Ultima oră
Știri
Amenzi de 260 de milioane de lei pentru abateri de la normele rutiere
      În cadrul unei acţiuni desfăşurate în zilele de 22-23 martie a.c. pe linia respectării normelor rutiere de către pietoni, biciclişti şi căruţaşi, Serviciul Poliţiei Rutiere, în colaborare cu unităţile din teritoriu, a aplicat 438 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 260,1 milioane lei. Au fost amendaţi 24 de pietoni, 40 de biciclişti şi 20 de căruţaşi. Cu amintirea amenzilor usturătoare prin buzunare şi în suflete, cei sancţionaţi nu vor mai constitui, cel puţin o vreme probabil, subiectele tragice ale unor nedorite accidente rutiere. Au mai fost aplicate sancţiuni pentru alte 354 de abateri, fiind ridicate în vederea suspendării 3 permise de conducere şi 3 certificate de înmatriculare. (N.T.)
În 11 aprilie
Bursa generală a locurilor de muncă
      AJOFM Alba va organiza, în data de 11 aprilie a.c., bursa generală a locurilor de muncă. În vederea derulării acestei acţiuni, echipe ale agenţiei au contactat până în prezent 37 de agenţi economici din judeţ, 8 dintre ei anunţându-şi participarea la bursă. Numărul total al locurilor de muncă oferite prin intermediul celor 3 agenţii locale, din Alba Iulia, Câmpeni şi Sebeş este de 74, 68 dintre ele fiind destinate persoanelor fără studii superioare. Principalele meserii solicitate de angajatori sunt cele de muncitori necalificaţi - tâmplari, ospătari, bucătari, barmani. Persoanelor cu studii superioare le vor fi oferite posturi de ingineri chimişti şi electromecanici, ne-a informat purtătorul de cuvânt al AJOFM Alba, Emilia Suciu. (A.D.T.)
Tinere adepte ale lui Bachus
      Două tinere de 15 ani din Alba Iulia au ajuns într-o stare de euforie excesivă la spitalul judeţean. Minorele, aflate în avansată stare de ebrietate, nu au acceptat tratamentul de dezalcoolizare, au proferat injurii şi chiar au muşcat o asistentă care încerca să le acorde asistenţă medicală.(F.R.)
Moţiunea de cenzură se discută luni
      Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis ca dezbaterea moţiunii de cenzură "Mafia sufocă România" să aibă loc luni, 31 martie, cu începere de la ora 15,30. Mâine dimineaţă însă, moţiunea semnată de parlamentarii PNL, PD şi PRM va fi citită în plenul Parlamentului. Iniţiatorii moţiunii sunt nemulţumiţi că discutarea moţiunii a fost programată pentru luni, ei temându-se că, dată fiind ora târzie la care încep dezbaterile şi durata acestora (circa 4 ore), mulţi parlamentari se vor plictisi şi vor lipsi de la vot. Pe de altă parte, liderii PSD au declarat că nu se tem că vor exista trădători în rândul parlamentarilor proprii, care să ajute partidele de Opoziţie să treacă moţiunea, generând astfel căderea guvernului Adrian Năstase. Mai mult, încrezători în respingerea moţiunii de cenzură, membrii Delegaţiei Permanente a PSD au decis formarea unui grup de lucru care să monitorizeze aplicarea Legii anticorupţie, mai ales în ceea ce-i priveşte pe parlamentarii proprii. În acest fel PSD doreşte să dea un exemplu, dar să şi elimine criticile care i se aduc, cum că una spune, alta face. (A.D.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În judeţul Alba
Cartea Albă a guvernării PSD - un compendiu de nereuşite
