Ultima oră
Știri
"La izvoarele tradiţiei şi creaţiei populare"
      Timp de două zile, sâmbătă şi duminică, (5-6 aprilie 2003), oraşul Câmpeni va fi gazda unor ma­ni­fes­tări cultural artistice organizate de Centrul judeţean al creaţiei po­pu­la­re - Alba şi susţinute financiar din bugetul Consiliului Judeţean. Acestea se înscriu în seria de activităţi culturale reunite sub titlul "La izvoarele tradiţiei şi creaţiei populare", o iniţiativă salutară de redeşteptare şi revigorare a românismului în cea mai frumoasă expresie a sa: cultura şi arta tradiţională. Astfel de "întâlniri la obârşie" cu veşnicele rădăcini ale neamului românesc au avut loc până acum, în cursul acestui an, în mai multe zone etno-folclorice: Păuca, Săsciori, Şona, Teiuş, Rimetea, Cricău, Pian, Livezile, Valea Lungă şi Ocna Mureş, urmând să continue până în luna octombrie a.c. La festivalul folcloric de la Câmpeni, vor participa artişti populari din următoarele localităţi: Câmpeni, Arieşeni, Gârda, Scărişoara, Albac, Poiana Vadului, Horea, Vadu Moţilor, Sohodol, Vidra, Avram Iancu şi Bistra. (I.H.)
Schimb de experienţă
      La Grădiniţa nr. 7 din Alba Iulia a avut loc, în 2 aprilie a.c., un schimb de experienţă între educatoarele grădiniţei şi învăţătorii Şcolii generale "Vasile Goldiş". Directoarea instituţiei de învăţământ preşcolar, Aurica Bărbat, ne-a declarat că dascălii şi educatorii au urmărit cu acest prilej posibilitatea de adaptare a copiilor în vârstă de 6 ani la cerinţele şcolii, comparativ cu cei de 7 ani. În următoarea perioadă, educatorii vor fi prezenţi în şcoli pentru a observa modul în care bobocii s-au acomodat cu şcoala, dar şi felul în care răspund solicitărilor învăţătorilor. (A.D.T.)
Gaz metan în judeţ... pe filieră italiană
      Societatea italiană Concordia, cu o vechime de peste un secol, şi o activitate de aproximativ şase de­ce­nii în domeniul gazului metan şi-a arătat disponibilitatea de a contribui şi în judeţul Alba la realizarea reţelelor de distribuţie în zonele neacoperite din acest punct de vedere. Astfel, ieri, la Prefectura Alba s-a derulat o întâlnire la care au participat reprezentanţii societăţii italiene, Distrigaz Nord, ai mu­ni­ci­pi­i­lor Sebeş, Aiud, şi ale altor lo­ca­li­tăţi din judeţ. Concordia a mai activat în România pe raza judeţelor Cluj şi Sălaj, iar în urma discuţiilor preliminare purtate joi, ar fi posibil să se implice şi în perimetrul judeţului Alba. Într-o primă fază sunt vizate obiective precum Sebeş-Răhău, Aiud-Mărgina, Daia Ro­mâ­nă, Şpring, favorizate deoarece în respectivele cazuri sunt întocmite de­ja studiile de fezabilitate. (H.D.M.)
Donaţie de cărţi către comuna Albac
      Văduva celui care a fost marele poet Mihai Beniuc, Anastasia, a avut prilejul să-l întâlnească pe Gheorghe Paşca, primarul din Albac, într-un cerc de patrioţi români interesaţi dintotdeauna de problemele moţilor. Asta se întâmpla cu câteva luni de zile în urmă. Într-un elan de simpatie faţă de copiii albăceni, doamna Anastasia i-a promis atunci primarului că va dona comunităţii din Ţara Moţilor, din biblioteca personală a poetului, numeroase volume. Pentru a intra în posesia acestora, primarul Paşca este aşteptat şi astăzi de generoasa văduvă. Să sperăm că acesta îşi va face timp, în cele din urmă, să preia fondul de carte care aşteaptă ochii flămânzi ai puilor de moţ. (I.H.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
"Curat murdar, coane Ioane"
      Pentru a vedea opinia publică cât de bine comunică guvernanţii noştri de astăzi, permiteţi-mi să dau câteva exemple referitoare la controversatul subiect privind posibilitatea desfiinţării judeţului prin reorganizarea administrativă a ţării.
