Prima pagină Ediția din: 19.3.2003
Știri
Donatorii de sânge tot mai puţini
     Dr. Elena Popescu, şefa Centrului de transfuzii sangvine Alba, ne-a informat că în ultima perioadă s-a micşorat numărul celor care donează sânge, iar din acest motiv au scăzut şi stocurile la toate grupele sanguine. Deşi se manifestă această lipsă, încă nu se poate vorbi de o criză de sânge. Apelul către donatori are drept scop atragerea celor care pot ajuta la restabilirea din timp a rezervelor. Reamintim că cei care donează sânge beneficiază de următoarele facilităţi: bonuri valorice 200.000 de lei, premiu anual de 500.000 de lei, două zile libere de la locul de muncă, 50 la sută reducere la transportul local pe perioada dintre două donări (2 luni minim). (F.R.)
Bani pentru biserici
     În cursul acestei zile are loc o nouă şedinţă a Delegaţiei Permanente a CJ Alba, pe ordinea de zi figurând circa 20 de proiecte de hotărâre. Printre altele, consilierii judeţeni vor stabli nivelul sumelor acordate ca sprijin pentru diferite culte religioase, salariul şefului CGP Alba etc. (F.R.)
Tehnologia informaţiei - o şansă pentru tineri
     Liga Studenţilor din cadrul Şcolii Superioare de Afaceri Alba Iulia şi Prefectura judeţului Alba - Direcţia de Integrare Europeană şi Relaţii Externe organizează o sesiune de seminarii cu tema "Tehnologia informaţiei - o şansă pentru tineri". Seminariile se vor desfăşura în perioada 24-27 martie 2003, între orele 17.00 - 19.00 la sala Mihai Viteazu din cadrul Prefecturii. Scopul acestei sesiuni de seminarii este promovarea şi educarea tinerilor, crearea unui flux dinspre şi înspre domeniul IT&C care să ofere o alternativă, o oportunitate pentru dezvoltarea profesională a tinerilor.(R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Medici şi asistenţi din Alba s-au înscris voluntari pentru Irak
     Peste 25 de medici şi asistenţi medicali din judeţul Alba s-au oferit ca voluntari după încheierea ostilităţiilor, care vor începe probabil dintr-o clipă în alta, în Irak. Ministerul Sănătăţii şi Familiei a transmis în teritoriu o circulară prin care solicită nominalizarea celor care se oferă voluntari pentru perioada post- război. Potrivit informaţiilor noastre cei care s-au înscris pe liste sunt din Alba Iulia, Blaj, Abrud şi Baia de Arieş. Printre cei înscrişi pe listă se regăsesc o serie de specialişti în urgenţe, chirurgie, traumatolgie,ortopedie etc. Având în vedere că războiul înseamnă moarte şi suferinţă este de aşteptat ca odată ajunşi în Irak, medicii albaiulieni să aibă de lucru zi şi noapte.
     De asemenea, este de aşteptat ca războiul din Golf să însemne o şansă în plus pentru muncitorii români care vor participa la reconstrucţia Irakului, în număr mare. Cel puţin aşa susţin oficiali americani care au declarat că România ca şi alte ţări aliate în lupta împotriva regimului de la Bagdad vor avea prioritate la reconstrucţia unei ţări peste care războiul va lăsa urme adânci. Asta bineînţeles, dacă americanii vor reuşi să impună un regim democratic în locul celui dictatorial condus de Saddam Hussein. De altfel şi Ministerul Industriei şi Resurselor a fost solicitat să pregătească specialişti români în domeniile petrolier şi de construcţii, în special, care să plece la muncă în Irak, după încheierea conflictului din Golf. Unii dntre ei se vor reîntoarce practic în Irak, pentru că se ştie, numeroşi specialişti şi muncitori români au mai lucrat în ţara lui Saddam.
Florin ROMAN

Compatibilizarea diplomelor româneşti cu cele din UE
Aproximativ 50% din planul de învăţământ, comun la nivel naţional şi internaţional
     Ministerul Educaţiei şi Cercetării a lansat un program privind calitatea învăţământului superior care are în vedere compatibilizarea diplomelor româneşti cu cele din ţările Uniunii Europene. "Sperând că din 2007 vom intra în UE, este important ca diplomele eliberate în România să răspundă aceloraşi exigenţe cu cele eliberate în ţările europene. În acest sens, Programul Calistro lansat de MEC, pe care noi îl susţinem, are intenţia ca până în toamnă să ofere aproximativ 50% din planul de învăţământ care să fie comun la nivel naţional şi internaţional. Mă refer la specialităţile universitare, care acum au planuri de învăţământ foarte diferite, în funcţie de universitatea respectivă. De unde, apoi, şi marea problemă legată de echivalarea diplomelor universitare", a declarat prof. dr. Ion Mihăilescu, preşedintele Consiliului Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare. (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.