      "Partidul Social Democrat nu a reuşit să facă mai nimic din ce şi-a propus (prin programul de guvernare adoptat în 2000 - n. red.). A reuşit însă prin strădanii permanente ca în judeţul Alba să transforme instituţiile descentralizate ale statului în aparate de presiune politică asupra aleşilor locali sau membrilor simpli ai altor partide." Declaraţia îi aparţine vicepreşedintelui PD Alba - Ion Dumitrel şi a fost făcută la ultima conferinţă de presă a PD Alba. În opinia lui, şefii instituţiilor şi serviciilor descentralizate, în loc să se preocupe de rezolvarea problemelor judeţului, se ocupă numai de incriminatele presiuni în ideea că astfel îşi vor asigura accesul mai lesnicios spre o nouă guvernare, distrugând opoziţia. "Putem spune că avem doi ani pierduţi, iar următorii doi nu vor fi altfel." Spre exemplificare, Ion Dumitrel a reamintit promisiunile PSD de a sprijini şi dezvolta industria minieră, promisiuni neonorate însă. Ba mai mult, dacă nu au sprijinit industria minieră, acum se pune problema restrângerii activităţii din domeniu, cu disponibilizările şi celelalte probleme sociale ce decurg de aici. Şi nu numai industria minieră este în suferinţă, ci şi celelalte ramuri. Există întreprinderi care s-au privatizat şi, pentru că PSD şi Agenţia pentru Privatizare nu au urmărit respectarea prevederilor contractuale, acum ele se află în situaţii foarte grele, unele în pragul falimentului: SC Uteps SA Alba Iulia, SC Resial SA Alba Iulia, S.C. Metalurgica Aiud, Intreprinderea Mecanică Cugir, Ampellum Zlatna etc. Conform datelor prezentate în Cartea Albă a guvernării PSD pentru judeţul Alba, singurul segment de industrie care s-a dezvoltat este cel al industriei uşoare şi prelucrătoare, unde se lucrează însă în sistemul Lohn. Un sistem în care forţa de muncă este foarte slab plătită. În plus, dacă se supără, investitorii în acest fel de intreprinderi se pot retrage oricând, lăsând pe drumuri angajaţii. Iar acesta nu este un semn al dezvoltării durabile pe care guvenul şi-o propune ca obiectiv.
     Că nu există realizări, ci numai eşecuri, se poate vedea şi din starea sistemului sanitar şi a celui de învăţământ, sau din cea a culturii, unde lipsa banilor este tot mai acută. "Care sunt atunci beneficiile guvernării PSD?" - se întreabă democraţii.
Anca DINICĂ

De Ziua Poliţiei Române
80 de poliţişti din IPJ Alba au fost avansaţi în grad
      Cu prilejul Zilei Poliţiei Române au fost avansaţi în grad 80 de poliţişti. Au fost avansaţi la gradul de comisar şef, înainte de termen, comandantul Poliţiei Blaj, Silviu Sinea şi adjunctul şefului IPJ Alba, Mircea Constantin Crişan. Au fost avansaţi la gradul de comisar şef, la termen: Ioan Trif, adjunctul şefului IPJ Alba, Ioan Lazea, comandantul Poliţiei Baia de Arieş, German Horaţiu, şeful Serviciului Poliţiei Judiciare, Marcel Vancea, comandantul Poliţiei Aiud, Ionel Mărginean, Poliţia Blaj, Ioan Staicu, jurist IPJ Alba, Nicolae Niculiţă, Biroul Arme din IPJ Alba. La gradul de comisar au fost avansaţi: Milu Todea, comandantul Poliţiei Alba Iulia, Nicolae Olaru, comandantul poliţiei Cugir, Silviu Duşa, Serviciu Resurse-IPJ Alba, Ioan Moldovan, Poliţia Alba Iulia, Florian Brumaru, Serviciul Poliţiei Judiciare-IPJ Alba, Marcel Ciocârlan, Serviciul Contabilitate. Trei femei poliţist au fost avansate în grad cu această ocazie: Constanţa Rus - Abrud - subcomisar, Valeria Anghelescu - Sebeş - inspector principal şi Maria Truţă - IPJ Alba - agent şef.
     Poliţistul anului 2002 în judeţul Alba a fost ales, pe lângă agentul şef adjunct Petronel Todea (Unirea), şi inspectorul principal Mihai Rus (Abrud).
