Curier județean
Rugăciunea de azi
    Rogu-te, Preasfinte Dumnezeul meu, scapă-mă de grijile acestei vieţi, ca nu cumva să mă cufund întru ele, de numeroasele nevoi ale trupului, ca nu cumva să fiu cuprins de vreo desfătare, de toate piedicile sufletului, ca nu cumva frânt de greutăţi să mă prăbuşesc. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Hrisant, Daria şi Ilaria
Catolic: Sf. Iosif, soţul Sf. Fecioare Maria
Greco-catolic: Ss mc Hrisant şi Daria.
Meteo
     *ASTĂZI: Cerul se menţine parţial acoperit cu nori, dar precipitaţii nu se vor semnala decât răzleţ în zona de munte. Noaptea temperatura va coborî cu câteva grade sub zero, iar în cursul zilei nu va urca mai mult de +7, +8 grade C. Vântul va sufla slab din sectorul vestic.
     *MÂINE: Vremea se va răci din nou, cerul se va acoperi treptat şi pot cădea precipitaţii mixte. Mercurul termometrelor nu va depăşi +3, +4 grade C, iar în cursul nopţii poate ajunge până la -2, -3 grade C.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Din cauza tăierilor de pădure din Buninginea
Moţii din Abrud primesc apă poluată şi pe... cartelă
     După ce a stârnit protestele moţilor din comuna Buninginea, firma din Caraş Severin care exploatează masă lemnoasă a reuşit să-i irite şi pe locuitorii din oraşul Abrud. Motivul: poluarea surselor de apă care alimentează staţia de tratare de la Buninginea. Aşa cum v-am mai informat, în urmă cu circa două săptămâni sătenii au protestat vehement împotriva celor care le taie pădurea şi le distruge drumul comunal. Primarul oraşului Abrud, David Ştefan, a declarat că din cauza defrişărilor apa este tulburată iar filtrele de la staţia din Buninginea nu mai fac faţă. El a adăugat că din acest motiv staţia a fost oprită de mai multe ori." Am sesizat conducătorii de la Apele Române şi de la IPM care au trimis oameni în zonă pentru a se constata că aşa stau lucrurile. Din păcate patronul firmei care exploatează masa lemnoasă nu răspunde nici la telefon, nici la alte solicitări, pentru a ne pune de acord cum să rezolvăm situaţia. M-am chinuit să asigur locuitorilor din Abrud apă potabilă după un program normal, iar acum cei care taie lemn la Valea Buninginei ne-au dat totul peste cap. Este păcat de munca noastră", a mai spus primarul David. În prezent, moţii din Abrud primesc apă două, trei ore dimineaţa şi cam patru ore seara, în funcţie de cât se acumulează în reţea. Legea prevede că cei care poluează în orice mod şi în repetate rânduri sursele de apă sunt pasibili de amenzi cuprinse între 3 şi 10 milioane de lei sau chiar de închisoare. Cert este faptul că cei care exploatează masa lemnoasă de la Buninginea au reuşit să-i nemulţumească atât pe locuitorii din Buninginea cât şi pe cei din Abrud.
Florin ROMAN

C.A.R. pentru toată lumea
     Plenul Camerei Deputaţilor a hotarat ieri că nu numai salariaţii vor putea să înfiinţeze case de ajutor reciproc, ci şi alte persoane care obţin venituri salariale. Prin votul acordat proiectului de lege pentru modificarea legii privind regimul juridic al caselor de ajutor reciproc ale salariaţilor, deputaţii au mai stabilit modul în care acestea vor acorda împrumuturi membrilor lor. Ei au dat dreptul caselor de ajutor reciproc ca pe viitor să se asocieze în uniuni teritoriale şi au mai decis ca un consiliu al Uniunii de Credit să prezinte bilanţurile Ministerului de Finanţe. (D.M.)

Astăzi, la sediul Băncii Comerciale
Expoziţie de pictură a micilor artişti de la Palatul copiilor din Alba Iulia
     Astăzi, 19 martie a.c., ora 16,00, sediul Băncii Comerciale din Alba Iulia (cel din "oraşul de jos") va găzdui vernisajul unei expoziţii de pictură organizat de Palatul copiilor din municipiul nostru. Vor expune copiii de vârstă mare de la Cercul de pictură, elevi ai prof. Laurenţia Stoia. După cum am fost informaţi de această inimoasă dăscăliţă, lucrările expuse vor putea fi cumpărate de privitori, intenţionându-se ca fondurile obţinute să fie utilizate pentru editarea unui album al cercului de pictură (care a înregistrat succese însemnate de-a lungul timpului prin elevii săi), un fel de "document sentimental" în care se vor regăsi, poate, peste ani, urmele paşilor unor viitori mari artişti ridicaţi din urbea noastră. (I.H.)
