Ultima oră
Știri
Acces on-line la prefectul Ioan Rus
     Începând de ieri, cetăţenii judeţului Alba dispun de un nou mijloc de comunicare directă cu prefectul Ioan Rus. Şeful administraţiei publice judeţene şi-a înfiinţat un site propriu pe Internet, în dorinţa de a fi şi mai aproape de oameni şi de nenumăratele lor probleme, pe care zilnic încearcă, şi de cele mai multe ori reuşeşte, să le ducă la bun sfârşit. Accesând adresa prefectalba@email.ro toţi cei care doresc să-şi exprime durerile, necazurile şi nemulţumirile, neîmplinirile, suferinţele sau pur şi simplu o opinie, o pot face cu cea mai mare încredere.(R.J.)
Amenzi pentru munca la negru
     În perioada 10-14 martie a.c., ITM Alba a verificat 16 firme din judeţ care-şi desfăşoară activitatea în domeniul comerţului, confecţiilor, panificaţiei şi în cel al taximetriei, urmărindu-se identificarea şi combaterea muncii la negru. Inspectorii au depistat 7 persoane, dintre care 3 femei, care lucrau fără forme legale. Cei 4 agenţi economici în cauză au fost sancţionaţi, fiecare, cu amenzi în valoare de 20 de milioane de lei, ne-a informat inspectorul şef adjunct al ITM Alba, jr. Puiu Horaţiu. (A.D.T.)
Studenţi, veniţi la întâlnire!
     Liga Studenţilor din Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia cheamă reprezentanţii tuturor structurilor asociative de tineret să participe astăzi, la ora 17.00, la o întâlnire ce va fi găzduită de Casa de cultură a studenţilor. Scopul întâlnirii este desemnarea a doi reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale de tineret în Consiliul de Administraţie al Fundaţiei de Tineret Alba. (A.D.)
Liberalii critică Legea taximetriei
     În cadrul unei conferinţe de presă a PNL Alba, prin vocea lui Tiberiu Bărbuleţiu, liberalii au criticat prevederie Legii 38 privind transportul în regim de taximetrie pe care au caracterizat-o greoaie şi inoportună. Bărbuleţiu spune că, pe lângă birocraţia excesivă în obţinerea de autorizaţii, taximetriştii trebuie verificaţi de opt organe de control. Liberalii susţin că, din acest motiv, 40 la sută dintre taximetriştii din Bucureşti lucrează la negru, adică nu plătesc impozite şi taxe. În plus, noua lege solicită noi dotări pentru taximetre (staţii radio, lămpi de culoare galbenă şi alte două suplimentare, autorizaţii, aparat de taxat-marcat etc.) care se ridică la 40-60 de milioane de lei." Dar pentru asta nu trebuie să sufere oamenii din judeţul Alba. Noua lege stipulează că doar o treime din taximetrişti vor putea să funcţioneze ca independenţi, restul locurilor fiind alocate operatorilor de transport, adică firmelor. Asta în condiţiile în care la Alba Iulia, raportul este aproximativ invers, numărul cel mai mare al taximetriştilor fiind particulari, mulţi dintre ei asigurând existenţa familiilor exclusiv din acest venit. Ce vor face aceşti oameni?" s-a întrebat reprezentantul PNL. Bărbuleţiu spune că noua lege va genera tensiuni între taximetrişti, ducând la pierderea locurilor de muncă şi la creşterea tarifelor. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Finanţare de peste 400 de miliarde de lei pentru oraşele mici şi mijlocii
     Ministerul Dezvoltării şi Prognozei a lansat un program naţional pentru dezvoltarea oraşelor mici şi mijlocii, pe baza căruia agenţii economici pot accesa fonduri nerambursabile necesare dezvoltării afacerilor. Acest program are ca ţintă oraşele mici şi mijlocii aflate în afara zonelor de susţinere prin fonduri Phare, astfel încât populaţia din mediul rural să fie atrasă în activităţi industriale. În acest sens, repezentanţii MDP apreciază că dezvoltarea oraşelor prin stimularea activităţii întreprinderilor mici şi mijlocii se va asigura prin susţinerea financiară a investiţiilor. Programul de dezvoltare a oraşelor mici şi mijlocii este asigurat cu o finanţare de 417 miliarde de lei de la bugetul de stat, prin MDP, din care numai în acest an vor fi alocaţi 100 de miliarde de lei. Un proiect va fi finanţat cu minim 350 de milioane de lei şi maxim 3,5 miliarde de lei. Procentul maxim de cofinanţare asigurat solicitanţilor de la bugetul de stat va fi de 50 la sută din costurile totale eligibile ale proiectului, în condiţiile în care durata de implementare prevăzută este de 18 luni.
     Acest program se doreşte a fi unul complementar Programului RICOP care se adresează oraşelor mari, cu peste 100.000 de locuitori. "Aproximativ 76 de oraşe mici şi mijlocii din ţară vor beneficia de finanţări nerambursabile în cadrul acestui program, iar pentru Regiunea Centru, Agenţia de Dezvoltare din Alba Iulia va fi unitatea de implementare", ne-a declarat directorul ADR Centru, Simion Creţu. (D.M.)
"Suferinţele" unui tânăr director de serviciu descentralizat
Sistemul de protecţie a copilului este "gripat" de două ceşti de cafea nespălate!
