Bega UPSOM - victimă colaterală a războiului din Irak
Prelungirea războiului frânează exporturile indigene *Pentru aproximativ o lună de zile, personalul societăţii, cu excepţia celui oprit pentru revizii, reparaţii şi pază, va trece în şomaj cu plata a 75 la sută din salariu
Printre companiile româneşti care reclamă pierderi la export în urma războiului din Irak se numără şi Bega UPSOM din Ocna Mureş, care dirijează peste 70 la sută din producţie spre beneficiarii de peste hotare. Din totalul exporturilor UPSOM, mai bine de 40 la sută se desfăşoară pe mare, respectiv prin zona Golfului Persic. Contactat telefonic în cursul zilei de ieri, d-l ing. Ioan Bogdan, directorul general al Bega UPSOM, ne-a declarat că tocmai a avut o întâlnire cu staff-ul societăţii, în care s-a hotărât oprirea fabricării produselor chimice pe timp de circa o lună de zile. Măsura luată a fost determinată de faptul că mai multe vase maritime încărcate în portul Constanţa cu produse ale UPSOM nu pot părăsi portul spre ţările arabe din cauza creşterii exorbitante (de 2,5 ori) a primelor de asigurare pretinse de societăţile de profil. Conflictul militar din Golful Persic a sporit riscul unor posibile deteriorări sau pierderi ale vaselor transportatoare, iar armatorul îşi ia măsuri de siguranţă.
Blocarea exportului a făcut ca şi spaţiile de transbordare şi depozitare din port să fie suprasaturate de mărfuri pentru care se plătesc taxe destul de piperate. La aceste dificultăţi majore se adaugă producerea pe stoc, la UPSOM, a unor cantităţi apreciabile de produse chimice destinate exportului: "Nu mai putem produce pentru că nu mai avem unde depozita marfa, iar exportul este deocamdată blocat", a precizat directorul general al uzinei. Mihai Ionescu, secretarul executiv al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor (ANEIR) estimează că sunt supuse riscurilor afaceri de aproximativ 3 miliarde de dolari, în întreaga Asie, unde multe din mărfuri ajungeau via Orientul Mijlociu. Personalul societăţii, cu excepţia celui oprit pentru revizii, reparaţii şi pază, va trece în şomaj cu plata a 75 la sută din salariu şi va rămâne la dispoziţia conducerii unităţii. "Sper într-o rezolvare rapidă a situaţiei, a mai declarat Ioan Bogdan, pentru a putea derula exportul şi relua producţia într-un timp cât mai scurt".
Sebastian TRUŢA
Preţ record pentru concesionarea terenurilor în Alba Iulia
Dorinţă mare, preţuri record. Aşa poate fi caracterizată licitaţia pentru concesionarea unui teren în Alba Iulia, care a adus Primăriei municipiului cea mai mare sumă pe metrul pătrat înregistrată până acum. Licitaţia în discuţie s-a făcut pentru un teren în suprafaţă de 70 mp situat pe Bulevardul Transilvaniei între blocul 23 şi blocul 24, în zona magazinului "Albina". La licitaţie au participat 4 firme şi 5 persoane fizice. Preţul de pornire al licitaţiei a fost de 2 EURO/an. În urma licitaţiei, terenul a fost concesionat pentru suma de 2.080.000 lei/mp/an, adică 57,44 EURO, de către SC Connix Cons SRL Alba Iulia. Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Marius Rotar, ne-a informat că acesta este cel mai mare preţ obţinut vreodată pentru o concesiune de Primăria Alba Iulia. Spre lămurire, domnia sa ne-a oferit rezultatele altei licitaţii care a avut loc tot ieri: astfel pentru un spaţiu comercial situat pe strada Vasile Goldiş, în suprafaţă de 105 mp ,preţul de concesiune a fost de 93.000 lei/mp/an, câştigat de persoana fizică Romul Loghin şi tot pe Vasile Goldiş un teren de 88 mp s-a adjudecat pentru 735.000 lei/mp/an, de către SC Europexpres SRL Alba Iulia. Durata concesionării este de 49 de ani pentru toate spaţiile licitate ieri. O concluzie se impune: investitori există, chiar dacă se vorbeşte de sărăcie, ei caută vadul, iar dacă acesta este bun, preţul poate aduce sume importante bugetului local.
Anca DINICĂ
Cu ASIROM, bogat şi asigurat!