Ipocrizia lui Cozmâncă
     Referindu-se la "pachetul de legi anticorupţie" pentru care guvernul PSD intenţionează să-şi asume răspunderea, deputatul PNL de Alba, Dan Simedru, a apreciat că în acest proiect legislativ se "adună toate legile ca într-o zacuscă". "Mai mult, a fost introdusă aici şi legea evaziunii fiscale, care diluează esenţa legii anticorupţie, generalizând-o printr-o culpabilizare colectivă", a apreciat deputatul PNL. Referindu-se la modificarea Statutului funcţionarului public, Simedru a precizat: "Fratele Cozmâncă doreşte ca prefectul şi subprefectul să fie funcţionari publici, să nu mai facă parte din conducerea politică. Doreşte să facă o reorganizare şi o politizare excesivă a administraţiei publice, dar numai din 2005. Un exemplu de ipocrizie a domnului Cozmâncă ar fi următorul: spune că funcţionarul public trebuie să fie neutru, dar pe şeful Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici îl transformă în secretar de stat, în subordinea Ministerului Administraţiei Publice, exact sub pulpana lui politică!" (N.T.)
În judeţul Alba
Peste 2200 de persoane răpuse de bolile de sezon
     Printr-un comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică Alba suntem informaţi că în perioada 10-16 martie a.c. evoluţia virozelor şi a pneumoniilor a înregistrat o creştere, faţă de săptămâna precedentă. Au fost înregistrate 1260 viroze respiratorii, cu 73 de internări şi 441 pneumonii, cu 71 de internări.
     Practic, într-o singură săptămână, numărul celor diagnosticaţi cu astfel de boli a crescut cu circa 300 de cazuri. Pentru a scăpa de astfel de îmbolnăviri medicii recomandă: evitarea aglomeraţiei, consum de alimente bogate în vitamine, prezentarea la medicul de familie pentru un tratament corect şi pentru o corectă evaluare a situaţiei epidemiologice, care dacă situaţia o va impune vor fi luate măsuri suplimentare.
     DSP Alba va supraveghea evoluţia pneumoniilor în contextul măsurilor special iniţiate de MSF cu privire la sindromul respirator acut.(F.R.)
Referendum pentru înfiinţarea comunei Feneş
     Consilierul local al PD Zlatna, Alexandru Olălău, ne-a declarat că iîn colaborare cu alţi patru colegi a iniţiat un proiect de hotărâre care prevede organizarea unui referendum prin care cetăţenilor li se cere să se pronunţe asupra oportunităţii înfiinţării comunei Feneş. El a adăugat că în urma unui sondaj de opinie efectuat în satul Feneş, din 480 de persoane intervievate, 471 s-au pronunţat pentru, iar 9 împotrivă. La Presaca Ampoiului, 80 la sută dintre săteni s-au exprimat favorabil şi 20 la sută împotrivă, în timp ce în satul Galaţi părerile sunt împărţite, adică 50 la sută sunt pro şi tot atâţia contra. Consilierul local al PD susţine că prin constituirea noii comune, localnicii vor avea de câştigat prin atragerea de fonduri Phare şi Sapard necesare dezvoltării. Se mai aduc ca argumente apropierea administraţiei publice de cetăţean, îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru o comună nouă şi faptul că Feneşul a mai avut statutul de comună până în anul 1965. (F.R.)
Austeritate la Spitalul din Abrud
     La fel ca majoritatea spitalelor din judeţ şi cel din Abrud se confruntă cu greutăţi din cauza lipsurilor financiare. Primarul David Ştefan ne-a declarat că sumele alocate de Casa de Asigurări de Sănătate asigură doar 95 la sută din salarii, ceea ce înseamnă că se vor acumula noi datorii la alimente şi medicamente. Pe de altă parte trebuie spus că acest spital este în imposibilitate să-şi plătească datoriile. (F.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.