Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
"Fulgerul" a lovit Irakul
     Ieri dimineaţă, la ora 4,35 ora României, "FULGERUL" american a lovit Irakul. La 90 de minute după expirarea ultimatumului dat de preşedintele SUA-George W. Bush, 40 de rachete Tomahowk au atins primele ţinte irakiene, într-o operaţiune intitulată "Lovitura de decapitare". După 40 de minute de la lansarea atacului, Bush a anunţat declanşarea operaţiunilor militare împotriva Irakului, subliniind că "o forţă decisivă" va fi utilizată pentru dezarmarea acestei ţări şi îndepărtarea preşedintelui Saddam Hussein. "În acest moment, forţele americane şi cele ale coaliţiei sunt în primele stadii ale operaţiunilor militare. Singura modalitate de a câştiga acest conflict este de a utiliza "o forţă decisivă" a subliniat preşedintele american, care a ordonat desfăşurarea a 300.000 de militari americani, a sute de avioane, tancuri, elicoptere şi nave de război în jurul Irakului, în regiunea Golfului şi în Marea Mediterană. Declarând răspicat că nu vor fi folosite jumătăţi de măsură, Bush a precizat că forţele coaliţiei vor face tot posibilul pentru a limita pierderile de vieţi omeneşti. El a afirmat că liderul irakian a plasat trupe şi material militar în zonele cu populaţie civilă care este folosită drept scut uman.
     Primele informaţii după atacul de ieri dimineaţă arată că Saddam Hussein a fost în vizorul primului val de bombardamente asupra Bagdadului, iar ţintele alese au fost decise pe baza informaţiilor serviciilor speciale americane, potrivit cărora preşedintele irakian s-ar afla într-un buncăr din Bagdad, unde ar avea loc o reuniune a conducerii militare. De fapt, această strategie a fost adoptată doar cu două ore înainte de "momentul A" şi nu făcea parte din planificarea iniţială a atacurilor. Despre rezultatele primului atac lansat de pe navele americane de război din Marea Roşie şi Golful Persic nu s-au făcut deocamdată precizări. Se pare însă că misiunea destinată "decapitării" nu a avut succes pentru că după trei ore de la lansarea atacului, Saddam Hussein a ţinut un discurs în faţa naţiunii, demonstrând că este viu şi dornic de luptă. Surse britanice susţin că aceste prime atacuri nu reprezintă începutul unei mari campanii, ci "un exemplu a ceea ce poate face tehnologia modernă în momentul în care există o ţintă pe care credem că trebuie să o atacăm". Acţiunile militare ale coaliţiei au însă şi un alt inamic: vremea. Zona Golfului se confruntă cu furtuni de nisip de o intensitate deosebită care "obturează" acţiunile terestre.
     Începerea acţiunii militare împotriva Irakului a atras deopotrivă declaraţii de sprijin şi condamnare pe tot cuprinsul lumii. China şi Rusia cer oprirea imediată a războiului, la fel şi Indonezia (ţara cu cea mai numeroasă populaţie musulmană din lume). Franţa şi Germania speră că actualul conflict se va încheia cât mai repede, iar Belgia condamnă renunţarea la ordinea juridică internaţională. În schimb, celelalte ţări din Europa regretă că s-a ajuns în această situaţie dar că acţiunea declanşată ieri reprezintă singura opţiune în condiţiile actuale. Japonia şi Filipine şi-au exprimat sprijinul faţă de acţiunea americană. Liga Arabă spune că acţiunea militară împotriva Irakului este o zi tragică pentru toţi arabii. Şi Consiliul Nord Atlantic s-a reunit ieri în sesiune extraordinară iar ambasadorii celor 19 state din Alianţă au analizat situaţia după primele atacuri şi planurile de asigurare a protecţiei Turciei, singurul membru NATO ce are graniţă comună cu Irakul, chiar dacă această ţară a refuzat cererea SUA de amplasare pe teritoriul ei a trupelor şi tehnicii militare. Prima ripostă din partea Irakului a venit imediat, Saddam Hussein lansând cinci rachete în direcţia Kuweitului, fără să facă însă victime. Una dintre ele a fost interceptată de rachetele americane. Trei valuri de atacuri au fost lansate asupra Irakului, până la ora închiderii ediţiei. Pe lângă Tomahawk-uri au fost lansate şi bombe cu ghidaje laser, de mare precizie.
Dana MOTREANU