Ultima oră
Știri
Oyvind Hushovd - noul preşedinte al CA de la Gabriel Resources
      Într-un comunicat de presă, Gabriel Resources Ltd., firma "mamă" a S.C. Roşia Montană Gold Corporation S.A., anunţă că noul preşedinte al Consiliului de Administraţie este dl. Oyvind Hushovd, care este membru al board-ului companiei din 19 noiembrie 2002. El a fost numit în funcţie de Frank Timiş, care este acţionar principal al G.R. Dânsul a ocupat o funcţie similară la Falconbridge, din 1996 până în 2002 şi diferite posturi executive în perioada 1974-1996, inclusiv vicepreşedinte de operaţiuni (1995-1996) şi şef al departamentului financiar (1986-1989). Frank Timiş va continua să fie membru în biroul de conducere al board-ului companiei. El a declarat că Hushovd este un bun profesionist care a ridicat valoarea unei companii miniere de la 100 milioane USD la 8 miliarde USD. Oficiali din cadrul lui Gabriel Resources Ltd. au declarat că proiectul din Munţii Apuseni de la Roşia Montană va continua şi se va derula normal, cu respectarea legislaţiei româneşti şi internaţionale.(F.R.)
PUR susţine înfiinţarea comunelor Războieni şi Şard
      Filiala orăşenească PUR Ocna Mureş, prin consilierul local, prof. Horea Herţeg, susţine alături de cetăţenii oraşului înfiinţarea comunei Războieni, urmând să participe cu personal şi logistică la buna organizare şi desfăşurare a referendumului. De asemenea, PUR Alba, după cum declară preşedintele Nicolae Popa, susţine şi înfiinţarea comunei Şard. (T.I.)
Hoţi de buzunare în acţiune
      În 26 martie a.c., Poliţia Teiuş a fost sesizată de Ioan G. că în timp ce se afla în piaţa agroalimentară din localitate, autori necunoscuţi i-au sustras suma de 540.000 de lei. A doua zi au fost prinşi şi autorii: Răzvan M., de 17 ani, care locuia fără forme legale în Teiuş şi Elena R. de 29 de ani. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate, iar cei doi sunt cercetaţi de poliţişti.(F.R.)
SNP Petrom se oferă să stingă sondele din Irak
      SNP Petrom a adresat ambasadorului Marii Britanii la Bucureşti o scrisoare în care anunţă oferirea serviciilor companiei pentru participarea la programele postrăzboi din Irak. Petrom îşi oferă serviciile în domenii ca incendii la sonde, reparaţii sonde avariate şi punerea lor în producţie sau repunerea în funcţiune a rafinăriilor, dat fiind că Brigada de Operaţiuni Speciale a SNP Petrom a participat cu succes la stingerea incendiilor din Kuweit în 1991 şi Izmit - Turcia în 1999. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Despina Neagoe, a anunţat că România va acorda populaţiei irakiene un ajutor militar de urgenţă, constând în produse alimentare, medicamente, îm­bră­că­minte, corturi şi echipamente sa­ni­tare. (T.I.)
Cartuşe găsite la Aiud
      Un aiudean care îşi făcea curăţenie prin podul casei sale, a găsit 6 cartuşe de calibru 7,92, datând din 1941. Vasile L. a declarat că a cumpărat casa în anul 1980 de la Maria Sigala, în prezent decedată. Cartuşele au fost predate organelor competente.
Florin ROMAN

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Prin vocea deputatului Dan Simedru, liberalii lansează un S.O.S.
Nu acceptaţi desfiinţarea judeţului Alba!
      În cursul zilei de ieri a avut loc săptămânala conferinţă de presă a PNL Alba, ocazie cu care deputatul Dan Simedru a luat o poziţie tranşantă vizavi de intenţia ministrului Administraţiei Publice Locale, Octav Cozmâncă, de a desfiinţa 10-12 judeţe, printre care, se pare că este luat în discuţie şi Alba. "Intenţia "competentului" ministru Cozmâncă s-a materializat în laboratoarele sale secrete, ca ale lui Saddam Hussein, însă această bombă este foarte periculoasă pentru România. Lui Cozmâncă nu-i ajung "cozile" şi paturile de spital, doreşte acum să desfiinţeze judeţe ca să înfiinţeze altele noi, ca un iluzionist ce scoate aşi din mânecă. Acest lucru mulţumeşte PSD şi baronii locali, însă nu şi populaţia României. Din câte am auzit de la parlamentarii PSD, judeţul Alba va fi rupt în patru, iar localităţile noastre vor ajunge la Sibiu, Hunedoara, Cluj sau Mureş.
