Prima pagină Ediția din: 27.3.2003
Știri
Paşti de la primarul Virgil Nariţa
      Primarul Virgil Nariţa, al Roşiei Montane, ne-a informat că în acest an va suporta din propriul buzunar toate cheltuielile ocazionate de asigurarea vinului şi a pâinii pentru prepararea paştilor din toate bisericile comunei. Nariţa a făcut acelaşi lucru de mai multe ori, chiar şi atunci când nu a fost ales încă primar, aşa că gestul său nu poate fi decât de apreciat. (F.R.)
Patiserii ungureşti la Aiud şi Cugir
      În cursul zilei de ieri, preşedintele CJ Alba, Eugen Popa, s-a întâlnit cu reprezentanţii judeţului Bacs Kiskun din Ungaria care este înfrăţit cu Alba. Cu acest prilej oaspeţii maghiari au anunţat că oameni de afaceri din ţara lor vor deschide unităţi de patiserie la Aiud şi Cugir, unde vor fi create şi noi locuri de muncă. (F.R.)
În expoziţie: Ierbarul lui Adalbert Cserni
      Astăzi, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, la ora 12.00 va avea loc vernisajul unei expoziţii inedite. Este vorba de prezentarea Ierbarului lui Adalbert Cserni - primul custode al muzeului albaiulian. Realizată prin grija unor cercetători care doresc să promoveze valori aflate în patrimoniul muzeului albaiulian, care se abat de la linia tradiţională a unui muzeu de istorie, expoziţia vă prezintă cele mai valoroase din cele 1100 planşe ale "Herbariumului" lui Adalbert Cserni. Suntem siguri că, dacă vă veţi face timp pentru a vizita expoziţia, veţi avea parte numai de surprize plăcute. (A.D.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La S.C. Cugir S.A. - un miliard de dolari pagubă, nici un vinovat pedepsit de justiţia noastră legată la ochi
      Informare privind debitele din unele relaţii contractuale dezavantajoase în perioada 1994-2001 şi persoanele răspunzătoare
           În urma unui management defectuos, preferenţial şi neglijent prestat de fostele conduceri ale SC UM CUGIR SA din anul 1994 şi până în anul 2002, societatea a ajuns la această dată să fie debitoare către diverşi parteneri cu sume ce totalizează peste 33 miliarde lei, aproximativ 1.000.000 $, provenite din penalizări câştigate de câteva societăţi prin hotărâri judecătoreşti definitive şi contracte neavantajoase.
     Vă prezentăm defalcarea sumei totale de 33.160.848.981 lei calculată la un curs de referinţă de 33.000 lei/$, persoanele care au fost implicate în relaţiile contractuale pentru câteva cazuri mai importante cu societăţile:
1. SC KREDIT AS SLOVACIA. Persoane răspunzătoare: *F. Bordean, fost director general *M. Secaşiu, fost director economic *Mihai Nicuşor, fost director general *Iulius Czeiner, fost inginer. Aprovizionarea cu 75.000 motoare electrice. Suma revendicată 256.000 $ penalizări.
     Sentinţa nr. 314/24 noiembrie 2000 a Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României rămasă definitivă. Parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale în dosarul 98/2000 C.A. trebuia să stabilească persoanele care nu au respectat contractul. Există protocol prin care SC Cugir SA s-a obligat să achite 8.000 - 10.000 $ lunar.
     La această dată împotriva persoanelor răspunzătoare nu se mai poate lua nici o măsură, cu atât mai mult cu cât în 2001, prin referat către Romarm Bucureşti emis de Oficiul Juridic 23/03.2001 şi referat 118/11.09.2001, cazul a fost adus la cunoştinţă şi nu s-a dispus nici o măsură.
2. INTEREX KFT UNGARIA. Persoane răspunzătoare: F. Bordean, M. Secaşiu.
     Contract cu motoare pentru maşini de spălat 6.000 buc. aflate şi acum în stoc, contract cu maşini spălat în contrapartidă nerealizat.
     Florin Bordean, prin propria decizie, a renunţat la aprovizionarea cu motoare producţie indigenă în favoarea unui contract nr. 7/95 (anexa 8) şi nu a respectat obligaţia contractuală. Suma revendicată 80.000 $; sentinţa este definitivă şi irevocabilă.
