Prima pagină Ediția din: 25.3.2003
Știri
Dr. Liviu Stoica a intrat în PSD
      În cursul zilei de astăzi va fi confirmată o mutare de excepţie pe scena politică a judeţului Alba. Este vorba despre consilierul judeţean dr. Liviu Stoica, care a renunţat la PNŢCD (unde a fost cadru activ mai bine de 12 ani) pentru a se înregimenta în rândurile tot mai numeroase ale Partidului Social Democrat. Noul membru de marcă al PSD Alba ne-a declarat în exclusivitate: "Demisia mea din PNŢCD nu are cauze ce ţin de doctrina creştin - democrată ci de faptul că unii indivizi nu au capacitatea de a gândi politica într-un mod realist. Atât forma cât şi conţinutul gândirii politice oglindesc nevoia de ex­pri­ma­re a convingerilor personale. În par­ti­dul în care eram membru activ şi vicepreşedinte, exprimarea unor idei concrete nu mai era posibilă, iar eu mă consider un politician cu idei în sprijinul celor mulţi, tocmai de aceea am îmbrăţişat cu toată convingerea doctrina social - democrată". Preşedintele PSD Alba, av. Ioan Rus, ne-a mai comunicat de asemenea, în cursul după-amiezii de ieri, faptul că alţi doi ţărănişti importanţi au făcut acest pas. Este vorba despre consilierul judeţean Teofil Florea şi de medicul Mircea Lămurean. (R.J.)
Oferte de muncă pentru studenţii albaiulieni
      Astăzi, la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, SC Colaborare SRL din Cluj Napoca va prezenta studenţilor interesaţi câteva oferte de lucru pe perioada verii. Ofertele se referă la slujbe sezoniere în străinătate. Acţiunea este organizată de Liga Studenţilor din Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia care demonstrează astfel că este preocupată deopotrivă de latura culturală şi distractivă a vieţii de student, dar şi de latura economică şi de ce nu de facilitarea legăturilor dintre studenţi şi eventualii angajatori. (A.D.)
AlbaConstruct 2003
      În organizarea Camerei de Comerţ Alba şi a SC Alba Iulia SRL, mâine va avea loc la Alba Iulia dechiderea oficială a expoziţiei AlbaConstruct 2003. Manifestarea, care va fi găzduită de Casa de Cultură a Sindicatelor începând cu ora 10.00, va cuprinde o serie de produse în domeniu cum ar fi structuri, instalaţii şi echipamente pentru construcţii. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
"Copilul minune" Alexandru Pârgaru a revenit acasă
      Medicii germani sunt optimişti cu privire la evoluţia bolii sale: o cumplită tumoare pe creier, care a fost operată de două ori
     
Edi
Alexandru Pârgaru, alături de prietenul său german, arhitectul Hans Bugardt şi de soţia acestuia
Acum câteva zile, Alexandru Pârgaru, copilul în vârstă de 10 ani, din Alba Iulia, (care a fost botezat de pre­să "copilul minune", datorită talentului său şi din pricina marilor încercări prin care a trecut), a revenit acasă, după două luni de tratament în Germania. După cum ştiţi, acesta, după ce a suferit două operaţii pe creier la Cluj Napoca, din pricina unei tumori care i-a afectat nervul optic şi glanda hipofiză (ultima efectuată la limită, când viaţa lui stătea atârnată într-un fir de păr), a plecat în Germania unde a fost supus unui tratament (radioterapie), ţintit pe zona de risc. De-a lungul timpului, în jurul său s-a creat un curent de solidaritate care a cuprins ziarişti, medici, funcţionari publici, politicieni, oameni de afaceri etc. şi, graţie sprijinului lor, a avut şansa de a ajunge în Germania (în perioada 19 ianuarie- 14 martie a.c.), unde a beneficiat de tratament cu aparatură ultramodernă.
     Am revenit asupra cazului Alexandru Pârgaru, pentru că sunt câteva lucruri pe care trebuie să le cunoaşteţi. Mai întâi faptul că, în Arnsberg (Germania), Alexandru şi mama sa au locuit fără să plătească nimic într-o garsonieră aparţinând de spitalul din localitate, că arhitectul Hans Burgardt şi soţia sa, Sieglinde de Gavarelli, au fost gazde minunate, plimbându-i pe cei doi români prin împrejurimile Arnsberg-ului pentru a le face cât mai uşor de suportat şederea printre străini (de fapt arhitectul şi-a pus în mişcare toate relaţiile pentru a acoperi integral costurile tratamentului) şi că medicii germani (de la Clinica din Münster), după încheierea şedinţelor de radioterapie, sunt optimişti cu privire la evoluţia bolii micului Alexandru. Acest fapt ne-a fost confirmat de dr. Dan Sicoe, care s-a deplasat recent în Germania, într-un schimb de experienţă medicală Alba Iulia -Arnsberg (care se efectuează periodic), dânsul având prilejul de a discuta cu specialiştii care s-au ocupat de "copilul minune". "S-a efectuat, ne-a declarat acesta, un tratament punctual pe zona de risc, cu aparatură specială, în urma unor investigaţii amănunţite. Având în vedere faptul că tumora a afectat şi glanda hipofiză, împiedicând creşterea copilului, va urma un tratament hormonal. Dar abia după un an sau doi, deoarece acest tratament ar putea declanşa reapariţia tumorei. Interesant în acest caz este faptul că, în urma examinării histopatologice, s-a relevat natura... benignă a tumorei. Aşadar, aceasta nu ar trebui să fie atât de agresivă. Desigur, medicii germani sunt optimişti, pentru că intervenţia chirurgicală efectuată în România este ireproşabilă şi pentru că tratamentul a fost administrat corespunzător. Dar, în astfel de cazuri... nimic nu-i sigur, pentru că medicina nu este matematică!"
     Şi mai este un motiv care ne-a determinat să revenim asupra cazului Pârgaru: mulţumirile pe care această familie greu încercată de soartă doreşte să le adreseze celor ce l-au ajutat pe Alexandru. Iată câţiva dintre cei ce au contribuit la însănătoşirea (sperăm) "copilului minune": dr. Dan Sicoe, de la care a pornit, propriu-zis, curentul de solidaritate şi demersurile pentru plecarea copilului în Germania, primarul Mircea Hava, vicepreşedintele CJ, Doru Cetean, d-na Doina Harda ("Proiect" SA, care a făcut o donaţie de 10 milioane de lei), Maria Ilea ("Sprijiniţi copiii"), firma "Atlassib" (care a asigurat transportul gratuit al celor doi) şi nu în ultimul rând prietenilor germani. De fapt tuturor celor ce şi-au oferit sprijinul lor. După cum ne-a mărturisit Magdalena Pârgaru, mama copilului, au fost persoane care au donat câte 50.000 de lei. "Mi-a venit să plâng când am văzut acest lucru, ne-a mărturisit ea. Pentru că cei ce au făcut acest gest poate că nu aveau pentru ei înşişi decât 100.000 de lei..."
Ioan HĂNŢULESCU

