Ultima oră
Știri
Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei
Trist record românesc
      În fiecare an pe 24 martie se marchează Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei, ne informează DSP Alba. În România sunt zilnic 82 de cazuri noi şi 5 decese. Ţara noastră se situează pe primul loc în Europa prin creşterea incidenţei la copii de la 3,8 la sută în 1985 la 45,6 la sută în 2002. În judeţul Alba incidenţa cazurilor TBC este în scădere, fiind mult sub media naţională. Cu ocazia acestei zile vor fi organizate mai multe manifestări de informare şi prevenire.(F.R.)
Pentru îndeplinirea standardelor UE în domeniul mediului
România are nevoie de 21 de miliarde de dolari
      Pentru finanţarea proiectelor de mediu destinate reconstrucţiei ecologice, România are nevoie de aproape 21 miliarde de dolari, în prezent fiind investit în astfel de proiecte 1 miliard de dolari. Anul trecut, în domeniul protecţiei mediului au fost demarate o serie de programe comunitare cu sprijinul UE, fiind alocate peste 43 de milioane de euro, mai mult de jumătate reprezentând fonduri nerambursabile. De asemenea, în cadrul programului ISPA au fost lansate 21 de proiecte în valoare de 716 milioane de euro, din care 526 de milioane de euro sunt fonduri nerambursabile. Cele mai importante proiecte aflate în derulare sunt cele destinate managementului apei, deşeurilor, protecţiei naturii, monitorizării calităţii aerului etc. (A.D.T.)
Suciu e mai presus de lege...
      Directorul adjunct al Direcţiei Finanţelor Publice Alba, Cornel Suciu, care în timpul liber mai este şi consilier judeţean PSD, nu cunoaşte legea şi nici intenţiile partidului său atunci când spune că cele două funcţii nu sunt incompatibile. Având în vedere statutul său de funcţionar public şi faptul că ocupă o funcţie de conducere într-o instituţie judeţeană de interes public, incompatibilitatea există şi este prevăzută de legea care reglementează activitatea profesională a funcţionarilor. Oricum, era de aşteptat ca Suciu Cornel să nu recunoască faptul că ocupă ilegal o funcţie publică care îi aduce beneficii financiare de sute de milioane. Cum altfel poate să justifice miliardul de lei câştigat în doar şase luni de zile, pentru care acum trebuie să plătească un impozit de 100 de milioane de lei?
     Şi de această dată, reprezentantul de frunte al PSD Alba a dovedit că este un agitat politic, calitate pe care o îndeplineşte cu succes şi în Consiliul judeţean. Un venit de un miliard de lei în doar şase luni, în condiţiile în care salariul lunar nu depăşeşte 10 milioane de lei, l-ar face să pălească până şi pe Adrian Năstase. Un om simplu trebuie să muncească mai mult de zece ani pentru a obţine banii câştigaţi de Suciu într-o jumătate de an. Suciu se foloseşte de funcţia de consilier judeţean pentru a obţine alte zeci de milioane de lei din cenzoratele prestate la societăţile "Apa CTTA" şi "DPL". La fel ca partidul din care face parte, Suciu se consideră mai presus de lege şi crede că atâta timp cât PSD este la putere nimeni nu poate face nimic.
Dan Coriolan SIMEDRU, deputat PNL de Alba

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Războiul din Irak
"Valul de oţel" se revarsă către Bagdad Şoc şi groază continuă
      Bombardiere B-52 atacă la lumina zilei
      Bombardierele B-52 au decolat duminică la prânz de la bazele aeriene din Marea Britanie în direcţia Golfului Persic, purtând o mare încărcătură de bombe şi rachete de croazieră. Bombardierele de mare tonaj au luat parte la raidurile aeriene împotriva Bagdadului şi oraşului natal al lui Saddam Hussein, Tikrit, dar ministrul apărării britanic a refuzat să precizeze care ar fi destinaţia lor concretă. Bombardierele B-52, cu o amplitudine de 60 m şi opt motoare, pot transporta armament nuclear sau convenţional şi lansa 20 de rachete concomitent, fiind responsabile de străpungerea apărării Gardei Republicane irakiene în 1991, dar şi de efectele devastatoare asupra Afganistanului în ofensiva antiteroristă. (T.I.)
Forţele aliate pătrud tot mai adânc în Irak
      Forţele americane au ajuns la jumătatea drumului către Bagdad, însă succesul de pe linia frontului pare să fie umbrit de veştile că o rachetă Patriot a doborât din greşeală un avion american, iar în tabăra kuweitiană un soldat american de religie musulmană a lansat o grenadă împotriva camarazilor săi, omorând un soldat şi rănind alţi 12. Forţele aliate avansează acum pe autostrada 80 irakiană, supranumită şi "autostrada morţii" din timpul războiului din Golf din 1991, preferând să securizeze drumurile şi câmpurile petroliere fără a mai cuceri oraşele. (T.I.)