     Mi se pare suspectă tăcerea celor care conduc judeţul pe această temă. Îmi pare rău că Alba Iulia, capitala de suflet a românilor, nu va mai fi reşedinţă de judeţ şi nici sediul ADR nu va mai fi la Alba Iulia. Vom fi un municipiu anonim din Cluj sau Hunedoara. Din acest motiv doreşte Cozmâncă şi amânarea alegerilor locale din 2004 în 2005, ca să-şi pună în aplicare opera măreaţă. Această împărţire trebuie făcută cu consultarea forţelor politice responsabile şi a societăţii civile, nu din pix la Bucureşti. Cozmâncă este cel mai periculos ministru pentru România al guvernului Năstase", a declarat liderul liberal. El a adăugat că PNL susţine o reorganizare teritorială pe structura actuală a celor 8 regiuni de dezvoltare existente, dar nu este de acord cu "demolarea" unor judeţe. Dan Simedru a declarat că o eventuală "spargere" a judeţului va determina apariţia a numeroase greutăţi pentru locuitorii judeţului, dând ca exemple alimentarea cu apă a unor zone din judeţ, deplasarea la Cluj sau Hunedoara pentru rezolvarea unor probleme judecătoreşti sau de altă natură. Deputatul PNL i-a cerut lui Cozmâncă şi colegilor săi să plece şi să lase în locul lor pe altcineva, iar populaţiei şi forţelor politice să se împotrivească unei eventuale desfiinţări a judeţului Alba. Supoziţiile arată că Sebeşul ar putea ajunge la judeţul Sibiu, Blajul la Mureş, Alba Iulia şi Aiudul la Cluj sau Hunedoara, Cîmpeniul la Cluj etc.
     Reacţia deputatului liberal Dan Simedru survine după ce ministrul Octav Cozmâncă a anunţat că UE a cerut reorganizarea administrativă a României în judeţe mai mari şi mai puţine, pe motiv că fondurile europene vor fi folosite mult mai corect. Ţări ca Ungaria sau Austria, de exemplu, nu au trecut la o asemenea reorganizare chiar dacă sunt cu paşi importanţi în faţa noastră şi au judeţe mult mai mici. Rămâne de văzut dacă toţi parlamentarii de Alba vor trece sau nu examenul reorganizării administrative, dacă va avea sau nu loc!
Florin ROMAN

Scrisoare deschisă
Calmaţi-vă, domnule deputat Simedru!
      Păstrăm apelativul de "domnule" din respect pentru cei care - greşit sau nu - v-au ales, ca şi faţă de instituţia democratică unde v-aţi nimerit, după cum se vede, dintr-o regretabilă eroare umană. Limbajul suburban, trimiterile abjecte pe care le folosiţi la conferinţele de presă când vă referiţi la adversarii dumneavoastră politici vă descalifică atât de condiţia de om politic cât şi de cea de intelectual. Sunteţi un Vadim Tudor al judeţului Alba, "domnule" deputat. Analogia se limitează desigur la apetenţa pentru dejecţiile verbale respectiv grobianismul discursului public întrucât, evident, nu aveţi cultura, talentul de pamfletar sau aplombul politic al "Tribunului".
     Nimic, nici o expresie din comunicatul PSD, care v-a stârnit atâta furie, nu a reprezentat o insultă la adresa dumneavoastră sau a liderilor locali ai PNL şi nu vă justifică atitudinea intempestivă. Am apreciat că limbajul deputatului Simedru este nedemn de un urmaş al marelui Brătianu, iar divulgarea averii - inadvertenţele sunt nesemnificative - dumneavoastră nu a însemnat neapărat o incriminare. O faceţi singur, ulterior, mărturisindu-vă neputinţa de a conduce profitabil o afacere. Cu toate acestea nu vă sfiiţi - probabil în calitate de membru al celor "13.000 de specialişti" ai fostei guvernări - să daţi, de la tribuna Parlamentului, sfaturi copioase actualilor manageri.