     Ioan Rus - prefect de Alba: "Nu există nici un pericol, iar noi ne ocupăm de "scenarite" şi fabulaţii cu care să intoxicăm mintea cetăţenilor". "Probabil că Simedru a visat ceva noaptea şi vrând să atace PSD-ul spune poveşti de adormit copii". "Oricum, cred că se va lua în discuţie acest lucru, pentru că reorganizarea administrativ-teritorială ar urma să fie făcută probabil abia după 2007, odată cu aderarea României la UE".
     Eugen Popa - preşedintele Consiliului judeţean: "Numai dacă e cazul, la sfârşitul anului viitor (2004) s-ar putea să se umble la regiuni, în vederea unei mai bune colaborări cu UE".
     Octav Cozmâncă - ministrul Administraţiei Publice, declaraţii făcute la Suceava, în data de 1 martie (nu 1 aprilie) 2003 şi preluate de mai multe cotidiane naţionale şi agenţii de presă: "Clarificări în problema reîmpărţirii administrativ-teritoriale". "... dacă aceste structuri nu vor fi demarate încă din acest an, este posibilă decalarea alegerilor pentru Consiliile judeţene". "...se ţin alegerile la comune, oraşe, municipii, iar alegerile pentru Consiliile judeţene după ce avem o nouă împărţire teritorială". "Trebuie discutate mai multe criterii, puse pe hârtie şi judecat. Fără supărări, fără răzvrătiri că nu mai sunt judeţe..." "Tema este foarte serioasă, dar şi foarte gingaşă, iar populaţia trebuie convinsă de utilitatea acestor măsuri..."
     Nu vreau să comentez citatele de mai sus, las pe fiecare cititor să observe "coerenţa" guvernanţilor.
     Intervenţia mea de săptămâna trecută s-a datorat în primul rând declaraţiilor făcute de ministrul Cozmâncă, dar şi discuţiilor din parlament unde mai mulţi deputaţi (de la diverse partide, inclusiv PSD) analizau intenţia Guvernului de a desfiinţa şi comasa unele judeţe. De altfel, unii colegi l-au şi interpelat pe ministrul Cozmâncă în acest sens. Am considerat că este datoria mea să trag un semnal de alarmă şi să-i trezesc pe mai marii judeţului care visează la integrarea în UE făcând dese şi nejustificate deplasări în străinătate.
     Faptul că ministrul Cozmâncă s-a speriat şi a ascuns varianta cu sfârtecarea judeţelor în sertar, nu înseamnă că pericolul a fost înlăturat. La fel ca în situaţia cu paturile de spital, impozitul pe terenul agricol sau "taxa pe copil" prin plafonarea indemnizaţiei aferente concediului de maternitate, Cozmâncă o poate întoarce oricând "ca la Ploieşti" şi să ne trezim cu o Ordonanţă de Urgenţă, care să ne pună în faţa faptului împlinit.
     A cere o dovadă concretă în acest caz, este ca şi cum Bush i-ar cere lui Saddam planul de apărare a Bagdadului. Transparenţa nu este una dintre calităţile domnului Cozmâncă, fost aparatnic comunist, obişnuit mai mult cu cenzura, decât cu democraţia. A ştiut cineva dinainte ce dezastru va fi în sănătate dacă guvernul va pune mâna pe fondurile speciale, tot prin Ordonanţă de Urgenţă, pentru a le deturna în alte direcţii? Şi atunci, ca şi acum, s-a argumentat că opoziţia speculează şi că nu va fi nici o criză; dimpotrivă se va face ordine în sistem. Halal ordine pe sănătatea şi nevoile românilor!
