Ultima oră
Știri
C.E.C. reduce dobânzile la credite
     Începând cu 14 martie, CEC reduce cu două puncte procentuale dobânzile la creditele acordate persoanelor fizice: dobânda pentru bunurile de folosinţă îndelungată şi autoturisme va fi de 27% pe an, perioada de creditare de până la 3 ani pentru bunuri şi de până la 5 ani pentru autoturisme, iar preţul va fi creditat integral, fără avans, în lunile martie-mai 2003. Dobânda la creditele pentru locuinţe se reduce la 25% pe an, cu avansul de numai 10% şi perioada de creditare de până la 20 de ani. CEC reduce dobânzile şi la creditele acordate persoanelor juridice, acestea fiind cuprinse între 25% şi 32% pe an. (T.I.)
Deputaţii de la Chişinău au mai dat o lovitură limbii române
     Parlamentul Republicii Moldova a adoptat recent cu votul exclusiv al deputaţilor comunişti, un a­men­da­ment la Legea privind protecţia consumatorilor, potrivit căruia produsele comercializate vor trebui să aibă pe ambalaj informaţii despre calitate în limba română sau în limba rusă. Aceasta reprezintă o adevărată lovitură dată limbii române în condiţiile în care o consecinţă a amendamentului a­dop­tat de comunişti va fi utilizarea exclusivă a limbii ruse, după cum a declarat liderul Alianţei social-democrate, Dumitru Braghiş. (T.I.)
Reuniune naţională pe tema colaborării locale
     În cursul săptămânii s-a desfăşurat la Piteşti reuniunea naţională pe tema "O direcţie comună a structurilor de integrare europeană şi relaţii externe din prefecturi şi consilii judeţene." În cadrul întâlnirii au avut loc dezbateri asupra implementării acquis-ului comunitar şi a îmbunătăţirii activităţii de integrare europeană, din discuţii impunându-se ideea că integrarea României se poate face numai începând de pe plan local. Astfel, a fost prezentată Unitatea Centrală pentru Reforma Administraţiei Publice (UCRAP) şi s-a propus editarea unei reviste, din partea judeţului Alba participând Alina Clonţa (CJ Alba) şi Diana Bolog (Prefectura Alba). (T.I.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
PSD Alba se dezice
     Biroul Executiv al PSD Alba a analizat cu seriozitate aşa-zisul comunicat ("Monitorizarea juridică liberală ar putea începe din propria ogradă") apărut în ziarul "Unirea" şi semnat surprinzător - dată fiind inexistenţa unui asemenea organism - "Biroul de presă al PSD Cugir". Organizaţia locală PSD Cugir ne-a comunicat că nu a avut cunoştinţă în nici un fel de intenţia autorului (salariat al UM Cugir, care nu este membru PSD) de a scrie şi transmite presei un material pe care îl apreciem ca incompatibil cu deontologia politică proclamată şi dovedită de partidul nostru. Este nepermis ca cineva să-şi aroge calităţi oficiale străine de propria persoană şi să vorbească în numele unei organizaţii din care nu face parte.
     PSD nu-şi permite să se amestece, să comenteze sau să pună în discuţie realitatea soluţiilor judecătoreşti date de instanţele din judeţul Alba. Faptul că domnişoara avocat Meda Potra a câştigat un proces datorită calităţilor sale profesionale nu dă dreptul nimănui să facă speculaţii publice pe marginea calităţii actului de justiţie. Chiar dacă se întâmplă ca clientul domniei sale să fie liderul local al unui partid din opoziţie. Pe de altă parte, dezavuăm cu hotărâre limbajul grosier, insultător al autorului, care a dovedit un exces de zel condamnabil. (Biroul de presă al PSD Alba)
Grav accident de circulaţie la Balomir
Un Opel Astra s-a răsturnat în şanţ, pe marginea drumului
     Un grav accident rutier s-a consumat vineri, în jurul orelor 14,00, în zona localităţii Balomir, soldat cu cinci răniţi. Tânărul Claudiu T. de 21 de ani, fără ocupaţie, conducea un autoturism Opel Astra, cu număr de înmatriculare AB-04-SXU, proprietatea lui G. Romulus, în direcţia Sebeş-Deva. El s-a angajat în depăşire într-o zonă interzisă, în timp ce din sens opus venea un alt autoturism de mare tonaj. Şoferul a virat brusc în partea dreaptă iar din cauza acestei manevre autoturismul a părăsit carosabilul şi s-a răsturnat în şanţul de pe marginea drumului. Conducătorul auto a fost grav rănit fiind transportat de urgenţă la spitalul judeţean Alba. Tot la spital, dar la Deva, a ajuns şi pasagerul din partea dreaptă faţă, G. Romulus, care a fost transportat în stare de comă dar ulterior a revenit la o stare medicală mai bună. În urma accidentului alţi trei tineri au suferit diferite politraumatisme: C. Mihăiţă de 24 de ani din Alba Iulia, L. Sorina de 14 ani din Stremţ şi L. Eldy de 15 ani. (N.T.;F.R.)
