi au anunţat că nu vor mai solicita la sfârşitul săptămânii supunerea la vot a rezoluţiei comune care să autorizeze folosirea forţei împotriva Irakului. Cu toate acestea, pregătirile pentru atacarea Irakului s-au accentuat: forţele americane de la graniţa kuweitiană cu Irakul au efectuat primele exerciţii de manevră cu muniţie de război, SUA începând şi prima desfăşurare de bombardiere B-2 în Golful Persic şi transferul de nave şi submarine dotate cu rachete de croazieră din Marea Mediterană în Marea Roşie, în condiţiile în care se înregistrează şi masive deplasări de trupe irakiene către Kuweit. (T.I.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Rezultate bune în implementarea programului de dezvoltare
     Prezent în cursul zilei de ieri la Alba Iulia, ministrul Dezvoltării şi Prognozei al guvernului Năstase, dl. Leonard Cazan s-a arătat în general satisfăcut de modul în care a fost implementat la nivelul judeţului Alba, programul guvernamental de dezvoltare. Alături de prefectul Ioan Rus şi de directorul ADR 7 Centru, Simion Creţu, domnia sa a participat împreună cu beneficiarii direcţi ai acestor proiecte, la o şedinţă neoficială de analiză în care a fost informat de faptul că, în urma programului, la nivel de judeţ, au fost create până în prezent 533 de noi locuri de muncă de către 19 firme. Acestea au terminat de altfel implementarea integrală a programului guvernamental urmând ca alte 11 să-l finalizeze până la data de 31 august 2003 prin crearea altor 357 locuri de muncă. Pe de altă parte au fost şi doi intreprinzători care au anunţat că vor să întrerupă colaborarea cu ADR 7 Centru din pricina unor "scurtcircuite" financiare, ministrul Cazan dând asigurări că problemele se vor rezolva.
     De asemenea, tot în cursul zilei de ieri, Leonard Cazan a vizitat şi câteva întreprinderi care au avut succes în urma programului, din zona Munţilor Apuseni, iar astăzi, înaintea plecării spre Bucureşti, se va opri, în acelaşi scop, la Sebeş.(R.J.)
Consulul SUA la Cluj, în vizită la Alba Iulia
     La invitaţia preşedintelui CCIA Alba, Corneliu Orzea, consulul SUA de la Cluj, excelenţa sa Michael Mates a efectuat ieri o scurtă vizită particulară în municipiul Alba Iulia. Dominia sa s-a arătat interesat de potenţialul economic al judeţului şi implicit al municipiului, fiind plăcut impresionat atât de cele văzute personal cât şi de prezentările făcute de preşedintele C. Orzea. "În oraşul dumneavoastră, şi zăpada este formidabilă" a spus consulul SUA în prezenţa primarului Mircea Hava, fiind decis să participe activ la stabilirea unor legături economice între oameni de afaceri americani şi cei din judeţul Alba. De asemenea, excelenţa sa Michael Mates s-a întâlnit şi cu prefectul Ioan Rus, având aceleaşi cuvinte de laudă. Oficialul american a promis că va reveni în jurul datei de 1 aprilie a.c. în ideea de a vizita o serie de intreprinderi de pe teritoriul judeţului Alba. (R.J.)
"Procuratura este una dintre cele mai curate instituţii, la ora actuală, din România"
Apreciază primul şef din istoria procuraturii judeţene Alba, magistratul pensionar Ioan Retegan
     În organizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba, la Alba Iulia a fost marcată ieri împlinirea a 35 de ani de la înfiinţarea primei procuraturi judeţene, în februarie 1968. La manifestarea găzduită de Prefectura Alba au participat toţi şefii procuraturii judeţene Alba din perioada 1968 - 2003: Ioan Retegan (1968-1979); Victor Pavel Dumitru (1979-1990); Emil Stroe (1990-1993); Octavian Hârceagă (1993-1997); Victor Cîmpean (1997-1999) şi actualul prim procuror, Eugen Fulop. Invitat de onoare la această reuniune a fost prefectul de Alba, av. Ioan Rus care, aşa cum a recunoscut şi în discursul său, prin natura pregătirii sale de avocat, a reuşit să-i cunoască foarte bine, de-a lungul timpului, pe toţi cei aflaţi în sală.
     În cuvântul de deschidere, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba, Vasile Luha, i-a numit pe toţi cei care s-au succedat la conducerea procuraturii judeţene "păstrători ai echilibrului", mulţumindu-le, în numele celor mulţi, pentru "viaţa închinată dreptăţii".
     Magistraţilor pensionari Ioan Retegan şi Victor Dumitru, procurorul general Vasile Luha le-a înmânat scrisorile de mulţumire venite de la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, Joiţa Tănase.
