Curier județean
Rugăciunea de azi
    Doamne, Dumnezeule, ridică mintea covârşită de povara păcatelor şi îndreaptă toate dorinţele mele spre cele cereşti, pentru ca, gustând din dulceaţa fericirii de sus, să-mi fie urât să mă gândesc la cele pământeşti. Smulge-mă şi scapă-mă de orice mângâiere trecătoare a făpturilor pământeşti, fiindcă nici o creatură nu este în stare să-mi liniştească pe deplin dorul meu şi să mă mâgâie. Leagă-mă de Tine cu legătura cea nestricată a iubirii, căci numai Tu îndestulezi pe cel ce Te iubeşte şi fără Tine toate sunt zadarnice. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu
Catolic: Sf. Patriciu
Greco-catolic: Pc. pr. Alexie, Omul lui Dumnzeu
Meteo
     *ASTĂZI: Chiar dacă aria precipitaţiilor se va restrânge, totuşi temperatura se va menţine scăzută pentru această perioadă, ea nedepăşind +5, +6 grade C. Soarele va străluci, dar va fi cu... "dinţi". Vântul va sufla slab din sector vestic.
     *MÂINE: Cerul se menţine degajat, permiţând soarelui să ne răsfeţe cu razele sale. Totuşi mercurul termometrelor nu va urca mai sus de +8 grade C.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
"Fagul veşnic verde" şi "bradul tomnatic"!
     Printre fenomenele din Apuseni se află, dacă nu ştiaţi, două curiozităţi ale naturii : un "fag veşnic verde" şi un brad care-şi... leapădă podoaba. Este vorba despe celebrul "Fag al Împăratului", amplasat în zona Baia de Arieş, care nu-şi pierde frunza în timpul toamnei (doar şi-o "arămeşte"), şi un brad de la poalele Dealului Mare, din Apuseni, care în perioada de toamnă se îngălbeneşte, ca un banal... "foios". Şi uite aşa, asta nu pare să demonstreze decât un singur lucru: faptul că inclusiv natura din spaţiul ăsta bine­cu­vân­tat se "orientează", după cum bate vântul anotimpurilor: când cu "iarna siberiană", când cu vara... (I.H.)
Promovarea tinerilor în sistemul de asistenţă socială
     Recent la Alba Iulia s-a desfăşurat un important e­ve­ni­ment şi anume inaugurarea Centrului Maternal "Speranţa". Acesta îşi are sediul pe strada Partizanilor, într-o veche clădire, ce a fost renovată cu finanţare de la UE în valoare de 182.000 Euro. Astfel, a putut lua fiinţă un centru de servicii maternale care îşi desfăşoară activitatea la standarde europene. Cu această ocazie a fost oficiată şi o slujbă de sfiinţire a aşezământului, de către protopopul Niculiţă Pascu. La eveniment au participat vicepreşedinţii CJ Alba Ioan Florea şi Doru Cetean şi un singur consilier judeţean în persoana d-lui doctor Liviu Stoica, cu toate că au fost invitaţi toţi "miniparlamentarii" judeţului. Dl Stoica a precizat că existenţa unui astfel de centru este foarte necesară, importanţa lui derivând din însăşi condiţia umană, întrucât "surâsul social al copilului trebuie să apară sub supravegherea şi alinarea mamei". (R.J.)

La Alba Iulia
22 de apartamente pentru tineri - gata de recepţie
     Primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava ne-a informat că joi, 20 martie va avea loc recepţia finală a blocului de apartamente pentru tineri din strada Arieşului. Construit cu finanţare din partea Agenţiei Naţionale a Locuinţelor, blocul are 22 de apartamente destinate tinerilor care au vârsta de până la 35 de ani. Mircea Hava a precizat că regulamentul de atribuire va fi foarte strict. De altfel el a fost transmis de Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, iar ministrul Miron Mitrea a recomandat, sub sancţiunea sistării finanţării, ca el să fie respectat întocmai. Şi cum primarul Mircea Hava are planuri pentru extinderea programului de construire a locuinţelor prin ANL, numitul regulament va fi respectat, chiar dacă se va stârni nemulţumire. Vorbind despre planuri să spunem că Primăria Alba Iulia intenţionează să achiziţioneze 5-10 ha teren construibil în zone aflate aproape de reţelele de utilităţi. Asta va permite construcţia a încă 150-200 de apartamente, dar să mai adăugăm că în Alba Iulia mai sunt în diferite faze de execuţie alte 120 de apartamente.
Anca DINICĂ

Locuitorii din satul Galaţi vor să rămână sub administraţia Zlatnei
     Într-o scrisoare primită la redacţie, din partea locuitorilor din satul Galaţi, se precizează că oamenii vor să fie în continuare sub administraţia oraşului Zlatna, refuzând o revenire sub tutela Feneşului. Protestatarii susţin că în zilele de 8 şi 9 martie a.c. o persoană necunoscută care vorbea în numele lui "Gigel" a înmânat mai multor săteni un chestionar tip sondaj, solicitându-le acestora să semneze că sunt de acord ca Galaţiul să treacă în administrarea comunei Feneş şi cu... asfaltarea drumului din sat, de parcă cineva ar fi oprit autorităţiile locale să facă acest lucru. Cei care nu au fost de acord nu au fost lăsaţi să semneze, mai spun petiţionarii. Aceştia mai afirmă au constatat cu surprindere că o parte dintre semnatari au răspuns favorabil la chestionar deşi nu ştiu să... citească. Nemulţumiţi de modul în care se încearcă rezolvarea acestei probleme serioase, cetăţenii care ne-au scris cer ca întreaga comunitate să fie consultată în cadrul unei adunări publice şi unde oamenilor să li se spună care sunt avantajele şi care sunt dezavantajele unei eventuale treceri sub tutela Feneşului. Oamenii se tem că vor plăti taxe şi impozite mai mari dacă nu se vor încadra în zona defavorizată, că nu vor mai fi suficiente mijloace de transport pentru deplasarea elevilor şi a navetiştilor la şcoală şi la serviciu etc.
Florin ROMAN

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.