Ultima oră
Știri
Sporuri anticorupţie
      Executivul are în vedere crearea unor instanţe specializate în judecarea faptelor de corupţie. În acest sens, potrivit unui ordin al ministrului de Justiţie, Rodica Stănoiu, judecătorii şi procurorii care vor face parte din completele specializate pentru judecarea faptelor de corupţie vor primi un spor de 30 la sută din salariu. (T.I.)
Vinţu de Jos dă tonul la împăduriri
      În evantaiul acţiunilor organizate în Luna Pădurii - 15 martie - 15 aprilie 2003 - Direcţia Silvică Alba şi societatea "Progresul Silvic" Alba Iulia au răspuns solicitării Primăriei Vinţu de Jos, împădurind o suprafaţă de 400 mp teren degradat. La această acţiune au luat parte şi şefii administraţiei publice judeţene, prefectul Ioan Rus şi preşedintele CJ Alba, Eugen Popa. Alături de cele două oficialităţi au fost invitaţi să participe şi zece primari din comunele care au probleme cu terenuri degradate dar s-au prezentat doar edilii - şefi din Vinţ, Ciugud, Stremţ şi Blandiana. Dl. inginer Ioan Paşca, directorul Direcţiei Silvice Alba ne-a declarat că în această primăvară vor fi plantate cu puieţi 300 ha de teren iar o suprafaţă asemănătoare va fi împădurită prin regenerări naturale.(S.T.)
România a semnat protocoalele de aderare la NATO
      Miercuri, 26 martie, la sediul NATO de la Bruxelles a avut loc ceremonia semnării protocoalelor de aderare ale celor şapte ţări invitate, printre care şi România. La reuniune au luat parte miniştrii de externe din ţările respective precum şi ambasadorii celor 19 ţări membre ale Alianţei, urmând ca protocoalele să fie ratificate de toate parlamentele din statele membre şi cele invitate. România va participa astfel de-acum înainte la reuniunile Consiliului Nord-Atlantic şi va putea să-şi exprime opinia asupra chestiunilor supuse dezbaterii, dar nu va lua parte la luarea deciziilor, lucru care se va întâmpla după aderarea oficială. (T.I.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În ultimele două luni
SC "Roşia Montană Gold Corporation" SA a cumpărat 239 de locuinţe şi terenuri şi a semnat 499 de precontracte cu locuitori din Roşia Montană
      Plăţile către localnici se cifrează la peste 5,5 milioane de dolari
      casăLa Roşia Mon­ta­nă, aproape 350 de proprietăţi, locuinţe şi terenuri, au fost cumpărate până la această dată de către SC "Roşia Mon­ta­nă Gold Cor­po­ra­tion" SA, va­loa­rea totală a acestor plăţi ridicându-se la peste 5,5 milioane de dolari. Potrivit purtătorului de cuvânt al SC "Roşia-Montană Gold Corporation" SA, Dana Golea, cele mai multe dintre proprietăţi, 239, au fost achiziţionate în ultimele două luni. La ora actuală mai sunt semnate încă 449 de precontracte, care vor fi definitivate în momentul clarificării legate de succesiune, deoarece mulţi dintre localnici sunt proprietari doar cu "acte de mână". Compania "Roşia Montană Gold Corporation" SA a angajat în acest sens mai mulţi jurişti, care se ocupă de reglementarea situaţiei celor aflaţi în această postură.
     SC "Roşia Montană Gold Corporation" SA deţine licenţa de concesiune pentru exploatarea perimetrului Roşia Montană, unde conform studiilor de fezabilitate, se află cel mai mare zăcământ auro-argentifer din Europa. Localnicii trebuie să se decidă între a se muta în noua localitate sau în altă zonă din ţară, pentru acest lucru fiind despăgubiţi cu importante sume de bani.
     Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis constituirea unei comisii parlamentare care va analiza oportunitatea exploatărilor miniere din regiunea Roşia Montană - Bucium - Zlatna, a anunţat secretarul Camerei, Tudor Mohora. Deocamdată, a arătat Tudor Mohora, componenţa numerică şi nominală a acestei comisii se află în stadiul negocierilor, urmând ca acestea să fie finalizate până astăzi când va avea loc şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului.