     La această dată împotriva persoanelor răspunzătoare nu se mai poate lua nici o măsură.
3. SC SOGENA SRL ITALIA. Persoane răspunzătoare: *Florin Bordean, Maria Secaşiu, Andreea Ciocan, Emil Faur, Ioan Opincariu, Mihaela Schneider, Mihai Paşca.
     Obiectul contractului 4.000 încălzitoare cu gaz aprovizionate prin comisionar Vasile Trandafir.
     Suma revendicată 268.000 $ marfă neridicată. Tribunalul Alba, prin sentinţa civilă 87/25.01.2000 admite cererea reclamantei şi obligă societatea noastră să plătească 268.000 $. Dosarul s-a judecat la CSJ Bucureşti, termen 28.02.2003, recurs respins, nemotivat până la această dată. În acest caz d-l Vasile Trandafir se substituie societăţii la care pretinde că este împuternicit şi solicită ca sumele să fie virate în contul personal la diferite bănci sau să-i fie virate prin executorul judecătoresc în mod ilegal în aceste conturi, comiţând în acelaşi timp o evaziune fiscală.
     Litigiul a fost făcut cunoscut Ministerului Justiţiei la data de 27.08.2001 prin memoriu nr. 38255, răspuns evaziv "Memoriul a fost transmis la CSJ pentru a fi avut în vedere la soluţionarea cauzei".
     În anul 2003 a fost înaintată adresa nr. 113/ADG personal doamnei ministru al Justiţiei, Rodica Stănoiu, prin care se trage "un veritabil semnal de alarmă privind existenţa posibilităţii ca SC UM CUGIR SA - societate cu capital integral de stat, să fie păgubită în favoarea unei persoane fizice care a emis pretenţii neîntemeiate şi să fie obligată la plata unei sume considerabile - 10.000.000.000 lei pentru o marfă care nu i-a fost livrată, considerând că emiterea unei hotărâri definitive în acest sens reprezintă o gravă eroare juridică".
     Un memoriu a fost înaintat şi la Ministerul Industriei şi Resurselor, d-lui secretar de stat g-ral Decebal Ilina, ca răspuns la informarea d-lui Trandafir adresată primului ministru al României, Adrian Năstase.
     Din analiza dosarelor în care este implicat Vasile Trandafir se desprinde ideea unei posibile înţelegeri cu persoanele care au semnat contractele de comision şi celelalte acte adiţionale prin care SC Cugir se obligă la plata de penalizări de întârziere, înţelegeri ce se materializează acum când se plătesc toate penalizările în favoarea d-lui Trandafir. De menţionat că SC Cugir SA a fost nevoită să efectueze cheltuieli de judecată în sumă de peste 165 milioane lei pentru promovarea recursului pe care l-a pierdut.
4. S.C. SIGMA CONSERVICE S.R.L. administrator Vasile Trandafir.
     Contractul de comision încheiat în 10.12.1995 fără număr şi neînregistrat la SC Cugir SA a fost folosit abia în 29.01.2001, când pe baza unei sentinţe civile nr. 88/2000 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia, din contul SC UM CUGIR SA - BCR Cugir a reţinut 16.000 $ cu titlu de executare sentinţă civilă nr. 284/29.01.2001 şi pe care i-a virat într-un cont indicat de Vasile Trandafir. Contractul a fost semnat de F. Bordean; M. Secaşiu şi E. Romoşan.
     Cauza s-a judecat la CSJ Bucureşti în anul 2003 recursul a fost admis, urmează ca SC Cugir SA să facă demersuri pentru recuperarea sumei de 16.000 $ bineînţeles cu alte cheltuieli de judecată.
