Prima pagină Ediția din: 17.3.2003
Știri
În perspectiva războiului cu Irak
Măsuri speciale de protecţie
     În perspectiva unui război în Irak, autorităţile centrale au luat măsuri de pază înarmată a obiectivelor strategice. În toate judeţele tării, Protecţia Civilă a luat măsuri speciale de protecţie care constau în executarea de instructaje cu membrii comisiilor locale şi judeţene de apărare împotriva dezastrelor şi cu şefii protecţiei civile de la nivelul tuturor agenţilor economici. În zilele urmatoare, Protecţia Civilă va pregăti populaţia care trebuie să cunoască măsurile individuale de protecţie în cazul a­me­nin­ţă­ri­lor biologice şi chimice. Şeful IPC Alba, col. Dumitru Gheţe a declarat că şi în judeţul Alba au fost luate măsuri sporite de securitate la toate sursele de risc, incluzând aici baraje, agenţi economici care lucrează cu substanţe toxice, iazuri de decantare etc. "Încă de săptămâna trecută am cerut comisiilor specializate din teritoriu să aibă o vigilenţă mai crescută şi să instruiască populaţia ce are de făcut în cazul unor eventuale şi teoretice atacuri teroriste", a spus Dumitru Gheţe. (F.R.)
Şedinţă a Uniunii Judeţene a Producătorilor Agricoli Alba
     Uniunea Judeţeană a Producătorilor Agricoli Alba organizează mâine de la ora 10.00 în sala de şedinte a DGAIA, o întâlnire la care sunt invitaţi să ia parte toţi producătorii agricoli din judeţ şi preşedinţii de asociaţii din sectorul vegetal şi zootehnic. Cu acest prilej se va prezenta raportul de activitate al UJPA Alba pe anul 2002, vor fi dezbătute probleme legate de acordarea subvenţiilor precum şi importanţa şi avantajele con­sti­tu­i­rii asociaţilor şi exploataţiilor în contextul integrării agriculturii României la Uniunea Europeană. (A.D.T.)
Cristian Tudor Popescu - noul preşedinte al Clubului Român de Presă
     Cristian Tudor Popescu, redactorul-şef al ziarului A­de­vă­rul a fost ales la sfârşitul săptămânii trecute preşedinte al Clubului Român de Presă, de Adunarea Generală a Asociaţiei, întrunită la World Trade Center. C.T. Popescu îl succede în această funcţie pe regretatul director al cotidianului Adevărul, Dumitru Tinu. Tot cu ocazia acestei întâlniri, a fost prezentat şi aprobat programul de activităţi pentru anul 2003, completându-se Consiliul de Onoare prin alegerea de noi membri. (D.M.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Mare bătălie, mare pentru rangul de comună
Referendum cugirean sau vinerean?
     Considerând redacţia ziarului "Unirea" ca un prieten şi un constructor al societăţii deschise şi libertăţii de opinie, am rugămintea de a pune în paginile amintitului cotidian următoarele rânduri privind câteva aspecte imediate şi de importanţă deosebită despre viaţa oraşului CUGIR şi a cetăţenilor săi.
     În celebra scriere "Şocul viitorului", autorul acesteia Alvin Toffler spune" "O societate cu cât este mai divizată cu atât scapă mai repede de nevoi". Am început cu această idee ca... mulţumită Hotărârii Consiliului Local nr. 26/2003 în aceste zile arondismentul oraşului CUGIR urmează a fi supus unui referendum privind opţiunea divizării acestuia în vederea şi în favoarea reconstituirii "COMUNEI VINEREA", comună desfiinţată din lumina "ORIZONTURILOR ROŞII". Fără mândrie de profet, spun că această treabă, adică necesitatea reconstituirii comunei VINEREA eu am văzut-o încă din 1990, dar cum indiferenţa şi nebăgarea în seamă... a fost şi este un viciu specific care compromite orice progres, iată că şi progresul... şi viaţa "vinerenilor" le vedem astăzi oarecum compromise. De ce?! Pentru că VINEREA, comunitate existentă dar cu o constituire pierdută şi rămasă numai cu numele, pe lângă lipsa autodeterminării şi LIBERTĂŢII DECIZIEI, a fost lipsită şi de fondurile externe de ajutoare exclusive pentru sate şi comune, privind amenajări de folosinţă comunitară, cum ar fi, spre exemplu, reţeaua de apă potabilă şi canalizare în prezent inexistente şi altele numai de ei "vinerenii" bine ştiute şi cu greu suportate.
     Hotărârea divizării... va fi făcută prin participarea cetăţenilor prezentei şi întregii comunităţi a "oraşului CUGIR", la anunţatul referendum ce va avea loc în data de 30 martie a acestui an. Sigur, dacă rezultatul referendumului va fi pozitiv oraşul CUGIR pierde o avere considerabilă, pierdere care trebuie compensată cu o inteligenţă.... de asemenea considerabilă.