     Cităm din jenanta dumneavoastră aberaţie publică, preluată cu încântare de ziariştii prezenţi la conferinţa de presă: "Laşii care se ascund după tufe de trandafiri nu sunt demni decât de tratamentul pe care îl merită o javră care te prinde de pantaloni: un şut şi o sterilizare marca Băsescu". Sau: "...javrele cu ochii roşii de răutate pot să turbeze..." etc. Cine are ochii roşii, "domnule" Dan Coriolan Simedru. Dacă nu ştiţi, puneţi un avizat în medicină să vă citească discursul. "Maşina mea personală este o Dacie. Opelul Vectra este un dar din partea mamei mele..." Haida de, domnule deputat, calmaţi-vă! Vă citesc colegii dumneavoastră, academicienii. Epistola non erubescit (hârtia nu roşeşte, e răbdătoare), spune latinul. "Cine se supără când i se face un reproş admite că îl merită" - argumenta cândva strălucitul Tacit (fotbalist la Dinamo!?)
     O spunem din nou - a câta oară! - că noi nu-i considerăm duşmani pe adversarii noştri politici şi dorim să avem cu ei oricând un fructuos dialog pentru binele cetăţenilor. Dorim, şi noi şi electoratul, un dialog nu un concurs de înjurături, cum pare să agreeze reprezentanţii PNL. Pe de altă parte este limpede că numai prostul se supără când îl faci prost. Omul inteligent zâmbeşte cu îngăduinţă... (Biroul de presă al PSD)
Alba Iulia a pierdut o mare şansă
Din Alba Business Center s-a ales o fantomă
      Intens mediatizat la vremea respectivă, anunţat ca unul dintre cele mai substanţiale proiecte economico-sociale ale municipiului Alba Iulia, Alba Business Center este pe cale de a muri inainte de a se naşte. De-a lungul anilor numeroşi "oratori" şi "lozincari" şi-au dat cu părerea public şi şi-au exprimat fără rezerve adeziunea însă totul se "volatiliza" când trebuia trecut la fapte concrete. Unul dintre puţinii reali susţinători ai iniţiativei, dl. Ilarie Oargă ne-a precizat cu puţin timp în urmă că a făcut, poate o ultimă încercare, de a salva din ceea ce se mai putea pentru ca ABC - ul să aibe un cu totul alt destin. "Am reuşit cu mari eforturi să contractez un credit din Canada în valoare de aproximativ 30 milioane USD cu condiţia ca Alba Iulia să pună la dispoziţie măcar terenul, însă au primat cu totul alte interese, pe care nu are nici un sens să le comentez acum şi afacerea a căzut". Se pare că nu totul este pierdut cu adevărat, o parte dintre serviciile care urmau să funcţioneze în complexul ABC, vor fi mutate în noul Parc Industrial Sebeş - Alba. "Marele regret al meu este că vom rămâne fără acea Sală Polivalentă - piesa de rezistenţă a ABC, unde se puteau derula o serie de activităţi sportive şi cultural - artistice. Poate că vreodată cineva o să reuşească să doteze municipiul Alba Iulia cu un asemenea obiectiv foarte valoros", a mai menţionat pentru ziarul "Unirea" consilierul municipal Ilarie Oargă.
Răzvan JURCĂ

Centrul de Zi Sebeş - Petreşti
O nouă şi modernă instituţie de ocrotire a minorilor
      Ieri, a fost inaugurată oficial o nouă instituţie de ocrotire a minorilor din judeţul Alba realizată din fonduri europene - Centru de Zi Sebeş - Petreşti. Aici, 40 de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 15 ani vor avea parte de găzduire şi îngrijire cotidiană, asistenţă educativă şi terapeutică individualizată şi alte servicii ce vor fi asigurate de personal de specialitate format din asistent social, psiholog, educator şi asistent medical, în total 13 angajaţi. Directoarea Centrului, amplasat în localitatea Petreşti şi pentru a cărui constituire s-au folosit aproximativ 7 miliarde lei este d-na Rodica Sârbu, soţia primarului municipiului Sebeş. La eveniment au fost prezenţi, preşedintele CJ Alba, Eugen Popa, vicepreşedintele Doru Cetean, directorul DGPDC Alba, Lenica Bucur, Mariana Hurbean, primarul Sebeşului Mugurel Sârbu, viceprimarul Alexandru Dăncilă şi alţi numeroşi invitaţi, prefectul Ioan Rus transmiţând la rându-i un mesaj de felicitare tuturor celor care au contribuit la edificarea acestui aşezământ. Nu în cele din urmă a fost oficiată şi o slujbă religioasă în limbile română şi germană.(R.J.)