Nicoleta TOMUŢA

Mircea Hava - criticat aspru de revoluţionarii albaiulieni
      Aceştia acuză indiferenţa autorităţilor municipale vizavi de drepturile lor consfinţite prin lege *De peste 7 ani, 61 de "eroi" albaiulieni aşteaptă să intre în posesia unor suprafeţe de teren *Situaţia este posibil să fie rezolvată de către Comisia judeţeană de fond funciar şi de prefectul Ioan Rus
      Şedinţa operativă de ieri a Comisiei judeţene de fond funciar a avut un moment care a "spart" oarecum tiparele rutinei. În sala "Mihai Viteazu" a Prefecturii s-au prezentat aproximativ 20 de revoluţionari care au ţinut să protesteze împotriva Comisiei municipale şi implicit a preşedintelui acesteia, primarul Mircea Hava, pentru indiferenţa manifestată în acordarea drepturilor legale care li se cuvin, în cazul de faţă a unui hectar de teren/persoană. În numele revoluţionarilor componenţi ai celor două asociaţii din municipiu a vorbit Mihai Babiţchi: "Conform legii 42/96, fiecare revoluţionar are dreptul la un hectar de pământ în echivalent arabil. De 7 ani am depus 3 cereri, am primit nenumărate promisiuni din partea lui Mircea Hava, dar până în prezent nu s-a rezolvat nimic. Aşa cum pentru alţii s-a putut şi noi trebuie să primim ceea ce ni se cuvine. Nu vrem decât să se respecte legea. Ţineţi cont de faptul că noi am fost paşnici, nu am ieşit în stradă ca la Timişoara sau Orăştie, unde primarii au fost la un pas de a fi agresaţi. Să nu uităm că Alba Iulia este Oraş Martir al Revoluţiei şi este probabil singurul din România în care revoluţionarii nu şi-au primit drepturile". După enunţarea acestui protest oral, preşedintele Comisiei judeţene, prefectul Ioan Rus şi ceilalţi membri au căutat modalităţile concrete de ieşire din acest impas. După ce au fost analizate împreună cu viceprimarul Marius Rotar - reprezentantul Comisiei municipale de fond funciar, posibilităţile de care mai dispune acest organism, s-a ajuns în final la un numitor comun: cei 61 de revoluţionari din Alba Iulia să primească teren în zona Oarda. "Trebuie să aplicăm legea şi în cazul revoluţionarilor, dar şi pentru veterani şi foştii membri ai CAP, care au dreptul la suprafeţe de teren. Comisia municipală are datoria să reglementeze de urgenţă această problemă. La viitoarea şedinţă, va fi prezent din partea noastră subprefectul Ioan Maier, pentru a urmări punerea în aplicare a legii. Să ştiţi că PSD vă va rezolva această veche problemă, şi nu PD sau PNŢCD, care au fost 4 ani la guvernare şi nici nu v-au băgat în seamă", a încheiat prefectul Ioan Rus în aplauzele furtunoase ale revoluţionarilor.
Răzvan JURCĂ

De ziua lui
Preşedintele PUR Alba, Nicolae Popa, a fost cel mai tare din... parcare!
Evident, parcarea era cu plată sau, mai nou, interzisă
      Ieri, cu prilejul zilei sale de naştere, preşedintele PUR Alba, ec. Nicolae Popa, a primit un cadou original din partea primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava şi a viceprimarului Călin Potor. Cei doi edili-şefi i-au donat lui Nicolae Popa un...indicator rutier de mari dimensiuni (circa 80 cm/80 cm) cu inscripţia: PARCAREA INTERZISĂ. Astfel au fost "încununate" eforturile depuse de Nicolae Popa de înlăturare, pe cale judecătorească, a "parcărilor cu plată" aprobate de Primăria Alba Iulia. Alături de cadoul-simbol, edilii-şefi ai Alba Iuliei i-au dăruit lui Nicolae Popa cărţile de vizită şi felicitările cu urările aferente de viaţă lungă, cu sănătate. Drept mulţumire, ex-deputatul Nicolae Popa şi-a propus ca la sfârşitul acestei săptămâni să sacrifice un... porc, din care toţi trei să mănânce câteva grătare pe cinste. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.