     5. SC LEX CO PROD SRL BUCUREŞTI, administrator Vasile Trandafir care profitând de naivitatea directorului F. Bordean, M. Secaşiu, director economic şi Elena Romoşan, jurist, le trimite un contract cadru de comision nr. 001/5 din 5.11.1996 pe care cei mai sus amintiţi îl semnează fără să comenteze şi nu-l înregistrează la SC UM CUGIR SA, contract cadru de care face uz numitul Vasile Trandafir pentru a obţine abia în anul 2001, prin sentinţa civilă nr. 10/CA/2001 suma de 20.699 $. A existat în baza acestei sentinţe civile sechestru asiguratoriu pe autoturismele societăţii CIELO, IVECO şi MERCEDES, s-a plătit conform unui protocol cu executorul judecătoresc lunar 100.000.000 lei în contul domnului Trandafir până la acoperirea integrală a debitului, a fost înaintat recurs la CSJ Bucureşti care a fost admis urmând ca SC UM CUGIR să facă demersurile necesare pentru întoarcerea executării bineînţeles cu alte cheltuieli de judecată. În acest dosar au fost implicaţi şi Ioan Opincariu şi Mihaela Schneider care, prin adresa 1770/12.03. 1999 comunică personal d-lui Vasile Trandafir acceptul de a i se deconta comisionul la nivelul maxim de 5% din valoarea facturilor comisionate, adresă cu care a fost câştigat procesul în prima instanţă.
     În condiţiile în care d-l Vasile Trandafir a vândut sau a desfiinţat societăţile amintite (SIGMA, LEX COM PROD) iar SC SOGENA este declarată în faliment conform adreselor primite de la Ambasada italiană, chiar dacă SC UM CUGIR SA ar câştiga în instanţă, nu mai are împotriva cui să se îndrepte şi ca urmare nu există certitudinea recuperării sumelor care au fost virate în contul d-lui Trandafir.
     Important de remarcat este faptul că în cauză cu SC SIGMA şi SC LEX COM PROD, societăţi la care asociat este Vasile Trandafir, la Curtea de Apel Alba aceste litigii comerciale au fost judecate de acelaşi complet de judecată ca şi în cauza privind SC SOGENA ITALIA respectiv: Tiberiu Peter - judecător, Marieta Florea - judecător; care a respins apelul promovat de SC UM CUGIR SA prin pronunţarea unor decizii nelegale şi netemeinice, dovadă fiind faptul că instanţa supremă a casat hotărârile pronunţate în cauză cu SC SIGMA şi SC LEX COM PROD şi prin urmare au fost respinse acţiunile comerciale promovate de aceste două societăţi. Facem referire la componenţa completului de judecată existând o prezumţie de influenţare a actului de justiţie, întrucât cauza cu SC LEX COM PROD a fost amânată pentru 4 termene de judecată din aprilie 2001 în iulie 2001, aşteptându-se, credem noi, schimbarea completului de judecată care s-a produs la al patrulea termen şi care a fost compus din aceiaşi judecători Tiberiu Peter şi Maria Florea.
6. SC CERNA PROD SRL DEVA
     Persoane responsabile: Teodor Atanasiu, Emil Faur, Cornel Pleşa, Mihaela Schneider. Sumă de recuperat 351.383.709 lei marfă ridicată de societatea amintită de la Comtim Timişoara în anul 1999 în numele SC U.M. CUGIR SA şi neachitată. Societatea CERNA PROD a fost declarată în faliment. SC UM CUGIR SA s-a înscris la masa credală, urmând să recupereze suma în anul 2003, după 4 ani.
7. SC SIVA MOB SEBEŞ
     Persoane răspunzătoare: Ioan Opincariu, Emil Faur, Mihaela Schneider, Nicuşor Mihai, Cornel Pleşa, Teodor Atanasiu.
     În cauză fiind contractul de închiriere a secţiei de producţie din Sebeş, pierderea pentru societate este de peste 3.893.000.000 lei prin închirierea secţiei pentru 4630 DM pe lună inclusiv TVA, faţă de 11077 USD pe lună cât era normal, iar pentru mijloacele fixe, lăsate în custodie şi care erau în funcţiune nu s-a stabilit o chirie şi nici nu s-a stabilit starea tehnică la data predării în custodie a mijloacelor fixe creând posibilitatea descompletării şi utilizării mijloacelor fixe de către custode, lucru ce s-a şi întâmplat. A fost sesizată poliţia pentru a face verificări legate de posibile infracţiuni comise de cei implicaţi în acţiunea de închiriere a secţiei Sebeş şi Parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale. Oficiul Juridic a iniţiat procedura de reziliere a contractului cu SC SIVA MOB.