Parlamentarii PSD Codrin Ştefănescu şi Cornel Filipescu se implică în rezolvarea problemelor din teritoriu
     Secretarul executiv al PSD, deputatul de Alba Codrin Ştefănescu, însoţit de senatorul PSD Cornel Filipescu şi vicepreşedintele PSD Alba, Aurel Mârza, s-au întâlnit de curând cu colegii de partid din zonele Cugir şi Sebeş. Au fost discutate cu acest prilej probleme economice, sociale şi politice, s-au căutat soluţii în vederea redresării mai rapide a SC Cugir SA. "S-au abordat probleme legate de Parcul industrial din Cugir, iar în vederea obţinerii titlului de parc s-a stabilit o întâlnire cu reprezentanţi ai Ministerului Industriilor. Pe plan politic, chiar dacă unii vor fi puţin surprinşi, intenţionăm ca săptămâna viitoare să prezentăm viitorul candidat pentru funcţia de primar, o persoană importantă din cadrul Organizaţiei PSD Cugir", a precizat Codrin Ştefănescu. La întâlnirea ce a avut loc în municipiul Sebeş, parlamentarii PSD s-au întâlnit cu primarul Mugurel Sârbu, preşedintele PSD Sebeş - Romi Dragosin, consilieri locali ai partidului de guvernământ, precum şi oameni de afaceri din zonă. A fost remarcată cu acest prilej receptivitatea factorilor locali în promovarea investiţiilor străine, ceea ce face ca oamenii de afaceri din străinătate să privească cu încredere spre această zonă, convinşi fiind că pot derula investiţii importante aici. Câştigarea încrederii investitorilor străini înseamnă munca unei întregi echipe, între membrii acesteia existând nu doar o bună înţelegere, ci şi o permanentă colaborare. (A.D.T.)
S-a sfinţit temelia noii bisericii ortodoxe din Ocna Mureş
     În şirul lung al neînţelegerilor patrimoniale dintre Biserica Ortodoxă Romană şi Biserica Greco-Catolică, cea privind biserica din centrul oraşului Ocna Mureş a fost una dintre cele mai acute. Ea a degenerat şi în violenţă, în mai multe rânduri fiind nevoie de intervenţia forţelor de ordine pentru a calma spiritele enoriaşilor înfuriaţi. Diferendul a ajuns şi în justiţie, care a dat câştig de cauză greco-catolicilor. Respectând decizia justiţiei Arhiepiscopia ortodoxă de Alba Iulia şi Parohia Ocna Mureş au decis să construiască o nouă biserică ortodoxă - ne-a declarat ÎPS Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia. Piatra de temelie a noi biserici a fost sfinţită ieri, în cadrul unei slujbe religioase oficiată de ÎPS Andrei. El a precizat că acesta este un semn că ortodocşii doresc ca aceste neînţelegeri să se stingă cât mai repede şi în alte locuri.
     Un alt exemplu pozitiv este dat de atitudinea credincioşilor ortodocşi de la Mihalţ care sâmbătă 15 martie, au convenit cu enoriaşii greco-catolici ca aceştia din urmă să poată oficia şi ei slujba religioasă în biserica disputată. Mai mult, se pare că reprezentanţii celor două culte au căzut de acord să ţină slujbele alternativ, iar întelepciunea şi dialogul să domine patimile, mai ales că acum suntem în Postul Sfintelor Paşti. Cu toate acestea este posibil ca în perioada 17-19 martie a.c. un grup de credincioşi greco-catolici radicali din Mihalţ să picheteze din nou Prefectura judeţului Alba şi Catedrala Reîntregirii Neamului cerând în continuare retrocedarea bisericii şi a casei parohiale. Credem însă că şi aceştia ar trebui ca măcar acum în Postul Sfintelor Paşti să renunţe a mai încinge spiritele.
Anca DINICĂ
Florin ROMAN

Saddam Hussein - un caz tipic de grandomanie şi fanatism
     De foarte multă vreme se discută în mass media naţională şi internaţională despre spinoasa problemă care cutremură de mulţi ani Orientul Mijlociu, şi anume problema irakiană. Irakul, deţinător al celei mai mari rezerve de petrol din lume după Arabia Saudită, este guvernat de un dictator care a reuşit să se menţină la putere timp de mai mult de două decenii înlăturând orice fel de opoziţie prin utilizarea terorii. Singurul partid acceptat în legalitate este Partidul Socialist Baas care pune mâna pe putere în 1963 printr-o lovitură de stat. După o serie de puciuri care au adus la putere diferiţi generali, anul 1979 încheie această serie prin lovitura de stat care îl instalează pe Saddam Hussein la conducerea Irakului, ajutat fiind de CIA. Interesant este faptul că toţi conducătorii irakieni au fost înlăturaţi în urma unor asasinate orchestrate de servicii secrete străine. Pe parcursul istoriei Irakului mari puteri străine precum SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi China au fost interesate de valorificarea resurselor petrolifere ale acestei ţări. Compania rusească Lukoil, societatea franceză TotalFinaElf sau Corporaţia Naţională de Petrol din China sunt doar câteva exemple concludente. Să nu uităm că Irakul furnizează 11% din petrolul mondial. Moscova este principalul avocat al Irakului în problemele intervenţiei militare a SUA şi ridicării embargoului pentru că marea companie Lukoil a semnat în 1997 un contract cu guvernul irakian pe o perioadă de 23 de ani care ar urma să aducă foarte mulţi bani Rusiei. Însă exploatările nu pot începe datorită embargoului impus de ONU. Oricum Irakul vinde Rusiei petrol contra alimente şi medicamente. Se presupune că prin înlăturarea regimului de la Bagdad, SUA doresc să-şi instituie controlul asupra petrolului irakian, scăpând astfel de dependenţa faţă de petrolul saudit.