Războiul din Irak va fi mai lung decât s-a anticipat
Forţe paramilitare irakiene
      Comandantul forţelor terestre americane din Irak, generalul William Wallace, a confirmat că, datorită rezistenţei dârze a forţelor irakiene, războiul va dura mai mult decât s-a estimat. Din cauza liniilor de aprovizionare foarte întinse şi bătăliilor crâncene, înaintarea către Bagdad s-a împotmolit, forţele americane neaşteptându-se la tacticile de gherilă folosite de forţele paramilitare irakiene, dintre care unii sunt îmbăcaţi în haine civile. În acest sens, Pentagonul spune că în Golf vor fi trimişi în următoarele săptămâni până la 120000 de soldaţi. Pe de altă parte, şeful departamentului politic al Pentagonului, Richard Perle, unul din principalii susţinători ai războiului împotriva Irakului şi care a spus că irakienii vor opune o rezistenţă minimă forţelor aliate, a demisionat.
Bagdadul va fi înconjurat în câteva zile
      Ministrul irakian al apărării a declarat că se aşteaptă ca forţele coaliţiei să înconjoare Bagdadul în următoarele 5-10 zile, însă armata inamică va avea de dat lupte de stradă dacă va decide să intre în oraş. Deocamdată, forţele aliate atacă puternic Bagdadul pe calea aerului, fiind lovite principalele centre de comunicaţie şi alte instalaţii de comandă. Bombardierele americane au lovit şi poziţiile trupelor irakiene din apropierea oraşului Nasiriyah, situat pe ruta de aprovizionare a forţelor americane care înaintează spre Bagdad, însă puşcaşii marini se aşteaptă la noi contraatacuri. O altă bătălie se dă pe aceeaşi cale de acces către Bagdad, unde trupele irakiene care au părăsit oraşul Al Samawah sunt atacate de tancurile americane, dublate de elicopterele de asalt de tip Apache. Forţele coaliţiei din sudul Irakului primesc şi primele întăriri: o divizie aeropurtată care a luptat în Afganistan, specializată în atacurile cu elicoptere de tipul Black Hawk.
Bilanţul primei săptămâni de război
      350 de morţi şi 3.650 de răniţi printre irakieni reprezintă, în opinia autorităţilor irakiene, bilanţul primei săptămâni de război. Ministrul irakian al Sănătăţii susţine că toate victimele sunt civili din oraşele atacate de coaliţie şi că numai în urma atacurilor aeriene lansate asupra unei pieţe din sudul Bagdadului s-au înregistrat 36 de morţi şi 215 răniţi. Pentagonul şi responsabili militari britanici au infirmat, însă, aceste informaţii, declarând că bilanţul este de 15 morţi şi 30 de răniţi. În privinţa victimelor coaliţiei, SUA au declarat 22 de morţi şi 2 dispăruţi, iar Marea Britanie a confirmat 20 de morţi şi 2 dispăruţi în rândul forţelor militare.
Bătaie pe Umm Qasr
      Principalele forţe ale coaliţiei se confruntă cu un diferend în privinţa gestionării portului Umm Qasr (sudul Irakului), Washingtonul angajând deja o companie americană, în timp ce Marea Britanie doreşte ca poporul irakian să se ocupe de port. Agenţia Americană pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a acordat companiei Stevedoring Services of America (SSA) un contract în valoare de 4,8 milioane de dolari pentru reconstrucţia portului. Militarii britanici nu vor însă să fie priviţi drept "colonişti imperialişti": "Nu este vorba de Pax Britannica. Nu dorim să cucerim a doua Mesopotamie. Scopul nostru este ca totul să le fie dat înapoi irakienilor", a explicat un ofiţer britanic.
Soldaţii coaliţiei trag unul în altul
      30 de puşcaşi marini au fost răniţi într-un incident în zona oraşului Nasiriyah, după ce unităţile aliate au deschis focul una asupra celeilalte în urma unei confuzii datorate atacului cu rachete irakiene. Incidentul este cel mai grav de acest gen de până acum şi survine într-un moment în care preşedintele George W. Bush, încercând să abată atenţia opiniei publice de la faptul că ofensiva aliată a intrat într-un impas, i-a sfătuit pe militari să reziste eroic până la victoria finală: distrugerea regimului de la Bagdad.
Grupaj realizat de Teodora ILINCA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.