8. SPAŢIU SERVICE BAIA MARE
     Persoane răspunzătoare: Emil Faur, Mihaela Schneider, Ioan Opincariu, Teodor Atanasiu.
     În fapt, SC UM CUGIR SA a cumpărat un spaţiu comercial situat în Baia Mare, de la Primăria Baia Mare, care a fost cedat în favoarea unei societăţi comerciale cu răspundere limitată pe baza unui contract de cesionare fără a se încasa nici un venit, deşi preţul de vânzare prevăzut în antecontractul nr. 20089 din 26.05.2000 era de 710 milioane lei. Împotriva persoanelor răspunzătoare a fost depusă plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba.
9. Facturi neîncasate, debitori incerți și insolvabili
     Acest aspect este legat de aprobările date de diferite persoane din fostele conduceri pentru desfacerea maşinilor de spălat automate prin diferite societăţi comerciale din ţară.
     Prin aprobări date pentru plata mărfii ridicate după 30 de zile de la livrare, fără a verifica bonitatea clienţilor, s-a ajuns ca 113 societăţi comerciale din ţară să nu mai plătească maşinile de spălat ridicate.
     Oficiul juridic a acţionat în judecată aceste societăţi care sunt declarate de instanţă în faliment sau insolvabile, ca urmare suma de 7.426.919.711 lei este imposibil de recuperat în întregime, cel mult într-o proporţie infimă. Vinovate se fac persoanele care s-au perindat la Serviciul Desfacere, care au dat aprobările respective, persoane care la această dată nu se mai află în unitate.
     Faţă de cele prezentate pe baza datelor din documentele verificate se desprinde ideea că persoanele care au ocupat funcţii de conducere în cadrul SC UM CUGIR SA şi nu numai acestea, din anul 1994 până în anul 2002, au dat dovadă de incompetenţă în administrarea societăţii, urmărind interese personale şi de grup, ca dovadă foştii directori sunt plecaţi din unitate ajungând directori la firme private ca d-l Emil Faur şi Mihai Nicuşor, alţii ajungând preşedinţi de partide politice la judeţ, ca d-l Atanasiu, iar alţii continuă activitatea la SC CUGIR SA, ca Schneider Mihaela, Maria Secaşiu, Cornel Pleşa, Andreea Ciocan, asistând pasivi la eforturile actualei conduceri de a achita debitele cauzate de ei în perioada cât au ocupat funcţii de conducere. (Oficiul juridic, jurist Ion SAVIN, şef birou CFG, ec. Vasile STUPARIU)
Duminică, trecem la ora oficială de vară
      În acest an, ora oficială de vară se aplică de la 30 martie până la 26 octombrie. Astfel, în noaptea de 29 spre 30 martie, sâmbătă spre duminică, acele ceasornicelor se dau cu o oră înainte, ora 3.00 devenind ora 4.00
           În lunile de vară, durata zilei atinge valoarea maximă de 15 ore şi 30 minute. În preajma solstiţiului, Soarele răsare conform orei legale la ora 4 şi 30 de minute şi apune la ora 20.00. Menţinerea orei fusului, respectiv a timpului legal, creează o nesincronizare între posibilităţile folosirii optime a luminii naturale şi orele de răsărit şi de apus ale Soarelui. Din acest motiv, pentru optimizarea folosirii luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial, în consens şi cu cerinţele biologice ale organismului uman, în multe ţări a fost adoptată ora oficială de vară, care este avansată cu o oră faţă de ora legală. În ţara noastră ora oficială de vară a fost introdusă cu începere din anul 1979.
     Originea măsurării timpului este dată de meridianul ce trece prin localitatea Greenwich din Marea Britanie, sensul pozitiv fiind îndreptat spre est. Se disting astfel orele Europei Occidentale, ale Europei Centrale şi ale Europei Orientale, aceasta din urmă fiind ora legală a ţării noastre, care se găseşte în fusul orar 2. Astfel, ora legală a României este cu 15 min. 37 s mai mare decât ora locală a Bucureştiului, diferenţa fiind egală cu cea dintre longitudinea de 2h a meridianului central al fusului 2 şi longitudinea Bucureştiului, care are valoarea de 1 h 44 min. 23 s.
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.