Curier județean
Rugăciunea de azi
     În mâinile milostivirii Tale celei mari, o, Dumnezeul meu, în­cre­din­ţez sufletul şi trupul meu, simţirile şi graiurile mele, sfaturile şi gândurile mele, lucrurile şi toate cele trebuincioase ale trupului şi ale sufletului meu. Iar Tu, deci, binecuvântează-mă, miluieşte-mă şi mă izbăveşte de tot răul, ca petrecând viaţa fără de păcat, în toate zilele vieţii mele, să ajung la viaţa cea veşnică, cu Sfinţii Tăi, în Împărăţia Ta şi cu dânşii să te slăvesc în veci. Amin.
Buna Vestire
      icoanaPe 25 martie, dreptcredincioşii creştini prăznuiesc Buna Vestire (Bla­go­ves­te­nia îi spune poporul). Buna Ves­tire. Ce va să zică aceasta, fraţi creştini? Poate ştiţi. Da, este vorba de vestea cea bună, de vestea cea mare, pe care Arhanghelul Gavriil, trimis al lui Dumnezeu, a adus-o din cer împreună cu o preafrumoasă închinăciune Fecioarei Maria, că ea, aflând har de la Dumnezeu, Duhul Sfânt se va pogorî peste dânsa şi ea va naşte pe însuşi Fiul lui Dumnezeu, pe Domnul Iisus Hristos.
     Bună veste, într-adevăr, aceasta. Auzind-o, să nu se îmbucure fecioara Maria? O, cum s-a îmbucurat ea! De trufit, însă, nu s-a fălit, n-a făcut caz de ceea ce a învrednicit-o Cel de Sus. A fost smerită, a fost de-o smerenie cum nimeni dintre pământeni n-a fost. Smerenia a fost de altfel una din multele podoabe sufleteşti, care au atras luarea-aminte. Şi dragostea lui Dumnezeu asupra Fecioarei din Nazarethul Galileii, una din virtuţiile care au lucrat pe seama fiicei lui Ioachim şi a Anei, mărirea ce-o ştim. Pentru că a fost, deci, osebit de smerită, a aflat har de la Dumnezeu pentru că a strălucit prin smerenie, i-a adus din cer un sol închinăciune (auziţi şi reţineţi: un arhanghel trimis al lui Dumnezeu s-a închinat Fecioarei Maria, iar aşa-zişii "pocăiţi" din zilele noastre nu fac aşa ceva, dimpotrivă, o nesocotesc pe Maica Domnului) pentru că a fost neîntrecut de smerită, de s-a învrednicit ca să poarte în feciorelnicul ei pântec şi să nască lumii pe Mântuitorul, pentru că, în sfârşit, a fost Maria strălucită în smerenie, a ajuns ca să fie binecuvântată între femei şi fericită de toate neamurile, cum spune Cuvântul Sfânt (Luca 1,42, 48). ("Pocăiţii", însă, n-o binecuvântează şi n-o fericesc).
     Iată cât bine, cât folos poate pricinui cuiva smerenia. Să fim dar smeriţi, fraţii mei. Să ne cam lăsăm de mândrie, fudulie pe care n-o poate suferi Cel de Sus, după cum scris este: "Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă" (1 Petru 5,5).
     Între altele, acum, când prăznuim Bunavestire, să învăţăm de la Sfânta Treime lecţia smereniei, cât mai bine s-o învăţăm, pentru ca la marele examen de obşte, când chemaţi vom fi cu toţii înaintea dreptului judecător-examinator Domn Iisus Hristos, să obţinem premiul, darul măririi, al fericirii celei de veci.
     Preamărită Maică a Domnului, ocroteşte-ne sub sfânt a­co­pe­ră­mân­tul tău.
Preot Ioan SUCIU

