Ultima oră
Știri
"Piraeus Bank" creditează doctorii
      Această bancă oferă deja credite pentru medici, farmacişti şi importatorii de tehnică medicală, intitulate Plus Casa. Dobânzile practicate pentru aceste credite, acordate pe termen maxim de trei ani, variază între 26-30 la sută, în cazul celor în lei şi între 7,5-13 la sută, la dolari şi euro.(F.R.)
Expoziţie Eugen Măcinic
      Galeriile de artă ale municipiului Alba Iulia găzduiesc astăzi, de la ora 17.00, vernisajul expoziţiei personale a artistului plastic sebeşan Eugen Măcinic. Intitulată "Flori de suflet", expoziţia vă propune o incursiune în lumea minunată a primăverii, dar şi a zonei Sebeşului şi împrejurimilor. Expoziţia va fi prezentată de preşedintele UAP Alba - Traian Mârza şi de poetul Ion Mărginean. Nu lipsiţi! (A.D.)
Boschetar găsit mort
      Un bărbat în vârstă de 59 de ani din Blaj a fost găsit mort pe străzile municipiului Alba Iulia. Victima, Simion Tudoran, suferea de mai multe boli, însă decesul a survenit din cauza consumului excesiv de alcool şi a expunerii îndelungate la frig.(F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Gâlceavă politică de primăvară
Politica după ureche a deputatului Pereş
      După ce a descoperit că România a scăpat de vize Schengen datorită... partidelor de vânătoare de urşi organizate de ministrul Ioan Rus, deputatul PD Alexandru Pereş s-a odihnit puţin, apoi a gestat o altă perlă demnă de anunţat electoratului personal: fondurile SAPARD, "cele 304 milioane euro nu vor putea fi utilizate de judeţul Alba decât probabil în anul 2004". Vinovaţii sunt, desigur, reprezentanţii în teritoriu ai partidului de guvernământ - prefectul Ioan Rus şi preşedintele Consiliului judeţean, Eugen Popa.
     Ne pare rău să constatăm, critica de dragul criticii, respectiv politicianismul caragialesc au devenit definitorii pentru domnul deputat. Îl înţelegem şi îl scuzăm pentru că rapiditatea cu care i se dezagregă partidul şi perspectiva aproape certă de a pierde locul din Parlament poate tulbura şi minţi mai liniştite. Domnul Pereş nu cunoaşte că prin programul SAPARD fondurile nu se acordă pe judeţe şi nici măcar pe regiuni, ci la nivel naţional. Iar cele 304 milioane euro despre care Alexandru Pereş afirmă că au fost pierdute de judeţ, în realitate au fost alocate României pentru doi ani, 2000-2001.
     Poate deputatul PD îşi aminteşte că partidul domniei sale a fost la guvernare în anul 2000, când coaliţia PNŢCD-PNL-PD a primit banii dar nu a creat condiţiile aplicării programului. Abia Guvernul Năstase a reuşit acreditarea Agenţiei SAPARD şi demararea programului, astfel încât, după negocieri complicate, fondurile respective să nu fie pierdute ci reeşalonate pentru anii următori. Şi ca să spunem lucrurilor pe nume tocmai prefectul Ioan Rus şi preşedintele Eugen Popa sunt aceia care au insistat ca Agenţia să rămână cu sediul în Alba Iulia şi agenţii economici locali să nu piardă accesul la finanţare. Aşadar, deşi coaliţia CDR - PD (mult prea ocupată cu dezamorsarea turbulentului ministru, pe atunci, Traian Băsescu) a elaborat şi votat în timp util legea cerută de forurile internaţionale, nu a făcut nimic pentru aplicarea ei. Despre implicarea Prefecturii Alba, a consiliului judeţean şi a Biroului SAPARD, pot spune mai multe agenţii economici care au participat la cele 15 întâlniri de informare organizate de aceste instituţii. Numai în a doua jumătate a anului 2002 au fost verificate 250 proiecte venite din toate judeţele ţării şi nu au existat nici un fel de observaţii de natura celor vehiculate de deputatul Pereş. Dar aşa se întâmplă când politica e făcută după ureche, iar critica demagogie curată. (Biroul de presă al PSD Alba)
Clonele PSD-ului
      Eram pe punctul de a face greşeala să cred că Ioan Rus este un baron local. Toată spaima mea a fost spulberată de Mihai Babiţchi, cunoscut şi sub numele de Biroul de Presă al PSD sau alte denumiri, care mi-a explicat printr-un comunicat de presă cât de sărac este domnul prefect. Am aflat că eu mă scald în lux şi bogăţie, în timp ce Ioan Rus trăieşte sărac şi cinstit, având grijă doar de cetăţenii judeţului şi nu şi de persoana sa.
     Informat fiind că Ioan Rus este singurul capabil să aducă bunăstarea pe aceste meleaguri, crescând pensiile pensionarilor, oferind locuri de muncă şomerilor, rezolvând problema căldurii din casele cetăţenilor şi aducând bunăstarea în întreprinderile din judeţ, mi-am dat seama cât de indispensabil ne este. Din acest motiv, m-am hotărât să donez din averea mea pentru a crea un minim confort singurului salvator al judeţului.
