Ultima oră
Știri
Vicepreşedintele concernului Daimler Chrysler vine la Cugir
     Azi, cu începere de la ora 19.00, în sala de şedinţe a Primăriei Cugir se desfăşoară festivitatea de înmânare a însemnelor oficiale de "Cetăţean de Onoare" d-lui Volker Stauch, vicepreşedintele concernului Daimler Chrysler şi preşedintele AGA la SC "Star Transmission" Cugir. La festivitate participă reprezentanţi ai vieţii politice şi economice, judeţene şi locale. (N.T.)
Astăzi, la Alba Iulia
Seminar despre traficul cu fiinţe umane
     Astăzi, 19 martie a.c., începând cu ora 10,00, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia va avea loc un seminar intitulat "Traficul cu fiinţe umane- prezentarea fenomenului", organizat pentru informarea şi implicarea preoţilor protopopi şi a autorităţilor locale din eparhia noastră în combaterea unui fenomen social foarte grav, care ia proporţii tot mai mari. Acest seminar face parte din "Programul de informare şi combatere a traficului de fiinţe umane şi de asistenţă pentru victimele traficului", care se desfăşoară pe baza protocolului de colaborare încheiat între Patriarhia Română şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, încheiat în 18 ianuarie 2002 şi reînnoit în 17 ianuarie 2003. Seminarul va fi susţinut de domnii Ulrich Louis şi Ciprian Niţă, din partea Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie. La această manifestare va fi prezent şi IPS Andrei, arhiepiscopul Alba Iuliei. (I.H.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Irak - numărătoarea inversă
Ultimatumul lui Bush - de o maximă duritate
     Mâine dimineaţă când ne vom trezi, s-ar putea ca Operaţiunea Războiul din Irak să fi devenit realitate. Cele ultime 48 de ore puse la dispoziţie de preşedintele american vor fi expirate. În discursul său televizat adresat naţiunii americane, liderul SUA i-a cerut lui Saddam Hussein, fiilor săi şi colaboratorilor apropiaţi să părăsească puterea şi implicit ţara ca unică soluţie de evitare a războiului. În caz contrar, potopul se va abate asupra Irakului. Într-un apel direct către irakienii de rând, Bush le-a spus că momentul eliberării se apropie şi le-a promis că îi va ajuta să construiască un Irak nou. Liderul american le-a mai cerut apoi membrilor forţelor armate irakiene să permită intrarea paşnică a forţelor aliate în Irak şi să nu lupte pentru un regim muribund. "Saddam Hussein şi fiii săi trebuie să părăsească Irakul în 48 de ore. Refuzul lor de a face acest lucru va duce la un conflict militar care va începe la un moment pe care îl vom alege noi", a declarat preşedintele american în discursul său televizat adresat naţiunii de la Casa Albă. "Regimul irakian a folosit diplomaţia ca un truc pentru a câştiga timp şi avantaje. A sfidat în mod constant rezoluţiile Consiliului de Securitate care cereau dezarmarea totală. De-a lungul anilor, inspectorii Naţiunilor Unite au fost amenintaţi de oficialii irakieni, comunicaţiile lor au fost ascultate, iar ei au fost înşelaţi în mod sistematic. Eforturile paşnice de dezarmare a regimului irakian au eşuat de fiecare dată - deoarece nu avem de-a face cu oameni paşnici." Preşedintele american a expus, în continuarea discursului său, pericolul reprezentat de acumularea de arme de distrugere în masă de către regimul de la Bagdad şi de posibilitatea ca aceste arme să ajungă pe mâna teroriştilor. "Informaţiile obţinute de serviciile secrete (...) nu lasă nici o îndoială că regimul irakian continuă să dispună şi să ascundă unele din cele mai distructive arme care au existat vreodată. Acest regim a folosit, deja, armele de distrugere în masă împotriva vecinilor Irakului şi împotriva poporului irakian. Acest regim are o istorie marcată de agresiuni în Orientul Apropiat. Are o ură adâncă faţă de America şi prietenii noştri. A antrenat şi a adăpostit terorişti, inclusiv membri operativi ai al-Qaida. Pericolul e clar: folosindu-se de arme chimice sau într-o zi poate chiar nucleare, obţinute cu sprijinul Irakului, teroriştii ar putea să-şi ducă la îndeplinire ambiţiile lor declarate de a ucide mii, sau poate sute de mii de oameni nevinovaţi în ţara noastră sau în altă ţară".
     Faţă de acest pericol, preşedintele Bush a explicat că Statele Unite au dreptul legitim de a "folosi forţa pentru a-şi asigura securitatea naţională". "Această îndatorire îmi revine mie, în calitate de Comandant-Şef, prin jurământul pe care l-am depus, jurământ pe care mi-l voi ţine", a declarat Bush.
