Ultima oră
Știri
Mâine la Alba Iulia
Întâlnire a purtătorilor de cuvânt ai inspectoratelor şcolare din Ardeal
     Sâmbătă, 22 martie a.c. ora 10.30 în Amfiteatrul Colegiului Economic "Dionisie Pop Marţian" Alba Iulia va avea loc o întâlnire a reprezentanţilor Ministerului E­du­ca­ţi­ei şi Cercetării cu responsabilii cu relaţii publice şi purtătorii de cuvânt ai inspectoratelor şcolare judeţene din Transilvania (16 judeţe).
     La manifestare va participa şi purtătorul de cuvânt al Prefecturii judeţului Alba, d-ra Georgiana Jurcă, care va prezenta punctul de vedere al instituţiei în legătură cu subiectele dezbătute. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Americanii nu se joacă de-a războiul, ei vor capul lui Saddam şi petrolul irakian
     Irakul nu este doar o dictatură care ameninţă securitatea globală, ci şi domeniul unei bătălii de maximă importanţă pentru viitorul lumii: o treime din rezervele mondiale de petrol sunt în această ţară devenită de joi, 20 martie, ţinta atacurilor americane. Lupta pentru petrolul irakian a început cu preşedintele Nixon, ajungându-se la criza petrolului din anii '70, iar acum moneda aurului negru a ajuns cea mai puternică armă "neconvenţională" pe care Saddam o poate folosi împotriva americanilor şi OPEC. Şi în clipele înfrângerii sale, Saddam poate lovi puternic prin incendierea puţurilor de petrol, inflamând preţurile pe baril de petrol în condiţiile în care SUA rămâne cel mai mare consumator mondial de ţiţei. Iar acum, în momentul atacării Irakului, la 80 de ani după săparea primului puţ de petrol din Irak la Kirkuk, SUA ştie că înaintează pe un teren minat care poate să arunce lumea într-o nouă criză a petrolului.
     Un grup de cercetători americani a avertizat că la începutul secolului 21, lumea se află într-o criză energetică, aflându-se foarte aproape de utilizarea tuturor capacităţilor sale de producţie petrolieră. Agenţia Internaţională pentru Energie a confirmat că se aşteaptă la o dublare a consumului de petrol în lume înainte de 2025 şi la o dependenţă tot mai puternică de petrolul din ţările arabe. Iar toate acestea în condiţiile în care familia Bush deţine un pachet important de acţiuni la Standard Oil, megatrustul petrolier american, deci are un motiv în plus să dorească să-şi însuşească importanta rezervă de petrol din regiune. Indiferent de forajele ce au loc acum în alte regiuni ale globului, cu 112 miliarde de barili, Irakul se plasează imediat după Arabia Saudită, în ceea ce priveşte rezerva mondială de petrol, cu precizarea că, din cauza conflictelor şi sancţiunilor economice, 90% din rezerva irakiană a rămas neexplorată. Doar 15 dintre cele 73 de zăcăminte descoperite în Irak sunt exploatate, ceea ce înseamnă că sunt necesare masive investiţii apreciate de Deutsche Bank la 38 de miliarde de dolari.
     Dar nu numai SUA îşi adjudecă petrolul irakian: companiile ruseşti au contracte majore de dezvoltare a câmpurilor petroliere irakiene, printre care şi cel de la West Qurne, la fel ca şi China, Turcia, chiar Franţa. Însă numai SUA au ajuns în situaţia de a-şi folosi puterea militară pentru a schimba balanţa puterii în petrol mizând pe cartea forţei: dacă SUA ar putea obţine controlul asupra terenurilor din Irak şi ar realiza îndepărtarea de la regim a lui Saddam, s-ar anula dependenţa de petrol din Golful Persic: "dacă vom controla petrolul irakian, nu vom avea nevoie de o afurisită taxă la benzină ca să rezolvăm probleme", spune un politician din New York. Preţul petrolului a scăzut cu 21 de procente în ideea că războiul din Irak va fi scurt şi nu vor fi pagube la câmpurile petroliere. Irakul a înregistrat săptămâna trecută cel mai mare export de petrol 1,8 milioane barili pe zi, însă acum în condiţii de război petrolul irakian rămâne să fie pus la păstrare până când se va hotărî cine îl va revendica: SUA autointitulându-se principal manager al petrolului irakian. Până acum, Irakul trimitea spre SUA 35% din petrolul naţional, potrivit unui grup de consultanţă american, dar şi unor companii italiene precum Eni din Italia şi TotalFinaElf din Franţa. În ultimele două luni exporturile irakiene au crescut pe măsura agravării crizei venezuelene, iar în condiţii de război întreaga zonă a Golfului pune probleme OPEC, deşi rămâne şansa ca Irakul să exporte petrol în mod ilegal, deşi în cantităţi mai mici.
