Prima pagină Ediția din: 18.3.2003
Știri
Cotele apelor în scădere
     Potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul de Protecţie Civilă Alba, debitele pe principalele râuri din judeţ, Mureş şi Arieş, sunt în scădere. Deşi la sfârşitul săptămânii trecute au fost trimise în teritoriu alerte hidrologice privind depăşirea cotelor de apărare, nu s-au înregistrat evenimente nedorite. (F.R.)
Cercetat pentru ultraj
     La sfârşitul săptămânii trecute, doi agenţi de la Poliţia rutieră au oprit la control, în intersecţia semaforizată din cartierul Ampoi din Alba Iulia, un autoturism Ford Mondeo condus de un tânăr din Hunedoara, pe motiv că acesta a trecut pe culoarea roşie. Poliţiştii susţin că D.V. de 32 de ani, i-a adresat injurii şi ameninţări agentului Nicolae P. Acum tânărul este cercetat în stare de libertate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia pentru ultraj. (F.R.)
Omorât de nuc
     Un bărbat de 45 de ani din Balomir a decedat la Spitalul judeţean Alba, după ce în urmă cu două săptămâni a fost lovit de un nuc. Victima a fost internată la spital cu traumatisme grave ceea ce a făcut ca eforturile medicilor să fie zadarnice, Gheorghe Şuler decedând la sfârşitul săptămânii trecute. (F.R.)
Dar cu capra ce-ai avut?!
     Duminică după-amiaza în jurul orei 16,30, Poliţia din Vinţu de Jos a fost sesizată de S.G., de 29 de ani, din Vinţu de Jos, că a găsit pe un teren agricol însămânţat cu grâu trei capre şi patru iezi, care îi aparţineau lui Aurel T., de 44 de ani, din Valea Vinţului. Supărat pe acest lucru, S.G. a omorât o capră cu un cuţit, stârnind mânia proprietarului. Cei doi s-au apucat de ceartă, iar la un moment dat Aurel T. l-a înţepat cu cuţitul pe S.G. Victima a fost transportată la spitalul din Sebeş, în timp ce agresorul este cercetat pentru vătămare corporală, distrugere şi port ilegal de armă albă. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Şcolile din Alba - decimate de bolile de sezon
     Sute de elevi ai şcolilor generale din judeţul Alba au lipsit de la orele de curs în ultima perioadă de timp, fiind afectaţi de bolile de sezon care au făcut numeroase victime. Spre exemplu, la Şcoala generală "Ion Agârbiceanu" din Alba Iulia, conform informaţiilor furnizate de directorul Gheorghe Cărpinişan, aproximativ 200 dintre elevii acestei instituţii (circa 25 la sută) au absentat în ultima săptămână de la şcoală. Au fost zile când cursurile s-au ţinut doar cu câţiva elevi, chiar 12 copii dintr-o clasă lipsind din motive medicale. Şi cadrele didactice au fost afectate de viroze respiratorii şi pneumonii dar le-au dus pe picioare. În schimb, la Şcoala generală "Vasile Goldiş", directoarea Aurelia Florea a precizat că instituţia nu s-a confruntat cu asemenea cazuri, îmbolnăvirile fiind doar accidentale. Medicii de familie confirmă afluxul mare de copii bolnavi spre dispensarele medicale fiind înregistrate mult mai multe cazuri de îmbolnăviri cu boli de sezon ca de obicei, simptomele prezentate de copii reprezentând forme grave. Cele mai multe diagnostice specificate de medici sunt: faringo-amigdalite, traheite, bronşite, pneumonii, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, viroze etc.
     Pe de altă parte trebuie spus că autorităţile medicale din întreaga lume sunt în alertă din cauza unei forme grave de pneumonie, care a ucis până acum 9 persoane. Peste 100 de persoane au fost infestate cu un virus originar din China, care provoacă o formă atipică de pneumonie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat un avertisment asupra răspândirii globale a maladiei. Au fost luate măsuri speciale de precauţie, în special pe aeroporturi, unde au fost instalate filtre sanitare.
Dana MOTREANU, Florin ROMAN

Ministrul Leonard Cazan promite noi fonduri pentru dezvoltarea judeţului Alba
     Recenta vizită a ministrului Dezvoltării şi Prognozei, Leonard Cazan în judeţul Alba nu a rămas fără urmări pozitive. Prefectul Ioan Rus ne-a declarat că, mulţumit de cele văzute la Câmpeni şi Baia de Arieş, ministrul doreşte ca şi alte firme din judeţul nostru să beneficieze de aceste fonduri guvernamentale. Astfel, Leonard Cazan a promis că în cazul existenţei unor sume disponibile pentru acest program de interes naţional, va fi organizată foarte curând o nouă licitaţie pentru a se accede la sursa respectivă de finanţare, benefică în special prin crearea a numeroase locuri de muncă. De asemenea, în cursul zilei de mâine, prefectul de Alba se va întâlni din nou cu reprezentanţii societăţilor care au avut succes în implementarea acestui proiect.(R.J.)
Gabriel Jose Garcia Marquez la 75 de ani!
     Cel mai citit scriitor din lume s-a născut acum 75 de ani, la 12 martie, în Columbia, Aracataca. Cu asentimentul cititorilor pasionaţi de literatura sud-americană, a cărei benefică şi sublimă invazie planetară este încă de nebiruit, să ne amintim câteva panseuri din celebrele sale romane: "Doar pentru că cineva nu te iubeşte cum vrei tu, nu înseamnă că nu te iubeşte cu toată fiinţa sa"; "Poate că pentru lume eşti doar o singură persoană, dar pentru o anumită persoană eşti întreaga lume"; "Nu înceta niciodată să zâmbeşti, nici chiar atunci când eşti trist, pentru că nu se ştie cine se poate îndrăgosti de zâmbetul tău".
Eugen CURTA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.