     În final, vreau să-i mulţumesc domnului prefect Ioan Rus pentru grija pe care mi-o poartă trimiţându-mă la spital, de aceea îi voi răspunde politicos - după dumneavoastră, domnule Rus! Patologic, atitudinea dumneavoastră seamănă cu cea a unui fost conducător de stat, care nu suportă critica sau o părere diferită, ci doar lauda şi linguşirea!
     Domnului subprefect Maier îi spun doar atât: bună dimineaţa! V-aţi trezit cu susul în jos, subiectele pe care le-aţi abordat erau exact invers.
Dan Coriolan SIMEDRU, Deputat PNL de Alba

Revoluţionarii şi-au dat mâna pentru a-şi obţine drepturile
Primarul Mircea Hava spune că aceştia vor primi o jumătate de hectar în zona Oarda
      În cursul zilei de ieri a avut loc o conferinţă de presă comună a Asociaţiei 21 Decembrie 1989 Alba condusă de Mihai Babiţchi, actualmente purtător de cuvânt al PSD Alba şi a Asociaţiei Revoluţionarilor din Decembrie 1989 Alba, condusă de Horia Bărdaş, vicepreşedinte al PD Alba, ocazie cu care revoluţionarii şi-au revendicat drepturile conferite prin Legea 42/1990, în special obţinerea unui hectar de pământ.
     Mihai Babiţchi a declarat că de câte ori revoluţionarii îşi revendică drepturile, opinia publică şi mass-media reacţionează, criticând aceste solicitări. El crede că acest lucru se întâmplă din cauză că printre revoluţionari şi-au găsit locul persoane contestate. "Acest lucru îl recunoaştem dar nu este vina noastră. Brevetele nu le-am dat noi, iar cei care le-au obţinut au fost verificaţi de o comisie abilitată. Să nu se uite însă că Parlamentul a dat o lege care conferă eroilor Revoluţiei nişte drepturi, iar acestea trebuie respectate. Din păcate în ultimii 10 ani am fost păcăliţi în permanenţă de primarul Hava, care nu ne-a spus că nu ne dă pământ, dar ne-a amânat în toţi aceşti ani la fel ca şi Comisia locală de fond funciar. Nu am protestat ca în alte oraşe din ţară, unde revoluţionarii au luat cu asalt primăria, pentru că am crezut în onestitatea primarului. Noi nu am primit nimic decât nişte gratuităţi pentru transportul CFR, în urmă cu trei ani. Singurul care ne-a ajutat a fost prefectul Ioan Rus. PSD-ul are voinţa politică şi puterea administrativă de a aplica Legea 42 şi la Alba Iulia pentru că numai aici sunt probleme de acest gen în judeţ". Babiţchi a mai adus în discuţie un protocol din 1996 încheiat între asociaţia sa şi candidatul la primărie, Mircea Hava, din care rezulta că acesta va susţine revoluţionarii să-şi dobândească drepturile potrivit legilor noastre. El a reamintit că revoluţionarii au contribuit masiv la campania electorală a PD. Mai mult, Mihai Babiţchi a lăsat să se înţelegă că primarul ar fi contribuit la scindarea asociaţiilor de revoluţionari, lucru infirmat ulterior de Horia Bărdaş. Dânsul a mai lansat un atac dur la adresa unui membru al Comisiei locale de fond funciar, Costea Remus, care " ne-a adus insulte grave, spunând că suntem gunoaie şi trădători. De fapt asta ne-a înfuriat; noi nu cerem să fim iubiţi, dar cerem să fim respectaţi". Mihai Babiţchi a adăugat că revoluţionarii nu au cerut teren la Oarda în mod expres şi a deplâns situaţia unor revoluţionari care trăiesc în mizerie, nu au loc de muncă şi nici alte surse de venit.