     În ultimele săptămâni, companii petroliere din întreaga lume au primit o informaţie surprinzătoare: şapte petroliere iordaniene au încărcat un milion de barili de petrol pur irakian în portul Khor al-Amaya din Golful Persic fără să fie oprite de Forţa Multinaţională de Interceptare condusă de SUA şi care în mod normal verifică orice ambarcaţiune din zonă. Puţin mai târziu, un oficial american a precizat că SUA nu cercetează navele aliaţilor, adăugând: "Considerăm Iordania un aliat vital în războiul contra terorismului." O completare care spune totul despre adevărata miză a războiului din Golf şi ţinta ascunsă a atacurilor americane camuflate sub masca ameninţării terorismului şi a pretextului apărării securităţii mondiale: imensele rezerve de aur negru ale Irakului.
Teodora ILINCA

Delirul baronilor PNL
     Într-un limbaj gregar, de mahala, încărcat de furie neputincioasă, liderii PNL Alba oferă opiniei publice un comunicat de presă în care formulează o serie de acuze aiuritoare, derizorii, flagrant mincinoase, nedemne pentru un om politic, la adresa PSD, a domnilor prefect Ioan Rus şi senator Cornel Filipescu. "Timp de 12 ani au impus taxe, biruri şi scumpiri repetate..." - delirează domnul Teodor Atanasiu cum a făcut-o şi în intervenţia sa televizată, "uitând" că între anii 1996-2000 ţara a fost condusă de liberali, ţărănişti şi pedişti iar ministrul liberal de finanţe Traian Decebal Remeş a ruinat prin impozitări excesive peste 300.000 de agenţi economici. Ceea ce nu se întâmplă astăzi.
     Culmea ipocriziei este însă apelativul de baroni locali acordat celor doi lideri PSD. Cum poate fi numit "baron" un om care locuieşte într-un obişnuit apartament de bloc - ne referim la prefectul Ioan Rus - care posedă o singură maşină, "Nubira", cumpărată după 30 de ani de avocatură, care nu face parte din nici un consiliu de administraţie şi nu este acţionar la nici o firmă? Ce legi, fie ele şi morale, au fost încălcate prin faptul că soţia sa, farmacistă, are o farmacie în Alba Iulia şi una alături de un spaţiu de cazare aflat în construcţie la Râmeţ? Afaceri a căror legalitate a fost confirmată de repetate ori de organele de control abilitate. Sau cum poate fi numit baron senatorul Cornel Filipescu proprietarul unui simplu apartament de bloc, a cărui unică maşină este "Dacia" primită de la Senat, fără nici un fel de venit în afara indemnizaţiei de parlamentar şi a salariului de cadru didactic universitar? Pentru ştiinţa domnilor Atanasiu şi Coriolan Simedru arătăm că fiul senatorului, inginer constructor, şi-a terminat casa în 1999, când tatăl său nu avea nici o funcţie publică.