     Franţa şi Germania nu pot accepta însă un ultimatum pentru Irak. Deşi preşedintele francez a fost criticat extrem de dur la finalul întâlnirii din Azore, el a rezistat presiunilor infernale exercitate asupra sa, părând decis să-şi menţină poziţia până la capăt, fie şi cu preţul îngheţării relaţiilor cu SUA, declarând ieri că o acţiune în forţă contravine rezoluţiilor ONU. În aceste ultime 48 de ore, chiar dacă secretarul general al ONU, Kofi Annan şi-a exprimat dezamăgirea şi frustrarea de impasul din criza irakiană, el a dat ordinul de evacuare pentru inspectorii şi diplomaţii organizaţiei. În schimb, reprezentanţa Vaticanului va rămâne la Bagdad chiar şi în caz de război. Oficialii americani încă îi mai aşteaptă pe turci să adopte o poziţie oficială faţă de dislocarea trupelor SUA în sudul Turciei, decizie pe care Parlamentul urma să o precizeze ieri, dar pe care a amânat-o (pentru a câta oară?) până mâine sau poimâine. Şi Executivul britanic este "plin de sânge" după ce trei miniştri au preferat să demisioneze decât să îmbrăţişeze politica premierului Tony Blair.
     În paralel, autorităţile americane au luat măsuri de protecţie a propriilor cetăţeni. Operaţiunea intitulată "Scut Libertate" este de o anvergură fără precedent în SUA şi a fost extinsă pe întreg teritoriul american. Totodată a fost ridicat nivelul de alertă antiteroristă la "portocaliu" şi au fost luate o serie de măsuri de securitate. Paza de Coastă îşi va spori prezenţa în porturi şi va escorta feriboturile, navele de croazieră şi alte vase care prezintă riscuri ridicate; controalele la graniţele terestre vor fi intensificate.
Dana MOTREANU
Ultima oră
Preşedintele Ion Iliescu declară că România nu intră în război
     Aseară, preşedintele Ion Iliescu a convocat la Palatul Cotroceni, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării având pe ordinea de zi un singur punct, cel al crizei irakiene, pentru a discuta despre momentul actual al declanşării iminente a războiului în zona Golfului. În avanpremiera acestei întâlniri, preşedintele Ion Iliescu a declarat că România nu intră în război aşa cum se vehiculează. "Trebuie să privim cu realism. Nu e vorba de declanşarea unui război mondial şi nici de intrarea României în război. Am răspuns unei solicitări, dar asta nu înseamnă angajarea noastră într-un conflict militar " a spus preşedintele Iliescu. Şeful statului a mai precizat că, din partea SUA, au fost transmise aprecieri pentru poziţia consecventă a ţării noastre în criza irakiană. "Ne-am angajat într-o chestiune şi mergem cu consecvenţă pe această linie. Nu facem decât să reiterăm, astă-seară, ceea ce am convenit, ce am hotărât, ce a fost aprobat de Parlament", a conchis şeful statului. Ion Iliescu a subliniat că o altă şedinţă de urgenţă în cazul atacării Irakului nu va mai fi convocată. (D.M.)
Alba-Neagra
     Într-un ambalaj de formule pretenţioase, de fapt noua limbă de lemn a unor politici mai curând de vitrină decât efective, Cartea Albă a guvernării locale cuprinde realizările epocii de aur PSD-iste. Materialul nu este o analiză lucidă a stării actuale, de altfel jalnice la jumătatea mandatului. Nu este o comparaţie între promisiuni şi fapte, este un material plin de sloganuri, lipsit de concreteţe, de fapt, o formă fără fond.
     La o analiză atentă, orice cititor avizat poate desprinde câteva concluzii.
     * Scăderea nivelului de trai, rezultată din faptul că în ultimii doi ani tot mai puţini cetăţeni şi-au putut construi locuinţe (în 2002 cu 98 mai puţini decât în 2000, iar în 2001 cu 124 mai puţini ca în 2000). Lipsa banilor s-a reflectat în scăderea consumului intern precum şi în scăderea numărului de turişti cu aproximativ 20%.
     * Decapitalizarea firmelor locale, proces care a generat o scădere alarmantă a investiţiilor (în 2001 cu 22% mai mici decât în 2000, în 2002 cu 53% mai mici decât în 2000). Acest fenomen grav va avea efecte nefaste pentru economia judeţului pe termen scurt şi mediu, ştiindu-se că doar investiţiile masive de capital pot relansa şubreda noastră economie.
     * Creşterea şomajului - efect logic a cărui cauză principală constă în scăderea investiţiilor. Rata şomajului de 11,2% la finele anului 2002, în creştere faţă de 2001, se va rotunji semnificativ în acest an din cauza disponibilizărilor din sectorul minier şi din Industria de apărare, conducând spre o cifră alarmantă, care ne va plasa în topul celor mai problematice judeţe.