     Horia Bărdaş a declarat că nu doreşte să îl atace pe primarul Mircea Hava care este liderul său de partid şi că se delimitează de afirmaţiile cu iz politic ale lui Mihai Babiţchi. El a adăugat însă că într-adevăr acestea sunt problemele revoluţionarilor şi că singurul care i-a ajutat a fost prefectul. Bărdaş şi-a manifestat nedumerirea vizavi de faptul că unii sunt împroprietăriţi de Comisia locală după Legea 1/2000, care a apărut cu zece ani mai târziu decât legea care prevede unele facilităţi pentru revoluţionari. " Noi nu suntem nici 600 nici 6000 ca în alte părţi, suntem doar 60. Se pare că până la urmă s-a ajuns la o concluzie şi vom primi o jumătate de hectar de teren fiecare în zona Oarda, Miceşti sau Schit. Dacă această problemă nu se va rezolva eu voi fi obligat să demisionez pentru că am oameni în asociaţie într-o stare materială precară. Suntem vreo 10 care o ducem mai bine, restul o duc vai de capul lor". Liderii celor două asociaţii de revoluţionari au declarat că dacă problema lor nu va fi rezolvată atunci unii vor recurge la greva foamei sau vor acţiona în judecată Comisia locală de fond funciar. Mihai Babiţchi a solicitat verificarea averilor membrilor Comisie locale de fond funciar şi a modului în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, lăsând să se înţeleagă că ar fi vorba de ceva inginerii neclare.
     Primarul Mircea Hava a declarat că nu are nimic de împărţit cu revoluţionarii şi a confirmat că va depune toate eforturile pentru ca aceştia să-şi primească terenurile, adăugând că se vor acorda suprafeţele de pământ la care făcea referire Horia Bărdaş, deşi comisia a avut un vot negativ. Primarul a precizat că lucrează bine cu Prefectura şi că problema va fi rezolvată cu respectarea legii, dar s-a arătat neplăcut surprins de atacurile la adresa sa din partea lui Mihai Babiţchi, urmând să răspundă în cadrul unei conferinţe de presă. Mircea Hava a mai spus că deşi i s-a făcut oferta de a ajunge revoluţionar a refuzat acest lucru, motivând că unii dintre cei care au brevete nu au nici o legătură cu ce s-a întâmplat în decembrie 1989. " Eu îi respect pe adevăraţii revoluţionari şi nu am nimic de împărţit cu ei, dimpotivă", a concluzionat primarul Mircea Hava.
Florin ROMAN

Bătălia pentru Bagdad
      Operaţiunea "Şoc şi groază" s-a transformat sub ochii întregii lumi şi ai mass-media, participantă activă la război, în operaţiunea "Pas cu Pas". Ţinta finală, Bagdadul, începe să se contureze în sfârşit după două săptămâni de ostilităţi, pe măsură ce aliaţii înaintează către ultimul bastion al dictaturii irakiene. Ultima declaraţie asupra modului de operare, după ce SUA a eşuat în mod spectaculos, după prima noapte a "Decapitării", atacul chirurgical asupra ţintelor strategice din Bagdad menit să extermine regimul, consemnează o schimbare de proporţii: "Bagdadul va fi asediat ca şi Basra!" promitea solemn ministrul Apărării Donald Rumsfeld. Ofensiva terestră asupra Bagdadului este "iminentă" şi, potrivit Comandamentului Central american (CENTCOM) din Qatar va fi lansat în următoarele 48 de ore, cel mai probabil, după următorul scenariu: tiruri intensive de artilerie, susţinute de atacuri aeriene urmate de pătrunderea trupelor terestre în oraş.