     Am observat că o bună parte din opinia publică de pretutindeni înclină spre dezarmarea Irakului pe cale paşnică dar nu şi pentru înlăturarea dictatorului. Rezoluţia 3314 a Adunării Generale a ONU din 1974 reglementează condiţiile care permit folosirea forţei. Aceasta este posibilă în două cazuri: pe baza hotărârilor Consiliului de Securitate ONU sau prin exercitarea dreptului de autoapărare împotriva unui atac armat. Deci trebuie aşteptată o rezoluţie ONU pentru o intervenţie armată. După cum observăm, această rezoluţie întârzie să apară deşi Saddam este lăsat liber să comită o serie de nelegiuri şi atrocităţi care ar trebui să-l trimită în boxa acuzaţilor din TPI de la Haga. Este vreo diferenţă între crimele dictate de Slobodan Miloşevici şi cele ale lui Saddam? Dacă ONU nu se trezeşte, lumea ar fi pusă în faţa unor pericole fără precedent. Nu uitaţi domnilor că avem analogii într-o istorie nu prea îndepărtată. În perioada interbelică Societatea Naţiunilor, pe baza căreia a fost fondat ONU de mai târziu, a fost incapabilă să ia vreo măsură împotriva abuzurilor lui Hitler, marile puteri închizând ochii în faţa acţiunilor de anexare a Austriei şi a regiunii sudete a Cehoslovaciei de către dictator. ONU a impus un embargou economic necruţător Irakului după conflictul din 1991, dar ca organizaţie care apără drepturile omului a făcut un imens rău poporului irakian şi nu neapărat puterii politice. Unele statistici vorbesc de dispariţia a peste 1 milion de persoane, ca rezultat al lipsei de hrană şi medicamente. Marea greşeală a SUA şi a aliaţilor săi este că nu au dus războiul din 1991 până la capăt astfel încât să se fi ajuns la înlăturarea lui Saddam Hussein şi a acoliţilor săi.
     Unul din capetele de acuzare împotriva lui Hussein care trebuie adus în discuţie se referă la folosirea armelor chimice de către acesta în războiul cu Iranul din anii '80 şi împotriva populaţiei kurde din nordul Irakului în martie 1988. Trist este faptul că administraţia Reagan a închis ochii la aceste nenorociri neluând nici o măsură în acest sens. Aceste dezvăluiri au fost făcute către un reporter al New York Times de nişte ofiţeri superiori americani care au participat la programul secret de asistenţă militară către Irak în perioada războiului dintre Irak şi Iran. SUA au ajutat Irakul să oprească o eventuală extindere a revoluţiei islamice în Orientul Mijlociu. Într-adevăr în Irak nu s-a dezvoltat fundamentalismul islamic, dovadă fiind faptul că o serie de cadre din Baas sunt creştini. De exemplu, vicepreşedintele irakian Tarik Aziz sau cel mai mare lider intelectual al partidului Baas, Michel Aflaq, sunt de religie creştină. Deşi administraţia Reagan a condamnat oficial Bagdadul pentru folosirea armamentului chimic împotriva populaţiei kurde, nu a luat nici o măsură. În preajma şi în timpul războiului din Golf, Saddam expunea în discursurile sale excepţionala antichitate a statului irakian, descendent direct al civilizaţiei sumeriene (deşi irakienii n-au nimic în comun cu aceasta) veche de 5000 de ani, o ţară veche de când lumea, pe care n-ar putea-o clinti atât de tânăra civilizaţie americană. După cum afirmă gânditorul Lucian Boia când analizează discursul politic al lui Saddam, "adâncimea istoriei este o garanţie de perenitate" în opinia dictatorului. Dictatorul urmăreşte instaurarea hegemoniei irakiene asupra lumii arabe, lucru demonstrat de ocuparea Kuweitului în 1990 şi folosirea gazelor de luptă în războiul cu Iranul.
     În concluzie, trebuie să remarcăm că sunt destule state care deţin bombe nucleare, chimice şi biologice. Sunt totuşi destui lideri conştienţi de efectele devastatoare care ar rezulta în urma folosirii acestor arme. Important este să nu lăsăm aceste arme pe mâna unor diverşi dictatori fanatici care suferă de mania grandomaniei cărora nu le pasă de viaţa indivizilor care depind de hotărârile luate de ei.
Radu OTA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.