     Doar întâmplarea a făcut să observ pe masa de lucru a secretarei de la Direcţia pentru protecţia drepturilor copilului (DGPDC) Alba un document transmis prin fax, care conţinea dovada incontestabilă a... "suferinţelor" unui tânăr director de serviciu descentralizat. Este vorba de d-na Lenica Bucur, directoarea DG PDC Alba, care trebuie să se erijeze într-un fel de mediator între tot felul de "lăcrămanţi" subordonaţi. Adică, în loc să se ocupe cu probleme de strategie şi de organizare a sistemului de protecţie a copilului din judeţul Alba, d-na Bucur, după cum arată documentul respectiv, trebuie să-şi asume şi rolul de "intervenient" în cazul unui conflict între şefa Centrului de plasament din Sâncrai (numele nu are importanţă) şi una dintre subordonatele ei, un psihopedagog, din câte am înţeles. Cu alte cuvinte, între cele două a avut loc o altercaţie, de la... interdicţia de a spăla nişte ceşti de cafea, undeva bla, bla...Iar şefa respectivă de plasament a avut nevoie de cineva sus-pus, ierarhic vorbind, care să-i consolideze autoritatea în faţa subordonatei sale. Poftim, cu ce se ocupă "specialiştii" din domeniul protecţiei copilului! (I.H.)
Fiecare cu războiul lui...
Domnule B... irou de presă al PSD Alba
     Nu vreau să comentez acuzele aduse celor doi lideri liberali în speranţa că, într-o bună zi, cineva va reuşi să vă îndrepte. O să mă opresc doar la acuzele aduse mie privind privatizarea SC UTEPS şi SC Hercules. Acţiunile la aceste firme s-au vândut, nu pe euro şi nici la un preţ derizoriu şi cu ştergerea datoriilor, aşa cum o practică guvernarea de astăzi (şi bine face!), ci le-am preluat, spre ştiinţa dumneavoastră, cu mari pierderi şi datorii la Bugetul de Stat, în speranţa că cei care guvernează ţara aceasta, indiferent de culoarea politică, vor lua măsuri reale de ştergere a datoriilor care ne atârnă de grumaz ca o piatră de moară, dând posibilitatea investitorilor să rentabilizeze aceste unităţi şi să păstreze astfel locurile de muncă. În această firmă nu am făcut niciodată politică, am muncit împreună, PD-işti, PNL-işti, PSD-işti (mulţi în funcţii de conducere, niciodată vizaţi din această cauză. Dimpotrivă!), rromi. În această unitate este sechestrat şi scos la vânzare de instituţiile de stat până şi praful din curte, lucru care, credem că vă daţi seama, ne împiedică în obţinerea creditelor bancare atât de necesare şi a lucra astfel în condiţii normale.
     Lipsa comenzilor, preţurile ridicate la gaz şi energie electrică, starea învechită şi neperformantă a utilajelor, lipsa de lichidităţi etc. au dus în continuare, la creşterea datoriilor şi a penalităţilor, în prezent confrutându-ne cu greutăţi foarte mari. Vreau să vă spun că până la această dată am respectat în totalitate clauzele contractuale cu FPS (APAPS), am achitat până în prezent rate scadente în valoare de aproximativ 3 miliarde de lei, plus dobânzile de peste un miliard şi penalităţi de întârziere de aproximativ 300 de milioane de lei. Menţionez, pentru buna dumneavoastră informare ca social-democrat ce vă pretindenţi, că salariile au fost achitate în totalitate, uneori cu mici întârzieri, acest lucru devenind din ce în ce mai dificil.
Domnule B...irou de presă,
     Dacă dumneavoastră credeţi că UTEPS este o afacere şi aveţi mai mult ca mine la inimă protecţia socială a salariaţilor, vă fac următoarea propunere: găsiţi un investitor român sau străin căruia eu să îi cedez pe un euro valoarea acţiunilor pe care le deţin la SC UTEPS, chiar dacă, în această situaţie, pierd cele 5 miliarde de lei pe care le-am investit până acum.
Domnule B...irou de presă al PSD Alba,
     Dacă printr-un pavilion administrativ (suprafaţă construită - 462 mp), două magazii, trei barăci metalice, în suprafaţă de 1.400 mp din suprafaţa construită de 45.000 mp (nici 5 la sută din clădirea UTEPS), achitate integral cu peste 4 miliarde lei în anul 2001, dumneavoastră vedeţi, cu ce dioptrii? inginerii financiare, mă întreb ce s-ar fi întâmplat la CEC, ADR Centru, Petrom sau BCR, unde aţi poftit la mălai împins de partidul în care abia intraserăţi, dacă ştiţi să faceţi asemenea evaluări?
Domnule B... irou de presă,
     Oare eşti chiar surd, de nu vezi şi nu auzi ce se întâmplă la doi paşi de UTEPS, la Resial SA, firmă privatizată cu mare alai PSD-ist de oameni de afaceri ai partidului de guvernământ, în condiţii financiare asemănătoare? Mai sunt firme cu probleme deosebite privatizate şi administrate de PSD-işti, dar nu credem că este cazul să le dăm publicităţii, pentru că sunt sigur că şi acei oameni întâmpină aceleaşi greutăţi, ca de altfel întreaga economie.
     În ce priveşte Societatea Hercules, unde privatizarea s-a făcut prin licitaţie electronică, vreau să vă aduc la cunoştinţă că spre deosebire de UTEPS, de la preluare a avut întotdeauna beneficiu, în unele luni considerabil. Am achitat din bani proprii, 30 la sută din valoarea datoriilor iar diferenţa a fost eşalonată şi sunt la zi cu plata obligaţiilor către Bugetul de Stat.
     În încheiere, îţi doresc, domnule B... irou de presă, ce-ţi doreşte majoritatea membrilor Biroului Judeţean Alba al PSD.
Ioan LAZĂR,
membru în Biroul Judeţean PNL Alba

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.