     Cu această ocazie trebuie să înţelegem că procedura prin referendum este un exerciţiu democratic de largă participare a indivizilor în cauză, şi... cu cât participarea este mai mare, adică cu cât participă mai mulţi cetăţeni cu atât vom avea sinteza mai multor raţiuni, şi rezultatul referendumului va fi fără îndoială mai raţional. De va fi să fie, ce va mai urma, se ştie: alegeri pentru autoritatea locală a renăscutei comune VINEREA, adică a primarului şi consiliului local care împreună cu cetăţenii vor fi reciproc... "şi mai aproape şi mai responsabili de modul de viaţă a obştii în cauză".
     Zic şi eu cum mai ales se zice tot Ardealul: "DOAMNE DĂ SĂ FIE BINE". Închin aceste rânduri în amintirea şi viitorul fericirii zilelor petrecute în binecuvântata pădure şipoiană a Pochii din obârşia Vinerii, şi de ce nu din... binecuvântata ţară a Ardealului. Pentru că aceste locuri au fost pentru mine şi pentru mulţi alţii o a doua fericire, după fericirea profesională trăită alături de specialişti deosebiţi ai oraşului CUGIR, pentru care eu în urmă cu 31 de ani... am părăsit fără regret minunatele meleaguri de pe valea Dâmboviţei, şi bătrânele ruine ale CHINDIEI Târgoviştii, devenind definitiv "barabă de CUGIR".
     În final, dragi cugireni, în această frumoasă primăvară, hai să dăm libertate "cucilor" să-şi refacă şi să se nască în cuibul lor.
Pentru ziarul "UNIREA" şi pentru cei în cauză, Paul ISTRATE, Cugir

Pentru a-şi promova interesele
Investitorii italieni s-au asociat la Alba Iulia
     Nu este vorba de derularea vreunei afaceri comune, ci de înfiinţarea şi inaugurarea la Alba Iulia a sediului Uniunii Intreprinzătorilor Italieni din România. Asociaţia este "ultimul născut al unui lung şir de asociaţii care reflectă legăturile economice bune existente între România şi Italia" - spunea dl. Nico Pavonne, primul secretar al Ambasadei Italiei la Bucureşti, prezent la inaugurarea care a avut loc sâmbătă 15 martie. Scopul asociaţiei este deci acela de a dezvolta aceste relaţii, de a atrage şi sprijini alţi investitori italieni, de a asigura o cât mai bună relaţie a acestora cu administraţia publică locală şi judeţeană, fapt subliniat atât de prefectul judeţului Alba - Ioan Rus, primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava cât şi de preşedintele UIIR - Gianfranco Fracarollo, unul dintre primii investitori italieni stabiliţi la Alba Iulia, omul care s-a zbătut pentru înfiinţarea asociaţiei. Importanţa acestei asociaţii este subliniată şi de prezenţa la inaugurare a consulului Italiei la Timişoara - ES Francesco Catania, dar şi a numeroşi oameni de afaceri români şi reprezentanţi ai autorităţilor sau altor instituţii - preşedintele CJ Alba - Eugen Popa, vicepreşdinţii CJ Alba - Doru Cetean şi Ioan Florea, viceprimarul municipiului Alba Iulia - Călin Potor, rectorul Universităţii "1 Decembrie 1918" - Iacob Mârza, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Alba - Corneliu Orzea, deputatul PNL - Dan Simedru, IPS Andrei, Arhiepiescopul Alba Iuliei ş.a. Să mai spunem că în judeţul Alba se află una dintre cele mai mari investiţii italiene din România - MDF Fratti Sebeş SA, sau alte investiţi importante ca SC Rekord SA, SC Fair Play etc. Toate acestea au creat mii de locuri de muncă şi contribuie la formarea bugetelor locale, dar desigur produc mai ales profit pentru patronii lor. Deci toată lumea are de câştigat - spunea prefectul Ioan Rus afirmându-şi speranţa că numărul investitorilor italieni va creşte.
Anca DINICĂ

Poliţia şi administraţia locală pun umărul la menţinerea siguranţei publice
     La sfârşitul săptămânii a avut loc şedinţa lunară a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Alba (ATOPA), prezidată de vicepreşedintele CJ Alba, Ioan Florea. În opinia preşedintelui ATOPA, colaborarea poliţiei cu administraţia locală, logistica detaliată a planului unic de menţinere a siguranţei publice în judeţ, formele de finanţare pentru poliţia de ordine publică şi prevenţia criminalităţii reprezintă principalele preocupări ale autorităţii judeţene şi vor fi discutate pe comisii în cadrul CJ Alba. Comisarul-şef, Marin Aron a precizat că deşi există o lipsă de cadre în judeţ, mai precis 81 de cadre, şi în condiţiile unui minim necesar de dotare logistică, efectivele poliţiei de ordine publică Alba sunt hotărâte să acţioneze în cooperare cu SRI, Centrul Militar Judeţean şi alte instituţii pentru prevenirea criminalităţii şi paza bunurilor şi averilor, dar şi a principalelor obiective judeţene, pe fondul situaţiei internaţionale. Astfel, în conformitate cu ordinul IGPR, va fi realizată paza la obiectivele judeţene precum hidrocentrala Câlceag, barajele din judeţ şi depozitele PECO din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeş şi Câmpeni. (T.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.