Curier județean
Rugăciunea de azi
    Doamne, cu drag voi suferi pentru Tine, orice vei voi să vină peste mine. Cu aceeaşi inimă voi primi din mâna Ta binele şi răul, ceea ce este dulce şi ce este amar, bucuria şi întristarea şi ţin să-Ţi mulţumesc pentru toate câte mi se întâmplă. Fereşte-mă de orice păcat şi nu mă voi teme de moarte şi nici de iad. Numai Tu să nu mă părăseşti pentru veşnicie şi să nu mă ştergi din cartea vieţii, şi nimic nu mă va strica, orice necaz ar veni peste mine. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Chiril, Patriarhul Ierusalimului
Catolic: Sf. Ciril din Ierusalim
Greco-catolic: Cel între sf. pr. Ciril, arhiep. Ierusalimului
Meteo
     *ASTĂZI: Vremea va fi rece şi în general închisă. Vor cădea precipitaţii predominant sub formă de ninsoare. Temeperaturile maxime se vor încadra, în general, între -2 şi +6 grade C, iar cele minime între -8 şi 0 grade C.
     *MÂINE: Aria precipitaţiilor se va restrânge treptat, cerul va fi mai mult senin. Minimele se vor situa undeva în jurul a -6 grade C, iar maximele nu vor depăşi +8 grade C.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
La Războieni
Mare bătălie pentru statutul de comună
     La finele săptămânii trecute a avut loc la Războieni - Cetate o importantă adunare populară, prin intermediul căreia cei aproximativ 200 de participanţi şi-au exprimat în unanimitate dorinţa ca această localitate componentă a oraşului Ocna Mureş să capete rangul de comună. Responsabilul primăriei Ocna Mureş, pentru Războieni, d-l Liviu Damian, ne-a declarat că, în principiu, sunt îndeplinite toate condiţiile pentru accederea la acest important statut. Este vorba despre existenţa a minim 1500 locuitori, a unei staţii CFR, a unui dispensar medical, a unui post de poliţie, a posibilităţilor economice, iar în ceea ce priveşte spaţiul pentru activitatea primăriei, această problemă va fi rezolvată de către un întreprinzător local, patronul SC Agrosim, care va pune la dispoziţie unul dintre imobilele deţinute în proprietate. La acest adevărat sfat popular a participat şi primarul din Ocna Mureş, Vasile Bugnar, domnia-sa promiţând tot sprijinul în înfăptuirea acestui vis de zeci de ani al celor din Războieni.
     Toată documentaţia în legătură cu acest aspect va fi depusă mâine la sediul primăriei Ocna Mureş, următorul pas legal fiind organizarea referendumului local. "Războinicii" au transmis un cuvânt de mulţumire şi prefectului Ioan Rus, pentru faptul că şeful administraţiei publice judeţene a nominalizat această localitate printre primele care merită statutul de comună.(R.J.)

Prin ISTPH Alba
Donaţii importante de la Fundaţia "Sf. Daniel" din Turda!
     După cum ne-a declarat d-na Mărioara Luduşan, inspector şef al ISTPH Alba (serviciu despre reorganizarea căruia vom discuta cu alt prilej), una dintre marile probleme ale persoanelor cu handicap o constituie lipsa scaunelor cu rotile, necesare minimei deplasări a celor cu handicap fizic sever. Foarte costisitoare, acestea sunt de regulă primite ca donaţii de la diferite societăţi caritabile din străinătate. Trei astfel de scaune au fost puse recent la dispoziţia ISTPH Alba de Fundaţia "Sf. Daniel" din Turda şi au fost distribuite doar în cazuri în care se impunea imperios prezenţa unui astfel de accesoriu: Gabriela Mureşan, tânăra studentă la Teologie-Asistenţă socială de la Universitatea "1 Decembrie" (despre care am relatat pe larg în paginile ziarului nostru), un tânăr de 15 ani din Câmpeni (Aurel Buda) şi o femeie în vârstă de 51 de ani, paralizată, Silvia Zoltan, din Alba Iulia, care n-a mai fost deplasată de pe patul de suferinţă de luni de zile (familia acesteia urmează să intre curând în posesia scaunului cu rotile).
     În afară de acestea, tot Fundaţia "Sf. Daniel" a pus la dispoziţia Gabrielei Mureşan un calculator primit ca donaţie din partea unei fundaţii elveţiene. (I.H.)
PUR în sprijinul producătorilor individuali
     Partidul Umanist solicită guvernului sprijinirea producătorilor individuali şi industriali, a producţiei autohtone de animale vii şi carne de porc. Astfel, formaţiunea umanistă, prin vicepreşedintele filialei Alba, Ioan Căldare, propune majorarea taxelor vamale la importurile de animale vii şi carne de porc, cu până la 45% pe o perioadă limitată şi susţine acordarea de facilităţi întreprinzătorilor din acest sector. PUR consideră că solicitările Patronatului Român al Cărnii sunt justificate şi propune instituirea de măsuri protecţioniste similare celor care au existat în statele vecine, în vederea transformării producţiei autohtone de animale vii într-un sector economic competitiv până în 2007, anul integrării europene a României. (T.I.)
Simpozion: Pedagogul blăjean Toma Cocişiu
     Miercuri, 19 martie 2003, în Aula Colegiului universitar de institutori "Gheorghe Şincai" Blaj din cadrul Universităţii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, va avea loc simpozionul "Pedagogul blăjean - Toma Cocişiu", ocazionat de recenta apariţie a cărţii sale "Jocul faptelor, contribuţii practice de la Şcoala de Experimentare din Blaj", apărută la Editura "Aeternitas" a universităţii albaiuliene. Despre pedagogul blăjean şi opera sa vor vorbi prof. univ. dr. Viorel Nicolescu, semnatarul prefeţei cărţii, lector univ. dr. Elisabeta Voiculescu, îngrijitoarea ediţiei, prof. univ. dr. Ioan Buzaşi, directorul Colegiului "Gheorghe Şincai" şi prof. univ. Florea Voiculescu de la Universitatea "1 Decembrie" Alba Iulia. (prof. univ. dr. Ioan BUZAŞI)
La Roşia Montană
Acţiuni în forţă de curăţenie generală
     Odată cu venirea primăverii, primăria din Roşia Montană a mobilizat importante forţe umane, în special cetăţeni care beneficiază de ajutor social la acţiuni de curăţenie generală a comunei. După cum poate vedea oricine aceştia acţionează la decolmatarea canalelor, a podurilor, strângerea gunoaielor, întreţinerea drumurilor etc. De altfel se poate constata o stare foarte bună a drumurilor în toată comuna. Recent, primăria a adus şi europubele pentru colectarea resturilor menajere. Înfiinţat din iniţiativa domnului primar Virgil Nariţa, serviciul comunitar al comunei are o activitate permanentă pentru a menţine curăţenia generală, având în vedere şi fluctuaţia de lume din toate părţile, atât din ţară cât şi din străinătate. (I.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.