     În cuvântul său de mulţumire, primul procuror şef din istoria procuraturii judeţene Alba, Ioan Retegan a apreciat că "procuratura este una dintre cele mai curate instituţii, la ora actuală, din România".
Nicoleta TOMUŢA

Trăncăneala PNL
     Oricât ne-am strădui, este foarte greu să tratăm cu respect şi consideraţie - cum am dori şi cum presupune deontologia politică - gargara criticistă, iraţională, devenită anostă şi pentru noi şi pentru opinia publică, cu care ne gratulează ciclic din paginile ziarelor rămăşiţele locale ale celor "13.000 de specialişti" repudiaţi de electorat, în persoana liderilor PNL Dan Coriolan Simedru şi Teodor Atanasiu.
     Suntem obligaţi din nou să evidenţiem crasa incultură economică şi incapacitatea notorie de a interpreta cifrele statistice ale domnului preşedinte Teodor Atanasiu. Oricine deschide ceea ce Prefectura şi Consiliul judeţean Alba au numit "Judeţul Alba. La doi ani de guvernare PSD", nu poate să nu remarce ţinuta deloc festivistă a lucrării. După doar o frază de înşiruire succesivă a obiectivelor principale propuse la nivelul judeţului, sunt prezentate pe capitole laborios construite grafice şi cifre statistice, care confirmă peremptoriu că succesele remarcabile obţinute în întreaga economie de guvernarea PSD sunt evidente şi în judeţul Alba. Ei bine pentru sus-amintiţii penelişti argumentele statistice sunt... "noua limbă de lemn a unei politici mai curând de vitrină... un material plin de sloganuri, lipsit de concreteţe (chiar aşa!), de fapt o formă fără fond". Pentru un cap de lemn, incapabil să-şi controleze verbiajul stufos şi fără noimă, limba ştiinţei numită statistică este desigur o limbă de lemn. Agramatismul nu numai în gândire ci şi în limbaj este de-a dreptul hilar: Ce poate fi mai concret decât o cifră, domnule Atanasiu?
     Sporirea producţiei industriale realizată în anul 2002, a livrărilor la export, a suprafeţelor cultivate în agricultură, a efectivelor de animale, înmatricularea unui număr de agenţi economici cu 38% mai mare faţă de 2001, respectiv subscrierea şi vărsarea unui capital social cu 211% mai mare faţă de acelaşi an raportat, creşterea semnificativă a investiţiilor în agricultură (de 15 ori), în comunicaţii, alimentări cu apă, electrificarea şi modernizarea reţelei electrice, inaugurarea unei baze de cercetare cu utilizatori multipli la Universitatea "1 Decembrie" şi multe altele sunt catalogate profund tendenţios ca "stări jalnice" de către nihiliştii liberali. Gândirea acestor "politicieni" evidenţiază un serios handicap al cunoaşterii. Afirmaţia că PSD a abandonat privatizarea, venită din partea unui partid care a jefuit pur şi simplu economia naţională, oferind pe nimic clientelei politice întreprinderi cu un anumit potenţial de dezvoltare, este ipocrizie curată. Poate ne spun cei doi fruntaşi liberali ce a rezultat în urma privatizării SC UTEPS SA din Alba Iulia, SC Hercules SA, adjudecate cu o sumă derizorie de unul dintre oamenii de afaceri liberali din judeţ, "curăţate" de activele profitabile printr-o "inginerie financiară" la limita legalităţii şi aproape abandonate astăzi?
     Ceea ce a rămas în portofoliul APAPS sunt întreprinderile cu cele mai mari probleme financiare, deci neatractive pentru investitori. Ele nu au fost închise deocamdată tocmai pentru a nu lăsa mii de muncitori fără locuri de muncă. Creşterea parţială a şomajului apărută sub presiunea legilor economiei de piaţă este totuşi compensată printr-un extrem de eficient program de protecţie socială. Protecţie socială care contravine flagrant doctrinei liberale, adeptă cunoscută a "capitalismului sălbatic" potrivit căruia contează individul nu comunitatea.
     Nu mai insistăm asupra celorlalte aberaţii şi inepţii formulate în comunicatul Biroului de presă al PNL Alba. Noi am dovedit că suntem deschişi dialogului şi oricărei sugestii raţionale. Ideea cu Baza NATO la Cugir poate fi bună, deşi utopică deocamdată. Dar a eluda cu bună-ştiinţă nenumăratele rezultate pozitive ale programului de guvernare şi a insista doar pe cele câteva nerealizări, obiective, recunoscute de altfel cu onestitate, nu este dialog ci trăncăneală. (Biroul de presă al PSD)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.