Zi şi noapte la datorie
      Mesajul ministrului de Interne cu prilejul Zilei Poliţiei Române
      La 25 martie, de Buna Vestire, în întreaga ţară se sărbătoreşte Ziua Poliţiei Române, eveniment care, prin semnificaţiile sale, depăşeşte cadrul suprapunerii calendaristice a două sărbători.
     În anul 1822, când domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat şefului de atunci al Poliţiei, drapelul având reprezentată pe faldurile sale icoana Maicii Domnului şi a Arhanghelului Bunei Vestiri, voievodul a pus, de fapt, una dintre cele mai importante instituţii ale statului sub ocrotirea Sfintei Fecioare, şi a exprimat, prin acest gest, preţuirea conducerii ţării şi recunoştinţa cetăţenilor.
     După două secole, în martie 2002, acelaşi gest a fost reînviat devenind tradiţie, iar sărbătorirea Zilei Poliţiei Române, la 25 martie, a fost consacrată prin noua lege de organizare şi funcţionare a acestei instituţii căreia, prin măsurile de reformă şi prin demilitarizare, i s-a conferit locul de cinste cuvenit între celelalte instituţii ale statului de drept. Este un loc sfinţit prin dăruirea, eforturile neobosite şi spiritul de sacrificiu a mii de poliţişti care şi-au dedicat şi îşi dedică întreaga lor fiinţă Cetăţeanului, Comunităţii şi Legii.
     Rezultatele muncii acestor profesionişti care şi-au ales din vocaţie una din cele mai dificile profesii sunt însăşi ordinea publică, siguranţa căminelor noastre, climatul de linişte şi de bună convieţuire în societate.
     Sărbătorind, de Buna Vestire, Ziua Poliţiei Române, ne exprimăm recunoştinţa pentru tot ceea ce a însemnat, înseamnă şi va însemna cea mai importantă dintre structurile Ministerului de Interne, îi recunoaştem şi îi preţuim tradiţiile, valorile şi idealurile nobile pe care le promovează.
     Cu ocazia Zilei Poliţiei Române, adresez, în numele conducerii Ministerului de Interne, sincere mulţumiri tuturor poliţiştilor care s-au remarcat prin modul exemplar în care îşi onorează statutul lor profesional, îmi exprim încrederea în calităţile lor morale şi în puterea de a ieşi învingători din confruntarea cu infracţionalitatea de toate genurile şi le urez multă sănătate, alături de cei dragi şi cât mai multe succese.
     Fie ca Sfânta Fecioară să vă ocrotească de toate primejdiile iar deviza înscrisă pe semnul heraldic al Poliţiei - "LEX ET HONOR" - "LEGE ŞI ONOARE" - să vă călăuzească în tot ce întreprindeţi.
Ioan RUS, ministru de Interne

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.