     Cedez "luxosul" meu apartament din centrul municipiului Alba Iulia domnului Rus, pentru a se muta din "obişnuitul" său apartament, fac schimb de autoturisme, cedându-i "luxosul" meu autoturism în schimbul amărâtei de Nubira, iar din imensele profituri pe care le obţin de la numeroasele mele firme voi dona o sumă consistentă unei clinici de specialitate, pentru a crea o clonă a domnului prefect.
     Cred că acum apreciaţi buna mea intenţie şi grija care o port cetăţenilor, pe care nu vreau să-i lipsesc de salvatorul lor, iar dacă acesta păţeşte ceva, vom avea o clonă care să-i continue opera de binefacere.
     Promit că din banii pe care îi voi câştiga voi economisi pentru a putea subvenţiona şi clonarea Biroului de Presă al PSD, fiindcă altfel nu va mai avea cine să ne explice cât de bun şi de corect este Ioan Rus şi cât de bine trăiesc cetăţenii judeţului sub comanda sa.
Teodor ATANASIU

PNŢCD dezinformează
     Am citit cu surprindere poziţia anonimei Ioana Gârlea, purtătoarea de cuvânt a minusculului PNŢCD Alba, prin care acuză PSD că a încercat, în şedinţa Consiliului local Blaj, schimbarea din funcţie a viceprimarului ţărănist, Ilie Pepelea. Înţelegem nevoia disperată a partidului aproape extirpat de pe scena politică de către electorat de a-şi face puţină publicitate, dar ne este imposibil să pricepem cum de nu a învăţat nimic din lecţia pe care i-a oferit-o istoria. Nu prin minciună se câştigă audienţa ci printr-o ofertă electorală credibilă.
     Nu ştiu de unde şi-a cules informaţiile purtătoarea de cuvânt - din colţul străzii!, din cârciumă! sau de la vreo şezătoare populară! - pentru că în nici o şedinţă a Consiliului local Blaj, nici mai nouă, nici mai veche, nu s-a pus problema schimbării viceprimarului ţărănist cu care primarul PSD, Ioan Şolea, se străduieşte, de altfel, să colaboreze cât mai bine în interesul comunităţii. O fi fost Blajul fieful PNŢCD în legislatura trecută, dar alegerile din anul 2000 au dovedit că electoratul s-a săturat să simtă pe propria piele avatarurile doctrinei ţărăniste. O dovadă - primarul Şolea a obţinut un număr dublu de voturi faţă de candidatul PNŢCD. Iar rezultatele de excepţie obţinute în actuala legislatură nu aruncă nici o umbră de îndoială asupra culorii politice a viitorului primar: candidatul PSD. (Biroul de presă al PSD)
Ciobanii din Munţii Sebeşului
"Victimele" economice ale războiului din Irak
      Primele victime economice directe ale războiului din lumea arabă au căzut din rândul ciobanilor din Munţii Sebeşului care şi-au văzut afacerile încurcate de conflagraţia din Irak.
     Anual, circa 8000 de miei luau drumul ţărilor arabe în urma contractelor economice încheiate cu firme specializate în astfel de tranzacţii, circa 9 miliarde de lei intrând în buzunarele oierilor şugăzeni. Şi preţul obţinut de aceştia era unul bun adică circa 2 dolari/kg de carne de miel în viaţă. Iată însă că războiul le strică afacerile ciobanilor pentru că nici o firmă arabă nu a mai venit în Munţii Sebeşului după marfă.
     La ora actuală, în comuna Şugag sunt înregistrate aproximativ 12.000 de oi, dar numărul oilor aflate în proprietatea şugăzenilor este mult mai mare (în jur de 30.000) pentru că multe ovine sunt duse în zona Banatului. Procentul de miei vânduţi în mod normal depăşeşte 60%, în vreme ce 40% sunt ţinuţi pentru prăsilă. Pentru că afacerea arabă a căzut, oierii spun că au un excedent de miei de peste 10.000 de capete. (F.R.)
A fost destrămată o reţea de trafic internaţional de persoane
      Ofiţerii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Alba Iulia, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, au reuşit identificarea şi destrămarea unei reţele de trafic internaţional de persoane, condusă de Daniel G. (32 de ani, din Deva), Alexandru S. (32 de ani, din Haţeg) şi Constantin Lucian S. (36 de ani, din Hunedoara), ne-a informat subcomisarul Tudor Grindean, şeful Centrului Zonal Alba Iulia. Daniel G. şi Alexandru S. au racolat, în decursul anului 2002 şi la începutul anului 2003, mai multe tinere de pe raza judeţului Hunedoara, sub promisiunea oferirii unor locuri de muncă - dansatoare sau chelneriţe. Fetele erau transportate în Spania cu autoturismele personale ale celor doi. La ajungerea în Spania, fetele erau vândute, cu sume cuprinse între 800 şi 1.800 de euro lui Lucian S., care conducea la rândul său o amplă reţea de prostituate şi proxeneţi, ce acţiona în zona oraşului Valencia. Daniel G. şi Alexandru S. se află în prezent în arestul IPJ Hunedoara, fiind cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de trafic de persoane şi proxenetism. Lucian S. a fost arestat de autorităţile spaniole, fiind anchetat, pe lângă proxenetism şi trafic de persoane, şi pentru falsificare de documente, trafic de droguri, furt etc. Pe averea celor arestaţi a fost pus sechestru judiciar în vederea recuperării sumelor de bani provenite din infracţiuni.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.