     Numărătoarea inversă pentru Bagdad a şi început deja: forţele aliate sunt angajate acum într-o bătălie de mare amploare cu Garda Republicană irakiană lângă Karbala, ultimul mare oraş în drumul către Bagdad. Coaliţia înfruntă în acest oraş sfânt şiit temuta Divizie Medina, căreia în urma intensivelor bombardamente aeriene i s-a redus la jumătate capacitatea de luptă. Forţele Gărzii Republicane rămân însă cele mai bine instruite şi echipate unităţi militare ale armatei irakiene şi înfrângerea Irakului în 1991 se datorează îndeosebi faptului că armamentul de atunci al elitei era foarte vechi. Astăzi, pe lângă deţinerea unei tehnici militare de vârf, elita militară irakiană prezintă şi ameninţarea chimico-biologică dovedită, pe lângă declaraţiile belicoase, de capturarea unui mare număr de costume de protecţie, doze de atropină şi echipament de decontaminare în diferitele poziţii irakiene. Dar poate cel mai important de spus despre Garda Republicană este că aceasta mizează foarte mult pe războiul urban: o confruntare haotică, dificilă, sângeroasă atât pentru forţele militare, cât şi pentru civili. Mediul urban oferă avantaje apărătorului care poate folosi cu succes un număr mic de luptători adăpostiţi în clădiri şi subsoluri şi care poate secera fără milă un număr impresionant de luptători inamici. Doctrina militară urbană americană nu este însă focalizată pe lupte de stradă, ci urmăreşte capturarea clădirilor guvernamentale şi unităţilor militare ce este posibilă numai cu sprijinul populaţiei locale.
     Voci neoficiale spun că Basra era o cauză pierdută până ce populaţia nu a produs o încercare de răscoală de care însă aliaţii au profitat, mărindu-şi şansele de a intra în acest oraş, al doilea ca importanţă şi populaţie din Irak. Şi la Bagdad, armata SUA va aştepta ca populaţia să se revolte împotriva regimului. Rumsfeld a menţionat problema populaţiei şiite foarte numeroase la Bagdad, ca şi la Basra, pentru că se pare că în prezent, la fel ca şi în 1991, opoziţia şiită ajută armata aliată. Până la cucerirea simpatiei populare în Bagdad, asaltul a şi început prin atacul asupra Karbalei aflat la 80 de km de capitală, în încercarea de a elibera o cale către formaţia lui Saddam păzită de cele patru unităţi ale Gărzii Republicane amplasate strategic în jur: diviziile Medina, Hammurabi, Bagdad şi al-Nida. Câteva date tehnice pot confirma anvergura bătăliei finale: în atacul la sol vor fi angajate şi 200 de tancuri americane grele de tip Abrams, iar susţinerea aeriană va fi asigurată de avioane de luptă britanice şi aparate americane de vânătoare F-15 Eagle şi A-10 Thunderbolt. Mai mult, Coaliţia primeşte întăriri: Divizia a 4-a Infanterie forţa de "şoc", menită să ajungă iniţial în Turcia însă acum va lua parte se pare la bătălia pentru Bagdad. "Cercul se închide" în jurul capitalei irakiene, pe măsură ce Pentagonul a implicat în luptă şi diviziile grele americane, iar CENTCOM-ul titrează scurt: "următoarele patru zile vor fi decisive!" Pentru că odată militarii aliaţi intraţi în Bagdad, războiul din Irak nu mai poate avea decât un singur deznodământ: vânarea şi anihilarea elementelor fidele lui Saddam şi capturarea dictatorului.
Teodora ILINCA

Războiul sfânt împotriva SUA
      Cel mai înalt reprezentant al clerului musulman din Rusia, Talgat Tadzhuddin, a declarat jihad-ul, adică războiul sfânt împotriva Statelor Unite, ca urmare a invaziei aliate în Irak. " Musulmanii ruşi dispun de mijloace de constrângere împotriva SUA. Vom crea un fond special pentru aprovizionarea cu arme şi tot ce este necesar poporului irakian" a mai spus liderul religios. (T.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.