     Prin contrast, cum poate fi numit preşedintele Teodor Atanasiu, care pe timpul guvernării PNL a făcut parte succesiv din 6 consilii de administraţie, inclusiv din extrem de bine-remuneratul CA al FPS central, ceea ce i-a rotunjit copios venitul personal? Aceasta, în afara funcţiei de director la UM Cugir, calitate în care a dovedit un management mai mult decât defectuos! Nici nu e de mirare dat fiind că era foarte preocupat să transforme în vilă casa părinţilor din Cugir şi să-şi renoveze luxosul apartament din centrul Alba Iuliei. Maşina luxoasă (Opel Omega în valoare de 18.000 de euro) plus o Dacie precum şi calitatea de acţionar împreună cu soţia sa la şase firme private (B&M Direct Consulting SRL Alba Iulia, Centrum Conf SRL Cugir, Credit Consulting SRL Cugir, Montag Albu SNC Cugir, Oxygene SRL Alba Iulia, Romvan SRL Alba Iulia) alături de celelalte proprietăţi, îl recomandă peremptoriu pe el însuşi ca pe un autentic baron local. Îi stă alături deputatul-baron Coriolan Simedru, proprietarul unei vile noi la Totoi, al unei dacii şi mai nou al unei maşini Opel Vectra în valoare de 9.500 euro şi acţionar împreună cu soţia sa la cinci societăţi comerciale (Flash Marketing Group România SRL Alba Iulia, Montag Albu SNC Cugir, Oxygene SRL Alba Iulia, Remat Alba SA Alba Iulia (m. CA), Romvan SRL Alba Iulia, Simedru Silviu "Matcon" AF.
     Doctrina social-democrată susţine proprietatea, ascendenţa clasei mijlocii a oamenilor de afaceri, şi nu reproşăm adevăraţilor baroni locali din rândul PNL (o viitoare listă o rezervăm pentru viitor) condiţia lor materială dacă şi numai dacă bunurile au fost obţinute cu respectarea legii. Ne surprind doar meandrele gândirii celor doi liberali, care dovedesc o mentalitate strict bolşevică atunci când se referă la liderii PSD şi devin liberali doar atunci când e vorba de propria lor afacere.
     Nu încheiem înainte de a sublinia că ceea ce îi descalifică în ochii opiniei publice pe liberalii din Alba este evidenta superficialitate cu care îşi construiesc poziţia politică. Ei nu numai că nu înţeleg - datorită handicapului profesional şi cultural - ceea ce exprimăm, dar nici nu ştiu să citească.
     În precedentul comunicat, afirmam că "protecţia socială contravine flagrant doctrinei liberale, adeptă cunoscută a "capitalismului sălbatic" potrivit căruia contează individul, nu comunitatea". Ei bine, comunicatul Biroului de presă afirmă că noi susţinem "că individul nu contează, ci doar comunitatea". Le sugerăm, pe viitor, să silabisească... Nădăjduim că astfel, poate, vor înţelege. (Biroul de presă al PSD)
"Spring Day" - omagiată de elevii judeţului Alba
     Astăzi, mai multe unităţi de învăţământ din judeţul Alba vor omagia "Ziua Primăverii în Europa - Spring Day in Europe" printr-o serie de acţiuni menite să contribuie la înţelegerea procesului de integrare europeană, pentru cunoaşterea viitorului Europei. Acest proiect a luat fiinţă la iniţiativa miniştrilor educaţiei din ţările UE, ai ţărilor asociate, ai ţărilor aflate în curs de aderare şi a fost susţinut de către Secretariatul general al Comisiei europene. România este pe primul loc în rândul ţărilor "Spring Day" cu un număr de 935 de şcoli din care 21 sunt din judeţul Alba.
     Coordonatorul judeţean al proiectului este d-na prof. Rodica Andronescu, care a precizat că prin acest program european se urmăreşte cu precădere promovarea valorilor şi specificul regional, plurilingvismul şi multiculturalismul şi, de asemenea, acţionează pentru eliminarea discriminărilor politice, sociale, economice, religioase şi rasiale. Astăzi vor avea loc manifestări în cadrul Colegiului "HCC" Alba Iulia, Liceul Sportiv Alba Iulia, Colegiul "Avram Iancu" Câmpeni, Colegiul "David Prodan" Aiud, Colegiul "Lucian Blaga" Sebeş, Şcoala I-VIII "Silviu Cărpinişianu" Sebeş, Şcoala I-VIII "Vasile Goldiş" Alba Iulia şi Liceul de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia.
(R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.