     * Abandonarea privatizării, reuşindu-se contraperformanţa de a privatiza doar o întreprindere pe an. În acest ritm, cele 28 de societăţi din portofoliul APAPS se vor privatiza în următorii 28 de ani.
     * Falimentarea exploataţiilor agricole familiale, care deţin 91,1% din terenul agricol, dar care au acces limitat la subvenţiile din agricultură. În majoritatea cazurilor, facilităţile financiare acordate de guvern în ultimii 2 ani s-au îndreptat către exploataţiile agricole comerciale, unde se regăsesc societăţile comerciale constituite în baza Legii 31/1991, asociaţiile agricole înfiinţate în baza Legii 36/1991 şi unele AGROMEC-uri, neglijând şi ignorând ţăranii şi gospodăriile individuale.
     *Antireforma învăţământului, materializată prin politizarea tuturor posturilor de conducere, nerespectarea legilor cu privire la ocuparea funcţiilor, fraudele la examenele de capacitate şi bacalaureat (au fost sancţionate numeroase cadre didactice, dar fondul problemei a rămas neatins), reducerea ofertei disciplinelor opţionale de la 30% la 5% (acestea fiind impuse de conducerea şcolilor fără a se ţine cont de opţiunea elevilor şi a părinţilor) reducerea numărului de manuale alternative la trei.
     Raportul Comisiei Europene din 2002 menţionează faptul că reforma învăţământului a făcut paşi serioşi înapoi, situându-se la nivelul anului 1996.
     * Falimentarea sistemului de sănătate publică, prin subfinanţarea cronică în urma centralizării sistemului de asigurări de sănătate (OUG 150/2002). La această oră, spitalele acumulează datorii foarte mari faţă de furnizori, farmaciile au sistat eliberarea de medicamente gratuite şi compensate, iar asiguraţii se confruntă cu situaţii greu de suportat, veniturile lor fiind insuficiente pentru a acoperi costul integral al medicamentelor.
     * Distrugerea drumurilor publice judeţene, prin alocarea de către administraţia publică a unei sume insuficiente pentru întreţinerea lor. Toate drumurile judeţene sunt în stare precară, unele fiind chiar impracticabile.
     Aceste "măreţe realizări social-democrate", conform sloganului "Mai aproape de oameni, împreună cu ei", nu pot duce decât la o singură concluzie: Cartea Albă a guvernării PSD este de fapt o Carte Neagră a vieţii economice şi sociale din judeţul Alba. (Biroul de presă al PNL Alba)
Reforma administraţiei publice locale între plus şi minus
     În ultimii ani, schimbarea raportului între administraţie şi cetăţeni a devenit una dintre cele mai importante preocupări ale actualilor guvernanţi. Acest lucru se simte cu precădere în comportamentul prefectului judeţului Alba, av. Ioan Rus, audienţele zilnice acordate, întâlnirile periodice organizate în localităţi cu probleme şi foarte recenta înfiinţare a unei pagini propii de Internet, reprezentând argumente elocvente în acest sens. Mai mult, tot la iniţiativa prefectului Ioan Rus şi sub directa coordonare a Guvernului României, pentru a veni în întâmpinarea cetăţeanului, s-au înfiinţat Oficiul Prefectural Câmpeni, Biroul judeţean pentru Romi, un telefon al cetăţeanului accesibil la orice oră şi, nu în cele din urmă, servicii comunitare de agricultură şi cadastru în 40 de localităţi. De asemenea, la sediul Prefecturii sunt organizate conferinţe de presă săptămânale susţinute de reprezentanţii serviciilor descentralizate, fiindu-i astfel facilitat mass-mediei judeţene şi implicit cetăţenilor accesul la foarte multe informaţii de larg interes.
     Toate cele prezentate mai sus şi multe altele sunt realităţi de necontestat în zilele noastre, însă nu pot fi trecute cu vederea şi anumite neajunsuri manifestate de către unele persoane publice în relaţia cu cetăţenii. De exemplu, numeroase persoane se plâng de faptul că anumiţi primari sau şefi de instituţii publice manifestă un comportament impulsiv, rece şi respingător, fiind acuzaţi că se mai "umanizează" doar în preajma acţiunilor electorale. Mai mult, pentru aceştia, ţinerea audienţelor reprezintă o adevărată corvoadă, ei invocând tot felul de motive puerile pentru a renunţa la ele. Nu e mai puţin adevărat că respectivii au exemple concrete în rândul anumitor parlamentari de Alba în ceea ce priveşte "apropierea de oameni şi îndrumarea lor". Dacă la acest capitol am evita deocamdată să facem nominalizări - se ştiu ei prea bine, la fel şi populaţia - în schimb adevăraţii campioni ai relaţiilor directe cu cetăţenii pot fi declaraţi senatorul Cornel Filipescu şi deputatul Codrin Ştefănescu.
Răzvan JURCĂ, Adriana DURIGĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.