SUA renunţă la planul B
      Administraţia de la Washington a renunţat definitiv la trimiterea de trupe în nordul Irakului, dinspre Turcia, şi a ordonat navelor încărcate cu blindate şi echipamente militare din apele turce să se îndrepte către Golful Persic, trecând Canalul Suez. Preşedintele Bush a avertizat că războiul împotriva Irakului ar putea dura mai mult decât a fost prevăzut, campania militară desfăşurându-se pe un teren dificil şi în condiţiile în care liderii irakieni au amplasat trupe şi echipamente militare în zone civile, în intenţia de a utiliza cetăţenii nevinovaţi pe post de scuturi umane. (T.I.)
Irakul pretinde că a luat prizonieri din rândul forţelor aliate
      Vicepreşedintele irakian T.Y. Ramadan a declarat duminică, 23 martie, că Irakul a capturat prizonieri din rândul forţelor aliate, într-o zonă la sud de oraşul Nasiriyah, pe care coaliţia susţine că l-a cucerit de sâmbătă. De asemenea, Ramadan a negat orice speculaţii că preşedintele Saddam Hussein ar fi fost rănit în atacurile aeriene asupra Bagdadului, precizând că soldaţii care au fost capturaţi din cadrul coaliţiei conduse de SUA împotriva Irakului vor fi arătaţi la televiziunea irakiană. (T.I.)
Ministrul irakian al informaţiilor susţine că forţele americane s-au împotmolit
      Ministrul irakian al informaţiilor, Mohammed Sahaf, a ţinut o conferinţă de presă sfidătoare la Bagdad, spunând că forţele americane s-au împotmolit într-un marasm, de unde nu vor scăpa cu viaţă. Astfel, Sahaf a declarat că forţele americane au căzut într-o capcană în oraşul port Umm Qasr şi că trupele irakiene le dau o lecţie, iar luptele vor continua până la înfrângerea invadatorilor. Ministrul irakian al informaţiilor a anunţat totodată şi pierderile - la Basra, unde au fost ucise 77 de persoane şi peste 360 rănite, iar la Bagdad au fost rănite cel puţin 100 de persoane. În paralel, ministrul de externe irakian, Naji Sabri, s-a deplasat în Siria, de unde apoi va pleca în Egipt, în vederea întâlnirii arabe la nivel ministerial unde va cere lumii arabe să sprijine Irakul. (T.I.)
Ofensiva terestră aliată împotriva Bagdadului se apropie
      Asaltul forţelor aliate pentru cucerirea capitalei irakiene, Bagdad, va începe marţi, 25 martie, după estimările unui oficial al armatei britanice, fără ca trupele să fie implicate în lupte în zona oraşului Basra, aşa cum era de aşteptat să se întâmple. Astfel, trupele aliate vor ajunge în apropierea Bagdadului luni noaptea, urmând ca ofensiva terestră să înceapă a doua zi, sursa britanică precizând că este important ca forţele aliate să nu fie întârziate de lupte pentru cucerirea oraşului Basra, ci să poată trece de acesta şi să înainteze către nord. (T.I.)
Accidente mortale pe drumurile judeţului Alba
      Trei persoane au murit la sfârşitul săptămânii trecute
      *În cursul după-amiezii de vineri, un grav accident de circulaţie a avut loc pe DN 1, în zona localităţii Galda de Jos. Ioan Păcurar, de 54 de ani, din Luduş, conducea un autoturism Dacia 1310, cu număr de înmatriculare MS-48-PIA, care tracta o remorcă, pe direcţia Alba Iulia - Teiuş. La un moment dat, autoturismul a intrat pe contrasens şi a intrat în coliziune cu o autoutilitară Roman, cu număr de înmatriculare AB-03-SPP, condusă de Petru Groza, de 44 de ani. Dacia s-a ciocnit în lateral şi cu o altă Dacia Nova, care a intrat într-o conductă de gaz metan, însă din fericire, nu s-a produs nici o explozie. Impactul violent a făcut ca şoferul Daciei, Ioan Păcurar şi mama lui de 78 de ani să-şi piardă viaţa.
     *Un alt accident soldat cu un mort a avut loc la Bucerdea Grânoasă. Poliţia a fost sesizată că B.A., de 36 de ani, şi C.C., de 20 de ani, s-au deplasat cu tractorul în locul cunoscut sub denumirea de Parc, pentru a transporta apă la domiciliu cu o cisternă. În timp ce cisterna se alimenta, C. Cîmpean a fost surprins de axul cardanic al utilitarei, fiind grav rănit. Pacientul a fost transportat de urgenţă la spital, însă, din păcate, medicii nu au reuşit să-i salveze viaţa.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.