Calendar religios
Ortodox: Buna Vestire
Catolic: Buna Vestire
Greco-catolic: Buna Vestire a Preasfintei de Dumnezeu Născătoare şi Pururea Fecioară Maria
Meteo
     *ASTĂZI: Deşi cerul va fi degajat de nori, iar soarele va străluci aproape toată ziua pe boltă, temperatura nu va creşte mai mult de +4, +5 grade C, destul de mică pentru această perioadă. Vântul va sufla moderat din sector vestic.
     *MÂINE: Se aşteaptă o uşoară creştere a temperaturii, semn că primăvara va triumfa definitiv. Aşteptăm ca mercurul termometrelor să urce în jurul amiezii până la +10 grade C.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Aniversare cu... fanfară
      Astăzi, fostul deputat Nicolae Popa împlineşte frumoasa vârstă de 50 de ani, ocazie cu care îi dorim şi noi "La mulţi Ani" şi viaţă politică îndelungată. Sâmbătă seara, când sărbătoritul chefuia cu invitaţii săi, colegii de partid de la Cugir i-au făcut o surpriză de proporţii. Conduşi de şeful PUR Cugir, Toader Ulise, membrii fanfarei din această localitate i-au cântat lui Nicolae Popa şi oaspeţilor săi valsuri, tangouri, dar şi piese grele din repertoriul lui Goran Bregovici.(F.R.)
Ambasada SUA acordă din nou vize
      După ce săptămâna trecută şi-a închis porţile, odată cu debutul războiului din Irak, ieri, Ambasada Statelor Unite la Bucureşti şi-a reînceput activitatea cu publicul. Printr-un comunicat de presă, Ambasada SUA în ţara noastră anunţă că şi-a redeschis toate serviciile pentru public, inclusiv cele legate de acordarea vizelor. (D.M.)
Oaspeţi ai CJ Alba din Ungaria
      În perioada 25 - 28 martie a.c. o delegaţie a CJ Bacs - Kiskun, din Ungaria, va efecta o vizită în judeţul Alba. Din delegaţie fac parte Ferenc Nagy, consilier judeţean, Terez Urban Galne, director, Zsolt Krastyaszki şi Joszef Molnar, şefi de secţie. Delegaţia are ca scop identificarea posibilităţilor de colaborare cu autorităţiile judeţene şi locale, în vederea deschiderii unor secţii de paste făinoase şi produse de patiserie în Aiud şi Cugir. Oaspeţii maghiari vor mai vizita Alba Iulia, Valea Sebeşului, Lopadea Nouă şi Rimetea. Delegaţia va fi primită miercuri, 26 martie, de preşedintele CJ Alba, Eugen Popa, cel care a lansat invitaţia partenerilor unguri de a vizita judeţul nostru.(F.R.)
PUR şi reforma fiscală
      În conferinţa de presă de luni, 24 martie, filiala PUR Alba a solicitat prin preşedintele Nicolae Popa şi vicepreşedintele cu IMM-uri, Ioan Căldare, ca executivul să facă public termenul de elaborare a Codului Fiscal, având în vedere că termenul de 31 decembrie 2002, stabilit prin programul de guvernare şi aprobat prin H.G, nu a fost respectat. Totodată, PUR propune ca salariile sub 10 milioane să nu mai fie impozitate şi susţine înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri, care să fie între 0,5% şi 2,5%, măsură care ar duce la mărirea bazei de impozitare prin obligarea la plata impozitului şi a celor care încearcă să-şi ascundă profitul. (T.I.)

Primarul din Albac distribuie cărţile lui Adrian Păunescu
      O veche şi trainică prietenie îl leagă pe primarul comunei Albac - Gheorghe Paşca de poetul şi senatorul PSD - Adrian Păunescu. Cei care au urmărit de-a lungul timpului emisiunile lui Adrian Păunescu (la diferite televiziuni) au putut vedea că unul dintre invitaţii preferaţi este Gheorghe Paşca. Şi, în reciprocitate, la marile sărbători ale Albacului Adrian Păunescu a fost un oaspete de seamă. Mare admirator al poeziei lui Adrian Păunescu, primarul din Albac s-a transformat în distribuitor al cărţilor acestuia. Mai ales că în comunele din zona Munţilor Apuseni o carte bună se găseşte greu. Astfel, vă putem informa că iubitorii poeziei pot apela la Gheorghe Paşca dacă vor să-şi procure ultimele volume ale lui Adrian Păunescu: "Nemuritor la zidul morţii până la capăt", "Liber să sufăr" şi "Din doi în doi". (A.D.)
Învăţătoarea cu 5 elevi
      Pentru cine nu cunoaşte, satul Vârtop, aparţinând de comuna Roşia Montană, se află la aproximativ 4 km de la şoseaua ce leagă Abrudul de Câmpeni. E un drum de "ţară", urcând pe o pantă extrem de obositoare şi practicabilă doar pentru căruţe, tractoare sau ARO şi asta numai după topirea zăpezilor. Şcoala de aici se află în vârful pantei ca de altfel şi biserica, acolo unde dai mâna cu cerul. Există numai clasele primare I-IV, cu 5 elevi şi o învăţătoare: d-ra Cosmina Selagea. Originară din comuna Bistra, ea face zilnic naveta Bistra-Vârtop pentru a da lumina învăţăturii acestor copii de moţi. Închipuiţi-vă acest drum, luat doar de la şasea până la Vârtop, pe timp de iarnă, să-l parcurgi zilnic pe jos (8 km dus-întors) şi mai mult, pentru ce salariu? Acesta nu e un caz singular în Munţii Apuseni. Un astfel de exemplu este demn de toată lauda.
Ioan RADU

Armonizarea legislaţiei cu acquis-ul comunitar
      Prefectura judeţului Alba va organiza miercuri, 26 martie a.c., la Casa de Cultură a Sindicatelor, o întâlnire cu tema: "Planul de implementare la nivel local a legislaţiei armonizate cu acquis-ul comunitar în anul 2003". Monitorizarea planului se va realiza la finele lunilor martie, mai, august şi decembrie 2003.
     Monitorizarea periodică se va concretiza într-o raportare către Guvern, la finele trimestrului (perioadei), serviciile descentralizate şi celelalte autorităţi locale urmând a trimite spre avizare ministerului sau instituţiei de resort la nivel central, stadiul realizării măsurilor scadente din plan. (R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.