Cu ocazia finalizării campaniei promoţionale "Cu ASIROM, bogat şi asigurat!", în data de 31 martie a.c., la Bucureşti a avut loc tragerea la sorţi a poliţelor de asigurare obligatorie, încheiate cu ASIROM SA. Din judeţul Alba, fericiţii câştigători au fost d-l Petru Dache din Cugir care a câştigat un autoturism Dacia Super Nova Confort şi d-l Gheorghe Irimie din Sebeş, care a câştigat una dintre cele cinci vacanţe pe litoralul românesc; sejurul şi-l va petrece la hotelul de patru stele CARMEN, din staţiunea Venus. Premiile au fost înmânate câştigătorilor personal de către directorul Sucursalei ASIROM Alba, d-l Ilie Sbuciumelea.
(F.R.)
Şoc şi groază în Irak
Garda Republicană este atacată şi din aer şi de la sol
Forţele americane au lansat atacuri terestre şi aeropurtate împotriva a patru divizii ale Gărzii Republicane irakiene, angajate în apărarea Capitalei. Potrivit unui responsabil militar american din Qatar, diviziile de elită atacate sunt Bagdad, Medina şi Nabuchodonosor, desfăşurate în arc la sud de capitala irakiană. O a patra divizie a Gărzii, Adnane, care asigură apărarea în zona de nord a Bagdadului, în regiunea cuprinsă între Capitală şi Tikrit, fieful lui Saddam Hussein, a fost, la rândul său, ţinta atacurilor aeriene americane.
SUA se aşteaptă la o capitulare necondiţionată a Irakului
Ministrul apărării american, Donald Rumsfeld, a dezminţit că ar avea loc negocieri pentru încheierea războiului din Irak şi a precizat că singurele discuţii pe care SUA şi Marea Britanie le vor purta cu regimul preşedintelui Saddam Hussen vor fi cele în vederea obţinerii unei capitulări necondiţionate. Pe de altă parte, Rumsfeld a spus că regimul de la Bagdad ucide mai mulţi civili decât o fac distrugerile colaterale şi erorile provocate de forţele americane, numărul victimelor civile după două săptămâni de război ajungând la cel puţin 565.
După ce a chemat la războiul sfânt
Saddam le cere irakienilor să-şi apere oraşele
Într-o nouă declaraţie transmisă de televiziunea irakiană şi citită de un moderator îmbrăcat în uniformă militară, Saddam Hussein afirmă că "victoria este aproape" şi cere irakienilor să lupte ca să-şi apere oraşele. "Luptaţi cu ei pentru ca Irakul, bastion al religiei şi principiilor, să fie apărat, iar naţiunea noastră islamică să fie acoperită de glorie!" îndeamnă Hussein, care face referire şi la divizia a 11-a a armatei irakiene şi la membrii Partidului Baas din Nasiriyah care au "istovit" forţele coaliţiei şi cere irakienilor să urmeze acest exemplu în apărarea propriilor oraşe.
Franţa le cere ţărilor arabe să nu se implice
Ministrul francez al Afacerilor Externe, D. de Villepin, a cerut ţărilor din Orientul Mijlociu să nu intervină în conflictul din Irak, afirmând că nimic nu ar fi mai rău decât coalizarea ţărilor din regiune după ce Siria şi-a declarat sprijinul faţă de regimul de la Bagdad. Şeful diplomaţiei franceze a lansat un apel la vigilenţă şi a cerut să nu se toarne gaz pe foc precizând că, în acest război Franţa este alături de aliaţi, SUA şi Marea Britanie.
Buncăr de lux pentru Saddam
Un arhitect german afirmă că a proiectat pentru preşedintele irakian Saddam Hussein un buncăr de lux situat în subsolul celui mai mare palat prezidenţial din centrul Bagdadului, lovit deja de bombardamentele aliate. Construit în 1982, buncărul are o suprafaţă de 1800 m pătraţi, pereţii groşi de trei metri şi poate rezista la temperaturi de până la 300 g C şi la orice fel de şoc în afara unui atac direct cu bomba atomică. De la buncărul lui Saddam, al cărui cost s-a ridicat la 66 milioane de USD, se poate ajunge direct la fluviul Tigru, prin două pasaje subterane secrete, arhitectul german precizând că buncăre de acest fel au fost construite şi în alte părţi ale lumii, societatea sa de construcţii fiind singura care se conformează normelor NATO.
Grupaj realizat de Teodora ILINCA