     Decizia de constituire a acestei comisii a fost luată în urma solicitării adresate Senatului şi Camerei Deputaţilor de către primul-ministru Adrian Năstase, care a evidenţiat oportunitatea creării unei comisii parlamentare comune, la lucrările căreia să fie cooptaţi cinci miniştri, împreună cu reprezentanţi ai Academiei Române şi ai serviciilor de informaţii specializate. Comisia ar trebui, potrivit solicitării şefului Executivului, "să analizeze Proiectul de dezvoltare minieră Roşia Montană şi să formuleze un punct de vedere unitar în ceea ce priveşte aspectele de natură politică, economică, de mediu pe care acesta le implică". Premierul Adrian Năstase a propus ca din această comisie să facă parte ministrul Mediului, Petru Lificiu, ministrul Industriilor, Dan Ioan Popescu, ministrul de Interne, Ioan Rus, ministrul Integrării Europene, Hildegard Puwak, ministrul Finanţelor, Mihai Tănăsescu.
     Tudor Mohora a precizat că din comisia parlamentară vor face parte doar acei miniştri care sunt şi parlamentari, ceilalţi, care nu vor avea drept de vot, urmând a participa la discuţii în calitate de invitaţi, alături de reprezentanţii Academiei Române şi ai serviciilor de informaţii specializate. (C.O.)
Irakul moare, dar nu se predă
Întâlnire la nivel înalt Bush-Blair
      Premierul britanic, Tony Blair, s-a întâlnit la Comp David, în SUA, cu preşedintele american George W. Bush pentru a discuta despre mersul războiului în Irak, proiectele de reconstrucţie postbelică a ţării, dar şi despre procesul de pace din Orientul Apropiat. Blair doreşte să convingă administraţia americană să permită implicarea ONU în reconstrucţia şi guvernarea Irakului postconflict, Marea Britanie dorind să refacă punţile de comunicare între SUA şi Europa după ce şi-a îndepărtat unii aliaţi tradiţionali europeni.
Furtuna de nisip ţine în loc forţele aliate
      O puternică furtună de nisip blochează înaintarea trupelor americane spre Bagdad, scăzând vizibilitatea aproape la zero. Ofiţerii americani se aşteaptă ca vremea să se înrăutăţească, astfel încât este posibil ca nici un elicopter al forţelor SUA să nu mai decoleze. Bombardamentele continuă însă asupra Bagdadului şi altor oraşe din nordul Irakului, ţinta atacurilor în capitala irakiană fiind în special Ministerul Informaţiilor şi clădirea televiziunii care nu mai transmite acum decât în interiorul teritoriului irakian. Oficialii militari americani au declarat că bombardarea televiziunii irakiene a fost declanşată după apariţia unor imagini cu piloţi americani făcuţi prizonieri.
"Divizia de Aur"
      Cu cât se apropie de Bagdad, trupele aliate riscă să se confrunte cu forţele de elită ale lui Saddam, o primă confruntare urmând să aibă loc în zona văii Eufratului cu divizia Medina a Gărzii Republicane irakiene. În spatele Gărzii, pentru apărarea capitalei irakiene, Saddam a dislocat Garda Republicană Specială (SRG), adevărata elită militară a ţării. Ironia sorţii este că aceste trupe au primit instrucţie de vârf tocmai de la ofiţerii superiori anglo-americani, acum adversari. Supranumită "Divizia de Aur" deoarece scopul acestei unităţi de vârf este apărarea lui Saddam şi a palatelor sale, ea numără 25.000 de oameni dotaţi cu armament de ultimă oră, ei fiind cei mai fideli şi cei mai bine antrenaţi şi plătiţi militari irakieni.
Motivul războiului în viziunea ruşilor
Americanii îşi testează noile arme
      Un specialist rus în ştiinţă militară a afirmat recent că obiectivul Statelor Unite în războiul cu Irakul este testarea la scară largă a noului armament de înaltă tehnologie. Generalul rus aduce în sprijinul afirmaţiei sale faptul că de peste 10 ani SUA nu au mai participat la un război adevărat şi că Pentagonul nu cumpără decât arme testate în lupte reale, cu certificatele de garanţie luate de pe câmpul de luptă.
     Analistul rus menţionează că războiul nu va dura mai mult de o lună şi jumătate şi în fiecare zi vor fi lansate bombe de înaltă precizie ce cântăresc 4-500 de kg, precum bomba-mamă şi bombele cu radiaţie electromagnetică care pot extermina apărarea Irakului într-un moment.
     În plus, în 2000, SUA au folosit o navetă spaţială Endeavor pentru a scana 80% din suprafaţa pământului şi au creat astfel o hartă electronică ce permite direcţionarea rachetelor de croazieră de la un satelit militar până la fereastra palatului lui Saddam Hussein.
Grupaj realizat de Teodora ILINCA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.